גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניות או דירה? ההשקעה הכי טובה בשנה האחרונה היא במניות הבנייה למגורים

רבות ממניות חברות הנדל"ן למגורים מציגות זינוק תלת-ספרתי, שמוביל את מדד הבנייה המקומי להציג קפיצה שנתית של כ-100% ● יניב פגוט, הבורסה: "בהשקעה בחברות בנייה המשקיע הופך שותף של היזמים, ולא לקוח כמו ברכישת דירה"

פרויקט למגורים של אזורים ברמת גן / הדמיה: 3DVISION
פרויקט למגורים של אזורים ברמת גן / הדמיה: 3DVISION

היכן כדאי להשקיע את הכסף - בדירה או בשוק המניות? זוהי ודאי אחת השאלות הנפוצות בעולם ההשקעות לאורך השנים. שאלה שהתשובה לה אינה מוחלטת, והיא תלויה בעיקר בנקודת הזמן שבה בוצעה ההשקעה. אבל אם לשפוט על פי ביצועי השנה האחרונה בלבד, אין ספק כי השקעה במניות חברות הנדל"ן למגורים הייתה אחת הטובות שניתן היה לבצע בבורסה המקומית ובכלל.

כשהציבור מתנפל על דירות - מה יותר טבעי מלהשקיע במניות נדל"ן | פרשנות

רבות מאותן מניות מסכמות תקופה של שנה לאחור בעליות חדות, המגיעות לשיעורים תלת-ספרתיים, מה שמוביל את מדד הבנייה המקומי להציג קפיצה שנתית אדירה של כ-100% - הרבה מעל לתשואות האלטרנטיביות בשוקי הנדל"ן והמניות. כך למשל, מדד הדגל של הבורסה, ת"א-35, מסתפק בעלייה של כ-20% שנה לאחור, והעלייה השנתית במדדי הטכנולוגיה, שכיכבו בתקופת משבר הקורונה, נעים בטווח של 40%-50%.

הזינוקים במניות ענף הנדל"ן למגורים נתמכים בתמונת המצב הנשקפת משוק המגורים בישראל, המצטיירת כחיובית ביותר - עם צמיחת הפעילות לנוכח ביקושים חזקים לדירות חדשות, עלייה בהיקפי המכירות ואופטימיות לגבי ההמשך בכל הנוגע לרמות המחירים, שימשיכו לעלות, לפי ההערכות.

בהתאם, מתחילת 2021 מציגות מניותיהן של מרבית חברות הנדל"ן למגורים זינוקים דו-ספרתיים גבוהים, ומדד הבנייה מציג תשואה נאה של יותר מ-30% בארבעה חודשים בלבד, ומותיר מאחור את יתר מדדי הבורסה. מדד ת"א בנייה כולל קרוב ל-30 חברות, שהעיסוק של מרביתן מתרכז בבנייה למגורים ובייזום פרויקטים, ולפי נתוני הבורסה שוויין המצטבר מגיע לכ-40 מיליארד שקל.

החברות הגדולות במדד, בפער משמעותי מיתר החברות, הן שיכון ובינוי וקבוצת אשטרום, הפועלות בתחומים נוספים מלבד נדל"ן למגורים, ואשר שווי השוק שלהן יחד עומד על כ-17 מיליארד שקל. מפילוח הביצועים של מניות המדד ניכר, כי המגמה החיובית במדד היא רוחבית, עם עליות חדות גם במניות של חברות קטנות, המתאפיינות בדרך כלל במחזורי מסחר קטנים יותר, וגם של חברות גדולות.

כך לדוגמה, שנה לאחור בולטת מניית נתנאל גרופ בזינוק של כ-190%, המוביל אותה לשווי שוק של כ-360 מיליון שקל, וקצת אחריה מניות חנן מור ואאורה, שקפצו בתקופה זו בכ-165%, לשווי שוק המתקרב בכל אחת מהן לכ-800 מיליון שקל. לא הרחק מאחוריהן מבחינת ביצועי המניה ניצבת ישראל קנדה, אחת החברות הגדולות במדד מבחינת שווי שוק, המגיע כיום לכ-3.5 מיליארד שקל, אחרי טיפוס של כ-150% במנייתה בתקופה של שנה לאחור.

פרויקט של נתנאל גרופ בחולון / הדמיה: מצגת החברה

עוד בין החברות הגדולות במדד (מבחינת שווי שוק): מניות דמרי ואפריקה מגורים הכפילו את ערכן בשנה החולפת (עלייה של כ-100%), כך שהן משקפות כעת שווי שוק של כ-3.8 מיליארד שקל לדמרי ושל כ-2.1 מיליארד שקל לאפריקה מגורים.

דיווחי החברות בדוחותיהן הכספיים מסייעים גם הם להבין ממה שואפים המשקיעים עידוד. דמרי, לדוגמה, מציינת בדוחותיה לסיכום 2020 כי השנה החולפת "התאפיינה במגמת גידול בביקושים, בהיקפי המכירות ואף בעלייה מתונה במחירי המכירה בחלק מהפרויקטים, זאת למרות משבר נגיף הקורונה, אשר פגע בהיקפי המכירות בעיקר בחודשים מרץ ואפריל 2020".

בישראל קנדה מציינים, כי למרות שבשנים האחרונות "גברה מעורבות הממשלה בשוק הנדל"ן למגורים", שבאה לידי ביטוי בכמה מהלכים ותוכניות, אלה לא הועילו. לפי החברה, "כלל צעדי הממשלה לבלימת העלייה במחירי הדיור נחלו הצלחה מוגבלת, שכן הגורמים שהניעו את עליית המחירים בשנים האחרונות (דוגמת שיעור הריבית הנמוכה, היעדר חלופות השקעה, מחסור היסטורי במלאי יחידות דיור, העלייה בשכר הריאלי, הצפי של הציבור להמשך עליות המחירים ושינויים דמוגרפיים) לא השתנו".

גם בבורסה התייחסו בימים האחרונים למתרחש בענף הבנייה למגורים. יניב פגוט, סמנכ"ל בכיר, מנהל מחלקת מסחר, נגזרים ומדדים, ציין במאמר שפרסם בנושא, כי "משבר הקורונה והכאוס הפוליטי בישראל דחקו את הטיפול במחירי הדירות לשולי השיח הציבורי, והתוצאה המסתמנת היא חשש כבד להאצה מחודשת של עליית מחירי הנדל"ן".

לדבריו, "ההסתברות לחידוש עליית מחירי הדירות בישראל חלחלה בחודשים האחרונים גם למשקיעים בשוק ההון הישראלי", מה שבא לידי ביטוי בביצועי מדד ת"א בנייה.

יחד עם זאת, לפי הבורסה, "למרות המומנטום בשוק הבנייה המקומי", מדד הבנייה "מרכז השקעות של כ-200 מיליון שקל בלבד (היקף נכסים מנוהל בקרנות סל, א' ל'), זאת בהשוואה למדדי בורסה ענפיים אחרים המרכזים השקעות גדולות באופן ניכר, מה שמלמד שהציבור אינו מכיר דיו את האלטרנטיבה הבורסאית להשקעה בשוק הבנייה המקומי".

פגוט מסביר במאמר, כי "בהשקעה בחברות בנייה, המשקיע הופך שותף של היזמים ולא לקוח של היזמים כמו בסיטואציה של רכישת דירה, ולפיכך פוטנציאל הרווח גבוה יותר, ומנגד, הסיכון בהשקעה גדל בהתאם. השקעה בסל חברות בנייה ישראליות מפוזר, סחיר ונזיל, היא חלופה הולמת למבקשים חשיפה לשוק הדיור הישראלי".

פרויקט למגורים של דמרי באשדוד / הדמיה: מצגת החברה

החששות ממשבר הקורונה פחתו תוך זמן קצר

בבחינה כרונולוגית של ביצועי מניות הענף מתחילתה של 2020, ניכר שינוי המגמה החד שנרשם בהן מאז ועד כה, לאחר שברבעון הראשון של השנה שעברה הן סבלו, כמו יתר מניות הבורסה, מירידות חדות בהשפעת חוסר הוודאות הגדול שיצר משבר הקורונה העולמי. ירידות אלה באו לידי ביטוי בצלילה של כ-45% שהציג מדד הבנייה, מאז השקתו בפברואר 2020 ועד לנקודת השפל שקבע בחודש שלאחר מכן (במהלך מרץ).

 

ואולם, החששות ממשבר הקורונה פחתו תוך זמן קצר. תחילה, מה שתמך בשינוי הכיוון במסחר במניות הענף היה בין היתר תחזיות חיוביות שפורסמו בקשר למחירי הדיור, בין השאר על רקע מיעוט בהתחלות בנייה ותכנון עתידי בהיקפים מוגבלים, שכבר נרשמו עוד לפני הקורונה והתעצמו במהלך המשבר.

בהמשכה של 2020 "תודלקו" העליות במניות הענף גם בשני אירועים חד-פעמיים: החלטה רגולטורית בקשר להורדת מס הרכישה על השקעה בדירות, שהתקבלה בחודשי הקיץ של 2020, והחלטת בנק ישראל, שהתקבלה לקראת סיומה של השנה שעברה, לבטל את המגבלה על הרכיב המשתנה במשכנתאות.

כך, תוך חודשים ספורים מחק מדד הבנייה את הירידות החדות שנרשמו בו מאז הושק, ואחרי שסיכם את 2020 בעלייה של כ-16% הוא מציג - מאז החל להיסחר בפברואר 2020 ועד כה - עלייה של יותר מ-50%.

"החברות בסך הכול נסחרות בהתאם למצב"

שי ליפמן, אנליסט הנדל"ן של בית ההשקעות ווליו בייס, אופטימי גם במבט להמשך, ואומר, כי "בסופו של דבר השאלה היא של ביקוש והיצע, ויש צורך אמיתי לדירות, שאפילו עולה, בעוד שההיצע קטן, בעיקר באזור גוש דן. כבר אין תוכנית מחיר למשתכן, אין מחיר מופחת ואין תשובה של המדינה למחסור בקרקעות. גם אם תוקם ממשלה בקרוב, אין שום דבר שהממשלה יודעת לתת לענף בתקופה הקרובה, לכן התחלות הבנייה - לפחות בשנתיים הקרובות - לא יעלו, אבל הביקושים עדיין קיימים".

לגבי ביצועי המניות בבורסה, ליפמן סבור כי "החברות בסך הכול נסחרות בהתאם למצב, ומחירי המניות לא יקרים. המחירים משקפים את הציפיות בשוק להמשך ביקושים גבוהים של דירות, תוך עלייה במחיריהן, שתגולגל למחירי המניות, משום שהחברות יוכלו להרוויח מכך יותר".

כמו כן מוסיף ליפמן, כי "גיוסי החוב של החברות בבורסה כיום זולים מאוד, ואם הן מקבלות כסף בזול, הן יכולות לשלם יותר כשהן רוכשות קרקע".

לגבי הבדלים בין חברות הענף, ליפמן סבור, כי "גם כיום, לחברות הגדולות יש יותר יכולות לגשת למכרזים גדולים יותר, ולהתמקד יותר בהתחדשות עירונית, שם גם יש משמעות לגודל ולחוזק המותג, והשחקניות הגדולות בדרך לשם".

בעניין מהלך העליות של המניות בשנה האחרונה אומר ליפמן, כי "שוק המגורים אומנם קפא לתקופה מסוימת במשבר הקורונה, אבל אחר כך החברות התחילו למכור דירות דרך האינטרנט, ובכך התייעלו, כשגילו שהדבר אפשרי, וברבים מהמקרים המכירה היא של דירה עוד לפני שהיא מוכנה".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים