גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נפתר המשבר: הוט תשלם לקשת על תוכן, לפי עלות למנוי בטלוויזיה האינטרנטית

לגלובס נודע כי הצדדים צפויים לחתום בקרוב על חוזה ארוך-טווח, הכולל התחייבות למספר מנויים שעליהם תשלם הוט בשנה ● ההסכם יוצר מערך כוחות חדש בשוק, שבו התוכן הוא נכס כלכלי לא פחות מהפרסום

"ארץ נהדרת" / צילום: יח"צ
"ארץ נהדרת" / צילום: יח"צ

משבר התשלום על תוכן בין הוט לקשת לקראת סיכום: לגלובס נודע כי הצדדים הגיעו להסכם שמגדיר מחדש את מערכת היחסים ביניהם, שבמסגרתו הוט תשלם על התוכן של קשת המשודר על גבי פלטפורמת ה-OTT שלה (שידורי טלוויזיה על גבי האינטרנט) בחישוב של עלות למנוי. הסכום המדויק לא נמסר, אולם ידוע כי בהסכם עם yes מדובר על 4 שקלים פר מנוי OTT.

מדובר בחוזה ארוך-טווח שצפוי להיחתם בימים הקרובים, בדומה לזה שיש לקשת עם שאר הפלטפורמות - פרטנר, סלקום ו-yes. החוזה מגדיר התחייבות שנתית מינימלית של מנויים לכל שנה, במסגרת מתווה המכוון לכך שבתוך מספר שנים כל מנויי הוט יועברו לפלטפורמת ה-OTT, ודה פקטו ייווצר מצב שבו הוט ישלמו על התוכן.

ישמח חתני / צילום: צילום מסך

כפועל יוצא מההסכמות הללו נחתם גם הסכם על התשלום שקשת תקבל עבור התכנים שלה המוצגים ב-VOD של הוט, ועבור הצפייה הנדחית . בשל חוסר הסכמה בנושא עד כה, בשבועיים האחרונים הוסרו התכנים של קשת מספריית ה-VOD של הוט. לאחר חתימת ההסכם, הם צפויים לעלות מחדש.

מנגד, הוט ממשיכה לפתח את האופציות שאמורות לייצר לה בטווח הרחוק מקורות הכנסה מפרסום, ולתת מענה למחויבות לשלם עבור התוכן. כפי שנחשף לראשונה בגלובס, הוט חתמה על הסכם שיתוף-פעולה עם חברת ארטימדיה, שמפתחת רשת הגשת פרסום פרוגרמטית (ממוכנת) לטלוויזיה, והחלה בפיילוט שבמסגרתו נכללות בימים האחרונים פרסומות בתכנים שלה המועברים באמצעות פלטפורמת ה-OTT.

אומנם בטווח של שנים אמורים כל המנויים של הוט (כ-700 אלף) להיפרד מהממירים ולעבור לפלטפורמת ה-OTT, אולם עד שתיווצר שם מאסה קריטית, שהיא הכרחית לפרסום אפקטיבי, יחלוף עוד זמן.

בשלב זה מדובר בכמות נמוכה מאוד של מנויים, ולכן מלאי מקומות הפרסום שעומד לרשות המפרסמים נמוך. כדי להגדיל אותו, הוט מנהלת בימים אלה משאים-ומתנים עם חברות תוכן כמו דורי מדיה ו-HBO במטרה לשבץ פרסום בתכנים שלהן, ובכך להגדיל את מלאי הפרסום מעבר לתכני המקור של הוט וערוצי הבית.

החוק מול המציאות

ההסכם בין הוט לקשת הוא כמעט היסטורי, כיוון שהן יוצרות באמצעותו דה פקטו מערכת כוחות חדשה בשוק. למעשה, הן נותנות מענה לרגולציה שממאנת להשתנות - בין השאר, בשל הוואקום הפוליטי שנוצר בישראל.

כפי שנחשף לראשונה בגלובס, בשבועות האחרונים התנהל משא-ומתן מסחרי אינטנסיבי בין הצדדים בסוגיית התשלום לתוכן. הטריגר היה פקיעת ההסכם במרץ על תכני ה-VOD, ובסוף אפריל על שידור התוכן באפליקציה.

הצדדים ניגשו למשא-ומתן מנקודות מבט שונות. בעוד שבהוט ביקשו להמשיך את ההתקשרויות במתכונת דומה לחוזים הקיימים, בקשת היו מעוניינים להפוך את המשא-ומתן לרוחבי, באופן שיתייחס לתשלום על כלל אפיקי התוכן, תוך יצירת מתווה תשלום לטווח הארוך.

סוגיית התוכן כנכס בעל ערך כלכלי מהווה את אחד מגורמי המחלוקת הקשים הקיימים בין הערוצים המסחריים לבין הפלטפורמות המשדרות, ובעיקר הוט. כדי להבין את מהות המחלוקות צריך לבחון את מערכות היחסים הכלכליות המוגדרות בעיקר על ידי חוק התקשורת, אל מול השינויים שעבר השוק בשנים האחרונות, כתוצאה מההתפתחויות הטכנולוגיות.

חוק התקשורת, שנכתב עוד טרום חדירת האינטרנט לשימוש נרחב, קובע כי על קשת ורשת להעביר את השידור הליניארי ללא תשלום לפלטפורמות, ולהתקיים מפרסום, ואילו הפלטפורמות אמורות להפיץ את התוכן ולהתקיים מדמי מנוי.

אלא שבשנים האחרונות הטכנולוגיה שיבשה לחלוטין את המודל הזה, שהיווה את הבסיס לפעילותן של כל השחקניות בשוק. האינטרנט יצר שחקני טלוויזיה חדשים שאינם כפופים לרגולציה. שחקנים אלה מהווים מצד אחד אלטרנטיבה לפלטפורמות, ומצד שני גוזלים "עיניים צופות" ופוגעים בפרסום בערוצים המסחריים.

חזית אחרת שנפתחה היא מול פלטפורמות הפרסום הבינלאומיות גוגל ופייסבוק, שנוגסות בעוגת הפרסום שממילא לא תופחת כבר שנים. בקשת וברשת הבינו שכדי לשרוד ולהרוויח הן חייבות לנתק את התלות בפרסום, ולהישען על תשלום עבור תוכן.

כיום הן מרוויחות רק על התוכן המשודר באפליקציות הטלוויזיה של סלקום, פרטנר, yes והוט, וכן על התוכן הנצפה בספריות ה-VOD. מדובר בסכומים שהלכו וקטנו עם השנים, כיוון שהממירים החדשים ייתרו במובנים רבים את הצורך בשימוש ב-VOD. כלומר, על מרבית התוכן המשודר, הערוצים אינם מקבלים תשלום.

מצד שני, בהוט טענו כל העת כי בפועל, הכוח של קשת ורשת נבנה מעצם כך שהן ישבו על הפלטפורמות שלה, ולכן היא בעצם זו שהייתה אמורה לקבל את התשלום.

הסוגיות הללו עלו על שולחן של ועדות רבות, שדנו בצורך להתאים את הרגולציה לעידן החדש. האחרונה בהן היא ועדת פולקמן שהוקמה לפני חודשים ספורים, והמלצותיה אמורות היו לאפשר לכבלים לשדר פרסומות, ולקשת ורשת לקבל תשלום על התוכן. בשל המצב הפוליטי לא היה ניתן עד כה לקיים את ההמלצות, שדורשות שינויי חקיקה.

המקרה של yes

לכאורה, הסוגיות שמהוות את מוקד הוויכוח בין קשת להוט אמורות היו להתקיים גם מול yes. אלא שהאסטרטגיה העסקית של חברת הלוויין יוצרת סיטואציה מסחרית שונה בין הצדדים. ב-yes הגדירו לעצמם כיעד להעביר את כל המנויים עד 2026 לפלטפורמת OTT, מה שמשנה לחלוטין את השיח.

לגלובס נודע כי מתוך כ-550 אלף בתי אב מנויים ב-yes, קשת כבר מקבלת תשלום על כ-200 אלף. בין שתי החברות נבנה מתווה לארבע שנים, המגדיר את מספר המנויים שיעברו ל-OTT מדי שנה, ואת המחיר שישולם עבור התוכן שמשודר למנויים אלה - כולל התחייבות לסכום מינימום ש-yes תשלם לקשת.

היעד לשנה הראשונה עמד על 100 אלף מנויים, ו-yes חצתה אותו. בשנה הבאה אמורים להיות על הפלטפורמה 250 אלף מנויים, ותוך כארבע שנים יהיו כל מנויי yes על הפלטפורמה האינטרנטית, כך שסוגיית התשלום על התוכן תהפוך לעניין מסחרי - ללא קשר לרגולציה. גם אם לא ישונה חוק התקשורת הקיים, החובה להעברת תוכן חינם לא חלה על הטלוויזיה האינטרנטית.

הוט, כאמור, השיקה מערכת OTT מושתתת סיבים רק בשבועות האחרונים, אך ברור מאליו שתוך כמה שנים כל מנוייה יהיו שם. בחודשים האחרונים הוחלט בחברה, כאמור, על כניסה לתחום הפרסום. למעשה, פרסום הידיעה על המיזם המתגבש בין ארטימדיה להוט פוצץ את המשא-ומתן שכבר היה בשלבים סופיים של טיוטות אחרונות. בקשת הופתעו מהמידע שנחשף - ועצרו את העניינים.

מעבר לכך שכניסתה של הוט לפרסום פירושה דריסת רגל בטריטוריה של הערוצים המסחריים, השותפה שהיא בחרה לצורך זה - ארטימדיה - מנהלת בימים אלה תביעה נגד קשת, סביב אותו נושא בדיוק.

נזכיר כי טרום כניסתה לשידור פרסום בטלוויזיה, התמקדה ארטימדיה בפרסום בדיגיטל, ובמערכת שלה שולבו כמעט כל האתרים הישראלים. לאתר מאקו, שבבעלות קשת, היה חלק חשוב במלאי הפרסום שהציעה החברה. בין הצדדים היה הסכם שלפיו אם קשת תקים מערכת OTT עם אקספון, אריטמדיה תהיה אחראית לפרסום בו.

המיזם בין קשת ואקספון לא התרחש, קשת הפסיקה את ההתקשרות עם ארטימדיה, ולאחרונה רכשה 49% ממניות RGE (בעלת ערוצי תוכן ספורט וילדים) - מתוך כוונה להקים פלטפורמת OTT. עוד לפני הרכישה הגישה ארטימדיה תביעה נגד קשת על סך כ-50 מיליון שקל. גם אם בקשת לא אוהבים את המהלך של הוט, או את השותפה שבחרה לעבוד עמה, המציאות הכלכלית חזקה משיקולי אגו. וכך, הצדדים שבו לשולחן המשא-ומתן, וכעת ההסכם ביניהם לקראת חתימה.

בקשת סירבו להגיב לדברים. מהוט לא התקבלה תגובה עד לירידת הגיליון לדפוס.

עוד כתבות

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר