גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הניחו לסמלים ובואו נדבר ברצינות על תפקידה של העבודה המאורגנת

בלי שביתות וללא צמיגים בוערים, ההסתדרות הוכיחה שהיא יודעת להיות שותפה למהלכים לאומיים שעוזרים לצמצם את הפערים בחברה ולרפורמות בקנה מידה ארצי שמשפרות את השירות לאזרח ● לאחר שנת הקורונה הגיע הזמן שנבין שבעולם המודרני חייבים ארגון שידאג לעובדים

ארנון בר-דוד, יו"ר ההסתדרות / צילום: דוברות ההסתדרות
ארנון בר-דוד, יו"ר ההסתדרות / צילום: דוברות ההסתדרות

אם יש דבר אחד בעידן הפוסט קורונה שלא חייבים להלעיט איתו את הציבור זה ויכוחים על הרלוונטיות של האחד במאי. באופן מסורתי, חוץ מיום חגם של הפועלים, זה הפך גם ליום שבו מתנגדי העבודה המאורגנת מתייצבים בזה אחר זה, כדי לשטוח את הטיעונים שלהם נגד שלטון מפא"י והכלכלה הבולשביקית, כאילו השנה בחוץ היא 1956.

 המקטרגים היצירתיים של האחד במאי אף מתבלים את השיח בסיפורים על סטלין ועל מאו צה טונג, באופן שגורם לתהות אם זכויות עובדים ומשטרים טוטליטריים הם פועל יוצא אחד של השני. הריטואל הוא תמיד אותו ריטואל - צד אחד צודק לגמרי, צד אחד טועה לגמרי - ואתם צריכים רק לבחור.

האמת היא שהחיים של כולנו הרבה יותר מורכבים מזה. גם אני, במקור משכונת נווה יעקב בירושלים, לא גדלתי בבית ששרים בו את המנון האינטרנציונל או מניפים בו דגלים אדומים. ההיפך הוא הנכון. סבי האהוב ז"ל ישב עד יומו האחרון מול ערוץ הכנסת וקילל את ההסתדרות על כך שדפקה אותו במעברה. העובדה שאני מייצג כעת את הארגון שסימל עבורו את הדברים שהוא שנא, יכולה להיתפס כסגירת מעגל אך יש מי שימצא בה גם את ההסבר ההפוך. בכל מקרה, ההיסטוריה ממשיכה להיכתב והמשבר שפקד את העולם בשנה האחרונה, הדגיש ביתר שאת כי המציאות בחוץ השתנתה. היום, יותר מאי פעם, אפשר להניח בצד את הוויכוח על הסמלים ופשוט להתחיל לדבר אחד עם השני.

ההסתדרות שהייתה הכוח המניע בהקמת המדינה, לא חפה מטעויות ובמשך השנים היה מי שהרוויח מהטעויות הללו והיה גם מי שנפגע מהן. כמי שנאבק מדי יום על תדמית הארגון, אני נדרש לא רק לעשייה שלו בהווה, אלא לא מעט גם למשקעים שהצטברו במשך מאה שנות קיומו. זה אף פעם לא קל אבל זה מורכב במיוחד כשמנסים להיצמד רק לסמלים במקום לתוכן.

האחד במאי הוא כנראה אחד מהסמלים המובהקים ביותר של תנועת הפועלים ונדמה שאף אחד כבר לא באמת זוכר איך היום הזה נולד. מי בכלל זוכר את אלפי הפועלים בקנדה שיצאו להפגין, בדיוק ביום הזה, לפני כמעט 150 שנה. הם קיימו מחאה למען שחרורם של עשרות פועלי דפוס שנעצרו רק בגלל ששבתו כדי להגביל את יום העבודה ל-9 שעות. מי זוכר את ההשראה שנסך המעשה שלהם באיגודי עובדים אמריקאים שעשור וחצי מאוחר יותר, הכריזו על שביתה באחד במאי, על רקע הסירוב לקצר את שעות העבודה שלהם. מאבקם למען העסקה הוגנת התפתח לעימותים אלימים הידועים כאירועי היימרקט, שבמסגרתם עשרות פועלים מצאו את מותם.

מי זוכר את הסולידריות? מי זוכר את הערבות ההדדית? ומי זוכר את חג ההתאגדות האנושית? כמה קל ונוח להיתלות, דווקא במועד הזה, על הפנקס האדום של פעם כדי להצית פולמוס ישן ומתקלף על שלטון מפא"י בהסתדרות. הרי גם התומכים וגם המתנגדים יודעים כבר מזמן כמה זה רחוק מהמציאות של היום.

בשנים האחרונות ההסתדרות הרוויחה ביושר את מעמדה כאחד הגופים היציבים במשק. מאז כניסתו של ארנון בר-דוד לתפקיד היו"ר, הארגון הניף לצד הדגלים הישנים שלו, שורה של דגלים חדשים. בלי שביתות וללא צמיגים בוערים, ההסתדרות הוכיחה שהיא יודעת להיות שותפה למהלכים לאומיים שעוזרים לצמצם את הפערים בחברה ולרפורמות בקנה מידה ארצי שמשפרות את השירות לאזרח. התפקיד המוביל שמילאה ההסתדרות בהתמודדות עם משבר הקורונה, עזר לאזן את המשק ומסייע להחזיר את הכלכלה למסלול של צמיחה.

פעם אחרי פעם, הוכחנו במעשים כי הבית של העובדים בישראל שייך לכולם - לימין ולשמאל, לכל הקהילות ולכל הסקטורים. דווקא בתקופה שחזרנו להיות חברה משוסעת ומפולגת, הדבק שממשיך לחבר בין רוב הישראלים הוא אותם ערכים שההסתדרות מבקשת לחגוג לא רק באחד במאי.

גם במדינות שנבנו על שוק חופשי טהור, מחלחלת פתאום ההבנה כי הכלכלה היחידה שיש בה עתיד, היא לא כלכלה שהממשלה חופשית מאזרחיה אלא כלכלה חברתית שבה היא מחויבת להם. כלכלה שמבינה שלפגוע במגזר הציבורי זה להשאיר את האזרחים חשופים יותר במשבר הבא - עם פחות מורים, פחות צוותי רפואה, פחות עובדי מעבדה, פחות שוטרים, פחות עובדות סוציאליות, פחות לוחמי אש, פחות נותני שירותים ציבוריים בזמן שאתם הכי זקוקים להם. ומה ההשלכות? היום זה קורונה ומחר זה יכול להיות משבר האקלים העולמי. אתם זוכרים איך פעם מגיפה שמתחילה בשיעול ונגמרת בעשרות אלפי מתים נראתה לנו כמו סיוט מסרט מדע בדיוני? בדיוק כך.

כוחות ההיצע והביקוש לבדם לא יכולים להכין אותנו להתמודדות עם השפעות חיצוניות, כמו הקורונה. זו הסיבה שממשלות חייבות להתערב כדי לסייע למובטלים, להציל את מקומות העבודה, לתת רשת בטחון לעצמאים ולדאוג לתעשייה המקומית. זו גם הסיבה שחייבים ארגון עובדים חזק כמו ההסתדרות. גם כלכלות גדולות ומפותחות מכירות בחשיבות של עבודה מאורגנת. רק לפני שבוע, הנשיא ג'ו ביידן חתם על צו נשיאותי כדי לעודד התארגנויות חדשות של עובדים בארה"ב.

בסיכומו של דבר, זה כלל לא משנה אם אתם מאלה שמציינים את האחד במאי או לא. מה שחשוב, אחרי השנה שעברה על כולנו, זה לזכור את הכוח של היחד כהזדמנות לכל הצדדים ובכל ימות השנה.

הכותב הוא יו"ר אגף הסברה, דוברות ופרסום בהסתדרות

עוד כתבות

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עלייה של 64% במחירי הביטוח: זה הרכב הנגנב ביותר בישראל מתחילת המלחמה

פוסט שפורסם ברשתות החברתיות גילה כי כדי לבטח את אחד הרכבים הגניבים בישראל, טויוטה RAV4, נדרשה בעליו לשלם סכום המגיע כמעט לשישית משווייו ● "זו אמירה חד-משמעית ללקוח, שאת הדגם הזה החברה לא רוצה לבטח", אומרים בלשכת הסוכנים ● בשוק ממליצים לרוכשי מכוניות לכלול את עלות הביטוח בשיקולים בעת רכישת רכב חדש

אלונה בר און, מו''לית גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "לתקשורת יש תפקיד בקישור בין מגזרים"

בפתח כנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, התייחסה מו"לית העיתון לתפקידה של התקשורת בתקופה זו ועל השאיפה לסקר את כל חלקי החברה בעיתון ● בר און: "מטרת העיתונות לספק גיוון, לא להבליט את מי שהכי קיצוני או רק את מי שדומה לי"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנעלם בתאונת מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק בגבול עם אזרבייג'ן, ויש "חשש לחייו" ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

ירון מורגנשטרן, מנכ''ל גלאסבוקס / צילום: יח''צ

אחרי הפסד של 60% למשקיעים: גלאסבוקס נמכרת בחצי מיליארד שקל

גלאסבוקס, הפועלת בתחום ניתוח נתונים באינטרנט, תימכר לקרן השקעות, זאת לאחר נפילה חדה במניה ולאחר שדחתה מספר פעמים את יעדי ההכנסות החוזרות שלה ופיטרה כ-20% מכוח-האדם ● בחברה שתהפוך לפרטית, בונים על תחום ה-AI כמנוע לעתיד

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

אפריל האדום של הפנסיה וההשתלמות / צילום: Shutterstock

אחרי שנה בצמרת, בית ההשקעות שמוצא את עצמו בתחתית טבלת התשואות לפנסיה

הירידות בשוקי ההון בעולם הובילו את המסלולים הכלליים לירידות של כ-1.5% ואת מסלולי המניות לירידות חדות יותר של כ-3% • אלטשולר שחם, מור ומנורה מבטחים בלטו לטובה כשמנגד אנליסט עם ירידות חדות • מה עשו המסלולים שעוקבים אחרי ה-S&P 500?

ד''ר ענאיה בנא, מנכ''לית ומייסדת עמותת אל־ביאדר / צילום: תמר מצפי

"בעלי הקרקע הפרטית בחברה הערבית מחכים שיזמים יבואו"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, ד"ר ענאיה בנא, מנכ"לית משותפת ומייסדת עמותת אל־ביאדר, דיברה על הפערים בין החברה הערבית לחברה הכללית בתחום הדיור ● בנא: "85% מהדור הצעיר בתוך היישובים הערביים הוא מחוסר פתרונות דיור"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזכויות בקרקע בנווה צדק הוכרעו בלי כל היורשים. מה קבע ביהמ"ש?

ביהמ"ש העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

נתיבות. בעיגול: מירי רגב / צילום: דייגו מיטלמן, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בלי תוכנית, ללא תקציב ובניגוד לדעת אנשי מקצוע: רגב מקדמת עוד תחנת רכבת בנתיבות

במשרד התחבורה בוחנים הקמת תחנה בעיר הדרומית במרחק 5 ק"מ בלבד מזו הקיימת ● גורמי המקצוע מתנגדים בגלל תחזית נוסעים נמוכה ופגיעה בציבור שזמן נסיעתו למרכז מתארך ● השבוע נחשף בגלובס שגם במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון בניגוד לתוכניות המטרו

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

שי ויל / איור: גיל ג'יבלי

מתחת לרדאר: הכירו את המשפחה שתשלוט בדואר ישראל

משפחת ויל העדיפה להתנהל מתחת לרדאר התקשורתי והציבורי, למרות שהחברות שבשליטתה אחראיות למותגים ישראליים מאוד מוכרים ● קבוצה בהובלת המשפחה זכתה במכרז על דואר ישראל, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שלה

אילן ברקן (מימין) ואליאב בן עטר, מייסדי ''כוחנו באחדותנו'' / צילום: תמונה פרטית

החילוני והחב"דניק שערכו אירועים ל־20 אלף חיילים מאז פרוץ המלחמה

אילן ברקן ואליאב בן עטר הפעילו "סיירת מחסומים" ששימחה חיילים, ומאז ה־7 באוקטובר עברו לקיים אירועים בבסיסים ● עכשיו הם מתקשים לגייס תרומות: "לעשות 'על האש' ל־100 איש עולה 5,000 שקל, והעם התעייף" ● ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: Shutterstock

העתיד כבר כאן: ניסינו את המודל החדש של ChatGPT וחזרנו לדווח

העוזר הקולי החדש של OpenAI יהיה מותאם אישית למשתמש, יכיר את ההעדפות שלו ויידע גם לבחור את האינטונציה המתאימה בהתאם לאופי השיחה ● בעקבות הסערה שהתעוררה ברשתות עם הצגת המודל החדש, בדקנו את המודל הזמין כיום בשוק

עו''ד דן גבע, שותף במשרד מיתר / צילום: איל יצהר

משרד עורכי הדין מיתר ממזג אליו את משרד הפטנטים קליגלר

עורך הדין ועורך הפטנטים דניאל קליגלר ינהל את תחום הפטנטים של מיתר, ויחד איתו יצורפו למשרד שותפו יובל שלום ועורכי פטנטים נוספים ● בעקבות המיזוג יכלול צוות הפטנטים של מיתר 18 עורכי פטנטים ועורכי דין

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

"האייל הזומבי": מחקר חדש מוכיח כי המחלה לא מסוכנת לבני אדם

OpenDNA חתמה על הסכם שיווק עם מקסון, והמנכ"ל סוגר מעגל ● מחקר חדש בארה"ב: "תסמונת האייל הזומבי" לא מסוכנת כרגע לבני אדם ● השבוע בביומד 

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך