גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כרוניקה של חוסר אמון: האם ממשל ביידן יכול באמת לוותר על הפטנט של חיסוני הקורונה

הדברים מגיעים יום אחרי פרסום הדוח הרבעוני של פייזר שבו תחזיות גבוהות מאוד להכנסות מהחיסון, לאורך זמן ● מודרנה צפויה לדווח הלילה ● הפתרון עשוי להיות מתן רישיונות רשמיים ליצרנים נוספים

ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock, Perry McLeod
ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock, Perry McLeod

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן פרסם אתמול (ד') הודעה רשמית לפיה ייגבה הצעה שהעלה ארגון הסחר העולמי, לבטל את הגנת הקניין הרוחני על חיסוני הקורונה, על מנת להאיץ את ייצורם בכל העולם.

מניות יצרניות החיסונים פייזר , מודרנה , ביונטק ונובהוואקס, ירדו לאחר ההודעה. מנייות מודרנה ונובהוואקס, המייצרות רק חיסוני קורונה, צנחו ב-6% וב-5% בהתאמה, ואילו פייזר וג'ונסון אנד ג'ונסון נפגעו בפחות מאחוז.

הפטנטים על החיסונים שייכים לחברות, ולא לממשלה, אולם הם ניתנים לחברות לפי חוק הפטנטים האמריקאי, אשר כולל סעיף המאפשר לבטל את הפטנט בנסיבות מיוחדות, בהן יש צורך לאומי או בינלאומי במוצר שמוגן על ידי אותו הפטנט. תיאורטית, ביטול הגנת הפטנט יכולה לאפשר לכל חברה באשר היא בעולם ליצר את החיסונים של החברות הללו, מבלי לשלם תמלוגים כלשהם למפתחות הטכנולוגיה במקור.

ביידן אמר את הדברים יום אחרי שפורסמו הדוחות הכספיים של פייזר, בהם הצהירה כי ברבעון הראשון של 2021 לבדה, היא רשמה הכנסות של 3.5 מיליארד דולר מחיסוני הקורונה, שהיוו כרבע מההכנסות של ענקית התרופות, ובין היתר בזכות החיסונים צמחו ההכנסות של החברה ב-45%. גם הרווחיות צמחה ב-48%.

פייזר נתנה תחזיות לשנת 2021 שהראו כי היא צופה המשך הכנסות דומות מן החיסונים לאורך כל השנה, ושידרה כי היא די בטוחה גם לגבי ההכנסות מן החיסון בהמשך, בזכות מנות דחף. דוחות מודרנה אמורים להתפרסם היום.

פייזר, מודרנה ובמידה פחותה גם ג'ונסון אנד ג'ונסון, תמחרו את החיסון במחירים המאפשרים רווחיות נאה לחברות, בניגוד לחברת אסטרהזנקה, שהציעה מלכתחילה תמחור נמוך משמעותית (עוד לפני שידעה שהחיסון שלה יתן ביצועים פחות טובים).

כמו כן, אסטרהזנקה התקשרה עם חברות ברחבי העולם ונתנה להן רישיון ליצר את החיסון שלה על פי הנחייתה, כדי להגדיל משמעותית את כושר היצור של החיסון, לכמות מנות שתאפשר התמודדות עם המגיפה העולמית כבר בשנה שנתיים הקרובות.

תוכניות לחוד ומציאות לחוד, וגם היצור של אסטרהזנקה לא עמד בציפיות, אולם יתר החברות כלל לא הצהירו על כוונה להתקשר עם יצרניות משנה שייצרו את החיסונים שלהן. התוצאה היא שצפוי מחסור בחיסונים בשנים הקרובות.

לא בטוח שהכוונה של ביידן היא באמת לבטל את הפטנטים המגנים על החיסונים. מהלך כזה יכול לשבור את האמון בין הממשל לבין תעשיית התרופות ולהוות תמריץ שלילי לפיתוח חיסונים בעתיד.

במקביל, לא בטוח שהוא יעזור להגדיל את כושר היצור לחיסונים באופן מיידי, משום שהחברות הנוספות שירצו לייצר את החיסונים, יצטרכו לעבור גם הן תהליכים של רגולציה וניסויים קליניים.

הפטנט עצמו גם אינו מבטיח שהחברות תצלחנה באמת לייצר את החיסון בדיוק כמו שמייצרת אותו פייזר. לדברי תמר מורג-סלע, עורכת פטנטים ושותפה בכירה בקבוצת ריינהולד כהן, מומחית לקניין רוחני: "במקרה כזה, שבו מבטלים את כל ההגנות ומאפשרים לכל אחד ליצר, אנחנו לא יודעים איזו איכות של מוצר אנחנו מקבלים". בנוסף, לא טריוויאלי להשיג את חומרי הגלם הדרושים לפיתוח המוצר, כשנמצאות בתחרות על כך מול ענקיות התרופות העולמיות.

אלא שההסכמה העקרונית לבטל את הפטנטים יכולה להפעיל לחץ על חברות התרופות להיות שותפות פעילות בהגדלת כושר היצור העולמי של החיסונים, באמצעות שותפויות עם חברות גנריות ועם חברות אינובטיביות אחרות, שייצרו את המוצר עבור חברה כמו פייזר, ברישיון. במצב כזה בכל זאת חברת התרופות תוכל להרוויח גם מן היצור הנוסף, אף אם לא את מלוא הסכום שהיא מרוויחה היום. כמו כן, ייתכן ומופעל כאן לחץ להוריד את מחירי החיסונים.

ארה"ב כבר מצוידת ברוב כמות החיסונים שהיא זקוקה לכדי לחסן את רוב אוכלוסיית המדינה, אותם קיבלה במחיר שהיא יכולה לעמוד בו. ההחלטה שלה נובעת בעיקר מסיבות פוליטיות. המגיפה משתוללת בכל העולם, ביידן ממוצב כמי שיש לו יותר אחריות חברתית בינלאומית מאשר הייתה לנשיא הקודם, דונלד טראמפ, והחברות שאמורות לתת את הפתרון לעולם, הן ברובן אמריקאיות.

עד עתה, ארה"ב, מדינות עשירות אחרות והאיחוד האירופי התנגדו לוויתור וטענו שהגנות קניין רוחני יוצרות תמריץ חשוב לפיתוח חדשנות למלחמה במגפה הקיימת ומגפות עתידיות. אולם, ההמלצה של ארגון הסחר העולמי זכתה לתמיכה של יותר ממאה מדינות מתפתחות.

מנכ"ל פייזר אלברט בורלא / צילום: Associated Press, Evan Vucci

מנכ"ל פייזר אלברט בורלא אמר ביום שלישי עם פרסום הדוחות, כי אין זה הגיוני לשתף פטנטים בגלל שלעשות כך לא יאיץ את ייצור מנות החיסון. "פייזר הגדילה את יכולת הייצור על מנת לצמצם את פער הייצור במשך יותר משנה", אמר בורלא. "הכתבת שיתוף פטנטים תגרום לחברות ביוטכנולוגיה לא להתאמץ לפתח מוצרים למגפה הבאה".

בעקבות ארה"ב גם האיחוד האירופי שוקל לוותר

האיחוד האירופי, שבתוכו נמצאת חברת ביונטק שעל שמה רשומים חלק מן הפטנטים שעומדים בבסיס החיסון של פייזר, וחברת CureVac, שגם היא מפתחת חיסון לקורונה שנחשב מבטיח, אמר כי הוא מוכן להתחיל בשיחות על ויתור זמני על פטנטים בתחום החיסונים לקורונה, בשל המצב הגלובלי של המגיפה; נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר-ליין אמרה זו שעות אחרי שממשל ביידן בארה"ב פרסם הודעה דומה.

חברת ביונטק הגרמנית היא חלוצת מפתחות החיסונים לקורונה, בעזרת השותפות שלה עם פייזר. ככל הנראה, זכויות הפטנטים על הרכב החיסון עצמו נמצאות בידיה, וההסכם עמו חתמה על פייזר כולל חלוקה שווה בשווה של הרווחים מייצור וממכירת החיסונים.

חברה גרמנית נוספת, CureVac, צפויה להציג בשבועות הקרובים את תוצאות חיסון הרנ"א-שליח שלה. ביונטק ופייזר כבר חתמו על הסכמים לספק יותר ממיליארד מנות חיסון לאיחוד האירופי, ו-CureVac חתמה על חוזה לאספקת מאות מיליוני מנות. מניות שתי החברות צללו אתמול עם פרסום הודעת הממשל האמריקאי.

ככל הנראה כעת יחל מו"מ בין המדינות. מומחים בתחום העריכו כי הוא עלול להימשך חודשים ארוכים. בנאום היום בפירנצה אמרה פון דר-ליין, כי נכון להיום, כרבע מתושבי האיחוד קיבלו לפחות זריקת חיסון אחת. למדינות רבות באיחוד החלו להגיע בחודש האחרון כמויות גדולות של חיסוני ביונטק-פייזר, המאפשרים התרחבות של מבצעי החיסון לשכבות גיל נוספות.

עוד כתבות

הקמפוס המתוכנן של אנבידיה בקריית טבעון. איך העובדים יגיעו? / הדמיה: באדיבות אנבידיה

הקמפוס אושר, אבל איך העובדים יצליחו להגיע למרכז החדש של אנבידיה בטבעון?

הקמת מרכז הפיתוח החדש של אנבידיה בקריית טבעון היא אחד המהלכים המשמעותיים ביותר לחיזוק התעסוקה בצפון בעשור האחרון ● אלא שהיעדר קישוריות למסילות הרכבת ותכנון ששם את הרכב הפרטי במרכז, מאיימים להשאיר את העובדים תקועים בכביש 6 ● האם המדינה תשכיל לייצר פתרון הוליסטי לפני שהקמפוס ייפתח ב־2031?

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

מינהל התכנון רשם שיא באישור יחידות דיור, אך רובן יישארו על הנייר

מינהל התכנון פרסם את נתוני השנה החולפת, בו מוצגים הפעילות בתחומי הדיור, התשתיות, התחבורה והשטחים הפתוחים ● מהנתונים בתחום הדיור, עולה כי מוסדות התכנון הציגו ביצועים שגבוהים ב-80% מהיעד הממשלתי שעמד על אישור 125 אלף דירות ● פער זה מתקרב כבר למיליון דירות, שלפי קצב הבנייה הנוכחי מספיק ל-15 שנים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט עברה למגמה מעורבת; נאסד"ק רושם ירידה קלה

פוטסי חצה היום לראשונה את רף 10,000 הנקודות ● טסלה דיווחה על ירידה של 16% במסירות רכבים חשמליים ברבעון הרביעי של 2026 ● למרות ש"ראלי סנטה קלאוס" לא הגיע, בשוק מקווים שהיומיים הקרובים, והאחרונים של תקופת סנטה, ישפרו את המצב

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

המדינה לבג"ץ: אין עילה להתערבות בהחלטה להרחיב את הפטור ממע"מ על יבוא אישי

לאחר עתירת איגוד לשכות המסחר נגד העלאת תקרת הפטור ממע"מ על יבוא אישי, המדינה משיבה לבג"ץ וטוענת כי אין לו סמכות להתערב בחקיקה מסוג זה ● בין היתר נכתב כי שר האוצר סמוטריץ' "בחן מגוון של שיקולים מקצועיים" בטרם קיבל את ההחלטה

תחזית מנהלי ההשקעות ל-2026 / צילום: Shutterstock

ת"א תעלה ב־13% והשקל יגיע לשיא חדש: שאלנו 9 גופי השקעה מה הם מעריכים שיקרה בשנת 2026

לאחר שנה יוצאת דופן בבורסה בת"א, והתרסקות של הדולר מול השקל - מעריכים בגופים הפיננסיים המקומיים כי המגמות הללו יימשכו גם ב–2026 ● בדיסקונט צופים עלייה של 16% במדד הדגל המקומי, בעוד שבמזרחי מעריכים מחצית מכך ● ומי הגוף שמהמר כי הדולר יצנח אל מתחת ל-3 שקלים

נמל אילת / צילום: שלומי יוסף

המדינה דוחה את בקשת נמל אילת להארכת תקופת ההפעלה

מנכ"לי משרדי התחבורה והאוצר שלחו מכתב תגובה להנהלת נמל אילת, ובו דחו את בקשתה להארכת תקופת ההסמכה להפעלה פרטית - בשל אי-עמידה ביעדי הפעילות ● המכתב מנגיעה בעקבות הפנייה אתמול של הנהלת נמל אילת, בה נטען כי המדינה מתעלמת מנסיבות חריגות של הנמל כגון משבר השיט בים האדום ותקיפות החות'ים

בוררות בפרויקטי התחדשות עירונית / איור: עומר הופמן

ניהול תביעה בבית משפט או במסגרת בוררות - מה נכון יותר בפרויקטי התחדשות עירונית?

בעלי דירה בפרויקט התחדשות עירונית תבעו את היזמית בטענה כי עבודות הבנייה שעשתה פגעו באיטום של דירתם ● החברה טענה כי בהתאם להסכם התמ"א, על התביעה להתברר בפני בוררות ולא בבית המשפט ● מה החליט בית המשפט?

סניף של טסלה באירופה / צילום: Shutterstock

טסלה מדווחת על ירידה של 16% במסירות - ומאבדת תואר יוקרתי

סיום הסובסידיה האמריקאית לרכבים חשמליים וביקוש אירופי מתמוטט פגעו במכירות הרכבים החשמליים הגלובליות

בית החולים מדיקה רפאל בפארק עתידים בתל אביב. רכישה שאפשרה את המהלך של הרשת / צילום: עמית גרון

מתחרה באסותא: רשת בתי חולים פרטית חדשה יוצאת לדרך

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מינואר 2026 יחלו ארבעה מרכזים רפואיים לפעול רשמית כרשת אחת תחת השם "מדיקה", בשאיפה להיות שחקן משמעותי במערכת הבריאות ולהתרחב בהמשך ● בין הבעלים: קופות החולים לאומית ומאוחדת ● מנכ"ל הרשת: "יש לנו אתגר להיתפס כספק לרפואה הציבורית ולא כאויב"

מנות קוויאר  ב–Ocean Star / צילום: שני הלוי

באזור התעשייה הזה יש מעדנייה עם אוצר שעולים אליו לרגל מכל הארץ

סדנת קרמיקה עם תוצרים מינימליסטיים, משתלת סחלבים נדירים, ממלכת סבונים טבעיים ופנינה קולינרית שמציעה תפריט מעשרה סוגי קוויאר ● כך תעבירו יום בעמק חפר

מוריס קאהן. 1930-2026 / צילום: תמר מצפי

יזם כושל בתחילת הדרך, חלוץ הייטק ופילנתרופ: פרידה ממוריס קאהן

מוריס קאהן שהלך לעולמו בגיל 96, נטל חלק פעיל בתעשייה, שהפכה ברבות הימים להייטק הישראלי ● קבוצת עורק שהיה ממייסדיה, אחראית למיזם "דפי זהב" ולהקמת אמדוקס ● את מרבית הונו עשה עם הנפקת אמדוקס, ומאז תרם רבות לפעילות פילנתרופית

עצות פרקטיות מכתבות חזית המדע / צילום: Shutterstock

איך להישאר חדים בגיל 80 ומה כדאי להכניס לחוזים: 15 עצות שקיבלנו מחוקרים השנה

חוקר המוח שהסביר מה מכשיל בני אדם במלחמות, המומחית שהזהירה מקבלת החלטות תחת לחץ, החוקרת שגילתה מה נותן לנו משמעות בחיים, זוכה הנובל שרוצה לשנות את כללי המשחק בכלכלה, והתובנה האופטימית שכדאי להפנים ● אלה העצות שאספנו השנה מהמרואיינים שלנו במדור "חזית המדע"

מוריס קאהן / צילום: איל יצהר

בגיל 96: מוריס קאהן, ממייסדי אמדוקס, הלך לעולמו

קאהן היה אחד ממייסדי חברת אמדוקס, שנסחרת כיום בוול סטריט לפי שווי של 8.7 מיליארד דולר ונחשבת לאחר החברות הוותיקות בהייטק הישראלי ● בשנים האחרונות היה בין התורמים והרוח החיה של פרויקט Space IL, שהוביל להנחתת חללית פרטית ראשונה על הירח

טיל L-SPIKE 4X / אילוסטרציה: דוברות רפאל

נגמ"שים וטילים: הרכישה הגדולה של גרמניה, והקשר לרפאל

צבא גרמניה ברכישת ענק של 200 נגמ"שים עם משגרים מתוצרת רפאל ● חברת האוזניות מנתניה, שנסחרת בבורסה בניו יורק, החלה במכירת מערכות שמע טקטיות ללקוחה ביבשת אסיה ● וגם: הודו השלימה את המשלוח הראשון לצבא מרוקו של משוריינים במסגרת עסקה רחבה בין הצדדים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''ל פרטנר, אבי גבאי / צילום: ינאי יחיאל

ויכוח על 185 מיליון שקל: הדרישה של רשות המסים והתגובה של פרטנר

בדיווח של החברה לבורסה, צוין כי רשות המסים דורשת מפרטנר מס בשיעור של 185 מיליון שקל, בגין מחלוקת סביב דיווח החברה בנוגע לציוד החברה ● להערכת פרטנר, לא צפויות לשומות אלו השלכות מהותיות על דוח רווח והפסד

מה עומד מאחורי נסיקתו / צילום: Shutterstock

צבי סטפק לא מתרשם מהזינוק בכסף: "לא אתפלא אם זו ספקולציה"

מבין שלושה אפיקי השקעה אלטרנטיביים למניות - שכוללים גם את הזהב והביטקוין, הכסף הוא זה שנצץ בשנה החולפת ● השאלה מה עומד מאחורי נסיקתו החזירה אותי 46 שנים אחורה, למקרה של האחים האנט ● הזהב "כרגיל" לא איכזב את המשקיעים, ומי דווקא כן?

''הלוטוס הלבן'' של HBO / צילום: באדיבות YES ו-סטינג+

לא מתחשבים ביוקר המחיה: HBO נכנסת לישראל, והמחירים עולים

המהלך של HBO מייצר לא מעט חששות בשוק ● כמה שווה המכונית שקיבל השבוע ערן זהבי? ● יו"ר מליסרון רכש שתי יצירות וידאו ארט תמורת כ-40 אלף דולר ● רשת מלונות פתאל יוצאת במהלך לחיילי וחיילות המילואים ● וזה העו"ד שמצטרף כשותף לפירמת עורכי הדין גורניצקי GNY ● אירועים ומינויים

יו''ר רב-בריח, שמואל דונרשטיין, והמנכ''ל לשעבר עידן זו-ארץ / צילום: אייל טואג

המלכוד של התביעות הייצוגיות: המוסדיים נותרים בחוץ, וההליך נכשל

ביהמ"ש הכלכלי דחה בקשה לאישור תביעה ייצוגית שהגישה עמותה בעקבות הנפקת רב-בריח, בנימוק כי המוסדיים שהשתתפו בהנפקה בחרו שלא לתבוע את החברה ● מומחים מצביעים על שוק רווי ניגודי עניינים ועל חסמים כלכליים שמרתיעים את המוסדיים מלפעול

לא רק בגבול סוריה: המשבר בין טורקיה לישראל הופך להיות גלוי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● דרום קוריאה מחמשת את מצרים בסוללת אריטלריה שנועדה להרתיע את ישראל ● התחרות בין טורקיה לישראל הופכת גלויה בשל המצב השברירי בגבול סוריה ושיתוף הפעולה המתהווה של ישראל, קפריסין ויוון ● לקראת כניסת זוהרן ממדאני לתפקיד, עיריית ניו יורק מפרסמת לראשונה דוח על אנטישמיות ● כותרות העיתונים בעולם

מנהלי השקעות בת''א בוחרים את הפתעת השנה / צילום: Shutterstock

מהראלי בביטוח ועד זינוק השקל: מנהלי השקעות בת"א בוחרים את הפתעת השנה

שנת 2025 שברה כל שיא אפשרי בשוק המניות המקומי, כאשר מדד הדגל של ת"א הניב למשקיעים תשואה פנטסטית של 52% - הגבוהה בבורסות המערב ● מספר השיאים החדשים ששבר המדד היה הגבוה ביותר מאז 1992 (63 השנה), מחזורי המסחר בבורסה זינקו ושוק ההנפקות התעורר לחיים ● ביקשנו ממנהלי השקעות בכירים לסמן את המהלך המפתיע של השנה, ואלה היו הבחירות שלהם