גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלכימיה פוליטית: ממשלה ישראלית עם 59 תומכים היא ניסוי חדש?

מאז 1948 לא הוקמה ממשלה בפחות מ-61 אצבעות. אבל התסריט נעשה יותר נוח ● המשרוקית של גלובס

שמחה רוטמן, הציונות הדתית / צילום: יונתן בלום
שמחה רוטמן, הציונות הדתית / צילום: יונתן בלום

אור לבוקר יום ב' יצא ח"כ שמחה רוטמן מסיעת הציונות הדתית לקרב בלימה תקשורתי. צבי טאו, רבם של מפלגת נעם ושל חבר הסיעה אבי מעוז, הכריז במפתיע בערב הקודם שאפילו ממשלת מיעוט ימנית "בהסתמכות על שאינם יהודים", ר"ל, טובה מקואליציה של מתנגדי נתניהו. רוטמן נחרד. בראיון לכאן ב' הוא טען שממשלת מיעוט, "ועוד בהישענות על מפלגה תומכת טרור", היא ניסוי שהוא לא מוכן להשתתף בו. בראיון נוסף ל-103 FM הוא גם נימק: "ממשלת מיעוט מעולם לא קמה במדינת ישראל. גם אם עולים רעיונות לעשות את זה בצד השני, זה רעיון גרוע". לממשלה כזו, לדבריו, תהיה בעיית יציבות כרונית. "אם לשון המאזניים לא חלק מהממשלה, בהצבעה הבאה על אי-אמון או הקדמת הבחירות הוא יוכל להגיד 'אני אצביע נגדכם' ובזה נגמר הטקס". 

רקיחת תרכובת פוליטית יציבה עם פחות מ-60 ח"כים נשמעת כמו תרגיל באלכימיה. האם הניסוי הזה מעולם לא נעשה? בישראל שלטו בעבר קואליציות שהמפלגות החברות בהן היו מיעוט בכנסת, אבל לרוב הן הפכו למיעוט בגלל סיעות שפרשו באמצע הכהונה. הממשלה שהקים שמעון פרס ב-1995, אחרי רצח רבין, היתה ממשלת מיעוט מהרגע הראשון, אבל בשל הנסיבות הצביעו בעדה 62 חברי כנסת. ממשלה שמושבעת עם 59 תומכים בלבד ובסיוע נמנעים - זה עוד לא קרה.

אבל ההיסטוריה הרחוקה היא ממילא עדות בעייתית ליציבות של ממשלות מיעוט. שינויים בחוק יסוד הממשלה שהבשילו רק בשנים האחרונות יצרו מצב מוזר: קל יחסית לסרוג ממשלה חדשה, קשה בהרבה לפרום אותה. ההיפך מסוודר.

נסביר. חוק יסוד הממשלה קובע כי "הממשלה תיכון משהביעה בה הכנסת אמון". כדי להשיג אמון, בעל המנדט להקמת הממשלה צריך לנצח בהצבעה, אבל בשום מקום לא נאמר שהוא זקוק ל-61 תומכים. כפי שהראינו כאן בעבר, כשהחוק הישראלי דורש רוב מוחלט הוא מדבר על החלטה של הכנסת "ברוב חבריה", וכאן המילים האלה לא מופיעות. לכן אם מול 59 תומכים יתייצבו 57 מתנגדים והשאר יבלו בקפיטריה - תהיה ממשלה.

אבל הממשלה שקמה יציבה יותר ממה שנדמה, כי אין סימטריה בין הפירוק להקמה. עד לפני שלושים שנה, אפשר היה להפיל ממשלה קיימת אפילו ברוב רגיל, למשל אם כמה מאלה שאיפשרו את הקמת הקואליציה יימנעו בהצבעת אי-אמון. שמעון פרס הוא הראשון והיחיד שהצליח לנצל את החולשה הזאת כאשר ב-1990 פירק את ממשלת האחדות בין המערך לליכוד באמצעות 60 ח"כים בלבד. זה היה פלופ; רה"מ יצחק שמיר התאושש ובנה קואליציה חדשה. אבל "התרגיל המסריח" עורר דרישה למנגנון עמיד יותר. כשהכנסת אימצה ב-1992 את המעבר לבחירה ישירה, היא גם קבעה שממשלה תופל רק ברוב מוחלט, ובמקרה כזה הכנסת תתפזר.

כשבוטלה בחירה הישירה ב-2001, הממשלות זכו לשכבת הגנה נוספת. לפי תיקון שאושר, 61 הח"כים שמצביעים אי-אמון בממשלה יצטרכו גם להסכים על מועמד שינסה להרכיב הקואליציה החדשה. לא די שחלקם יימנעו. 61 ידיים מוכרחות להתרומם בעד מתן "מנדט חלופי" לח"כ ספציפי. זו הייתה גרסה רזה יחסית של "אי-אמון קונסטרוקטיבי".

אבל אפילו הביצורים האלה, שמעולם לא התמוטטו, היו פריכים מדי בעיני אנשי הליכוד ויש עתיד. במסגרת תיקונים ל"הגברת המשילות" שקידמו ב-2014 הם הנהיגו גרסה תובענית בהרבה של אי-אמון קונסטרוקטיבי:  "הבעת אי-אמון בממשלה תיעשה בהחלטה של הכנסת, ברוב חבריה, להביע אמון בממשלה אחרת שהודיעה על קווי היסוד של מדיניותה, על הרכבה ועל חלוקת התפקידים בין השרים". במילים פשוטות, 61 הח"כים שמתנגדים לממשלה הקיימת צריכים לתמוך כאיש אחד - לא להימנע! - בראש ממשלה חדש, בחלוקת משרדים מוסכמת, בעיקרי מדיניות.

מנגנוני אי-אמון קונסטרוקטיבי אמנם קיימים בשבע דמוקרטיות אחרות, אבל בישראל הרף להפלת ממשלה גבוה במיוחד. רגע אחרי שתושבע הממשלה הבאה, אפילו אם היא תסתמך על הימנעות של כמה מחברי הכנסת, יהיה קשה מאוד להזיז אותה ממקומה. גם כדי לפזר את הכנסת האופוזיציה חייבת לגייס 61 תומכים, אבל לפחות אין צורך בהסכמות מורכבות.

בשורה התחתונה, דברי רוטמן נכונים. אף שהיו קואליציות ללא רוב בכנסת, מעולם לא הוקמה בישראל ממשלה בקולות של פחות מ-61 ח"כים.

תחקיר: צוות המשרוקית של גלובס

לקריאה נוספת:

"האם אפשר להקים ממשלה גם ללא תמיכת רוב חברי הכנסת?" - המשרוקית של גלובס
"האם כדי להפיל ממשלת מיעוט הימין יצטרך לארגן ממשלה חדשה?" - המשרוקית של גלובס
חוק יסוד: הממשלה - ספר החוקים הפתוח
"דרכים רבות לפיזור הכנסת: על מה הן מעידות?" - המכון הישראלי לדמוקרטיה 

עוד כתבות

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר, אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר משופרסל התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת-הלב של רשות ניירות ערך?

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

הבורסה בפרנקפורט, השבוע / צילום: Reuters

עליות באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי עלה ב-0.3% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה חיובית ● בגוגל פיטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות