גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיטה, תירס ונפט: מחירי הסחורות מזנקים וגל עליות מחירים בדרך

העולם מתחיל לשוב לשגרה והביקוש לסחורות לא מפסיק לעלות ואיתו המחיר ● השאלה היא מתי הצרכנים יתחילו להרגיש את זה בכיס ● גם הביקוש לנפט מזנק, כשרבים בעולם חוזרים להתנייד ומספרם צפוי לעלות עוד, ככל שמספר המחוסנים יגדל 

חיטה. מוצר משלים לתירס / צילום: Shutterstock
חיטה. מוצר משלים לתירס / צילום: Shutterstock

מחירי הסחורות מזנקים בצורה חדה בחודשים האחרונים והם עשויים להתגלגל ביתר שאת לכיסי הצרכנים. מדובר בהתייקרות חדה במיוחד מאז ימי השפל של תחילת מגפת הקורונה. ישנם גורמים שונים שמתדלקים את העליות, בין אם מקומיים כמו מזג אוויר, בין אם ביחסי גומלין בין סחורות ובין אם מדובר בשינויים בצריכה העולמית של המוצרים. 

בין היתר מדובר על מוצרים חקלאיים שמחיריהם זינקו בשנה האחרונה: חיטה, תירס וסויה שעלו בכ-90% כל אחד, סוכר שעלה בכ-70%, אבל גם במתכות שמשמשות בייצור אלקטרוניקה, כמו נחושת או פלדיום שזינקו ב-92% וב-53% בהתאמה בשנה האחרונה. גם מחירי האנרגיה ובעיקר הנפט עושים קאמבק אחרי שנה קשה - מחיר חבית מסוג ברנט עומד היום על כ-70 דולר, עלייה של 130% בשנה האחרונה. העלייה של מחירי האנרגיה כמובן מתגלגלת חזרה למחירי הסחורות, שתלויות בנפט וגז טבעי לייצור או לשינוע.

סויה. הצריכה העולמית גדלה / צילום: Associated Press, Nati Harnik

התייקרות הסחורות ההולכת ומחריפה עשויה להיות מתורגמת בסופו של דבר לעליית מחירים בישראל. עם זאת, מידת העוצמה תלויה במשתנים רבים, כמו שער השקל, הכוח של היבואן מול היצרן, מצב הצרכן הישראלי ועוד. עד כה היו עליות מחירים מינוריות בישראל: האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומדת על 0.2% בלבד. עם זאת, כדאי לציין ששרת האוצר האמריקאית ג'נט ילן הזהירה כי הריבית בארה"ב עלולה לעלות לנוכח "ההתחממות" של הכלכלה האמריקאית ולאחר שמדד המחירים לצרכן עלה שם בחודש מרץ ב־2.6%.

 

המקרה המוזר של התירס והחיטה 

התירס, למשל, התייקר בשנה האחרונה בכ-90% וכבר מתקרב לשיאים של 2008, 2011 ו-2012. גם הסויה מתקרבת לשיאים של 2008 ו-2012. כדאי לזכור שהשיאים של 2008 התגלגלו בסופו של דבר גם לעלייה במחירים של מוצרי בסיס וגם למהומות במדינות עניות בעולם. למשל, במצרים.

מחירי החיטה התחזקו בין השאר כתוצאה מהעלייה במחירי התירס (הם מהווים מוצרים משלימים מבחינת מזון והזנת בעלי חיים), שהגיעו לשיא בגלל ביקוש גבוה, במקביל להתאוששות הכלכלית באזורים מרכזיים בעולם וחשש לפגיעה בהיצע אחרי סופות החורף. נראה כי סין היא גורם מרכזי של העליות, כאשר הביקוש הגדול לחיטה במדינה נמשך בעוד שהיא אוגרת חיטה בכמויות. חוזים עתידיים של תירס הגיעו ביום ד' השבוע בשיקגו למחיר שקרוב לשיא של שמונה שנים, כאשר ברקע חששות לגבי האספקה בעולם.

תירס. הזינוק בביקוש מלווה בהקטנת ההיצע בגלל מזג אוויר / צילום: Shutterstock

בגלל ביקוש גבוה בעולם לתירס, כל שינוי בביקוש או בהיצע עשוי לגרום לתנודות מחיר גדולות. העלייה הממושכת במחירי התירס בחודשים האחרונים הייתה הגורם המרכזי שהעלה את מחירי החיטה, בזמן שהשוק מנסה לשמור על יחס המחירים הרגיל בין חיטה לתירס.

"אותו סיפור של מלאי מצומצם מניע את השוק", אמר טובין גורי, מנהל אסטרטגיה חקלאית בבנק המרכזי של אוסטרליה ל"רויטרס". "התחזיות של אנליסטים רבים כבר מדברות על קיצוצים גדולים בהערכות שלהם לגבי הייצור של ברזיל". על פי דיווחים שונים, הדיבור בשוק רומז לכך שסין הזמינה עד 3 מיליון טון של חיטה ותירס חדשים בשבועות האחרונים. בעוד שלא ניתן לאשר זאת, השיחות היו גורם מרכזי בהנעת עליית המחירים האחרונה, כך אמרו מקורות בשוק ל־S&P Global.

ביום שלישי השבוע, חוזים עתידיים על חיטה, תירס וסויה סיימו את יום המסחר בעליות דו־ספרתיות. בנקודה מסוימת ביולי חוזים עתידיים על תירס הגיעו ל־7 דולר כשפולי סויה היו קרובים ל־15.40 דולר. ביום רביעי עליות המחירים נמשכו, אם כי בשיעורים קלים.

לצד הביקוש לתירס מיובא על מנת לפצות על החוסר המקומי, יש בסין גם ביקוש רב לחיטה מיובאת. רוכשי חיטה סיניים המשתמשים בה להאכיל חזירים מכניסים יותר חיטה לתערובת ההאכלה לעומת תירס בגלל מחיר התירס הגבוה, והמלצות מהממשלה להקטין את התלות בתירס וסויה על ידי האכלת הבקר והחזירים במקורות מזון נוספים.

השפעות מזג האוויר ושפעת החזירים 

תחזיות מזג האוויר בינתיים צופות גשם מועט באזורי גידול התירס בדרום ברזיל, ולכן ההתמקדות של סוחרים במחסור העולמי נמשכת. בנוסף, מזג אוויר יבש וקר בארה"ב עיכב מאמצים לנטיעת תירס, דבר שישפיע בתורו על הקטנת ההיצע.

הביקושים הגבוהים לחיטה יוצרים תופעות מוזרות בשווקים. למשל, בין 25 בפברואר ל־8 באפריל הערכות המחיר לחיטה עם 12.5% חלבון וחיטה אוסטרלית לבנה ירדו ב־48.75 דולר לטון מעוקב ו־33 דולר לטון מעוקב בהתאמה. זה התאים לנורמה העונתית, שמצפה לקציר החדש באזור הים השחור, שצפוי להיות מוכן למשלוחים ביולי. עם זאת, התיקון העונתי היה קצר־טווח, ושני מדדי המחירים זינקו בעוצמה מאז 8 באפריל והוסיפו 60% ו־100% בהתאמה למה שאיבדו מאז ה־25 בפברואר.

לא רק סין העלתה את רמת הצריכה ממזרח הרחוק. גם דרום קוריאה החליפה חלק מהביקוש שלה בתירס לביקוש לחיטה ורכשה 825 אלף טון מעוקב של חיטה ב־2021, יותר מפי שניים מכמות החיטה שרכשה בתקופה המקבילה בשנה שעברה, אז קנתה פחות מ־400 אלף טון מעוקב. באינדונזיה, שבה האוכלוסייה מתמודדת עם עלייה במחירי התירס בגלל קציר עונתי גרוע, עלה הביקוש לחיטה, גם כחלק מהיותו מרכיב משמעותי בתערובת להאכלת בקר.

אולם, לא ניתן להתעלם גם מהסיכונים הגלומים בהתפרצות של שפעת החזירים שהחלה מתפשטת באפריקה בשבועות האחרונים וגלשה מאז למדינות אחרות כולל לסין. ההערכות הן שסין לא מדווחת לעולם על כל המקרים בשטחה, כך שלא ניתן לקבל תמונת מצב ריאלית. מבחינת התירס והחיטה, התפרצות של המחלה הזו אצל החיות עשויה להביא את הבהלה לרכישת סחורות לתערובת מזון לחיות, לעצירה פתאומית ובעקבותיה גם לירידת מחירים חדה למדי.

חזרתו של הנפט למרכז הבמה

במקביל לעליות במחירי הסחורות החקלאיות, גם מחירי הנפט מטפסים בשנה האחרונה. מחיר חוזה על נפט מסוג ברנט קפץ מכ-30 דולר לחבית לפני שנה, לכ-70 דולר לחבית כיום, עלייה של כ-130%. עלייה במחיר הנפט מתדלקת במקביל עליית מחיר מסויימת כמעט בכל סחורה או מוצר שנזקקים לשינוע, בעיקר כאלה שמיובאים או מיוצאים על ידי מדינות.

נפט. ההיצע צפוי לגדול בקרוב / צילום: Associated Press, Hasan Jamali

בשבועות האחרונים הביקושים לנפט בארה"ב וסין ממשיכים להתאושש בקצב מהיר, בין השאר על רקע ירידת התחלואה בארה"ב שהביאה להקלה במגבלות והתחלואה הנמוכה מאוד בסין. לצד זאת, הביקושים של הודו, יבואנית הנפט השלישית בגודלה בעולם, נחלשים על רקע עליית התחלואה הקשה.

ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של לאומי, מעריך כי "עליית המחיר נובעת בעיקר ממחסור בהיצע בשוק, זאת לצד הציפיות לעלייה בביקוש העתידי. כפי הנראה, למחסור בהיצע הנפט בתקופה זו יש השפעה גדולה יחסית על עליית המחיר והדבר בא לידי ביטוי ביחס שבין הפרמיה על מחיר משלוחי הנפט המידיים (Spot) לפרמיה של החוזים העתידיים, שהגיעה לרמה הגבוהה ביותר ב-15 השנים האחרונות ומצביעה על מחסור בנפט בשוק הספוט".

קבוצת OPEC+ (ארגון המדינות המייצאות נפט הכולל 13 מדינות, ועוד 10 יצואניות נפט פחות גדולות) החליטה לאחרונה על הקלה במכסות הייצור, כך שבשלושת החודשים, יחד עם הפסקת הקיצוץ מרצון של ערב הסעודית, נראה את הגדלת היצע הנפט בכ-2 מיליון חביות ביום. זאת, על רקע סימנים מעודדים המצביעים על צמיחת הביקושים הגלובליים.

נחושת. תעשיית האלקטרוניקה פורחת / צילום: Shutterstock

לפי בפמן, "ארה"ב ואיראן עשויות להגיע להסכם שיכלול הפחתת הסנקציות שהוטלו על סקטור האנרגיה. "מצב כזה יוכל להוביל לעלייה של ההיצע בשוק בטווח הבינוני, מאחר שאיראן צפויה להעלות את יצור הנפט החוקי שלה במצב כזה בכ-2 מיליון חביות ביום".

בפמן צופה, כי "אם הביקושים במדינות שהידקו לאחרונה את המגבלות יעלו בשלב מאוחר יותר של 2021 ובמהלך 2022, אזי יתכן שהשוק יצליח לספוג את עליית ההיצע הצפויה בחודשים הקרובים, בפרט על רקע האפשרות של האצה בתהליך של חיסון האוכלוסייה העולמית במהלך המחצית השנייה של השנה".

"נראה שרמת המחירים הנוכחית כוללת צפי לעליית הביקושים בשלב מאוחר יותר של השנה, באופן שיספוג את עליית ההיצע של יצרני OPEC+ ואחרים. ההתקדמות בשיווק גלובלי מגוון של חיסונים, שניתן לשנע בקלות, ולהביא למדינות העולם המתפתח במחיר נמוך, מהווה איתות חשוב לגבי פוטנציאל עליית הביקוש לנפט גולמי בהמשך, מה שנראה כגלום כבר כיום במחירי הנפט. עלייה עתידית בייצור הנפט בעולם עלולה להכביד על מחיר הנפט ובהתאם לכך, החוזים העתידיים צופים שמירה על סביבת המחירים הנוכחיים בטווח הקצר וירידה מסוימת בטווח הבינוני והארוך", הוא מסכם.

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב