גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית על החוף: אנשי המאיון העליון החלו לחפש תחליף למגדלים

בית ליד הים בשבי ציון או בקיסריה, ליד הכנרת במגדל או סתם ליד חוות סוסים במושב? ● תקופת הקורונה הביאה לזינוק בביקוש לבתי יוקרה מפוארים, רצוי משופצים ואם אפשר מרוהטים

רחוב מנדרינה 10 בקיסריה / צילום: איל יצהר
רחוב מנדרינה 10 בקיסריה / צילום: איל יצהר

"היציאה מחוץ לעיר לבתים פרטיים שישמשו כבתים שניים, לא כבית מגורים עיקרי, זה דבר שהתפתח הרבה מאוד שנים והואט, כי יש בזה התעסקות, תחזוקה, צריך להעסיק עובדים", אומר המתווך נועם דז'לדוב, מנאות שירן, סוכנות תיווך לנכסי יוקרה. "במשך שנים הם אמרו מה אנחנו צריכים את כאב הראש הזה? הקורונה טרפה את קלפים האלה בחודש. אנשים התחילו לקנות, במגבלות התנועה". השנה האחרונה, כך נראה, שינתה תהליכים בכל תחומי החיים, ובשוק היוקרה התאפיינה במגמה נוספת: יציאה מהעיר לבתים רחבי ידיים במושבים, ולעתים אפילו מרוחקים מתל אביב, כאלה שאפשרו פרטיות מקסימלית בתקופת הסגרים, עם בריכה רחבת ידיים, חדר כושר ונוף מרגיע.

"בתחילת הקורונה הייתה עצירה מוחלטת", מספר דז'לדוב. "אחרי חודש התחילה התעניינות גדולה בשכירת בתים פרטיים לתקופות קצרות עד שיתבהר המצב, כדי לא להיות כלואים בבתים בפסח. אנשים אמנם גרים בדירות הכי יפות שיש, אבל הם נמצאים בהן חודשים עם הרבה שכנים מסביב ולא יכולים לצאת. אלה אנשים שהיו רגילים להיות בתנועה, לטוס, לעשות ספורט, והכול נעצר. הם רצו אלטרנטיבה מיידית, ואלה אנשים שיכולים להרשות לעצמם לשכור נכסים גם בעשרות אלפי שקלים או דולרים לחודש.

"בחודשים הבאים, לאחר שהבינו שהעניין ילווה אותנו לתקופה ארוכה, התחילו להתעניין בשכירת נכסים לתקופה של שנה-שנתיים, בעיקר וילות מטופחות ומרוהטות. בסביבות אוגוסט-ספטמבר כבר היו רבים שרצו לרכוש בתים שניים לימים רגילים ולסופי שבוע, חגים וחופשים, ואם יהיו סגרים נוספים הם יהפכו להיות הבית שבו מבלים את עיקר זמנם, עם כלים לעבודה מרחוק".

מדובר ברכישות מהירות?
"חיפשו בתים מוכנים לכניסה מיידית או בתים שניתן לשפץ בעבודה לא גדולה. למרכיב הזמן להשלמת העסקה הייתה משמעות גבוהה מאוד בתהליך. רצו לצאת מתוך הדירות בעיר. מוכרים רבים עם וילות ומגרשים למכירה שעמדו זמן רב ‘על המדף' ניצלו את הביקוש ומכרו את בתיהם למרות אי-הנוחות בפינוי המהיר המתבקש. בחלק משכונות המגורים המרוחקות כמו קיסריה, סביון, ארסוף והמושבים שנמצאים במרחק של עד שעה נסיעה מתל אביב התבצעו עסקאות בקצב גבוה בהרבה מהתקופה שלפני הקורונה".

לדברי מתווכת נכסי היוקרה מירי אופק מרמת השרון, "אנשים שגרו בפנטהאוזים פחדו לרדת במעלית. היו אליי פניות למצוא בית נוסף, צמוד קרקע עם גינה ושטח גדול שבו יוכלו לארח את הילדים והנכדים. אחרים חיפשו דירות פנטהאוז בקומות נמוכות ובבנייני בוטיק עם מספר דיירים קטן, שאיפשר לרדת מהדירה ברגל. שיהיו פחות דיירים ופחות חיכוך.

"יש לי לקוחות של עשרות שנים שגרו בדירות מרווחות מאוד וביקשו שאמצא להם בית עם בריכה, עם פינוי מהיר, שיהיה להם בית נוסף, בלי שמכרו את הנכס. בתוך חודש הם קנו בית ב-13 מיליון שקל, במערב רמת השרון. מדובר בבית בן 14 שנה, 450 מ"ר בנוי, שתי קומות ומרתף עם מעלית פרטית על שטח של חצי דונם. היה לי לקוח שבא מארה"ב בטיסה ותוך יום קנה בית ב-16 מיליון שקל".

שיהיה מקום ליקב ולמגרש ספורט

לדברי דז'לדוב, הבתים השניים שהיה להם ביקוש גבוה היו באופן טבעי נכסים הקרובים לחוף הים ובאזורים בסמוך לשמורות טבע. "כשראו שזה מתמשך יותר מאשר חודש-חודשיים הבינו שרוצים וצריכים לקנות. ואז התחילה ההתעניינות לרכישה. פתאום גם התפנה לאנשים הזמן להתעניין. וחיפשו בתים מוכנים ב-20-40 מיליון שקל. ליווינו אנשים לעסקאות עד שבי ציון ליד נהריה, היישוב עם ה'ביץ' האוס' האמיתי היחידי בארץ.
"10 מיליון שקל לדונם בשביל להיות ליד הים בנהריה היה נשמע יקר מאוד עד לפני הקורונה, ובמהלכה הפך לסכום סביר בגלל הביקוש. תפיסת המרחק מתל אביב השתנתה. הבתים שאנשים היו צריכים כבר לא רק לחופשת סוף שבוע. כשנכנסים לתקופות ארוכות של סגר, לעוד שעה נסיעה יש פחות משמעות, לעומת תקופות רגילות כשמחפשים נכס במרחק של שעה נסיעה מהבית".

מגרש על החוף במושב שבי ציון. הביץ' האוס היחידי בארץ / צילום: נועם דז'לדוב

בשבי ציון נמכרו שלושה מגרשים בקו ראשון לים, עם יציאה ישירה לחוף הים, 850 מ"ר, במחירים של 8.5 עד 10 מיליון שקל למגרש. נזכיר כי מדובר במגרש בלבד, בפריפריה, כך שהמחיר הוא לפני עלויות בנייה.

בבית ינאי, הבנוי על מצוק מול הים, נמכר בית ישן להריסה על דונם שטח בקו ראשון לים בלא פחות מ-15 מיליון שקל. בקיסריה נמכר בשכונה 2 הוותיקה בית בן 25 שנה, 400 מ"ר על 1,250 מ"ר מגרש, ב-12.5 מיליון שקל. בקו ראשון למגרש הגולף נמכרה וילה חדישה, בשטח של כ-600 מ"ר בנוי, על מגרש של דונם, מרוהטת לחלוטין ב-15 מיליון שקל; בשכונה 4 נמכרה וילה בשטח של כ-1,000 מ"ר בנוי על מגרש של 1,500 מ"ר בסטנדרט בנייה גבוה, עם חדר כושר, בריכת שחייה וסאונה, ב-22 מיליון שקל. כל הנכסים בקיסריה עמדו על המדף זמן לא קצר ונחטפו בתקופת הקורונה, עם פינוי מהיר או מיידי.

רחוב הדקל בקיסריה / צילום: איל יצהר

לדברי דז'לדוב, הביקוש של עשירי הארץ הוא לבתים עם שטח קרקע גדול של דונם ומעלה, שבהם ניתן לממש את כל מה שקשור לפעילויות חוץ ותחביבים: בריכות שחייה, מגרשי טניס, כדורסל, מתקני משחקים לילדים, פעילות מוטורית, גידולים חקלאיים אורגניים, סוסים ואפילו יקבים פרטיים. "התפנה לאנשים הרבה זמן בתקופת הקורונה והם חזרו לעסוק במה שהם אוהבים חוץ מעבודה".

היציאה החוצה מהעיר היא מגמה הפוכה לזו שהייתה ב-20 שנה האחרונות, של כניסה למגדלים בעיר, ומהירה בהרבה. לדברי דז'לדוב, "בגלל המהלך של הקורונה שהשבית את העולם נוצר צורך מיידי אצל אנשים שעושים את העסקאות. אלה אנשים שעושים עסקאות כי הם רוצים, לא כי הם יכולים או לא יכולים. זה לא שוק שבנוי על משכנתאות וריביות. ברגע שנוצר צורך התחילו לבצע עסקאות. והצורך המיידי היה הפוך מכל הבחינות למה שהכרנו".

הבית ברחוב מנדרינה בקיסריה / צילום: איל יצהר

"הורדת מס הרכישה תורמת לביקוש"

בגל השני של המכירות כלולות עסקאות של משפחות שרוצות לחזור ולגור בבתים פרטיים כל השנה. רואים את זה גם בשוק המגה-יוקרה, אבל לא רק בו. מי שניסה השנה למצוא נכס למכירה במושב בתחום גדרה עד חדרה - ראה שכל הנכסים תפוסים, ואלה שמוצעים נמכרים במחירים מופקעים, גם למכירה וגם להשכרה.

הבולט שבנכסי היוקרה שנמכרו היה הנחלה במושב בני ציון שרכש יזם ההייטק שלמה קרמר תמורת 40 מיליון שקל, משי שילר, שכיהן בעבר כמנכ"ל אמבלייז. הנכס ממוקם בין הנחלות של אשת העסקים שרי אריסון לזו של נועם לניר. הנחלה משתרעת על כ-12.5 דונם. בחלקת המגורים ניצבת וילה מודרנית בשטח בנוי של כ-600 מ"ר שתכננה האדריכלית אורלי שרם, ועוד יחידת אירוח בשטח של 200 מ"ר. בשטח יש בריכת שחייה גדולה, אורוות סוסים וגינה גדולה. נחלה נוספת, בשטח כולל של 28 דונם מתוכם שישה דונם צמודים לבית המגורים, בשדה ורבורג, נמכרה ב-12.5 מיליון שקל. על השטח יש שני בתים ישנים להריסה שבמקומם ייבנה בית אחד חדש.

נחלה במושב שדה ורבורג / צילום: איל יצהר

בגזרת העסקאות הצנועות יותר אפשר למצוא עסקה מנובמבר 2020 שבמסגרתה משפחה מהמרכז קנתה בית פרטי בשטח 250 מ"ר בנוי על 900 מ"ר מגרש, עם בריכת שחייה ונוף לכנרת במושבה מגדל. מחיר הנכס: 4.35 מיליון שקל.

לדברי יוסי מימרן, הבעלים של תיווך יוקרה אסטייט, המשווקת נכסי יוקרה בכל אזורי הביקוש בישראל, "ממאי 2020 החלה מגמה של ביקוש גובר לבתים פרטיים צמודי קרקע באזור גוש דן ומחוצה לו. בעלי נכסים במגדלי יוקרה מעדיפים לצאת מהמגדלים ומהחנק של ריבוי דיירים בבניין לאזורים פסטורליים עם אווירה ביתית ובריכת שחייה. אנשים מוכנים להתפשר על אזור ובלבד שהרכישה תהיה של בית פרטי.

"לזה מצטרפת העובדה שקשה לנפוש בחו"ל ואלה שידם משגת רוכשים בית שני למטרת נופש בארץ, בעיקר בצפון, סובב כנרת, הגליל התחתון והגליל העליון. התקופה הביאה גם מעבר לביקושים הללו עליית מחירים גורפת בבתים צמודי קרקע, שעדיין לא הסתיימה, גם בגלל הביקוש של מקומיים, גם בגלל רצון של תושבי חוץ להשתקע בישראל. תורמת לזה ההורדה של מס הרכישה שמעודדת משקיעים וגם העובדה שמאז תחילת הקורונה אנשים לא הוציאו כספים בתחום הפנאי והנופש והצטברו להם חסכונות".

שוק היוקרה בירושלים: "כל ההיצע בעין כרם נגמר"

גם בירושלים הורגשה בשנה האחרונה תזוזה במכירה של בתים פרטיים. לדברי מתווך נכסי היוקרה דניאל בוזגלו, בשכונת עין כרם נמכרו בשנה האחרונה כחמישה בתים פרטיים, לעומת נכס אחד בשנה רגילה. "יש ביקוש אדיר לבתים. בעין כרם נמכרו הבתים גם לתושבי חוץ וגם לחבר'ה מקומיים, שלאו דווקא רוצים את ירושלים כמו תושבי חוץ אלא קוסמת להם הפסטורליות והתחושה של טוסקנה. כל ההיצע בשכונה נגמר".

בעסקה שבה תיווך בוזגלו, נמכר בית של 300 מ"ר על מגרש של דונם ב-8.5 מיליון שקל. הבית זקוק לשיפוץ בגובה 2-2.5 מיליון שקל. הבית ממוקם ברחוב אורן והיה שייך לחוקרת המקרא מהאוניברסיטה העברית, אורה ליגום ליפשיץ, שלא היו לה ילדים ולכן הורישה את הנכס לרשימת יורשים.

בית בעין כרם, שנמכר לאחרונה ב־8.5 מיליון שקל / צילום: דניאל בוזגלו

"ירושלים זה סיפור אחר ממה שקורה ברוב הארץ, זו גם בועה נפרדת", אומר בוזגלו. "אין הצדקה לנדל"ן בירושלים בלי תושבי חוץ. זו אוכלוסייה שהיא ענייה, זה לא תל אביב. פה בתים עומדים גם שנתיים בשוק, זו לא תל אביב שבונים מגדל ומוכרים תוך שבועיים 20 דירות. בשנה האחרונה ראינו תזוזה וביקוש בעיר מצד אמריקאים שרגילים לחיות בבתים של 400, 500 ו-600 מ"ר בנוי וקנו אפילו אונליין דירות גדולות. הרבה מהם היו מפוחדים מהמהומות שהיו במאי יוני 2020 בארה"ב והרגישו את האדמה רועדת להם מתחת לרגליים".

בית בעין כרם, שנמכר לאחרונה ב־8.5 מיליון שקל / צילום: דניאל בוזגלו

עוד כתבות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?