גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כרוניקה של חוסר אמון: האם ממשל ביידן יכול באמת לוותר על הפטנט של חיסוני הקורונה

הדברים מגיעים יום אחרי פרסום הדוח הרבעוני של פייזר שבו תחזיות גבוהות מאוד להכנסות מהחיסון, לאורך זמן ● מודרנה צפויה לדווח הלילה ● הפתרון עשוי להיות מתן רישיונות רשמיים ליצרנים נוספים

ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock, Perry McLeod
ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock, Perry McLeod

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן פרסם אתמול (ד') הודעה רשמית לפיה ייגבה הצעה שהעלה ארגון הסחר העולמי, לבטל את הגנת הקניין הרוחני על חיסוני הקורונה, על מנת להאיץ את ייצורם בכל העולם.

מניות יצרניות החיסונים פייזר , מודרנה , ביונטק ונובהוואקס, ירדו לאחר ההודעה. מנייות מודרנה ונובהוואקס, המייצרות רק חיסוני קורונה, צנחו ב-6% וב-5% בהתאמה, ואילו פייזר וג'ונסון אנד ג'ונסון  נפגעו בפחות מאחוז.

הפטנטים על החיסונים שייכים לחברות, ולא לממשלה, אולם הם ניתנים לחברות לפי חוק הפטנטים האמריקאי, אשר כולל סעיף המאפשר לבטל את הפטנט בנסיבות מיוחדות, בהן יש צורך לאומי או בינלאומי במוצר שמוגן על ידי אותו הפטנט. תיאורטית, ביטול הגנת הפטנט יכולה לאפשר לכל חברה באשר היא בעולם ליצר את החיסונים של החברות הללו, מבלי לשלם תמלוגים כלשהם למפתחות הטכנולוגיה במקור.

ביידן אמר את הדברים יום אחרי שפורסמו הדוחות הכספיים של פייזר, בהם הצהירה כי ברבעון הראשון של 2021 לבדה, היא רשמה הכנסות של 3.5 מיליארד דולר מחיסוני הקורונה, שהיוו כרבע מההכנסות של ענקית התרופות, ובין היתר בזכות החיסונים צמחו ההכנסות של החברה ב-45%. גם הרווחיות צמחה ב-48%.

פייזר נתנה תחזיות לשנת 2021 שהראו כי היא צופה המשך הכנסות דומות מן החיסונים לאורך כל השנה, ושידרה כי היא די בטוחה גם לגבי ההכנסות מן החיסון בהמשך, בזכות מנות דחף. דוחות מודרנה אמורים להתפרסם היום.

פייזר, מודרנה ובמידה פחותה גם ג'ונסון אנד ג'ונסון, תמחרו את החיסון במחירים המאפשרים רווחיות נאה לחברות, בניגוד לחברת אסטרהזנקה, שהציעה מלכתחילה תמחור נמוך משמעותית (עוד לפני שידעה שהחיסון שלה יתן ביצועים פחות טובים).

כמו כן, אסטרהזנקה התקשרה עם חברות ברחבי העולם ונתנה להן רישיון ליצר את החיסון שלה על פי הנחייתה, כדי להגדיל משמעותית את כושר היצור של החיסון, לכמות מנות שתאפשר התמודדות עם המגיפה העולמית כבר בשנה שנתיים הקרובות.

תוכניות לחוד ומציאות לחוד, וגם היצור של אסטרהזנקה לא עמד בציפיות, אולם יתר החברות כלל לא הצהירו על כוונה להתקשר עם יצרניות משנה שייצרו את החיסונים שלהן. התוצאה היא שצפוי מחסור בחיסונים בשנים הקרובות.

לא בטוח שהכוונה של ביידן היא באמת לבטל את הפטנטים המגנים על החיסונים. מהלך כזה יכול לשבור את האמון בין הממשל לבין תעשיית התרופות ולהוות תמריץ שלילי לפיתוח חיסונים בעתיד.

במקביל, לא בטוח שהוא יעזור להגדיל את כושר היצור לחיסונים באופן מיידי, משום שהחברות הנוספות שירצו לייצר את החיסונים, יצטרכו לעבור גם הן תהליכים של רגולציה וניסויים קליניים.

הפטנט עצמו גם אינו מבטיח שהחברות תצלחנה באמת לייצר את החיסון בדיוק כמו שמייצרת אותו פייזר. לדברי תמר מורג-סלע, עורכת פטנטים ושותפה בכירה בקבוצת ריינהולד כהן, מומחית לקניין רוחני: "במקרה כזה, שבו מבטלים את כל ההגנות ומאפשרים לכל אחד ליצר, אנחנו לא יודעים איזו איכות של מוצר אנחנו מקבלים". בנוסף, לא טריוויאלי להשיג את חומרי הגלם הדרושים לפיתוח המוצר, כשנמצאות בתחרות על כך מול ענקיות התרופות העולמיות.

אלא שההסכמה העקרונית לבטל את הפטנטים יכולה להפעיל לחץ על חברות התרופות להיות שותפות פעילות בהגדלת כושר היצור העולמי של החיסונים, באמצעות שותפויות עם חברות גנריות ועם חברות אינובטיביות אחרות, שייצרו את המוצר עבור חברה כמו פייזר, ברישיון. במצב כזה בכל זאת חברת התרופות תוכל להרוויח גם מן היצור הנוסף, אף אם לא את מלוא הסכום שהיא מרוויחה היום. כמו כן, ייתכן ומופעל כאן לחץ להוריד את מחירי החיסונים.

ארה"ב כבר מצוידת ברוב כמות החיסונים שהיא זקוקה לכדי לחסן את רוב אוכלוסיית המדינה, אותם קיבלה במחיר שהיא יכולה לעמוד בו. ההחלטה שלה נובעת בעיקר מסיבות פוליטיות. המגיפה משתוללת בכל העולם, ביידן ממוצב כמי שיש לו יותר אחריות חברתית בינלאומית מאשר הייתה לנשיא הקודם, דונלד טראמפ, והחברות שאמורות לתת את הפתרון לעולם, הן ברובן אמריקאיות.

עד עתה, ארה"ב, מדינות עשירות אחרות והאיחוד האירופי התנגדו לוויתור וטענו שהגנות קניין רוחני יוצרות תמריץ חשוב לפיתוח חדשנות למלחמה במגפה הקיימת ומגפות עתידיות. אולם, ההמלצה של ארגון הסחר העולמי זכתה לתמיכה של יותר ממאה מדינות מתפתחות.

מנכ"ל פייזר אלברט בורלא / צילום: Associated Press, Evan Vucci

מנכ"ל פייזר אלברט בורלא אמר ביום שלישי עם פרסום הדוחות, כי אין זה הגיוני לשתף פטנטים בגלל שלעשות כך לא יאיץ את ייצור מנות החיסון. "פייזר הגדילה את יכולת הייצור על מנת לצמצם את פער הייצור במשך יותר משנה", אמר בורלא. "הכתבת שיתוף פטנטים תגרום לחברות ביוטכנולוגיה לא להתאמץ לפתח מוצרים למגפה הבאה".

בעקבות ארה"ב גם האיחוד האירופי שוקל לוותר

האיחוד האירופי, שבתוכו נמצאת חברת ביונטק שעל שמה רשומים חלק מן הפטנטים שעומדים בבסיס החיסון של פייזר, וחברת CureVac, שגם היא מפתחת חיסון לקורונה שנחשב מבטיח, אמר כי הוא מוכן להתחיל בשיחות על ויתור זמני על פטנטים בתחום החיסונים לקורונה, בשל המצב הגלובלי של המגיפה; נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר-ליין אמרה זו שעות אחרי שממשל ביידן בארה"ב פרסם הודעה דומה.

חברת ביונטק הגרמנית היא חלוצת מפתחות החיסונים לקורונה, בעזרת השותפות שלה עם פייזר. ככל הנראה, זכויות הפטנטים על הרכב החיסון עצמו נמצאות בידיה, וההסכם עמו חתמה על פייזר כולל חלוקה שווה בשווה של הרווחים מייצור וממכירת החיסונים.

חברה גרמנית נוספת, CureVac, צפויה להציג בשבועות הקרובים את תוצאות חיסון הרנ"א-שליח שלה. ביונטק ופייזר כבר חתמו על הסכמים לספק יותר ממיליארד מנות חיסון לאיחוד האירופי, ו-CureVac חתמה על חוזה לאספקת מאות מיליוני מנות. מניות שתי החברות צללו אתמול עם פרסום הודעת הממשל האמריקאי.

ככל הנראה כעת יחל מו"מ בין המדינות. מומחים בתחום העריכו כי הוא עלול להימשך חודשים ארוכים. בנאום היום בפירנצה אמרה פון דר-ליין, כי נכון להיום, כרבע מתושבי האיחוד קיבלו לפחות זריקת חיסון אחת. למדינות רבות באיחוד החלו להגיע בחודש האחרון כמויות גדולות של חיסוני ביונטק-פייזר, המאפשרים התרחבות של מבצעי החיסון לשכבות גיל נוספות.

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים