גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כרוניקה של חוסר אמון: האם ממשל ביידן יכול באמת לוותר על הפטנט של חיסוני הקורונה

הדברים מגיעים יום אחרי פרסום הדוח הרבעוני של פייזר שבו תחזיות גבוהות מאוד להכנסות מהחיסון, לאורך זמן ● מודרנה צפויה לדווח הלילה ● הפתרון עשוי להיות מתן רישיונות רשמיים ליצרנים נוספים

ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock, Perry McLeod
ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock, Perry McLeod

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן פרסם אתמול (ד') הודעה רשמית לפיה ייגבה הצעה שהעלה ארגון הסחר העולמי, לבטל את הגנת הקניין הרוחני על חיסוני הקורונה, על מנת להאיץ את ייצורם בכל העולם.

מניות יצרניות החיסונים פייזר , מודרנה , ביונטק ונובהוואקס, ירדו לאחר ההודעה. מנייות מודרנה ונובהוואקס, המייצרות רק חיסוני קורונה, צנחו ב-6% וב-5% בהתאמה, ואילו פייזר וג'ונסון אנד ג'ונסון  נפגעו בפחות מאחוז.

הפטנטים על החיסונים שייכים לחברות, ולא לממשלה, אולם הם ניתנים לחברות לפי חוק הפטנטים האמריקאי, אשר כולל סעיף המאפשר לבטל את הפטנט בנסיבות מיוחדות, בהן יש צורך לאומי או בינלאומי במוצר שמוגן על ידי אותו הפטנט. תיאורטית, ביטול הגנת הפטנט יכולה לאפשר לכל חברה באשר היא בעולם ליצר את החיסונים של החברות הללו, מבלי לשלם תמלוגים כלשהם למפתחות הטכנולוגיה במקור.

ביידן אמר את הדברים יום אחרי שפורסמו הדוחות הכספיים של פייזר, בהם הצהירה כי ברבעון הראשון של 2021 לבדה, היא רשמה הכנסות של 3.5 מיליארד דולר מחיסוני הקורונה, שהיוו כרבע מההכנסות של ענקית התרופות, ובין היתר בזכות החיסונים צמחו ההכנסות של החברה ב-45%. גם הרווחיות צמחה ב-48%.

פייזר נתנה תחזיות לשנת 2021 שהראו כי היא צופה המשך הכנסות דומות מן החיסונים לאורך כל השנה, ושידרה כי היא די בטוחה גם לגבי ההכנסות מן החיסון בהמשך, בזכות מנות דחף. דוחות מודרנה אמורים להתפרסם היום.

פייזר, מודרנה ובמידה פחותה גם ג'ונסון אנד ג'ונסון, תמחרו את החיסון במחירים המאפשרים רווחיות נאה לחברות, בניגוד לחברת אסטרהזנקה, שהציעה מלכתחילה תמחור נמוך משמעותית (עוד לפני שידעה שהחיסון שלה יתן ביצועים פחות טובים).

כמו כן, אסטרהזנקה התקשרה עם חברות ברחבי העולם ונתנה להן רישיון ליצר את החיסון שלה על פי הנחייתה, כדי להגדיל משמעותית את כושר היצור של החיסון, לכמות מנות שתאפשר התמודדות עם המגיפה העולמית כבר בשנה שנתיים הקרובות.

תוכניות לחוד ומציאות לחוד, וגם היצור של אסטרהזנקה לא עמד בציפיות, אולם יתר החברות כלל לא הצהירו על כוונה להתקשר עם יצרניות משנה שייצרו את החיסונים שלהן. התוצאה היא שצפוי מחסור בחיסונים בשנים הקרובות.

לא בטוח שהכוונה של ביידן היא באמת לבטל את הפטנטים המגנים על החיסונים. מהלך כזה יכול לשבור את האמון בין הממשל לבין תעשיית התרופות ולהוות תמריץ שלילי לפיתוח חיסונים בעתיד.

במקביל, לא בטוח שהוא יעזור להגדיל את כושר היצור לחיסונים באופן מיידי, משום שהחברות הנוספות שירצו לייצר את החיסונים, יצטרכו לעבור גם הן תהליכים של רגולציה וניסויים קליניים.

הפטנט עצמו גם אינו מבטיח שהחברות תצלחנה באמת לייצר את החיסון בדיוק כמו שמייצרת אותו פייזר. לדברי תמר מורג-סלע, עורכת פטנטים ושותפה בכירה בקבוצת ריינהולד כהן, מומחית לקניין רוחני: "במקרה כזה, שבו מבטלים את כל ההגנות ומאפשרים לכל אחד ליצר, אנחנו לא יודעים איזו איכות של מוצר אנחנו מקבלים". בנוסף, לא טריוויאלי להשיג את חומרי הגלם הדרושים לפיתוח המוצר, כשנמצאות בתחרות על כך מול ענקיות התרופות העולמיות.

אלא שההסכמה העקרונית לבטל את הפטנטים יכולה להפעיל לחץ על חברות התרופות להיות שותפות פעילות בהגדלת כושר היצור העולמי של החיסונים, באמצעות שותפויות עם חברות גנריות ועם חברות אינובטיביות אחרות, שייצרו את המוצר עבור חברה כמו פייזר, ברישיון. במצב כזה בכל זאת חברת התרופות תוכל להרוויח גם מן היצור הנוסף, אף אם לא את מלוא הסכום שהיא מרוויחה היום. כמו כן, ייתכן ומופעל כאן לחץ להוריד את מחירי החיסונים.

ארה"ב כבר מצוידת ברוב כמות החיסונים שהיא זקוקה לכדי לחסן את רוב אוכלוסיית המדינה, אותם קיבלה במחיר שהיא יכולה לעמוד בו. ההחלטה שלה נובעת בעיקר מסיבות פוליטיות. המגיפה משתוללת בכל העולם, ביידן ממוצב כמי שיש לו יותר אחריות חברתית בינלאומית מאשר הייתה לנשיא הקודם, דונלד טראמפ, והחברות שאמורות לתת את הפתרון לעולם, הן ברובן אמריקאיות.

עד עתה, ארה"ב, מדינות עשירות אחרות והאיחוד האירופי התנגדו לוויתור וטענו שהגנות קניין רוחני יוצרות תמריץ חשוב לפיתוח חדשנות למלחמה במגפה הקיימת ומגפות עתידיות. אולם, ההמלצה של ארגון הסחר העולמי זכתה לתמיכה של יותר ממאה מדינות מתפתחות.

מנכ"ל פייזר אלברט בורלא / צילום: Associated Press, Evan Vucci

מנכ"ל פייזר אלברט בורלא אמר ביום שלישי עם פרסום הדוחות, כי אין זה הגיוני לשתף פטנטים בגלל שלעשות כך לא יאיץ את ייצור מנות החיסון. "פייזר הגדילה את יכולת הייצור על מנת לצמצם את פער הייצור במשך יותר משנה", אמר בורלא. "הכתבת שיתוף פטנטים תגרום לחברות ביוטכנולוגיה לא להתאמץ לפתח מוצרים למגפה הבאה".

בעקבות ארה"ב גם האיחוד האירופי שוקל לוותר

האיחוד האירופי, שבתוכו נמצאת חברת ביונטק שעל שמה רשומים חלק מן הפטנטים שעומדים בבסיס החיסון של פייזר, וחברת CureVac, שגם היא מפתחת חיסון לקורונה שנחשב מבטיח, אמר כי הוא מוכן להתחיל בשיחות על ויתור זמני על פטנטים בתחום החיסונים לקורונה, בשל המצב הגלובלי של המגיפה; נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר-ליין אמרה זו שעות אחרי שממשל ביידן בארה"ב פרסם הודעה דומה.

חברת ביונטק הגרמנית היא חלוצת מפתחות החיסונים לקורונה, בעזרת השותפות שלה עם פייזר. ככל הנראה, זכויות הפטנטים על הרכב החיסון עצמו נמצאות בידיה, וההסכם עמו חתמה על פייזר כולל חלוקה שווה בשווה של הרווחים מייצור וממכירת החיסונים.

חברה גרמנית נוספת, CureVac, צפויה להציג בשבועות הקרובים את תוצאות חיסון הרנ"א-שליח שלה. ביונטק ופייזר כבר חתמו על הסכמים לספק יותר ממיליארד מנות חיסון לאיחוד האירופי, ו-CureVac חתמה על חוזה לאספקת מאות מיליוני מנות. מניות שתי החברות צללו אתמול עם פרסום הודעת הממשל האמריקאי.

ככל הנראה כעת יחל מו"מ בין המדינות. מומחים בתחום העריכו כי הוא עלול להימשך חודשים ארוכים. בנאום היום בפירנצה אמרה פון דר-ליין, כי נכון להיום, כרבע מתושבי האיחוד קיבלו לפחות זריקת חיסון אחת. למדינות רבות באיחוד החלו להגיע בחודש האחרון כמויות גדולות של חיסוני ביונטק-פייזר, המאפשרים התרחבות של מבצעי החיסון לשכבות גיל נוספות.

עוד כתבות

המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי

היבואנים ירוויחו, אל על צפויה להוציא מיליונים: המנצחים והמפסידים הגדולים מהתחזקות השקל

המלחמה מול איראן דחפה את השקל לשיאים חדשים מול הדולר והפכה אותו לאחד החזקים בעולם ● התחזקות המטבע המקומי תגדיל את רווחי היבואנים, אבל תפגע בחברות שכיכבו השנה כמו אל על ואלביט ● גם בעלי נכסים בחו"ל כמו נתן חץ וחיים כצמן צפויים להפסיד מהתפנית במט"ח ● וגם: S&P 500 בשיא כל הזמנים, אבל החוסכים בארץ רושמים הפסדים

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

עלות היירוטים האמריקאים במלחמה: כמעט מיליארד דולר

לפי דיווח שהתפרסם, עולה כי במשך 12 ימי המלחמה, ארה"ב שיגרה כ־15%-20% מכלל מיירטי מערכת THAAD בעולם לעבר הטילים הבליסטיים האיראניים, בסך כולל של יותר מ־800 מיליון דולר ● מזכירות ההגנה האמריקאית הציגה בשבוע שעבר את בקשת התקציב שלה לשנה הפיסקלית 2026, שעומדת על כ־961.6 מיליארד דולר

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

המשקיעים שוויתרו והמשמעות לעובדים: מאחורי ההתרסקות של חברת הדפוס של בני לנדא

לנדא דיגיטל פרינטינג הגישה אתמול בקשה לעיכוב הליכים בשל החלטת המשקיעים האירופאים להפסיק להזרים לה הון ולחדול מהענקת הלוואות ● מה הביא להתרסקות החברה המבטיחה, ובמה שונה הקריסה של לנדא דיגיטל פרינטינג מקריסת לוסיקס, חברת היהלומים הסינתטיים של בני לנדא?

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

מתחם בזן במפרץ חיפה / צילום: שגיא מורן

בזן חוזרת לפעילות חלקית ותשוב לפעילות מלאה עד אוקטובר

בשל טיל האיראני שפגע בתחנת הכוח של בזן במפרץ חיפה, שלושה מעובדי בית הזיקוק נהרגו, ופעילות בזן הופסקה לחלוטין ● כעת בזן מודיעה: חזרנו לפעילות חלקית ● מניית בזן   עלתה ב-20 הדקות האחרונות של יום המסחר ב-1.6%, ובכך השלימה עלייה יומית של 2.5%

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים, מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

צילומים: ענת לברון, איל יצהר, שלומי יוסף, תמר מצפי, טלי בוגדנובסקי

פי 3 בשנה: מאחורי התשואה הפנטסטית של מניות הביטוח בת"א

מדד ת"א ביטוח קפץ היום ביותר מ-5% בבורסת ת"א בהובלת מניית מגדל ● בין הסיבות לזינוק: החברות לא צפויות להיפגע מהמלחמה עם איראן, הדוחות הטובים מהרבעון הראשון ורוח גבית מהביצועים החזקים של הבורסה המקומית ● ואיזו חברה מובילה בתשואה בשנה האחרונה?

פגיעת הטיל האיראני בבאר שבע / צילום: ap, Leo Correa

השקל החזק רק ימתן: הגזירות שמאיימות להקפיץ את מחירי המכוניות החשמליות

הטלטלה במשק בעקבות המלחמה מערפלת את אופק התכנון של ענף הרכב למחצית השנייה של 2025 ומעבר לה ● בקרוב אפשר לצפות לגזירות מס חדשות, ומנגד, לשערי מטבע נוחים שיהוו גורם מאזן ● אבל עם תנאי מאקרו הפכפכים ואי-ודאות ביטחונית, גם תחזיות זהירות הן מסוכנות

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

גיוס הון לחברות הייטק / צילום: Shutterstock, Pushish Images

שיא חדש בגיוסי ההייטק, אבל עם כוכבית

ההייטק הישראלי מגייס מיליארדים - אבל הפער בין הדוחות עלול לחשוף גם תרגילים תדמיתיים: בין 2.7 ל-6 מיליארד דולר גויסו ברבעון, תלוי איך ואת מי סופרים ● הדומה בשני הדוחות - סייבר, AI ותוכנה ארגונית ממשיכים להוביל את המגמה

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים