גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כרוניקה של חוסר אמון: האם ממשל ביידן יכול באמת לוותר על הפטנט של חיסוני הקורונה

הדברים מגיעים יום אחרי פרסום הדוח הרבעוני של פייזר שבו תחזיות גבוהות מאוד להכנסות מהחיסון, לאורך זמן ● מודרנה צפויה לדווח הלילה ● הפתרון עשוי להיות מתן רישיונות רשמיים ליצרנים נוספים

ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock, Perry McLeod
ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock, Perry McLeod

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן פרסם אתמול (ד') הודעה רשמית לפיה ייגבה הצעה שהעלה ארגון הסחר העולמי, לבטל את הגנת הקניין הרוחני על חיסוני הקורונה, על מנת להאיץ את ייצורם בכל העולם.

מניות יצרניות החיסונים פייזר , מודרנה , ביונטק ונובהוואקס, ירדו לאחר ההודעה. מנייות מודרנה ונובהוואקס, המייצרות רק חיסוני קורונה, צנחו ב-6% וב-5% בהתאמה, ואילו פייזר וג'ונסון אנד ג'ונסון  נפגעו בפחות מאחוז.

הפטנטים על החיסונים שייכים לחברות, ולא לממשלה, אולם הם ניתנים לחברות לפי חוק הפטנטים האמריקאי, אשר כולל סעיף המאפשר לבטל את הפטנט בנסיבות מיוחדות, בהן יש צורך לאומי או בינלאומי במוצר שמוגן על ידי אותו הפטנט. תיאורטית, ביטול הגנת הפטנט יכולה לאפשר לכל חברה באשר היא בעולם ליצר את החיסונים של החברות הללו, מבלי לשלם תמלוגים כלשהם למפתחות הטכנולוגיה במקור.

ביידן אמר את הדברים יום אחרי שפורסמו הדוחות הכספיים של פייזר, בהם הצהירה כי ברבעון הראשון של 2021 לבדה, היא רשמה הכנסות של 3.5 מיליארד דולר מחיסוני הקורונה, שהיוו כרבע מההכנסות של ענקית התרופות, ובין היתר בזכות החיסונים צמחו ההכנסות של החברה ב-45%. גם הרווחיות צמחה ב-48%.

פייזר נתנה תחזיות לשנת 2021 שהראו כי היא צופה המשך הכנסות דומות מן החיסונים לאורך כל השנה, ושידרה כי היא די בטוחה גם לגבי ההכנסות מן החיסון בהמשך, בזכות מנות דחף. דוחות מודרנה אמורים להתפרסם היום.

פייזר, מודרנה ובמידה פחותה גם ג'ונסון אנד ג'ונסון, תמחרו את החיסון במחירים המאפשרים רווחיות נאה לחברות, בניגוד לחברת אסטרהזנקה, שהציעה מלכתחילה תמחור נמוך משמעותית (עוד לפני שידעה שהחיסון שלה יתן ביצועים פחות טובים).

כמו כן, אסטרהזנקה התקשרה עם חברות ברחבי העולם ונתנה להן רישיון ליצר את החיסון שלה על פי הנחייתה, כדי להגדיל משמעותית את כושר היצור של החיסון, לכמות מנות שתאפשר התמודדות עם המגיפה העולמית כבר בשנה שנתיים הקרובות.

תוכניות לחוד ומציאות לחוד, וגם היצור של אסטרהזנקה לא עמד בציפיות, אולם יתר החברות כלל לא הצהירו על כוונה להתקשר עם יצרניות משנה שייצרו את החיסונים שלהן. התוצאה היא שצפוי מחסור בחיסונים בשנים הקרובות.

לא בטוח שהכוונה של ביידן היא באמת לבטל את הפטנטים המגנים על החיסונים. מהלך כזה יכול לשבור את האמון בין הממשל לבין תעשיית התרופות ולהוות תמריץ שלילי לפיתוח חיסונים בעתיד.

במקביל, לא בטוח שהוא יעזור להגדיל את כושר היצור לחיסונים באופן מיידי, משום שהחברות הנוספות שירצו לייצר את החיסונים, יצטרכו לעבור גם הן תהליכים של רגולציה וניסויים קליניים.

הפטנט עצמו גם אינו מבטיח שהחברות תצלחנה באמת לייצר את החיסון בדיוק כמו שמייצרת אותו פייזר. לדברי תמר מורג-סלע, עורכת פטנטים ושותפה בכירה בקבוצת ריינהולד כהן, מומחית לקניין רוחני: "במקרה כזה, שבו מבטלים את כל ההגנות ומאפשרים לכל אחד ליצר, אנחנו לא יודעים איזו איכות של מוצר אנחנו מקבלים". בנוסף, לא טריוויאלי להשיג את חומרי הגלם הדרושים לפיתוח המוצר, כשנמצאות בתחרות על כך מול ענקיות התרופות העולמיות.

אלא שההסכמה העקרונית לבטל את הפטנטים יכולה להפעיל לחץ על חברות התרופות להיות שותפות פעילות בהגדלת כושר היצור העולמי של החיסונים, באמצעות שותפויות עם חברות גנריות ועם חברות אינובטיביות אחרות, שייצרו את המוצר עבור חברה כמו פייזר, ברישיון. במצב כזה בכל זאת חברת התרופות תוכל להרוויח גם מן היצור הנוסף, אף אם לא את מלוא הסכום שהיא מרוויחה היום. כמו כן, ייתכן ומופעל כאן לחץ להוריד את מחירי החיסונים.

ארה"ב כבר מצוידת ברוב כמות החיסונים שהיא זקוקה לכדי לחסן את רוב אוכלוסיית המדינה, אותם קיבלה במחיר שהיא יכולה לעמוד בו. ההחלטה שלה נובעת בעיקר מסיבות פוליטיות. המגיפה משתוללת בכל העולם, ביידן ממוצב כמי שיש לו יותר אחריות חברתית בינלאומית מאשר הייתה לנשיא הקודם, דונלד טראמפ, והחברות שאמורות לתת את הפתרון לעולם, הן ברובן אמריקאיות.

עד עתה, ארה"ב, מדינות עשירות אחרות והאיחוד האירופי התנגדו לוויתור וטענו שהגנות קניין רוחני יוצרות תמריץ חשוב לפיתוח חדשנות למלחמה במגפה הקיימת ומגפות עתידיות. אולם, ההמלצה של ארגון הסחר העולמי זכתה לתמיכה של יותר ממאה מדינות מתפתחות.

מנכ"ל פייזר אלברט בורלא / צילום: Associated Press, Evan Vucci

מנכ"ל פייזר אלברט בורלא אמר ביום שלישי עם פרסום הדוחות, כי אין זה הגיוני לשתף פטנטים בגלל שלעשות כך לא יאיץ את ייצור מנות החיסון. "פייזר הגדילה את יכולת הייצור על מנת לצמצם את פער הייצור במשך יותר משנה", אמר בורלא. "הכתבת שיתוף פטנטים תגרום לחברות ביוטכנולוגיה לא להתאמץ לפתח מוצרים למגפה הבאה".

בעקבות ארה"ב גם האיחוד האירופי שוקל לוותר

האיחוד האירופי, שבתוכו נמצאת חברת ביונטק שעל שמה רשומים חלק מן הפטנטים שעומדים בבסיס החיסון של פייזר, וחברת CureVac, שגם היא מפתחת חיסון לקורונה שנחשב מבטיח, אמר כי הוא מוכן להתחיל בשיחות על ויתור זמני על פטנטים בתחום החיסונים לקורונה, בשל המצב הגלובלי של המגיפה; נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר-ליין אמרה זו שעות אחרי שממשל ביידן בארה"ב פרסם הודעה דומה.

חברת ביונטק הגרמנית היא חלוצת מפתחות החיסונים לקורונה, בעזרת השותפות שלה עם פייזר. ככל הנראה, זכויות הפטנטים על הרכב החיסון עצמו נמצאות בידיה, וההסכם עמו חתמה על פייזר כולל חלוקה שווה בשווה של הרווחים מייצור וממכירת החיסונים.

חברה גרמנית נוספת, CureVac, צפויה להציג בשבועות הקרובים את תוצאות חיסון הרנ"א-שליח שלה. ביונטק ופייזר כבר חתמו על הסכמים לספק יותר ממיליארד מנות חיסון לאיחוד האירופי, ו-CureVac חתמה על חוזה לאספקת מאות מיליוני מנות. מניות שתי החברות צללו אתמול עם פרסום הודעת הממשל האמריקאי.

ככל הנראה כעת יחל מו"מ בין המדינות. מומחים בתחום העריכו כי הוא עלול להימשך חודשים ארוכים. בנאום היום בפירנצה אמרה פון דר-ליין, כי נכון להיום, כרבע מתושבי האיחוד קיבלו לפחות זריקת חיסון אחת. למדינות רבות באיחוד החלו להגיע בחודש האחרון כמויות גדולות של חיסוני ביונטק-פייזר, המאפשרים התרחבות של מבצעי החיסון לשכבות גיל נוספות.

עוד כתבות

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

וויז אייר והגדלת הפטור על חבילות: הניסוי הכלכלי הגדול יוצא לדרך

בכנסת מפילים את הגזירות על הרשויות המקומיות ● הציבור ממהר למשוך כספים מהפנסיה ● והצעדים הכלכליים משחקים לטובת המתחרים מחו"ל ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רחפן הנושא מצלמה של נקסט ויז'ן / צילום: נקסט ויז'ן

המדד הביטחוני החדש בבורסת ת"א לא מצליח להתרומם, ואיפה בכל זאת יש הזדמנות?

פחות מחודש מאז שהושק בקול תרועה, המדד הביטחוני של ת"א מציג ירידות של כמעט 5% ● המו"מ להסכם בין אוקראינה לרוסיה, וסיום המלחמה בעזה, מעיבים לאחרונה על ביצועי המניות שכיכבו בשלוש השנים האחרונות ● האם בבורסה הצטרפו לחגיגה מאוחר מדי?

חיילי מילואים בחוף עזה / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

רגע לפני מועד התשלום, מאות קצינים עלולים לאבד מענק של אלפי שקלים

כחלק ממתווה הסיוע למשרתי המילואים, הממשלה הבטיחה לפני כחצי שנה מענקים מיוחדים למפקדים לוחמים עבור שירותם במלחמה ● המענקים, בגובה של עד 20 אלף שקל אמורים לעבור ללוחמים ב-1 בדצמבר, אולם כעת מתברר שעשרות עד מאות מפקדים נשמטו מהרשימה למרות זכאותם ● היום יתכנסו נציגי משרד האוצר ומערכת הביטחון בניסיון לפתור את הסוגייה

לב לבייב / צילום: תמר מצפי

המחוזי קבע: חברת היהלומים של לבייב תשלם עשרות מיליונים במס

שנים לאחר שחברת היהלומים ארגנה מחדש את פעילותה בחו"ל ומכרה את חלקה בחברות בארה"ב, קובע המחוזי כי העסקאות ההן יובילו כעת לחיוב מס בישראל

מערכת חץ 3 בפעולה / צילום: דוברות משרד הביטחון

דיווחים בגרמניה: מערכת החץ תתחיל לפעול כבר בשבוע הבא

ע"פ דיווחים בכלי התקשורת הגרמנית, מערכת החץ 3, שנרכשה מהתעשייה האווירית במחיר של 3.5 מיליארד אירו, תחל לפעול באופן חלקי כבר בשבוע הבא ● "המערכת תאפשר הגנה של 360 מעלות, מה שיבטיח להגן על תושבי גרמניה והתשתיות שלה מפני התקפות בטילים ארוכי טווח", נכתב בהודעה לעיתונות של חיל האוויר הגרמני

ח''כ דוד ביטן / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

"תפסיקו להדליף ואני אענה": החקירה הנגדית של ח"כ דוד ביטן יצאה לדרך

במהלך החקירה הנגדית ניסתה התובעת להראות שוב ושוב כי ח"כ דוד ביטן התחמק מלמסור תשובות מלאות על אף שידע אותן ● ביטן, שמואשם בקבלת שוחד לצד עבירות של הלבנת הון והפרת אמונים, טען כי חשש מהדלפות וכי הוא "לא יכול לזכור את כל הפרטים ב-12 שעות חקירה" ● וגם: איך הוא מפרש את המילה "שטינקר"?

א.ל.מ / צילום: אייל טואג

לא רק בנקים וחברות תעופה: א.ל.מ נכנסת לעולם סוכני ה-AI

רשת מוצרי החשמל משיקה סוכן AI שלומד את העדפות וצרכי הלקוח, משווה דגמים ועונה על שאלות ● מהנדסי ישראל קוראים להאצת פרויקטי תשתיות לאומיים ● סטודיו באובאב יוצא במכירת אמנות פומבית למען נפגעי המלחמה ● וגם: המינויים החדשים של הח"כ ומנהל רשות המסים לשעבר ● אירועים ומינויים

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

דיווח: איראן העבירה סכומי עתק לחיזבאללה במהלך השנה דרך דובאי

הוול סטריט ג'ורנל חושף את מנגנון העברת הכספים מאיראן לחיזבאללה בשנה האחרונה ● דיווחים בלבנון: צה"ל ממשיך את התקיפות ● כוח של צה"ל ומג"ב ירה בשני מבוקשים במהלך מעצר - האירוע תחת חקירה ● דיווח: צוות של הצלב האדום והזרוע הצבאית של חמאס מחדשים את החיפושים אחר חלל חטוף ● הרמטכ"ל זמיר אישר את גרף הלחימה של צה"ל לשנת 2026, במסגרתו משרתי המילואים צפויים לבצע כ-60 ימים ● עדכונים שוטפים

פרויקט exchange ברמת גן / צילום: 3division

למרות פגיעת הטיל: אזורים מקווה להשלים את בניית מגדל Exchange בר"ג עד לסוף השנה

החברה מציינת בדוח הכספי לרבעון השלישי של 2025 כי היא ממשיכה לפעול לקבלת תעודת גמר "במועד שתוכנן", קרי הרבעון הרביעי של השנה ● השיפוצים צפויים להתארך מעבר לכך ● אחת מהשפעות הפגיעה: החברה מכרה לאורך השנה רק שלוש דירות בפרויקט

 

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל / צילום: תמר מצפי

מה גרם למניית דוראל לזנק בחדות בבורסת ת"א?

מניית דוראל זינקה ביותר מ-17% ביום המסחר, בעקבות התוצאות החיוביות של הדוח שלה לרבעון השלישי של 2025: עלייה של יותר מ-50% בהכנסות, מגוון רחב של פרויקטים עתירי הון בארה"ב, וצפי לביקוש גבוה במיוחד ● בחצי השנה האחרונה מניית דוראל יותר מהכפילה את עצמה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

חברת בנייה חדשה בדרך לבורסה: עומר הנדסה תנסה לגייס לפי שווי של 1.4 מיליארד שקל

חברת הבנייה צפויה להצטרף בקרוב לבורסה עם השלמת ההנפקה, שתכלול הנפקת מכר בהיקף של 120 מיליון שקל ● בין הפרויקטים שהוקמו על ידיה: מגדלי בסר ברמת גן, מגדל ART בבני ברק וקניון רמות בירושלים

פינוי בינוי בתל אביב / צילום: שי אשכנזי

לשכת עוה"ד מזהירה מפני הקשחת תנאי ערבות חוק המכר בהתחדשות עירונית

לשכת עורכי הדין פנתה לבנק ישראל בטענה כי הערבויות שניתנות לדיירים בפרויקטי התחדשות עירונית הלכו והורחבו מעבר לחוק בשנים האחרונות, מכבידות על היזמים ומסכנות פרויקטים ● וגם: איך ההגנות הללו עלולות לפגוע גם בדיירים עצמם?

בועז ביסמוט, יו''ר ועדת חוץ וביטחון / צילום: ראובן קסטרו- פול וואלה

ביסמוט חשף את הטיוטה לחוק הפטור מגיוס: "יוצאים לדרך"

במסגרת השינויים בהצעה - תבוטל הדרישה למכסה של לוחמים קרביים, ושירות אזרחי-ביטחוני יוכר כחלק מהמכסה ● בנט תקף: "החוק הכי אנטי-ציוני בתולדות המדינה, לא ניתן לזה לעבור" ● גם איזנקוט ביקר בחריפות: "הממשלה בוחרת בהחלשת הצבא. ההצעה - תעודת עניות לפוליטיקה הישראלית"

יו''ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן / צילום: Associated Press, Jade Gao

הכלכלה הפלסטינית ביהודה ושומרון ספגה פגיעה אנושה - ויש ריקושטים גם בישראל

בעקבות המלחמה, יהודה ושומרון חווה צניחה כלכלית חסרת תקדים: עסקים נסגרים ו־43% מתקשים לרכוש מזון ● ברמאללה מנסים למתוח את התקציב - אך עדיין משלמים משכורות למחבלים ● במקביל, חמאס והג'יהאד האסלאמי מנצלים את המשבר לחיזוק זרועות ארגוני הטרור

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה בשופרסל / צילום: יונתן בלום

נתון אחד מעלה את השאלה: האם הלקוחות נוטשים את שופרסל בגלל העלאות המחירים

מניית רשת המזון צנחה ב–7% לאחר שדיווחה על רבעון שלישי רצוף של ירידה במכירות בחנויות זהות ● גם אצל המתחרות ניכרה חולשה, אך בשוק חוששים שהמצב בשופרסל קשה יותר ונובע ממהלכי ההתייעלות והעלאות המחירים: "המשך הירידה בהכנסות עלול לקרב הרשת להפסד"

פיצה / צילום: איל כהן

מהלול המשפחתי לפיצרייה מצליחה: מסעדה שהיא סיפור אהבה לאדמה

הפיצות הן הלב של העסק הנעים והטעים הזה במודיעין, ומלבדן יש פה ביסים פשוטים וטובים שמגיעים בעיקר מחומרי הגלם של האזור

מימין לשמאל: ערן בילסקי, יוני אושרוב, אבי אייל ורן אחיטוב / צילום: Entrée Capital

בתוך חצי שנה: אנטרי קפיטל גייסה 300 מיליון דולר לקרנות AI ודיפטק

קרן ההון סיכון אנטרי קפיטל גייסה 300 מיליון דולר להשקעה בסטארט-אפים בתחומי הבינה המלאכותית, דיפ-טק וקריפטו ● הודעת הגיוס אינה מסגירה את זהות המשקיעים, אך לגלובס נודע כי ביניהם גם גופים מוסדיים ישראלים וזרים ● הקרן המוצלחת ביותר של אנטרי השיגה למשקיעים תשואה של פי 30.2

שר האוצר יורם ארידור. פעולותיו חקקו בתודעה את המושג ''כלכלת בחירות'' / צילום: נתי הרניק, לע''מ

לתשומת ליבו של סמוטריץ': מה קרה לשר האוצר שהציף את המדינה ביבוא לפני הבחירות?

הפחתת מכסים סיטונאית, הקלה על נוטלי משכנתאות ושורה ארוכה של מענקים ● הגדלת הפטור ממע"מ בשנת בחירות החזירה אותנו לצעדים הבולטים שביקשו להקל על הציבור - דווקא לפני פתיחת הקלפיות ● איך נראתה כלכלת הבחירות בעבר, והאם היא בכלל נשאה פרי?

בעיית הפקקים הולכת ומחמירה, והציבור צמא לפתרונות / אילוסטרציה: Shutterstock, bibiphoto

לפני עשור הוחלט להאיץ את מיזמי התחבורה. מה קרה בפועל?

בעיית הפקקים הולכת ומחמירה, והציבור צמא לפתרונות ● כמעט עשור אחרי שהממשלה החליטה על האצת מיזמי הענק בתחום התחבורה, איפה הם עומדים כיום? ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח - בשיתוף 15 דקות, ארגון צרכני תחבורה ציבורית בישראל - עוקב אחרי ההשקעה בפיתוח התחבורה הציבורית במטרופולינים

בני זוג חויבו להחזיר מיליונים למאהב / צילום: Shutterstock

המאהב דרש מאישה ובעלה להשיב לו מיליוני שקלים. מה קבע בית המשפט?

לאחרונה דן בית משפט בתביעה חריגה, במסגרתה אדם תבע את המאהבת שלו ואת בעלה ודרש מהם להשיב לו כספים שהעביר להם לאורך השנים בהם ניהל עימה רומן ● בית המשפט בחן האם מדובר בהלוואות עסקיות או במתנות שניתנו כחלק ממערכת היחסים - מה נפסק?