גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזירה האלטרנטיבית שבה עדי המדינה כבר עלו על דוכן העדים בתיק 4000

במקביל לשמיעת העדויות של אילן ישועה בבית המשפט המחוזי בירושלים, מנהלים עדי התביעה בפרשת 4000 מערכה משל עצמם, בעיקר ברשתות החברתיות ● כך מתקוטטים שלמה פילבר, ינון מגל וניר חפץ בטוויטר בסדרת ציוצים והתכתשויות

ניר חפץ / צילום: שלומי יוסף
ניר חפץ / צילום: שלומי יוסף

בשבועות האחרונים התובעת עו"ד יהודית תירוש והסנגורים של ראש הממשלה ובני הזוג אלוביץ', עו"ד בעז בן-צור ועורכי הדין ז'ק חן ומיכל רוזן-עוזר, מנהלים מערכה בבית המשפט המחוזי בירושלים סביב עדותו של עד התביעה הראשון והמרכזי אילן ישועה.

מטבע הדברים, עיני כל נשואות למתחולל בתוך אולם הדיונים, אולם מומלץ לשים לב לתהליכים משמעותיים שמתרחשים מחוץ לכותלי בית המשפט. ממש במקביל לשמיעת העדויות של ישועה, מנהלים עדי התביעה בפרשת 4000 מערכה משל עצמם, בעיקר ברשתות החברתיות.

העדים הרגישים ביותר לשימור בכל הליך פלילי הם עדי המדינה. מטבע הדברים, מופעל עליהם הכי הרבה לחץ מצד הנאשמים ותומכיהם, הם בסערת רגשות מתמדת, ולכל אורך ההליך יש חשש שיעשו "אחורה פנה" או שלא יספקו את "הסחורה".

נתחיל אם כן בשני עדי המדינה בפרשת 4000: ניר חפץ ושלמה פילבר.

לאחרונה החל חפץ להגביר את קצב הפרסומים שלו ברשתות החברתיות. בלשון המעטה, הכיוון אליו נוטה חפץ לא צפוי לגרום להנאה מרובה לתביעה, שגם ככה תצטרך להזיע בסיוע עדויותיו להוכחת אשמת ראש הממשלה נתניהו. לפני יומיים צייץ ניר חפץ על מיקי זוהר "נתגעגע ממחר לסטאר קווליטי של יו"ר הוועדה המסדרת. לסגנון המעודן. המוח החריף. הזוהר האינטלקטואלי".

מפעם לפעם, מבליח חפץ התנגדות מאוד עזה לראש הממשלה נתניהו, לרעייתו שרה ואף לליכוד. למרות הביקורת העזה על הליכוד ובני הזוג נתניהו, מדובר במתנה שמוקרבת על שולחנו של נתניהו. חפץ הוא אחד העדים הכי משמעותיים להוכחת המודעות של נתניהו ליחסי השוחד בינו לבין אלוביץ'. אם חפץ בז לבני הזוג נתניהו ומחפש להקניטם, עם ספקולציות וקונספירציות, הדבר ישליך ישירות על המהימנות שלו בנוגע להפללת נתניהו.

הדבר רחוק מלהיות עניין של מה בכך. קחו לדוגמה את הציוץ הזה של ניר חפץ נגד שרה נתניהו מ-23 באפריל. "שאלת טריוויה לסוף השבוע - מה מסבירה שרה לליהיא: 1. היא לא מסבירה כלום, זו סתם כימיה ממבט ראשון. 2. על עבודתה כפסיכולוגית בבית ספר בירושלים. 3. על יאיר. 4. על מבנה המעון הרעוע בבלפור ואיך מדליקים את הדוד .5. איפה להטמין "מוקשים" כשהבית יעבור לגילת. 6. תשובה אחרת. שבת שלום".

מדובר במתנה של ממש להגנת נתניהו. חפץ בוחר ללעוג לשרה ויאיר נתניהו (בצדק או שלא בצדק) ומגלה לכולם כי הוא איננו סובל את המשפחה הזו. הפרקליטות מן הסתם עוקבת אחרי התבטאויותיו של חפץ, אך היא לא יכולה לאסור עליו לכתוב את הדברים, כיוון שהוא לא מדבר על המשפט ולא על עדותו.

קחו עוד דוגמה. ציוץ של חפץ מ-22 באפריל נגד יונתן אוריך, לשעבר שותפו של חפץ לקמפיין של נתניהו. "הייתי מוכן להיות זבוב על הקיר במשרד חדד, כשאוריך (המשתכר יפה מאוד מהקופה הציבורית) נתן המחאה בסכום הולם עבור ייצוגו בהליכים המשפטיים, כמקובל בסביבתו".

דוגמה אחרונה לצורך העניין. ב-31 במרץ דווח בחדשות 12 אודות ההצעה של נתניהו לבנט. חפץ העלה צילום מסך מתוך הידיעה וכתב: "כל כך מוכר מהעבר, הפאניקה".

אבל זה עוד הכסף הקטן.

ב-2 במאי, ממש לפני מספר ימים, צייץ העיתונאי ינון מגל את הציוץ הסרקסטי הבא: "נתניהו עשה את האסון משיקולים פוליטיים". כזכור, מגל היה עורך אתר וואלה בחלק מהתקופה אליה מתייחס כתב האישום, עד שהתפטר מתפקידו בשל הלחצים שהפעיל אלוביץ על ישועה שהפעיל אותם על ינון מגל לצורך הטיית הסיקור באתר וואלה לטובת נתניהו.

מגל עצמו מסר עדות במשטרה והוא אחד מעדי התביעה בפרשת 4000. חפץ הגיב לו "השנינות, המקוריות, עומק וחדות המחשבה, אין על ינון מגל, תודו". מגל לא התאפק וכתב לו: "ניר, אני מתגעגע לימים שהיית מתקשר אלי להוריד כתבות בוואלה. היו לך אז המון שנינות, מקוריות, עומק וחדות מחשבה. אגב, ינון ביוד אחת. תודה".

כידוע, מגל הוא אחד מתומכיו ואוהדיו הגדולים של ראש הממשלה בתקשורת. אלא שהציוץ הזה, למרות שבעיקרו נועד לעקוץ את ניר חפץ, איננו מועיל לנתניהו, לשון המעטה. מגל חושף לראשונה שהלחצים בעניין הסרת הכתבות לא הגיעו רק דרך אילן ישועה אלא גם יועץ התקשורת של נתניהו, ניר חפץ, בעצמו. למיטב זכרוני, הטענה הזו לא הוזכרה על ידי מגל כאשר מסר עדות במשטרה.

העלילה מסתבכת לאור העובדה שדווקא חפץ "תיקן" את מגל וטען "ינון מותק, מתברר שגם אתה לא בדיוק מקפיד על קוצו של יוד, אבל לצערי על זה אוכל להשיב לך (מנה אחת אפיים) רק אחרי שאעיד". על מה הוא רומז? אין לי מושג. כנראה נאלץ להמתין עד לאחר עדותו.

עד כה דיברנו על שני עדי תביעה: חפץ ומגל. נעבור לעד השלישי, עליו כבר נכתב פה בעבר: מנכ"ל משרד התקשורת לשעבר שחתם על הסכם עד מדינה, שלמה פילבר. נזכיר כמה דוגמאות מן העבר המלמדות על החיים הקשים שפילבר מתכנן לעשות לתובעת כאשר יגיע תורו להעיד בבית המשפט. הכל מתוך חשבון הטוויטר של פילבר. "מסתמן, גנץ עובר ללמידה מרחוק בזום! יפסיק להגיע לבית הספר". צייצן אלמוני השיב לו "רצחת מצחוק, תנסה קרירה של סטנד-אפ. שם אין סיכוי להסתבך להיות עד מדינה". תשובתו של פילבר לא הייתה רחוקה מאמירתו של נתניהו על כך שלא היה כלום כי אין כלום: "גם שם יהיה מי שילביש עלי האשמות, שחשבתי אחרת ושלא הקשבתי ל'דרג המקצועי' (הפקידים)".

ב-17 בנובמבר התקוטט פילבר בטוויטר עם דובר מבקר המדינה לשעבר שלמה רז. הדובר, שבינתיים פרש, כתב על פילבר: "דוגמה והיפוכה. 2 משרתי ציבור: אחת בהווה אחד בעבר. דינה זילבר - אמיצה, בעלת אינטגריטי. שלמה פילבר - 'רגולטור שבוי', כך הוא מוגדר בדוח מבקר המדינה". על כך השיב פילבר "'פקידים' כרסתניים אדומי לחיים מדושני עונג מעצמם, עצרו מיזם לאומי חיוני ל-3.5 שנים. (והעצוב, שהם אפילו לא מבינים, או שבכלל לא אכפת להם מה גרמו) הנזק לצמיחה ולמשק לפחות 40 מיליארד שקל".

סדרת הציוצים וההתכתשויות ממשיכה. "שלטון הפקידים הוא התקלה הכי חמורה שקרתה למשילות. והברית בין הפקידים והיועמשי"ם (שכולם יותר ותיקים ומנוסים מחלק מחברי הכנסת) ביטלה למעשה את הרעיון של דמוקרטיה ונבחרי ציבור. השר והמנכ"ל מבחינתם חותמת גומי במקרה הטוב וסתם מפריעים במקרה הרע", הוסיף בציוץ אחר.

ההקשר הישיר הוא חוק ההסדרים, אבל צריך להיות נאיבי כדי לא להבין שכאשר פילבר מדבר על פקידים ויועמ"שים למול מנכ"ל ושר, הוא מדבר על פקידי משרד התקשורת ומבקר המדינה והיועץ המשפטי לממשלה למול מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר ושר התקשורת ראש הממשלה.

אתן גם דוגמה טרייה. ביום רביעי, פילבר שוב החליט להטריל את הציבור ואת הפרקליטות היושבת בציון. כאשר עבר המנדט ליאיר לפיד, הוא צייץ: "שחר של יום חדש! מהבוקר אין בפיד יותר שנאה, שיסוי, חרמות או פסילות. כולנו איחוי, ריפוי, אחדות". עורך "דבר ראשון" ופרשן גלובס לשעבר, שי ניב, השיב לו בעוקצנות: "ורק פילבר עדיין עד מדינה". על כך השיב פילבר: "וגנץ ראש ממשלה חליפי - יש תארים כאלה ש...".

האם פילבר התכוון שאין בכוונתו ליישם את הסכם עד המדינה עליו חתם, כמו שנתניהו לא נתן לגנץ לכהן כראש ממשלה חרף תוארו וחרף ההסכם? לדעתי, מדובר היה בהטרלה בלבד, אך זו דוגמה נוספת לניסיון של פילבר לבדוק את איתנות החבל עליו הוא צועד.

בינתיים החבל לא נקרע, ולהערכתי הוא גם לא ייקרע. בניגוד לחפץ, שהביקורות שלו על נתניהו מסייעות לו. המחמאות של פילבר לנתניהו והביקורות שלו על מערכת המשפט, דווקא יסייעו כאמור לפרקליטות להוכיח את כנות גרסתו בעניין "שיחת ההנחיה" שקיבל מנתניהו להיטיב עם אלוביץ, או לחלופין להוכיח שמדובר בעד עוין אם ישנה בעדותו בבית המשפט את גרסתו שמסר במשטרה.

נעבור לעד התביעה הרביעי, העיתונאי אבנר הופשטיין. ראו לדוגמה ציוץ שכתב ביום רביעי השבוע, בו הוא התייחס לעדותו של אילן ישועה: "לקחו פלטפורמה (זה יכול להיות אתר חדשות אבל גם קומקום חשמלי בנסיבות אחרות) ורתמו אותו ככלי שרת לריצוי גחמות, אינטרסים, טובות הנאה וסחיטה של יריבים. זה הסיפור. והוא אינו שאלה של ימין או שמאל. מאפיה נטו".

האירוניה מתלוצצת עם מקורביה בעקבות הציוץ הבא של הופשטיין מה-21 באפריל: "ניר חפץ, עד המדינה העבריין (שאינו מודע לעבריינותו), שניצל את תפקידיו כיועץ וכעוזר לדנקנר, לראש הממשלה ולגורמים נוספים כדי לבצע מעשי פשע כגון ייזום כתבות סחיטה, החל לצייץ באופן אובססיבי באחרונה. ראוי היה שהפרקליטות תבהיר לו שעד מדינה אמור לשתוק". איני מכיר דרישה מיוחדת לעד מדינה שישתוק, לכאורה לעניין זה דין עד מדינה כדין עד תביעה, ואם נדרשת שתיקה - היא נדרשת משניהם, דהיינו גם מהופשטיין עצמו.

ואם אכן נדרשת שתיקה מעדי התביעה, קצת קשה להכיל לדוגמה את הציוץ הזה של הופשטיין: "בכלל לא משנה מה היה אופי הסיקור של נתניהו בוואלה, אלא השימוש שעשו פושעים בכלי עיתונאים, על גבם של עיתונאים מקצועיים, כדי לקדם גחמות, אינטרסים וחיסול יריבים ואנשים תמימים".

חלק משמעותי בניסיונות סנגורי נתניהו ואלוביץ לקעקע את האמינות של עדי התביעה, תהיה בהצגתם כעדים "מעוניינים". כלומר עדים שלא רק באים לספר את האמת העובדתית שלהם וזהו, אלא מקווים ומייחלים לתוצאה מסוימת בהליך המשפטי של נתניהו ואלוביץ.

הזכרנו קודם את ינון מגל. חיים לוינסון ראיין את שמעון ריקלין בתוכניתו השבועית ברשת ב'. לוינסון עימת את ריקלין עם ציוצים שלו מחודש מאי 2015 (אותם מחק בהמשך) בהם טען שנתניהו מתעדף את בזק במגוון של דרכים "תמורת תמיכה בלתי מסויגת בנתניהו". לדבריו אז, "כשתראה בוואלה כותרת נגד נתניהו, תביא לפה". בציוץ הזה שהקדים את זמנו ונמחק בטרם עת, הקדים ריקלין את הפרקליטות בכמה שנים בחשיפת תיק 4000.

אפשר היה להתייחס לעניין כקוריוז או כעוד שיח ברנז'ה, אך ריקלין הותקל בשידור על ידי לוינסון שביקש הבהרות. ריקלין גילה כי הדברים נכתבו בעקבות הדברים ששמע ממגל שהיה נסער. מתוך השיח הזה עלה, שינון מגל עצמו אי שם במאי 2015, בלב המאורעות, ידע על יחסי השוחד של נתניהו עם אלוביץ. תעדוף בזק תמורת תמיכה בלתי מסויגת בנתניהו.

הבעיה של הפרקליטות היא העובדה שינון מגל לא נשאל ועומת עם המידע על כך בחקירתו במשטרה, ומשום כך תהיה לפרקליטות בעיה להציג לו את השאלה על כך כשיגיע תורו להעיד במשפט.

האירועים הללו מצטרפים לאירוע בו רביב דרוקר בתוכנית "המקור" ערך מעין משפט ציבורי, ואף זימן לצורך "המשפט" הזה עדי תביעה שצפויים להעיד במשפט האמיתי. ההליך הפלילי נגד נתניהו מתנהל בתוך בית המשפט ומחוצה לו. התקדים אצל נתניהו הוא שהוא מתנהל על ידי אותם אנשים בבית המשפט ומחוצה לו.

*** יודגש כי גם לאחר הגשת כתב אישום נגדם, ראש הממשלה בנימין נתניהו ושאול ואיריס אלוביץ' מכחישים את המיוחס להם, לא הורשעו בביצוע עבירה, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

החימוש המשוטט של ''הלזינג'', מסוג HX–2 / צילום: Reuters, Friso Gentsch/dpa

הצבא הגרמני קונה חימוש משוטט במיליארדים, אבל רק מחברות מקומיות

"הלזינג" ו"שטארק", שהוקמו בשנים האחרונות, הן הזוכות הגדולות בהזמנה ששווייה עשוי להגיע ל-4.3 מיליארד אירו ● המהלך משקף את ההתמקדות ברכש צבאי אירופי, ולא מארה"ב או מישראל

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק מגייסת 30 מיליארד דולר לפי שווי של 380 מיליארד דולר

החברה שמאחורי הצ'אטבוט קלוד מדווחת על קצב הכנסות שנתי של 14 מיליארד דולר ומושכת ענקיות השקעה לסבב הגיוס הגדול בתולדותיה ● לדברי החברה, יותר מ-500 ארגונים משלמים מעל מיליון דולר בשנה עבור שימוש במודלים ובמוצרים שלה

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

השימוש המפתיע למל"ט של אלביט

סינגפור הציגה בסלון האווירי שקיימה מערכות מתוצרת אלביט שתשמש למניעת דיג בלתי חוקי ● טורקיה מרחיבה את פעילותה במזרח התיכון עם הקמת מספנות בערב הסעודית ● וגם: רוסיה נהנית מהביקושים הגדולים בעולם למוצרים ביטחוניים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צוואר הבקבוק שמונע ממובילאיי, איטורו ופאגאיה להירשם גם בת''א / צילום: שלומי יוסף (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

צוואר הבקבוק שמונע ממובילאיי, איטורו ופאגאיה להירשם בבורסת ת"א

לגלובס נודע כי מספר חברות טכנולוגיה ישראליות שנסחרות בוול סטריט מעוניינות להצטרף לבורסה ולהפוך לדואליות, אך מה שעומד בינן ובין הרישום הכפול הוא חסם רגולטורי: לחברות עם שני סוגי מניות אסור להירשם למסחר בבורסה המקומית ● הרגולטור מקדם שינוי, אך החקיקה "תקועה" לכאורה בוועדת הכספים של הכנסת

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מי ענקית הטק שנפלה?

המסחר בת"א ננהל בירידות במגמה שלילית - ת"א 35 ירד בכ-0.5%, ת"א 90 מאבד מערכו כ-0.7% ● חברות התעופה הובילו את הירידות ● חברת מגה אור עלתה בכ-1% והמשיכה לשעוט לעבר כניסה למדד ת"א 35 ● ירידות קלות על חוזים עתידיים בוול סטריט לקראת פרסום מדד המחירים לצרכן ● השקל מאבד גובה מול הדולר ● המסחר באירופה מתנהל במגמה מעורבת: הקאק בכ-0.4%, הפוטסי עולה בכ-0.2% ● הזהב רושם התאוששות קלה של  1%, הכסף עולה בכ-1.7% ● עדכונים שוטפים

כוחות חי''ר של צה''ל בפעילות מבצעית בעזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: איש מילואים ואזרח נאשמים כי השתמשו במידע צה"לי להימורים באתר פולימרקט

כתב אישום הוגש השבוע נגד איש מילואים ואזרח בעבירות ביטחוניות חמורות, שוחד ושיבוש מהלכי משפט • החשד הוא שנעשה שימוש במידע מסווג מצה"ל לצורך ביצוע הימורים בפלטפורמה הדיגיטלית פולימרקט

למה כל כך קשה להיפרד ממטפלים / איור: Shutterstock

למה כל כך קשה להיפרד מפסיכולוגים

כמה שנים משכתם טיפול שלא התאים לכם רק כי לא היה לכם נעים לסיים? ● מחקרים חדשים שופכים אור על הסיבות שמסבכות פרידה ממטפלים, וגם על הדרך להגיע לסוף טוב ● כך זה נראה משני צדי הכורסה

שילוט של פולימרקט לקראת הבחירות לראשות עיריית ניו יורק / צילום: ap, Olga Fedorova

"מכונת האמת" של פולימרקט: איך פלטפורמת ההימורים הפכה לענקית בשווי 9 מיליארד דולר

שיין קופלן, מייסד פלטפורמת ההימורים פולימרקט, הצליח להפוך מיזם קריפטו שנוי במחלוקת לאחד המדדים המשפיעים ביותר באמריקה ● בין הימורים על מלחמות לטענות על מניפולציות בפרסי נובל, הפלטפורמה שהוגדרה כ"מכונת אמת" כבשה את המיינסטרים והכניעה את הרגולטורים ● האם זהו עוד קזינו או עתיד המידע?

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

מהסתתרות בטוקיו לגאווה: כך הפכו כוכבי הוליווד לאלה שמכתיבים את התנאים

אם פעם כוכבי העל השתתפו בפרסומות רק באסיה כדי לא להתבזות, היום כבר לא מתחבאים ● בסופרבול זה בא לידי ביטוי בהופעה בלתי מתנצלת של באד באני, שלא התכופף גם ללחצים של טראמפ ● ה־NFL, עם כוח כלכלי עצום וקהל צעיר ולטיני, אפשרה לו לשלוט בנרטיב

דיון בבג''ץ / צילום: עמית שאבי, פול ידיעות אחרונות

שופטי העליון: המחסור בשופטים מוביל לשחרור נאשמים ברצח

ביהמ"ש העליון דן היום בעתירה המבקשת לחייב את שר המשפטים לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, לאחר למעלה משנה ● לפי הנתונים שהוצגו, 45 תקנים אינם מאוישים ו-55 נוספים צפויים להתפנות או להתווסף ● השופט אלכס שטיין סיפר: "נאלצתי אישית לשחרר שלושה אנשים בתיקי רצח" ● בינתיים השר טוען כי החוק נותן לו שיקול דעת לפעול בהתאם לאידיאולוגיה שלו

נוטרילון של חברת טבע / צילום: יח''צ

תינוק בן 4 שבועות נפטר. משרד הבריאות מקים ועדת בדיקה בנושא צריכת נוטרילון

תינוק מת מכשל נשימתי לאחר שצרך נוטרילון מאצווה שבוצע עליה ריקול; משרד הבריאות: לא רואים קשר, אך נמשיך לבדוק ● בתוך כך, 5,000 הורים דורשים ממשרד הבריאות ועדת בדיקה לפרשת הנוטרילון

צילומים: גיא יחיאלי, Shutterstock

המבחן של הבורסה לא ייעצר בחברה אחת

בבורסה שמחים בהגעת פאלו אלטו ● הגילוי שמטיל כתם על פרויקטים ● והאם לציבור נותר רק לחסום כבישים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מגרשים באוניברסיטת תל אביב. הראשונים שנפתחו בישראל / צילום: רומן גרוניך

עומר אדם ועומרי כספי כבר התמכרו: המספרים מאחורי שיגעון הפאדל החדש

150 מגרשים, השקעה של כ־2 מיליון שקל בהקמת מתחם, הכנסות של עשרות אלפי שקלים בחודש למועדון ומפורסמים שמזוהים עם הספורט ● הישראלים התמכרו למשחק הפאדל - והיזמים נוהרים ● האם מדובר בטרנד חולף? בשוודיה הבועה כבר התפוצצה להם בפנים

נדב צפריר, מנכ''ל צ׳ק פוינט / צילום: מנש כהן

צ'ק פוינט רוכשת עוד שלושה סטארט־אפים מישראל; עקפה את תחזיות הרווח ב־2025

חברת אבטחת הסייבר הודיעה כי תרכוש את חברות הסטארט-אפ Cyclops ,Cyata ואת הצוות של חברת Rotate ● לא נחשף הסכום הכולל של הרכישות, אך לפי הערכות אלו מסתכמות במעל 150 מיליון דולר ● את שנת 2025 סיכמה החברה עם צמיחה של 30% ברווח הנקי למניה, והיא צופה צמיחה של עד 7% בהכנסות ברבעון הראשון

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

כך תוכלו להגיע לנתב״ג בשבת, ובלי מונית ספיישל

מיזם התחבורה של עיריית תל אביב נעים בסופ"ש מרחיב את פעילותו ומשיק קו אוטובוס שיהווה חיבור ישיר לנתב”ג במהלך סוף השבוע ● הקו שמחבר בין שוהם לתל אביב, יעבור דרך טרמינל 1 בשני הכיוונים ויאפשר לנוסעים הממריאים או נוחתים בשבת להגיע לשדה וממנו ללא תשלום

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; קצב האינפלציה השנתי בארה"ב ירד בינואר ל-2.4%

לאחר שפל של 30 שנה, הדולר מתחזק היום מול השקל ● גם הזהב מתאושש קלות ●  פינטרסט צונחת לאחר שהחברה פרסמה תוצאות חלשות לרבעון הרביעי שהחמיצו את התחזיות ● נעילה מעורבת באירופה ● באסיה ננעל המסחר בירידות ● עדכונים שוטפים

התחביבים הביזאריים של הדיקטטורים האכזריים בעולם / איור: גיל ג'יבלי

מיסטר בין בשירות הג'יהאד: התחביבים הביזאריים של הדיקטטורים האכזריים בעולם

תחקיר שערך לאחרונה אטלנטיק חשף את ימיו האחרונים של אסד בשלטון, שכללו בילוי שעות במשחקי וידאו ● השליט המודח לא היה הדיקטטור היחיד עם תחביב שלא מתיישב עם התנהגותו: בן לאדן העריץ סרטי אנימציה, סדאם חוסיין פרסם רומנים וסטאלין התמכר למערבונים

כמה נגישים מאגרי המידע של גופי בריאות ישראליים? / צילום: Shutterstock

בישראל חלמו להפוך למעצמת מידע רפואי, מחקר חדש בדק עד כמה הוא נגיש

מנהלת הצמיחה במשרד הכלכלה, בשיתוף קופת חולים לאומית וארגון HealthIL, בדקו את דפוסי השימוש של סטארט־אפים במאגרי המידע של גופי בריאות ישראליים ● איזה מידע איכותי אפשר להשיג בארץ ומה מחייב פנייה לחו"ל, וגם: המאגרים שצפויים להיפתח בקרוב

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שוקי החיזוי מגלגלים מיליארדים בניבוי העתיד, אך בישראל אין עליהם פיקוח

שוקי החיזוי דוהרים למחזור של טריליון דולר והופכים ללהיט התורן של עולם ההשקעות ● הכניסה של Plus500 הישראלית מעוררת את המשקיעים, אך בישראל הרגולציה נותרה מאחור

ז'נבה, שוויץ / צילום: Shutterstock

המדינה העשירה שלא רוצה יותר מ-10 מיליון תושבים בשטחה

משאל העם, שיתקיים בעוד מספר חודשים, ייקבע אם שווייץ תציב "חסם עליון" של 10 מיליון תושבים בעתיד ● הנימוקים לכך הם הרצון לדאוג לשירותים הציבוריים והחברתיים וכן חשש כי הגירה מוגברת תיצור עומס שלא יאפשר לאזרחים לקבל שירותים מספקים מהרשויות