גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההופעות חזרו לזאפה. הכסף על כרטיסים שבוטלו - עדיין לא

השבוע ידון ביהמ"ש המחוזי בת"א, בבקשה לתביעה ייצוגית על חוב בסך 50 מיליון שקל מצד מועדון ההופעות לצרכנים • בזאפה טוענים שהסכום נמוך בהרבה ועומד כרגע על 6 מיליון שקל בלבד, אך הצרכנים מלינים בעיקר על השירות

מועדון זאפה תל אביב / צילום: אביב חופי
מועדון זאפה תל אביב / צילום: אביב חופי

"בתור חובבת הופעות בזאפה אני מאוכזבת ומתוסכלת. גופי תרבות אחרים נתנו פתרון ומענה לכרטיסים (יקרים!) לפני הקורונה ורק אצלכם כלום. כמה אפשר לכתוב ולהתקשר? כל כך מבאס. אני לא מבינה למה אתם לא מקימים מערך מסודר כדי להשיב לאנשים ששילמו כבר ובמקום זה מפרסמים עשרות הופעות עתידיות". 

הודעות רבות בסגנון דומה מציפות את עמוד הפייסבוק של זאפה בעקבות פוסט שהעלתה רשת מועדוני ההופעות ב-14 במרץ: "בימים אלו זאפה עושה את צעדיה הראשונים חזרה לפעילות, לאחר תקופה ארוכה שבמהלכה הייתה סגורה כמעט כליל. 

קבוצת זאפה אימצה את המלצת משרד המשפטים בשיתוף נציגי משרד האוצר, הכלכלה, בנק ישראל והרשות להגנת הצרכן בעניין מופעי התרבות, ולפיכך בימים אלו נשלחים אל לקוחות אשר רכשו כרטיסים שבוטלו או נדחו בתקופת הקורונה, קוד למימוש כרטיס חלופי, בהתאם לפרטים המופיעים באתר זאפה. אנו מתנצלים על העיכובים במענה ואי הנעימות בשל כך נוכח מגבלות תקופת הקורונה, ועושים כמיטב יכולתנו על מנת לשוב ולטפל בכל הפניות בהקדם הניתן".

הלקוחות מבקשים מענה אנושי 

אלא שהתסכול של המגיבים נמשך עד היום. גם הם נקלעו לסיטואציה שצרכנים רבים נקלעו אליה מול גופים שונים - כסף ששולם על מוצר או שירות שבוטל בעקבות הקורונה ולא חוזר לבעליו. מצד הצרכנים יש חוק ששומר עליהם. מצד נותני השירות מדובר במקרה קלאסי של "כוח עליון" שבמסגרתו הם מצפים להבנה.

אז איך מוצאים את האיזון? בתקשורת. לא בהודעות פייסבוק שמבשרות שכרגע אין מענה אלא בתקשורת ישירה שמסבירה את המצב ופונה ללבו של צרכן שיאפשר את השארת הכסף אצל העוסק ותחתיו יקבל שובר. אבל זה לא מה שקרה במקרה של זאפה - נדמה שהחברה ניפקה שוברים להופעה עתידית מבלי לקבל אישור מהצרכנים, כאשר החזר כספי לא היה ברירת מחדל אלא מהלך שעל הצרכנים היה ליזום. 

"אחרי עשרות פניות לשרות הלקוחות והמתנה אין סופית ללא מענה, שלושה מיילים במהלך הקורונה וגם אחריה, עשרות הודעות שלא נענו לכתובת הוואטסאפ שפירסמתם - איך אפשר כבר סוף סוף לקבל מענה אנושי אצלכם? אם אכפת לכם באמת לעזור ללקוחות תחזרו אליי במענה אנושי. בגלל אי המענה שלכם אני מפספסת את כל ההופעות שיכולתי לנצל". כך לשון תגובה אחרת בפייסבוק.

המחלוקת סביב ההחזרים הכספיים של זאפה תידון השבוע בבית משפט המחוזי בתל אביב בעקבות בקשה להכרה בתביעה כייצוגית שהוגשה עוד בחודש מאי 2020. על פי הבקשה להכרה בתביעה כייצוגית, הסכום מוערך ב-50 מיליון שקל.

אלא שבזאפה הודפים את הטענות ומדגישים כי היקף החוב נמוך בהרבה. לדבריהם "ב-15 במרץ היה חוב של 12 מליון שקל לכרטיסים. עוד במהלך שנת הקורונה ובטרם נפתחו ההופעות, זאפה החזירה כשלושה מליון שקל, ומפתיחת עולם התרבות הונפקו שוברים לכלל הלקוחות עם מימוש אחוזים גבוהים. ברגע זה החוב הוא רק כ-6 מיליון שקל".

"מדובר בתובענה צרכנית פשוטה מאוד", אומר עו"ד יובל עציוני המייצג את התובעים. "הצרכנים עומדים מול גורם שמשווק הופעות ומוכר כרטיסים כשאין ספק שאירוע הקורונה מוגדר ככוח עליון ממדרגה ראשונה אבל מנגד, זכותם של אנשים לקבל את כספם חזרה. אנחנו לא מדברים על פיצוי אלא על החזר.

האחריות של זאפה מורכבת מכמה רבדים. ראשית, אחריות בסיסית ובתוכה ההגינות והתום לב הצרכני, מול אנשים ששילמו כסף על הופעה שלא התקיימה, האחריות השנייה היא אחריות חוזית. החוק קובע שלצרכנים מגיע לקבל את כספם חזרה ואף חברה לא יכולה להיות מעל לחוק".

גם בעולמות התעופה והתיירות הסיטואציה מוכרת. במקרה של זאפה, חלק מהכסף ששילמו הצרכנים כנראה הועבר כמקדמות לאמנים ולנותני שירות אחרים, ובכל זאת - בתוך הפער שנוצר יכול להיות שהכעס הצרכני היה מתמתן אילו זאפה הייתה מסבירה את עמדתה, נוקטת בגישה מתקשרת יותר.

ביטול כרטיסים שנבחר להם בכפייה תאריך ייעודי חדש, כך הבינו צרכנים, ניתן לבצע באתר בלבד. אלא שאופציה זו מסתתרת בתחתית העמוד, אחרי גלילה ארוכה, וגם אז מדובר בבקשה שיש להגיש ולהמתין לאישורה. גם אם השגתם את המוקד, הם יסרבו לבצע את הביטול.

"מצופה מהחברה לשקף מצבה"

כותבת שורות אלה החזיקה בכרטיסים למופע בלט. ברגע שהוא בוטל קיבלתי הודעה שפורטת את האפשרויות בפניי, להשאיר את הכסף כתרומה חיונית ללהקה, לשמור אותו למימוש עתידי או לקבל החזר. היה הסבר ופירוט עד כמה הכסף נחוץ בעת הזו. גישה שירותית וכנה מול הצרכן מובילה להתייחסות אחרת, מכילה יותר ומבינה. את הכסף השארתי ואממש אותו כשובר עתידי.

"מרכיב השוברים הוא לגיטימי אבל מצופה שחברה תשקף לצרכנים את מצבה. שתבקש את אישורם לספק להם שוברים. אני לא אומר טענות החברה לא נכונות, אלא שאם אתה מתכנן הופעה בחודש יולי וצרכן משלם לך עליה בדצמבר אין סיבה שהכסף לא יהיה אצלך להשיב לו. גם אם חלק מסוים מהכסף כבר יצא.

"אני יכול להניח שבחודשים האלה ההוצאות השוטפות נבלמו", אומר עציוני ומחדד: "התביעה דורשת להחזיר את הכסף לאור מצב של סיכול החוזה כששני הצדדים לא צפו את הסיטואציה שנוצרה. גם מתן שובר הוא סידור, אבל זה נתון להחלטת הצרכן. למעשה, הייתי מצפה שקודם יענו לטלפון ויתקשרו עם הצרכנים ויגלו מולם אחריות חוזית ושירותית". 

מקבוצת זאפה נמסר בתגובה: "מרגע שממשלת ישראל הודיעה על סגירה הרמטית של עולם התרבות ופעילותה הופסקה לחלוטין ביום אחד, קבוצת זאפה מיהרה להוציא הודעה רשמית לכלל לקוחותיה ובה הודיעה כי ברגע שהממשלה תשוב ותפתח את עולם התרבות, זאפה תפרסם קוד מימוש למופעים חלופיים וכך עשתה.

"הקבוצה הפיצה את ההודעה בכל אמצעי ההתקשרות שהיו לרשותה, לרבות, פירסום בעמוד הבית של האתר, שליחת הודעות SMS, מיילים והודעות דיוור לכל רוכשי הכרטיסים, על מנת להגיע אל כלל לקוחותיה באופן המקצועי ביותר. לדאבוננו, כמו כל המשק הישראלי, גם קבוצת זאפה סובלת בחוסר משמעותי בכוח אדם בשל המשבר והחל''ת הארוך וזה התבטא בקושי עצום ביכולת לגייס עובדים למוקד השירות.

"בחודשים האחרונים הקבוצה פועלת ללא לאות על מנת לחזור ולהעניק את השירות הטוב ביותר ושכרנו חברות כוח אדם ייחודיות במטרה לשפר דרמטית את השירות והמענה האנושי עבור לקוחותיה. בימים אלה משלימה קבוצת זאפה פנייה ישירה לכלל הלקוחות ואנו מאמינים שבמהלך השבועות הקרובים כל הפניות יענו. אנו שמחים לראות כי אחוז ניכר מהלקוחות כבר טופל ונהנה ממופעים חלופיים ומתנצלים מעומק הלב על העיכוב במענה ואי נעימות שנגרמה ללקוחותינו". 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

וול סטריט / צילום: Shutterstock

לקראת יום המסחר הטוב מפברואר: נמשכות העליות בוול סטריט

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"