גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הביטקוין שובר שיאים: מה צריך לדעת לפני שמממשים

הזינוק בשווי של מטבעות דיגיטליים מוביל ישראליים רבים לממש את המטבעות שברשותם ● רשות המסים סימנה את זירת הקריפטו והחלה לדרוש מפעילים בתחום מידע על הנכסים הדיגיטליים שברשותם ● עו"ד רחלי גוז-לביא עם שישה טיפים שיעזרו לכם לסחור במטבעות דיגיטליים, בלי להסתבך עם רשות המסים

ביטקוין / צילום: Shutterstock
ביטקוין / צילום: Shutterstock

לאחרונה חצה הביטקוין לראשונה את רף ה-60 אלף דולר ליחידת מטבע (מאז הוא ירד מעט, וכיום שערו עומד על כ-57 אלף דולר למטבע), דבר שהוביל ישראלים רבים לממשו לכסף מזומן. למהלך הזה, כמו גם להמרה של כל מטבע דיגיטלי אחר, יש השלכות מס, ולא כולם מודעים אליהן.

עמדת רשות המסים באשר למיסוי הפעילות באמצעי תשלום דיגיטליים פורסמה לפני מספר שנים, ולפיה מטבע דיגיטלי הנו "נכס" ולא "מטבע" ולכן מחויבים המשקיעים במטבעות הדיגיטליים במס רווחי הון בגובה 25%, כל עוד פעילותם אינה עולה לכדי עסק. במקרה שהפעילות עולה כדי עסק יחויב העוסק במס דו שלבי כחברה או במס שולי לפי מדרגות המס ליחיד.

בשנים האחרונות סימנה הרשות את זירת הקריפטו והחלה לדרוש מפעילים בזירת המטבעות הדיגיטליים מידע על הנכסים הדיגיטליים שברשותם כמו ביטקוין, את'ריום, ריפל, קאש, EOS וקרדנו.

פקידי השומה ברחבי הארץ שיגרו מכתבי דרישות למחזיקי המטבעות שמטרתם בירור חבות המס של אותם פעילים ופתיחת תיקי "עסק" לפעילים בזירה במקרים הרלוונטיים, ורגע לפני המשבר, נפתחו עשרות תיקי מס הכנסה לפעילים בזירת המסחר וההשקעה במטבעות דיגיטליים.

הזינוק של הביטקוין בשנה האחרונה, לצד העובדה שקופת המדינה מרוקנת ויש צורך במילויה, מחזירים כעת את הפעילות בזירה הזאת אל הרדאר של רשות המסים. אז מה צריך לדעת כדי לא להסתבך עם הרשות?

עו"ד (רו"ח) רחלי גוז-לביא, שותפה במחלקת המסים במשרד עמית, פולק, מטלון ושות', עונה על השאלה עם שישה טיפים שחייבים לדעת לפני שממירים מטבע דיגיטלי.

הטיפ הראשון: להבין מתי המרת מטבע דיגיטלי תחשב לעסק?

עמדת רשות המסים בישראל, קובעת כאמור כי מימוש ביטקוין כמו גם כל מטבע קריפטוגרפי אחר, יחשב כמס כרווח הון החייב בשיעור מס של 25%. עמדה זו אומצה ע"י בית המשפט בישראל.

אולם, יתכנו מצבים שבהם הרשות תטען שהמרת המטבע מהווה התנהלות עסקית ולכן תמוסה בשיעורי מס גבוהים יותר שיכולים להגיע ל-45%. "מקום שבו אדם מבצע עסקאות קריפטוגרפיות רבות ובהיקפים גבוהים, ולעיתים אף במקום שבו האדם כרה את המטבעות, יראו בו כמי שהפיק הכנסה מעסק החייבת בשיעור מס שולי, ולפיכך תהא גם חשיפה לא מבוטלת לתשלום מע"מ", אומרת עו"ד גוז-לביא.

אז שימו לב להיקף הפעילות שלכם, כי הוא עלול להכפיל את היקף המס.

הטיפ השני: להבין מתי מתרחש אירוע המס, והאם ניתן לקזז הפסדים?

אחת השאלות שנשאלות בהקשר לרווחים מהמרת מטבע דיגיטלי היא מתי חלה חובת תשלום המס. עו"ד רחלי גוז-לביא מסבירה, כי "מאחר וככלל רווחים ממימוש מטבעות קריפטוגרפיים מטופלים כרווח הון, אירוע המס יתגבש רק בעת מימוש המטבע לכסף / שווה כסף.

כלומר, בעת רכישת המטבע כמו גם לאורך תקופת ההחזקה בו, לא יתגבשו אירועי מס, וזאת בדומה לרכישה והחזקת במניות הנסחרות בבורסה".

עו"ד ורו"ח רחלי גוז לביא / צילום: אייל טואג

אבל כמו שלכל מטבע יש שני צדדים, גם למיסוי הביטקוין יש צד נוסף: הצד של קיזוז ההפסדים. "במימוש מטבע קריפטוגרפי שהניב רווח למחזיק בו, ניתן לקזז הפסדי הון אחרים השמורים לנישום, דוגמת הפסד מניירות ערך או מהפסד ממכירת מקרקעין. כמובן, שהטיפול יכול להיות הפוך, והחזקה הפסדית במטבע קריפטוגרפי תקוזז כנגד רווחי הון אחרים ו/או משבח מקרקעין".

הטיפ השלישי: להקפיד על חובת דיווח בישראל

אל חובת תשלום המס על רווחי המרת המטבע הדיגיטלי נלווית חובה לדווח באופן אקטיבי על אירוע המס לרשות המסים. אי דיווח עלול לסבך את בעל הארנק הדיגיטלי עם רשות המסים, ואף להוות עבירה.

"בשונה מגופים מוסדרים בשוק ההון דוגמת הבורסה, שעליהם חלים כללים ברורים בדבר ניכוי המס במקור בעת מימוש המניה, במכירת מטבע קרפיטוגרפי מדובר בפעולת דיווח המטילה את מלוא האחריות על הנישום", מסבירה עו"ד גוז-לביא.

חובת הדיווח חלה על כל תושב ישראל, והשאלה היכן הומר המטבע (בבורסה הרשומה אונליין בחו"ל) לא רולונטית. לדברי עו"ד גוז-לביא, "תושב ישראל המבצע עסקת ביטקוין באמצעות ארנק דיגיטלי הרשום בישראל ו/או מחוץ לישראל, יצטרך לדווח בישראל תוך 30 יום לפקיד השומה אודות העסקה שביצע".

הטיפ הרביעי: למה לא כדאי לאחר בתשלום המס

לאחר בתשלומי מס זה אף פעם לא רצוי. החוק קובע סנקציה על איחורים. במקרה של מטבעות קריפורגרפיים, אי תשלום מס במועד נושא ריבית של 4% צמודה לשנה. "כלומר, אם מומש מטבע בפברואר יש לשלם את המס עד מרץ. לכן, מי שעושה מימושים גדולים ברווח גבוה בתחילת השנה ולא ישלם את המס במועד יצטרך לשלם את המס צמוד למדד ונושא ריבית גבוהה בשיעור של 4%", מסבירה גוז-לביא.

הטיפ החמישי: מה קורה כשהבנק חוסם את הפקדת הרווחים?

בעלי מטבעות קריפוטגרפיים רבים שמימשו אותם נתקלו בשנים האחרונות בבעיה להפקיד אותם בחשבון הבנק שלהם בישראל. המצב הזה, המשתנה לאט לאט, ועלול להוביל למצב שבו לא ניתן לשלם את המס בעבור רווחי המרת המטבע.

לדברי עו"ד גוז-לביא, "נכון להיום אין הלימה בין דרישת רשות המסים הנוגעת לדיווח העסקה ולתשלום המס, ובין עמדתם של הבנקים שנוסף לרגולציית המיסוי חלה עליהם רגולציה נוספת ונפרדת הקשורה באיסור הלבנת הון.

לפיכך, קורה לא אחת שאדם מימש את ההחזקה הקריפטוגרפית בחשבון בנק מחוץ לישראל, אך הוא מנוע מלהזרים את הכסף לחשבון בישראל וכפועל יוצא מכך הוא אינו יכול לשלם המס. בכל מקרה יש לבחון את הפתרון הרלוונטי לסיטואציה הייחודית וזאת תוך התעמקות במקור הכסף, באסמכתאות שיש בידי המוכר מהיכן יצאו כספי ההשקעה וכיוצא באלה".

הטיפ השישי: לבחון השלכות מיסוי נוספות

לפעילות בזירת הקריפטו ישנן השלכות מיסוי נוספות, שמתבררות במצבים ספציפיים. כך למשל, מסבירה עו"ד גוז-לביא, כי "מחזיקים במטבעות קריפטוגרפיים שבוחרים להעמידם כהלוואה, יכולים להיות זכאים לתשלום מס מופחת בשיעור של 15% בגין הריבית שיקבל. זאת, משום שמטבע קריפטוגרפי הינו 'נכס' לצרכי מס ולא 'מטבע' (FIAT), ולפיכך ניתן לטעון כי מדובר בהלוואה שאיננה צמודה למדד ומשכך היא תתחייב בשיעור מס של 15% בלבד".

אם הפעילות שלכם מורכבת יותר ממכירה ורכישה של מטבעות, רצוי לבחון היבטי מיסוי נוספים, שלעיתים עשויים לפעול לטובת הקטנת חבות המס שלכם.

עוד כתבות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

תיקון והתנצלות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה