גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ריח של בועה? תורפז מבקשת להנפיק לפי 800 מיליון שקל - פי 5 מהשווי שבו הוערכה לפני פחות משנה

חברת הטעמים והריחות שמובילה קרן חזון שואפת לגייס 200 מיליון שקל בתל אביב לפי שווי הגבוה ביותר מפי 15 מזה שבו אמורה הייתה להימכר לפרוטרום ב-2017 ● הרווח הנקי שהציגה תורפז ב-2020 עמד על כ-26 מיליון שקל

קרן חזון, מנכ"לית תורפז / צילום: יח"צ
קרן חזון, מנכ"לית תורפז / צילום: יח"צ

חברת הטעמים והריחות תורפז תעשיות מכוונת לשווי גבוה בהנפקת מניות ראשונית בבורסת ת"א. החברה דיווחה היום על כוונתה לצאת לגיוס הון של 200 מיליון שקל בבורסה, במסגרת הנפקה ראשונית של מניות לציבור לפי שווי של 800 מיליון שקל לפני הכסף.

במסגרת התשקיף הפומבי הראשון שהתפרסם היום, חושפת תורפז כי בחודש נובמבר האחרון היא ביצעה הקצאת מניות במסגרת שינוי מבני, אשר שיקפה לחברה שווי של 162.5 מיליון שקל בלבד. שווי זה נקבע על פי הערכת שווי שהתבססה על נתוני 2019, שכללו החזקה של 80% מהחברה הבת תורפז תמציות ריח וטעם, ולא כללו את ההחזקה בחברה המוחזקת SDA.

תורפז מתמחה בפיתוח ובייצור של תמציות טעם וריח טבעיות וסינתטיות לתעשיות המזון והקוסמטיקה. לחברה פורטפוליו רחב ומגוון של מוצרים, שאותו היא משווקת ביותר מ-30 מדינות בעולם.

את החברה מובילה היו"ר והמנכ"לית קרן כהן חזון, בעלת למעלה מ-20 שנות ניסיון בתפקידי ניהול בתעשיית הטעם והריח, וניסיון בינלאומי ברכישות של חברות בתחום. כהן חזון הובילה בעבר את חברת ארומור לאקזיט של כ-100 מיליון דולר, עת נמכרה לחברת IFF העולמית. שותפה של חזון לאורך שנים רבות הוא ד"ר ישראל (רלי) לשם, שותף במשרד עורכי הדין מיתר, המשמש כדירקטור בחברה.

הנהלת תורפז כוללת בכירים נוספים בעלי רקע וניסיון נצבר של עשרות שנים בתעשיית הטעם והריח בישראל ובעולם, בהם גם בכירים בחברת פרוטרום, שנמכרה ב-2018 ל-IFF בעסקת ענק של כ-7.1 מיליארד דולר.

יש לציין כי בספטמבר 2017 רכשה חברת פרוטרום את השליטה (52.18%) בתורפז, באמצעות רכישת מניות מהבעלים והשקעה בחברה - בעסקה ששיקפה לתורפז שווי של 54 מיליון שקל בלבד.

עם זאת, באוקטובר 2018 השלימה חברת IFF האמריקאית את רכישת פרוטרום, ובעקבות עסקה זו בוטל הסכם ההשקעה, ופרוטרום השיבה את המניות שרכשה לידי החברה ובעלי המניות בתמורה לסכום ששולם על-ידיה עבורן.

צמיחה של 105% ברווח הנקי ב-2020

תורפז פועלת כיום באמצעות שתי חברות שבבעלותה המלאה, כימדע תעשיות ותורפז תמציות ריח וטעם. את 2020 סיימה תורפז עם עלייה של 64% בהכנסות ל-52.7 מיליון דולר (171 מיליון שקל) ועם צמיחה של 84% ברווח התפעולי ל-10.2 מיליון דולר (33 מיליון שקל).

עוד מציינת החברה, כי ה-EBITDA (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) שלה גדל ב-2020 ב-35% ל-13.5 מיליון דולר (44 מיליון שקל), וכי ה-EBITDA המתואם (בנטרול סעיפים חד-פעמיים) צמח ב-138% ל-14 מיליון דולר (46 מיליון שקל). הרווח הנקי צמח ב-2020 ב-105% ל-8.1 מיליון דולר (26 מיליון שקל).

על בסיס נתוני 2020, השווי המבוקש בהנפקה משקף לחברה מכפיל הכנסות של 4.7, מכפיל רווח תפעולי של 24 ומכפיל EBITDA של 18.2. עוד מציינת החברה, כי ברבעון הראשון של 2021 היא רשמה צמיחה של 64.5% בהכנסות, ל-19.5 מיליון דולר, וכי שיעור הרווחיות התפעולית שלה דומה לזה של 2020, שעמד על 19.3% מההכנסות.

בהנחה כי מדובר ברבעון שנתי מייצג, הרי שנתונים אלו משקפים לכאורה רווח תפעולי של 15.1 מיליון דולר ב-2021, ומכפיל רווח תפעולי של 16.3 ביחס לשווי המבוקש בהנפקה.

כהן חזון היא בעלת השליטה בתורפז עם החזקה ב-59.14% מהון המניות טרם ההנפקה. רלי לשם ואשתו לשעבר, נורית לשם, מחזיקים כל אחד ב-9.76% ממניות החברה, ואילו אלון ורבקה גרנות מחזיקים יחדיו ב-9.56% מהמניות. עם רשימת בעלי המניות נמנה גם המשנה למנכ"לית ומנכ"ל כימדע אייל אזולאי, שמחזיק ב-7% מהחברה, והיתרה (4.78%) נמצאת בידי מחזיקים אחרים, שאינם בעלי עניין.

התרחבות באמצעות רכישת חברות

לתורפז אסטרטגיית התרחבות באמצעות רכישת חברות בארץ ובעולם. עד היום היא ביצעה תשע רכישות אסטרטגיות, מהן שלוש מאז תחילת 2020. נוסף על כך, היא בוחנת בימים אלו רכישת חברות נוספות, בהתאם לאסטרטגיה, ששמה דגש על רכישת חברות צמיחה בינוניות וקטנות בעולם, עם מחזור הכנסות של עד 25 מיליון דולר, שהן בעלות סינרגיות לפעילותה ופוטנציאל השבחה גבוה.

את תמורת ההנפקה מייעדת החברה בעיקר להמשך האצת אסטרטגיית הצמיחה וביצוע רכישות אסטרטגיות, קידום פעילויות המחקר והפיתוח והרחבת מפעלי הייצור לטובת מקסום כושר הייצור הפוטנציאלי. למעלה מ-50% מתמורת ההנפקה מיועדת לרכישת חברות או פעילויות חדשות ולהגדלת ההחזקה בחברות הבנות, וחלק נוסף מתמורת ההנפקה ישמש להרחבת מפעל כימדע.

כך למשל, ב-22 באפריל השנה חתמה תורפז על מזכר כוונת לרכישת השליטה (60% מהון המניות) בחברה במערב אירופה, הפועלת בתחום תמציות טעם מלוחות, בתמורה לסכום של כ-11 מיליון אירו (43 מיליון שקל). העסקה משקפת לחברה הנרכשת מכפיל הכנסות של 2.1 ומכפיל EBITDA (רווח לפני הוצאות מימון, מס, פחת והפחתות) של 8.8, על בסיס נתוני 2020.

נוסף על כך נמצאת תורפז במשא ומתן מתקדם לרכישת חברה בארה"ב, הפועלת בתחום הטעמים והריחות, תמורת 1.2 מיליון דולר (3.9 מיליון שקל), ובמקביל מתנהל משא ומתן לרכישת הקרקע שעליה ממוקם המפעל, מול בעליה. מדובר בחברה קטנה שהציגה ב-2020 הכנסות של 1.94 מיליון דולר ו-EBITDA של 150 אלף דולר, אולם רכישתה יחד עם הקרקע יאפשרו לרכז בשטחה את מלוא פעילות הייצור בארה"ב.

נכון להיום מעסיקה תורפז 256 עובדים, מתוכם 162 בישראל ועוד 94 בחו"ל. עוד עולה מהדוחות, כי בשנת 2020 שילמה תורפז לשבעה מנהלים בכירים בחברה שכר ומענקים בסכום כולל של 3 מיליון דולר (9.8 מיליון שקל), מתוכו סכום של 1.27 מיליון דולר (4.1 מיליון שקל) שולם למנכ"לית והיו"רית כהן חזון.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - אך מדוע הסתפק בפסיקת הוצאות משפט נמוכות?

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

"השקענו פה מעל 1.3 מיליארד דולר, ולא עוצרים": ענק ההשקעות שמאמין בישראל

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

"השקל החזק תואם את התנאים המאקרו כלכליים. בנק ישראל לא צריך להתערב"

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?