גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוד לפני הקלוזינג בפסגות: פדיונות של מיליארד שקל בחודש ונטישת עובדים

בשבוע שבו צפויים נכסי בית ההשקעות להימכר, עלתה התחרות על קרנות הנאמנות של פסגות מדרגה - עם הצעה של 420 מיליון שקל, הרבה מעל הציפיות המוקדמות ● ובינתיים: עשרות מעובדי בית ההשקעות מחפשים עבודה חדשה, בעוד נכסי הגמל שלו סופגים פדיונות כבדים

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר
זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

שלושה חודשים מאז סיכם בית ההשקעות אלטשולר שחם את העסקה לרכישת בית ההשקעות פסגות מידי קרן אייפקס תמורת 910 מיליון שקל - ומתברר כי עשרות מבין עובדי פסגות לא המתינו להשלמת המכירה (הצפויה עד סוף השבוע). מבדיקת גלובס עולה, כי קרוב ל-50 עובדים, שהיוו כ-8% מעובדי פסגות, הודיעו על עזיבת בית ההשקעות בתקופה האחרונה, לנוכח הזעזועים הצפויים לאחר המכירה. לצד זאת, נרשמה בתקופה האחרונה הרעה במגמת הפדיונות שנרשמה - הן בפעילות הגמל והפנסיה של פסגות והן בפעילות קרנות הנאמנות.

בד בבד, מתחמם המאבק על רכישת יתרת נכסי פסגות - פעילות ניהול קרנות הנאמנות ותיקי ההשקעות - עם הגשת הצעה גבוהה משמעותית מהציפיות הראשוניות, בסכום של כ-420 מיליון שקל (נטו, בנטרול חוב ומזומן). את ההצעה הגישו במשותף קבוצת הפניקס-אקסלנס (באמצעות קסם תעודות סל) ומור בית השקעות, בסכום המתקרב למחצית מזה שעליו סיכמו אלטשולר שחם ואייפקס עבור כל נכסי בית ההשקעות.

כחלק מההסכם בין אלטשולר שחם לאייפקס נקבע כי שני הגופים יתחלקו בהפרש מעל סכום מסוים, אם יהיה כזה, מהתמורה שתתקבל ממכירת פעילות פסגות שאינה בתחומי הגמל והפנסיה. מאחר שההערכה המוקדמת הייתה כי תמורה זו תסתכם בכ-350 מיליון שקל, הרי שמדובר בכמה עשרות מיליוני שקלים שיתחלקו בין אלטשולר שחם ואייפקס.

מהדיווח שפרסמו הפניקס ומור בית השקעות עולה, כי הללו שיפרו ב-21 מיליון שקל הצעה שהגישו ביום חמישי האחרון, לאחר שנמסר להם על-ידי המוכרים כי קיימת הצעה גבוהה יותר. מהסכום הכולל מציעה קסם כ-325 מיליון שקל עבור קרנות הנאמנות, ואילו מור מציעה 95 מיליון שקל עבור פעילות ניהול התיקים (פסגות ני"ע).

ההחלטה על זהות הרוכש קרובה

עסקת המכירה של פסגות נמצאת בימים אלה בישורת האחרונה. אתמול העניקה רשות התחרות את אישורה לעסקת המכירה לאלטשולר שחם, שרוכשת את עסקי הגמל והפנסיה של פסגות, וזמן קצר לאחר מכן העניקה רשות שוק ההון לאלטשולר שחם היתר שליטה בפסגות, כפוף למכירת נכסי גמל של פסגות בסך 7.7 מיליארד שקלים. כך, שההערכה היא כי למרות שעסקת מכירת פסגות צפויה להסתיים עד סוף השבוע, דווקא "העסקה הקטנה" של מכירת קרנות הנאמנות וניהול התיקים, קרובה יותר לסגירה, וההחלטה לגבי זהות הרוכש תתקבל ביומיים הקרובים. עדות נוספת לכך היא המועד האחרון שנתנו בקסם ובמור להצעה שלהם - יום ב' בשעה 17:00.

ההבטחות של רני צים

מתמודד נוסף על עסקי קרנות הנאמנות ותיקי ההשקעות של פסגות, המנהלים כ-40 מיליארד שקל וכ-50 מיליארד שקל בהתאמה, הוא איש העסקים רני צים, באמצעות החברה הציבורית וואליו קפיטל, שדיווחה כי הגישה הצעה מחייבת חדשה בעקבות ההצעה שהוגשה על-ידי קסם ומור.

עם זאת, בדיווח של וואליו קפיטל לא נמסר המחיר שהקבוצה הציעה עבור הרכישה מפסגות, והוא מתמקד בהבטחות לשמירה על מותג פסגות ועל ושימור המערך התעסוקתי של הפעילות הנרכשת ועל העסקת מרבית עובדי המטה, מה שעשוי מנקודת מבטם לזרז את האישורים הרגולטוריים. 

הקבוצה השלישית שמתמודדת על רכישת נכסי פסגות שעוד נותרו למכירה היא זו הכוללת את כלל ביטוח ופיננסים, מיטב דש ופעילים ניהול תיקי השקעות. חברי הקבוצה לא דיווחו ביינתיים על הצעה חדשה, לאחר שכבר העלו פעם אחת את המחיר בעקבות דרישה של המוכרים - אייפקס ואלטשולר שחם.

500 עובדים יושפעו מהמכירה

בינתיים נראה כאמור כי רבים מעובדי פסגות אינם רוצים לקחת סיכון לנוכח העברת הבעלות, וכבר החלו לחפש מקום עבודה חדש. המכירה המתקרבת תשפיע על עתידם של כ-500 עובדי פסגות, כאשר בפנסיה ובגמל מועסקים כ-350 עובדים, בפסגות קרנות נאמנות כ-70 עובדים ובפסגות ני"ע כ-90 עובדים.

לגלובס נודע כי מאז פורסם לראשונה על כך שהעסקה בין אייפקס לאלטשולר שחם נסגרה, יותר מ-8% מהעובדים כבר עזבו את החברה, כולל בעלי תפקידים בכירים, בעוד שאחרים כבר החלו להתכונן לעזיבה לאחר העברת הבעלות, עד כדי הסרה של תמונות משפחתיות מהמשרדים.

יש לציין כי עיקר הדאגה מגיע מעובדים במחלקות הגמל והפנסיה, שיתמזגו לתוך אלטשולר שחם, אשר מנהל בעצמו את הפעילות בתחומים אלו, ולכן צפוי לצמצם את מספר העובדים לנוכח הכפילויות שייווצרו.

עם זאת, גם בקרב עובדי קרנות הנאמנות וניהול התיקים ניכרת דאגה, בעיקר אם הקבוצות בראשות קסם ומור, או לחילופין זו בראשות כלל, מיטב ופעילים שוקי הון, יזכו במכירה. למרות שגם במקרים אלו לא יהיה מדובר כנראה בצמצום גורף של מספר העובדים.

לדוגמה, מנכ"ל כלל ביטוח, יורם נוה, הצהיר כי ברצונו לחזק את תחום הפיננסים בחברה, כך שסיכוי גדול כי יעדיף לשמר שיעור ניכר מהעובדים בתחום. בקסם שמו דגש בשנים האחרונות על הפעילות בקרנות הסל והקרנות המחקות, שם הם נחשבים למובילי שוק ביחד עם מגדל שוקי הון, בעוד שבקרנות המנהלות יש להם אפשרות לצמוח באמצעות הפעילות ואנשי המקצוע של פסגות.

השפעה על התוצאות של פסגות

מלבד ההשלכה על עובדי בית ההשקעות, אפשר לראות כי המכירה משפיעה גם על התוצאות העסקיות של פסגות. כך למשל, בעוד ששוק הגמל והפנסיה רשם צמיחה בהיקף הנכסים מאת תחילת השנה, היקף הנכסים בפנסיה ובגמל של פסגות ספג מכה קשה, אף יותר מאשר בדרך כלל. אם בחודשים ינואר ופברואר פסגות איבדה כ-600 מיליון שקל בכל חודש למתחרים, בחודש מרץ, הראשון שלאחר הסכם המכירה, איבד בית ההשקעות 1.1 מיליארד שקל למתחרים, כמעט פי שניים.

חודש מרץ היה קשה גם עבור קרנות הנאמנות של פסגות, שאיבדו בפדיונות בקרנות המסורתיות והכספיות כ-150 מיליון שקל, סכום דומה לזה שאיבדו בחודשיים שקדמו לכך יחד. דווקא בחודש אפריל הצליחו בפסגות קרנות נאמנות לשמור את הראש מעל המים ורשמו גיוסים חיוביים, שהחזירו חלקים ניכרים מהפדיונות של החודשים הקודמים.

קסם תצרך למכור חלק מקרנות הנאמנות

סוגייה אחת שתצטרך קסם לפתור אם תזכה בסופו של דבר בתחרות על קרנות הנאמנות של פסגות, היא נתח השוק שלה. נכון לחודש מרץ מחזיקה קסם ב-14.2% מנתח השוק ואילו פסגות מחזיקה ב-12.2% מנתח השוק. זאת בעוד שעל פי החוק מותר להחזיק ב-20% בלבד מנתח השוק. לגלובס נודע כי לקסם יש כבר הסכם עם גוף אחר למכירת 7.1% מנכסי פסגות, על מנת לעמוד בהוראות החוק.

הגבלה דומה אגב חלה על אלטשולר שחם בתחום הפנסיה והגמל, שם מותר להחזיק ב-15% בנתח השוק, ולכן בית ההשקעות ייאלץ למכור 7.7 מיליארד שקל מנכסי פסגות על מנת לקבל האישור מרשות שוק ההון לעסקה.

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק