גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה מסתתר עמוק מתחת לאדמה בארה"ב? רמז: לא מה שחשבתם

ממחקר חדש, והמקיף ביותר שנעשה בתחומו, עולה כי חוסר השוויון באמריקה מושרש עמוק בשורשי העצים ● מהמחקר עולה כי ב-92% מהשכונות בעלות הכנסה נמוכה יש כיסוי עצים קטן יותר וטמפרטורות גבוהות יותר ● ההשלכות הן עצומות: אוויר מזוהם, בריאות פיזית ומנטלית לקויה, וגם פוטנציאל גבוה יותר לאלימות

תפוצת העצים בערים ובשכונות בארה"ב תלויה מאוד בגזע, במעמד ובגובה השכר של התושבים / צילום: Shutterstock, Lidiane Miotto
תפוצת העצים בערים ובשכונות בארה"ב תלויה מאוד בגזע, במעמד ובגובה השכר של התושבים / צילום: Shutterstock, Lidiane Miotto

לא רק מצבם הכלכלי האישי של בני האדם קובע את מסלול חייהם, אלא גם סביבתם החברתית והפיזית. גם לחוסר השוויון בין בני האדם יש השפעה מהותית על חייהם, על ההזדמנויות שיפתחו בפניהם, על הערכתם העצמית ועל אורחות חייהם. ואולם חוסר השוויון לא בא לידי ביטוי רק במצב הכלכלי - אחד מההיבטים שנוטים בדרך כלל להתעלם מהם הוא הטבע שמקיף את האדם, והשלכותיו הקריטיות על ההווה והעתיד של תושב העיר לדוגמה.

בארה"ב, כך עולה ממחקר חדש, תפוצת העצים בערים ובשכונות תלויה מאוד בגזע, במעמד ובגובה השכר של התושבים. פיזור העצים באמריקה הוא תוצר של שנים ארוכות של תיעדוף לא הוגן, הפרדה גזעית, ופערי עושר חריפים בארה"ב.

המחקר, שנערך במשך השנתיים האחרונות ופורסם בסוף אפריל במגזין PLOS ONE, מעלה כי בשכונות אמריקאיות של בעלי הכנסות נמוכות יש פחות עצים והטמפרטורות בהן בממוצע חמות הרבה יותר מאשר בשכונות עם הכנסה גבוהה.

חוסר השוויון בעיקר בולט בצפון-מזרח ארה"ב, שם בשכונות עניות מסוימות כיסוי העצים קטן ב-30% והטמפרטורות גבוהות ב-4 מעלות צלזיוס בממוצע לעומת השכונות העשירות.

בשכונות אמריקאיות של בעלי הכנסות נמוכות יש פחות עצים והטמפרטורות בהן בממוצע חמות הרבה יותר

המחקר בחן את כיסוי העצים במאה האזורים העירוניים הגדולים ביותר בארה"ב, שבהם מתגוררים כ-167 מיליון איש ב-5,700 קהילות. מדובר במחקר ראשון בהיקף כזה שנעשה ברמת הלאומית, ובחן את חוסר השוויון במדינה ביחס למספר העצים וההבדלים במזג האוויר והטמפרטורות שלהם.

החוקרים מציינים כי בעוד שעצים עירוניים מספקים "חיסכון" משוער של כ-18.3 מיליארד דולר בהפחתת זיהום האוויר, בתפוסת פחמן והפחתת שימוש אנרגטית בבניינים בפליטות מתחנות הכוח, המעמדות הנמוכים לא "נהנים" מחיסכון זה.

העצים משפיעים על רמת האלימות והפשיעה

עצים משמשים כמעין "מטהר אוויר". נוכחותם בעיר חשובה כי הם מורידים את הטמפרטורות בסביבתם, סופחים עשן, אבק, פיח, ופולטים חמצן בריא. ואולם החשיבות חורגת הרבה מעבר לאקלים בלבד: העצים מעלים באופן מובהק את רמת הבריאות הפיזית והנפשית בסביבתם והם בעלי השפעה גדולה על רמת האלימות והפשיעה באזורם.

החום ידוע גם כמשפיע על העצבנות והאלימות של האדם. במחקר מלפני 3 שנים, מצאו חוקרים מפולין קשר ברור בין מזג אוויר חם ועלייה בטמפרטורות לבין התנהגויות עוינות, אלימות ופליליות. החוקרים שבחנו נתוני פשיעה סטטיסטיים של המשטרה, ראו כי ישנה עלייה ברורה בכמות הפשעים האלימים בקיץ, ובמיוחד בימים שבהם נמדדו טמפרטורות גבוהות מהממוצע.

במקומות שונים בארה"ב הייתה בעבר יוזמה לבנות בריכות ציבוריות באזורים עניים, כדי להוציא את הנוער "המשועמם" מהרחובות ולהקטין את רמת האלימות כתוצאה מכך. לחום יש גם השפעה סוציולוגית על נדבכים רבים ביום-יום, כמו חינוך לדוגמה. בסביבות עניות יותר, לילדים יהיה קשה הרבה יותר להתרכז בעשיית שיעורי הבית מבני גילם שנמצאים במקומות קרירים יותר.

תוצר של תעדוף לא הוגן והפרדה גזעית

המחקר נועד להסביר איך מדיניות חברתית וכלכלית מהעבר ממשיכה להשפיע על מאפייני החיים באמריקה. מבחינה היסטורית, מדיניות גזענית גרמה לכך שלאנשים שחורים ולטינים היה קשה הרבה יותר להגיע לבעלות על בתים ולהשיג מוביליות חברתית. הם נאלצו להשתקע בשכונות צפופות ומזוהמות יותר - מה שהוריד את הסיכויים שלהם לייצר הון בעל ערך להורשה. פער הבעלות מתייחס גם לחוסר שוויון לגבי כיסוי עצים, כי אנשים שיש להם בעלות על הקרקע יכולים לנטוע יותר עצים.

צוות החוקרים מרשות שמורות הטבע של ארה"ב מצא שב-92% מהשכונות בעלות ההכנסה הנמוכה יותר בארה"ב ישנו כיסוי עצים קטן יותר וטמפרטורות גבוהות יותר בממוצע לעומת שכונות עם הכנסה גבוהה. בקונטיקט, לדוגמה, שידועה באזור העירוני שלה שבו פערי השכר הגדולים ביותר בארה"ב וכן בכך שהיא המפולגת ביותר מבחינה גזעית באמריקה, נמצאו 5 מתוך 10 הפערים החריפים ביותר במחקר פיזור העצים.

הרטפורד, בירת קונטיקט. פערי השכר הגדולים ביותר בארה"ב / צילום: Shutterstock, Sean Pavone

לדברי רוב מקדונלד, מדען מוביל ברשות שמורות הטבע שהיה בצוות החוקרים, זה לא צירוף מקרים שבאזורים העניים בקונטיקט נמצא שכיסוי העצים נמוך ב-54% וכי הם חמים יותר בממוצע ב-5 מעלות. "חוסר שוויון בשכר, ברובו, תמיד יהיה קשור לחוסר שוויון בבריאות, איכות הסביבה ותנאים חברתיים", הוא אומר.

62 מיליון עצים פחות

ברחבי ארה"ב נמצא כי בשכונות של אמריקאים בעלי הכנסה נמוכה יש 62 מיליון עצים פחות מאשר בשכונות דומות עם הכנסה גבוהה. בממוצע, כיסוי העצים היה נמוך ב-15% בשכונות עניות לעומת עשירות, והתוצאה היא שבשכונות העניות היה בממוצע חם יותר במעלה וחצי.

אבל יש לכך גם נדבך כלכלי משמעותי: בשכונות העניות יותר השקיעו 56 מיליארד דולר פחות מאשר בשכונות העשירות, אם לוקחים בחשבון את כל העלויות הנלוות לטיפול בעצים. בחלוקה פר קפיטה, זה ממוצע השקעה פחותה של 1,349 דולר בכל אדם.

החוקרים טוענים כי חלוקה הוגנת יותר של העצים יכולה לא רק לעזור להפוך את ההשפעות הכלכליות של מדיניות דיור מפלות מהעבר, אלא גם להחיות מחדש את השכונות. על פי המחקר, השקעה של 17.6 מיליארד דולר בנטיעת עצים והתחדשות טבעית עשויות לתקן את הפערים ולעזור ל-42 מיליון אנשים לא-לבנים. ההשקעה שכזו "תוריד את רמת זיהום האוויר בזמן שהיא תשפר את הבריאות הנפשית והפיזית"

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים