גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אני חושש מ'היום שאחרי'. כרגע המענקים מאפשרים לי לחיות. אני לא יודע מה יהיה ב-1 ביולי"

יואב תם (46), גרוש + 1 ● הבעלים של אס.אל פתרונות אבטחה ●  "הוחלט שההוצאות לשימור העסק הן לא הוצאות שאני חייב להוציא. וכעת הם דורשים ממני 15-16 אלף שקל"

יואב תם / צילום: תמונה פרטית
יואב תם / צילום: תמונה פרטית

יואב תם הוא מסוג האנשים שנוהגים לכנות "מלח הארץ". הוא בעל רקע פיקודי ביחידה מסווגת, ולאחר הצבא עבד בשירות המדינה. הוא בעל תארים ראשונים בהנדסת תעשייה וניהול ובכלכלה ומדע המדינה וכן תואר שני בניהול ולוגיסטיקה, וגם בעל תעודת ממונה בטיחות בעבודה ורישיון חוקר פרטי.

ב-2006 הוא עזב את שירות המדינה והקים עסק עצמאי המספק שירותי אבטחה וייעוץ ביטחוני. עם השנים העסק צמח וצבר מוניטין ולפני משבר הקורונה היה בשיאו. הוא העסיק עשרה עובדים וסיפק שרותי אבטחת אישים, אבטחת משלחות, ליווי בכירים ואח"מים ועוד. הוא עבד עם חברות כמו מיקרוסופט וגוגל, ליווה דיפלומטים לנסיעות לחו"ל ואנשי עסקים ודיפלומטים זרים בשליחויות בארץ ואבטח אירועים משפחתיים ואחרים של עשירי העולם שהגיעו לחגוג בישראל.

בראשית 2020 היו לתם הזמנות רבות חודשים קדימה. ואז, בין לילה, הכול בוטל. העסק הושבת. וגרוע מכך, עד היום, מעל שנה אחרי העסק עדיין מושבת.

"בפברואר 2020 היה היום האחרון שעבדתי בו. אבטחנו נטיעות של קק"ל, ותוך כדי אותו שבוע של הנטיעות התחלנו להתארגן להגעת המשלחות לקראת מרץ-אפריל, שהם חודשים חזקים מאוד חזקים של משלחות, ואז התחילו הביטולים. המטיפים האוונגליסטים ביטלו הגעה לארץ, שתי משפחות עשירות מחו"ל שהיו אמורות להגיע ביטלו וגם משלחת עסקית מאוסטרליה שהייתה אמורה להגיע באפריל ביטלה. זו היתה ההתחלה. בחודש מרץ כבר עברו לאפס הכנסות. מחזור שהיה אמור להיות של כמיליון שקל לחודשיים-שלושה התאפס. נשארנו בלי כלום".

כל עובדי העסק יצאו לחל"ת וגם קבלני המשנה שעבדו עם תם יושבים בבית, ובמשך חודשים ארוכים המתינו לראות מה קורה. "נשארה לנו משלחת אחת של חברי קונגרס שהיו צפויים להגיע באוגוסט והם עד הרגע האחרון היו מעוניינים להגיע ולא ביטלו. נעשתה פניה מסודרת של שגריר ארה"ב לראש הממשלה בבקשה שיאשרו את המשלחת", מספר תם. אבל בדיוק אז התפוצץ בתקשורת הסיפור של המשנה למנכ"ל משרד הבריאות שהעניק "הנחת סלב" לאיש העסקים טדי שגיא כשאיפשר לו להיכנס לארץ ללא בידוד, ומקבלי ההחלטות לא אישרו את הגעת המשלחת.

כך, התפוגגה גם ההכנסה הבודדת שהייתה אמורה להיות לתם במהלך שנת הקורונה.

"בד-בבד עם מה שהתרחש בישראל, גם שערי העולם נסגרו אז גם עבודות שאנחנו עושים בחו"ל, כמו ליווי משלחות וליווי קבוצות ספורט ועוד, בוטלו. סגרו את שערי נתב"ג וגם המדינות האחרות לא קיבלו זרים, ועד עכשיו הבעיה עדיין קיימת, כך שאין אופק אמיתי לפתיחת הענף שלנו", מספר

קיבלת מענקים?
"קיבלתי מענקים שבתחילת הדרך אפשרו לנו לצוף מעל פני המים. המענק הסוציאלי ומענק הוצאות קבועות אפשרו לי לשלם התחייבויות, להאכיל את הילדים ולחיות באופן מצומצם. אני מפברואר 2020 עד מרץ 2021 לא הכנסתי שקל הביתה. קיבלתי את מלוא המענק הסוציאלי של 7,500 שקל לחודש, אבל זה לא מספיק. אני גרוש, משלם 4,000 שקל מזונות, מעון של כמה אלפי שקלים לבן שלי שעדיין לא בחינוך חובה ושכר דירה ורכב אז אפשר לדמיין לאיזה מצב הגעתי. צמצמתי הוצאות למינימום ההכרחי ועדיין אני חי בעיקר מחסכונות.

"בחודשים הראשונים של הסיוע עד אוגוסט הכול דפק כמו שעון. מענקי הסיוע של ההוצאות הקבועות לעסק מגיעות ל-15% מההוצאות בפועל אז זה לא מונע את הכניסה לבור כלכלי, אבל זה מחזיק אותנו".

מה קרה באוגוסט?
"באוגוסט היה קו פרשת המים שבה רשות המסים החליטה שאנחנו לא זכאים למענקים כי אם החברה סגורה אז לא מגיע לה מענקים ואין לנו הוצאות קבועות. הם החליטו שההוצאות שאני משלם כדי לשמר את העסק חי הם לא הוצאות שאני חייב להוציא אז לא משלמים עליהן. והם דורשים ממני 15,000-16,000 שקל בחזרה. לכל אורך השנה קיבלתי בסך-הכול 150 אלף שקל מכל המענקים, גם הסוציאלי וגם המענק להוצאות קבועות. הגשתי השגה נגד הדרישה שלהם, אבל יש להם 180 יום להשיב לי, ובינתיים הם החליטו לא להעביר לי את 'מענק הפגיעה המתמשכת' שנקבע בפברואר. במקום לתת לי את הכסף הם לקחו אותו לטובת החוב של החזר המעקים שקיבלתי, למרות שעוד לא נתנו תשובה להשגות שלי".

גם היום, כשהסגרים נראים כמעט כזיכרון רחוק והמשק פתוח ושוקק, וכולם מדברים על חזרה לשגרה, אצל תם אין שגרה. "הענף שלי בבעיה. אנחנו לא מושפעים ממה שקורה במשק אלא מחו"ל - מיציאות וכניסות. כל עוד המשק סגור לכניסות מחו"ל והעולם סגור בפנינו, אנחנו לא עובדים. אין אצלנו חזרה לשגרה. איזה חזרה לשגרה? אנחנו מתפללים לחזרה לשגרה".

ב-20 ביוני נגמרים המענקים. מה תעשה?
"אני חושש מ'היום שאחרי'. כרגע המענקים מאפשרים לי לחיות. אני לא מחפש להיות מיליונר מהמענקים, אלא להצליח לשרוד. אני לא יודע מה יהיה ב-1 ביולי. מדינת ישראל היא אי מבחינת המלחמה בקורונה. רוב אזרחי המדינה מחוסנים ופה דברים הולכים ונפתחים אבל בעולם זה לא ככה, ואני תלוי בעולם.

המדינה חייבת לתת לנו מתווה ברור לכניסה של מחוסנים לישראל בלי קשר יהודי או לא, אזרח או לא, ללא הבדל דת מדינה ולאום, שכל אדם שעומד בתנאי החיסון והבדיקות יוכל להיכנס לישראל - וכך נוכל לעבוד. אנחנו מבקשים שיתנו לנו לעבוד, ושאם לא נותנים לנו אז שיאריכו את תקופת המענקים לסקטורים הרלבנטיים. מזה אנחנו חיים. ככל שהשמים לא יפתחו אז חייבים לעזור לנו".

עוד כתבות

מנכ''ל בנק הפועלים, ידין ענתבי / צילום: יונתן בלום

הפועלים נגד המגמה: מגדיל את ההפרשות ומחלק פחות - הרווח הנקי 2.8 מיליארד שקל

הרווח דומה לתחזיות האנליסטים והושפע לחיוב מהכנסות מס חד-פעמיות ● בניגוד לבנק לאומי שחילק דיבידנד בשיעור של 75% מהרווח הנקי, בחר הפועלים לחלק נתח צנוע יותר מרווחיו – 50% ● הבנק הודיע הבוקר כי יחלק 1.1 מיליארד שקל במזומן לבעלי המניות ויבצע רכישה עצמית של מניותיו בהיקף 276 מיליון שקל

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

דוחות חזקים לאנבידיה: מציגה שיא בהכנסות ומכה את התחזיות להמשך

ענקית השבבים דיווחה על הכנסות שיא בגובה של 57.01 מיליארד דולר - עלייה של 62% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. המניה מזנקת בקרוב ל-4% במסחר המאוחר ● גם תחזיות החברה לרבעון הרביעי עלו על הציפיות ● הדוחות מגיעים לאחר שבשבועות האחרונים, מניית החברה, לצד מניות נוספות בתחום ה-AI, ספגו לחצים על רקע חששות מפני הערכות שווי מנופחות בוול סטריט

גם זה קרה פה / צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

משהו לא טוב עובר על אחת הכלכלות הגדולות במזרח, וההשלכות לא ייעצרו שם

שוב פותרים משבר בלי לתכנן הלאה ● מה פרסם האוצר בלי להתכוון ● ואיתותים מדאיגים מיפן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

ירידה בתוצאות צים ברבעון השלישי; איך מתמודדים בחברה עם טענות בעלי המניות?

חברת התובלה הימית דיווחה על הכנסות בגובה 1.78 מיליארד דולר ועל רווח נקי של 123 מיליון דולר ● בימים האחרונים, נרשמו מאבקים בין החברה וחלק מבעלי המניות, באשר להרכב הדירקטוריון שלה ● יו"ר החברה יאיר סרוסי: "כל חברות הספנות נסחרות בדיסקאונט, אך עדיין, אנו ערים לנושאים של ערך החברה ורווחיות שלה"

מטה בזק בחולון / צילום: חן כליפה לוי צילומי אוויר

אחרי הפרידה מבזק: מה יעשו יבואן תרופות וקרן זרה עם מניות בשווי 2 מיליארד שקל

סיבוב רווחי במיוחד הסתיים במימוש יתרת מניות השליטה בקבוצת התקשורת שהחזיקו קרן סרצ'לייט ודוד פורר, תמורת כ־2.7 מיליארד שקל ● עם קופת מזומנים תפוחה יידרשו כעת בעלי ביקום לבחור בין דיבידנד, מכירת החברה או רכישה חדשה ● ומה יקרה לבזק שנותרה ללא שליטה?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

באוצר מציגים הצעה למס חדש על הבנקים: כך הוא יעבוד

צוות משותף של משרד האוצר ובנק ישראל, לבחינת הטלת מס מיוחד על הבנקים, פירסם היום את מסקנותיו להערות הציבור ● החלופה המומלצת היא למס רווח דיפרנציאלי על רווחים של הבנקים העולים על 50%, בהשוואה לממוצע הרווחיות שלהם בשנים בהן סביבת הריבית הייתה נמוכה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

עם תמיכה מוורן באפט: הענקית שהפכה למניה הלוהטת בוול סטריט

השבוע השיקה גוגל את הגרסה החדשה של מודל ה־AI שלה ג'מיני 3, והבטיחה ביצועים משופרים ● ההשקה מצטרפת לצמיחת יחידת הענן, דוחות חיוביים והתפזרות העננה הרגולטורית שריחפה מעליה ● המניה במגמת עלייה ונראה שאחרי המשבר, החברה חוזרת למרכז העניינים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

האם הפחתת ריבית של רבע אחוז מספיקה כדי להניע את שוק הנדל"ן?

הורדת הריבית הצפויה מעוררת תקוות בענף הנדל"ן, אך מומחים מזהירים שהציפיות מוגזמות: גם ריבית נמוכה יותר לא תפתור את משבר המחירים וההיצע ● וגם: מתי נתחיל לראות הקלה משמעותית יותר במשכנתא?

פתח תקווה / צילום: Shutterstock

דירה קטנה בפתח תקווה בכמעט 2 מיליון שקל: הגורם המפתיע שמושך את המחירים למעלה

מחירי דירות 1-2 חדרים רשמו קפיצה ברבעון השלישי, ובתל אביב ובמרכז דירות קטנות חדשות נמכרות בסכומים הגבוהים ב־40%-50% בהשוואה לישנות ● שבע ערים רושמות עליות דו־ספרתיות בסגמנט זה, והביקושים מגיעים ממשקיעים ומצמצמי דיור

הראל ויזל, מנכ''ל ובעל השליטה בפוקס / צילום: דימה טליאנסקי

10,000 מ"ר בראשון לציון: קבוצת פוקס במשא ומתן לפתיחת חנות ג'מבו נוספת

קבוצת פוקס במגעים לשכירת שטח בהיקף 10,000 מ"ר לצורך פתיחת חנות ג'מבו ● מינהל הבטיחות מקדם חובת הפסקת של 15 דקות בכל שעה עבור עובדי סלילת כבישים ● ארכימדס ומנורה יעמידו מימון בהיקף של כ-1.2 מיליארד שקל להתחדשות עירונית בפ"ת ● וגם: הרפורמות החדשות שיקצרו את הליך הרישוי ● חדשות השבוע בנדל"ן

משרדי פאלו אלטו במגדל אלון 1, ת''א / צילום: טלי בוגדנובסקי

פאלו אלטו הציגה ירידה ברווח הנקי, והודיעה על רכישה חדשה בגובה מעל 3 מיליארד דולר

חברת אבטחת הסייבר דיווחה על צמיחה דו‏־ספרתית בהכנסות, אך הרווח הנקי ירד לעומת הרבעון המקביל, והמניה נפלה במסחר המאוחר בוול סטריט ● לצד הדוחות, פאלו אלטו הודיעה על רכישת חברת אבטחת המידע Chronosphere תמורת 3.35 מיליארד דולר

מיצב אמנות המציג את הנשיא דונלד טראמפ וג'פרי אפשטיין מחזיקים ידיים, המוצב סמוך לקפיטול / צילום: ap, Jose Luis Magana

הנשיא טראמפ חתם על שחרור מסמכי ג'פרי אפשטיין

אחרי שהקונגרס העביר חוק שיחייב לפרסם את כל החומרים של העבריין המורשע - הנשיא חתם עליו כפי שהבטיח ● טראמפ הצהיר על כך ברשת Truth ותקף את המפלגה הדמוקרטית: "השתמשו בסוגיה כדי להסיח את הדעת מההצלחות שלנו, האמת תתגלה בקרוב" ● הוא טען כי כבר הורה להעביר כ-50 אלף עמודים מהמסמכים לקונגרס - ועקץ את ביידן: "לא העביר אפילו קובץ או עמוד אחד"

גבינות בסופרמרקט / צילום: שירה ספיר

האוצר פרסם את התוכנית לייבוא גבינות. במשרד החקלאות תקפו: "אובססיה"

משרד האוצר פרסם היום (ה') את התוכנית לפיה יגדילו פי 3 את יבוא הגבינות במכסות פטורות ממכס ● במשרד החקלאות תקפו במילים קשות: "משרד האוצר הפך אובססיבי לענף החלב, כאילו הוא המקור ליוקר המחיה"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שהציגה זינוק של מעל 40% ברווח הנקי, וזו שהעלתה תחזית

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● עלבד דיווחה על זינוק של 42% ברווח הנקי ● ריט 1 הודיעה על עלייה של 8% ב-NOI והעלתה את תחזיתה ל-2025 ● וחילן דיווחה על עלייה של כ-14% ברווח הנקי המיוחס לבעלי המניות ● אלוט עקפה את תחזית הרווח של האנליסטים בפער, והמניה מזנקת

בנקים בישראל

הבנקים רשמו רווח נקי של כ-9 מיליארד שקל ברבעון: 60% ממנו חולק כדיבידנד

חמשת הבנקים הגדולים פרסמו השבוע את התוצאות שלהם לרבעון השלישי, כאשר הרווח שהציגו צמח ב-17% והסתכם ב-8.7 מיליארד שקל ● בגזרת הדיבידנדים, הבנקים חילקו 5.2 מיליארד שקל - במה שמסמן עלייה חדה של 75% ● וכמה עמלות הם גבו?

Plasan SandCat MK-IV / צילום: צילום מסך

המדינה הדרום אמריקאית שתרכוש רכבים ממוגנים מישראל

משרד ההגנה של פרו בחר במכרז לרכישת 56 רכבים משוריינים מתוצרת פלסן סאסא תמורת כ־23.8 מיליון דולר ● רפאל הציגה טיל חדש מסדרת ספייק ● ברפובליקת מאלי קיימו את התערוכה הביטחונית הראשונה של המדינה, אך ללא הזמנה של מדינות מערביות ● וגם: אנדוריל האמריקאית מתכננת הקמת מיזם משותף עם הקונגלומרט הביטחוני האמירותי אדג' ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פריז / צילום: Shutterstock

כולם זקוקים לחופשה: אתרי התיירות רושמים עלייה במספר ההזמנות

אחרי תקופה ארוכה של מצב בטחוני מתוח, ענף התעופה והתיירות משגר ששה נציגים למדד החודשי של רכישות הישראלים באתרי האונליין ● עלי אקספרס ושופרסל שומרים על מקומם בפסגה ● המדד החודשי של רכישות הישראלים באונליין

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בת"א ננעלה הערב בירידות ומסכמת שבוע שלילי

מדד ת"א 35 ירד בכ-1% ו-2.2% השבוע ● מדדי הבנייה ורשתות השיווק בלטו השבוע לרעה ● מניית נייס השיל כרבע משוויה השבוע ● בלטו השבוע מניות נאייקס, בי קומיוניקיישנס ומבטח שמיר ● מניות האנרגיה ירדו בחדות ● פרוטוקולים של הפד חושפים: ייתכן כי ישנו רוב נגד הורדת ריבית בארה"ב בדצמבר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

היקף המכירות ירד בכ־33%: דוחות דמרי ממחישים את המשבר העמוק בענף המגורים

בדוחות לרבעון השלישי ציינה דמרי כי מכרה כ־51% מהדירות "בתנאי מימון מיטיבים" – אך היקף המכירות מתחילת השנה הסתכם ב־536 דירות, לעומת 805 בתקופה המקבילה אשתקד • ולמרות זאת, הרבעון השלישי הוא המוצלח ביותר של החברה השנה מבחינת היקף מכירות, וגם הרווח הנקי הוסיף לעלות

משרד קופ''ח כללית / צילום: Shutterstock

מסתמן פתרון למשבר הביטוח הסיעודי שטלטל את קופות החולים

קופת החולים כללית נקלעה לפני שנה למשבר סביב הביטוח הסיעודי ומצאה עצמה תחת איום להיוותר ללא חברה מבטחת ● במשרד הבריאות אף הודיעו כי כלל הקופות לא יוכלו לקלוט מבוטחים חדשים החל מינואר 2026 ● לגלובס נודע כי מסתמן פתרון וכי בכללית נערכים לצאת למכרז חדש שצפוי למשוך לפחות חברת ביטוח אחת