גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יציאה הדרגתית ממשבר הקורונה": בזן פתחה את 2021 ברגל ימין

למרות ירידה בהכנסות הרבעון הראשון עברה ענקית הזיקוק להציג רווח נקי של 55 מיליון דולר לעומת הפסד כבד אשתקד, כתוצאה מעלייה חדה במחירי הפולימרים ובמרווחי זיקוק הנפט

מנכ"ל בזן, משה קפלינסקי / צילום: עינת לברון
מנכ"ל בזן, משה קפלינסקי / צילום: עינת לברון

חברת בתי זיקוק לנפט (בזן) מתאוששת ממשבר הקורונה, ומראה סימנים ליציאה מהמשבר, עם דוחות חיוביים לרבעון הראשון של 2021, שבהם הציגה רווח נקי של 55 מיליון דולר.

לשם השוואה, את הרבעון הראשון של 2020 סיימה בזן, שבשליטת החברה לישראל של עידן עופר, עם הפסד של 146 מיליון דולר, שגדל בהמשך, ועמד על 274 מיליון דולר בשנת 2020 כולה.

בזן היא תשלובת הזיקוק והפטרוכימיה הגדולה בישראל, בעלת מערך מתקנים חדישים בעלי כושר זיקוק של כ-9.8 מיליון טונות נפט גולמי בשנה. החברה מייצרת תזקיקי נפט וכן חומרי גלם המשמשים למגזרי התעשייה.

הכנסות החברה ירדו ברבעון הראשון ב-10% לעומת הרבעון המקביל, והסתכמו ב-1.28 מיליארד דולר. למרות זאת מציגה בזן רווח גולמי של 113 מיליון דולר, לעומת הפסד גולמי של 128 מיליון דולר ברבעון המקביל. הסיבה לכך נובעת בעיקר מעלייה חדה במחירי הפולימרים שמייצרת החברה ובמרווחי זיקוק הנפט.

משה קפלינסקי, מנכ"ל בזן, אמר היום כי "בזן מתחילה את שנת 2021 ביציאה הדרגתית ממשבר הקורונה, ומסכמת את הרבעון הראשון של השנה עם EBITDA (רווח לפני הוצאות ריבית, מס, פחת והפחתות) מנוטרל מאוחד של 74 מיליון דולר. מגזר הפולימרים, שנהנה מרוח גבית של סביבה מאקרו כלכלית חיובית, הפגין חוזקה מרשימה, עם EBITDA של 59 מיליון דולר ברבעון הראשון.

כמו כן, נמשכת מגמת ההתאוששות בסביבה העסקית של מגזר הזיקוק, שסיים את הרבעון הראשון עם EBITDA מנוטרל של 12 מיליון דולר, חרף הסגר השלישי שהוטל בישראל בתחילת השנה הנוכחית. מרווח הזיקוק המנוטרל עמד ברבעון הראשון על 4.3 דולרים לחבית, לעומת מרווח של 1.7 דולרים לחבית בלבד ברבעון המקביל.

בארץ כבר נרשמת חזרה לשגרה בהיבט של ההזמנות לבנזין ולסולר, אולם ברמה הגלובלית המצב עדיין שונה. כך, למשל, הביקוש לדלק סילוני (דס"ל) למטוסים נותר נמוך ברבעון הראשון, והוא צפוי להשתפר בהדרגה בהמשך. הירידה בביקוש הובילה את בזן לבצע התאמות בהיקף הייצור, ולתכנן את פעילות הייצור במטרה לחסוך בעלויות.

בשבוע שעבר דיווחה בזן כי בעקבות תקלה במתקן הפירום הקטליטי (ה-CCR), היא נאלצה לעצור את המתקן לצורך ביצוע תיקונים, אשר צפויים לארוך מספר שבועות. "החברה עושה את מירב המאמצים להתאמת פעילות יתר המתקנים, וכן נוקטת צעדים תפעוליים ומסחריים על מנת לצמצם במידת האפשר את הפגיעה בתוצאות פעילותה", הודיעה אז בזן. החברה גם העריכה אז, כי אובדן הרווחים מסגירת המתקן יעמוד על 20-30 מיליון דולר.

כעת נראה כי פעולות שנעשו בימים האחרונים יפחיתו את אובדן הרווחים לרף התחתון, ובימי הסגירה גם יבוצעו עבודות התחזוקה שתוכננו להמשך השנה, שהיו מובילות לסגירת המתקן בכל מקרה.

מחירי הפולימרים, שמשמשים בין השאר כחומרי גלם לתעשיית הפלסטיקה, זינקו בחודשים האחרונים בשיעור חד ומייצגים מרווחי שיא, בעקבות מחסור בהיצע מחו"ל למול ביקוש חזק בשוק המקומי. מצב זה צפוי להימשך בחודשים הקרובים ולהשפיע לחיוב על תוצאותיה של בזן, אולם בעתיד הרחוק יותר צפויה כנראה ירידה במחירי הפולימרים ובמרווחים.

עוד הדגיש המנכ"ל קפלינסקי, כי "לאחרונה פרסמה ועדת המנכ"לים הממשלתית את טיוטת מסקנותיה בנוגע לעתיד מפרץ חיפה. מהמסקנות הראשוניות עולה, כי הוועדה הבינה את החשיבות של הבטחת רציפות התפקוד במשק האנרגיה, והמליצה להקים צוות ייעודי שיקיים מו"מ משותף עם התעשייה, בשיתוף פעולה הדדי, כדי לתכנן יחד את עתיד המפרץ".

בחברה מאמינים, כי אין זה ריאלי להעביר את פעילותה לדרום הארץ, מאחר שבית הזיקוק שלה צריך להיות קרוב לנמל ימי. כך, האפשרות הקיימת היא או לסגור את בית הזיקוק או לבצע בו טרנספורמציה לכיוון של אנרגיות נקיות יותר, כדוגמת מימן.

בבזן מתנגדים כמובן לאופציית הסגירה, ולכן פועלים לביצוע טרנספורמציות לדלקים שיניעו בעתיד את התחבורה ברחבי העולם. קפלינסקי עצמו מונה לאחרונה לתפקיד יו"ר החברה, שאותו יחל למלא בפועל לאחר מינוי מנכ"ל חדש במקומו.

בזן נסחרת בבורסה לפי שווי של כ-3 מיליארד שקל, לאחר שמנייתה איבדה כ-38% מערכה המתואם בשלוש השנים האחרונות. עם זאת, בשלושת החודשים האחרונים זינקה המניה בכ-44% על רקע פתיחת המשק והשיפור הצפוי בפעילות.

עוד כתבות

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה עברה לירידות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

עדי חבשוש בקמפיין בנק מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מציב דד ליין לאיראן: "תגלו ב-10 הימים הקרובים"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?