גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוצים לעשות עסקת קומבינציה בקרקע שקיבלתם בירושה? כך תעשו את זה נכון

בעסקאות קומבינציה בעל קרקע מוכר את חלק מזכויותיו לקבלן, שבתמורה בונה על חשבונו על הקרקע, ובסיום הבנייה היחידות מתחלקות ביניהם ● מה קורה כשלצדדים בעסקה אין ניסיון?

עסקאות נדל"ן / צילום: Shutterstock
עסקאות נדל"ן / צילום: Shutterstock

כמעט כל בעלים של קרקע או נדל"ן עם אופציות לבנייה חושב איך למקסם את זכויותיו. השאלה הזאת משותפת למשקיעים מתוחכמים, בעלי הון שרוכשים נדל"ן, וגם לנכד שירש פתאום שטח מהסבתא. כולם רוצים להוציא כסף מהאדמה. אחת השיטות הפופולריות בישראל לעשות זאת היא "עסקת קומבינציה".

"נדל"ן הוא כמו תוכנית חיסכון. אדם רוכש קרקע בתקווה שתופשר לבנייה או שתקבל אחוזי בנייה גבוהים, לעיתים הוא זוכה לכך בימי חייו ולעיתים אלה הם יורשים שהנכס מתגלגל לידיהם", אומרת עו"ד אפרת רחמים, שותפה במשרד יעקב סלומון, ליפשיץ ושות' ועוסקת בנדל"ן, תכנון ובנייה והתחדשות עירונית. "בד"כ אין מדובר בטייקוני נדל"ן אלא באנשים פשוטים שאין להם היכרות עם שוק הנדל"ן. לעיתים הם מגלים את הבעלות על הקרקע לאחר שיזם או מתווך כלשהוא פונים אליהם במטרה ליזום על הקרקע מאחר שאין להם את הידע, הניסיון ובדרך כלל גם לא את המשאבים, הם יפנו למתכונת של הסכם קומבינציה עם היזם".

כשהיא מבוצעת נכון, עסקת קומבינציה יכולה להשתלם לכל הצדדים. אבל מה קורה כשלצדדים לעסקה אין ניסיון? כשבעל הקרקע לא ממש יודע את זכויותיו, מה לבקש או עם איזה קבלן להתקשר? אז עלולות לצוץ בעיות.

אז מה העקרונות החשובים שעליהם צריכים בעלי הקרקעות לעמוד? איפה עליהם להתעקש והיכן להתגמש? ומה הסוד למיקסום הרווח מעסקת הקומבינציה? עו"ד רחמים עונה על השאלות הללו, עם מספר טיפים שיעזרו לכם להניח את האבנים הראשונות בעסקת הקומבינציה הפוטנציאלית.

מהי עסקת קומבינציה?

לצד מיזמי ההתחדשות העירונית המקובלים כיום, אחת מעסקאות הנדל"ן הנפוצות ובעלות פוטנציאל הרווח הגדול ביותר הייתה ונשארה עסקת הקומבינציה. עו"ד רחמים: "במסגרת עסקה זו בעל קרקע מוכר חלק מזכויותיו ליזם/קבלן; ובתמורה הקבלן בונה על חשבונו על הקרקע, ובסיום הבנייה חלק מהיחידות שייכות לקבלן וחלק לבעלים של הקרקע, בהתאם לאחוזים שסוכמו מראש. כך לדוגמה באזורי הביקוש במרכז הארץ אחוזי הקומבינציה יכולים לעמוד על 50% לבעל הקרקע ו-50% לקבלן, ובמקרה כאמור, בהתקיים תנאים נוספים, יכולים הקבלן ובעל הקרקע לקבל כל אחד אותו מספר דירות בבניין שיבנה על הקרקע".

עו"ד רחמים מדגישה כי לא רק חלוקת האחוזים צריכה להיבחן בעת עריכת העסקה, אלא מכלול הנסיבות שכוללת העסקה. "חשוב להדגיש כי האחוזים המוצעים לבעל הקרקע על ידי היזם/הקבלן לא צריכים להיבחן לבדם כגורם מכריע בעסקה, כי אם גם בשים לב למפרט וללוחות הזמנים שמציע הקבלן. אחוזים גבוהים אינם משתלמים כשמוצעים לו"ז ארוך לבנייה ומפרט דליל", אומרת עו"ד רחמים.

מתי עדיפה מכירה במזומן על עסקת קומבינציה?

אחת השאלות שעולות בקרב בעלי הקרקע/הנדל"ן היא האם עדיף למכור את הנכס וליהנות מהתמורה המהירה במזומן או לבצע עסקת קומבינציה. כדי להשיב על שאלה זו, צריך לבחון את הנסיבות של העסקה הספציפית. עו"ד רחמים: "לפני שנים אחדות פנו אלינו שלושה ילדים שירשו מהוריהם בית צמוד קרקע בחיפה. היה ידוע להם מראש, שאם יהרסו את הבית יוכלו לבנות במקומו בניין דירות. הם התלבטו כיצד לממש את זכויותיהם. עמדו בפניהם שתי חלופות: האחת - למכור את הבית ולקבל את התמורה בגין המכירה במזומן, שזהו הפתרון המהיר והקצר יותר, גם אם פחות ריווחי; השנייה - להתקשר בהסכם עם יזם/קבלן שיהרוס את הבית ויבנה במקומו בנין דירות חדש. זוהי חלופה שיישומה אורך יותר זמן אך היא בעלת סיכוי לרווחיות גדולה יותר.

"חשוב לציין כי לעיתים הנפשות הפועלות הינן בגיל מתקדם, כמו בענייננו, וקיימים לבטים כיצד לפעול".

מצד אחד, חבל לוותר על הרווח הכלכלי שיכולה להניב התקשרות עם קבלן. מצד שני, מכירה יכולה לאפשר קבלת תמורה מהירה ללא צורך להתקשר בהסכם עם קבלן ולהמתין לסיום הבנייה ולקבלת הדירות. "אנו הסברנו ליורשים את השיקולים, היתרונות, החסרונות והמשמעויות המשפטיות של כל אחת מהאפשרויות", אומרת עו"ד רחמים, ומסבירה כי "כמובן שבכל עסקת קומבינציה יש לבדוק מהם המסים החלים על העסקה - המוכר נושא במס שבח (אם נמכרת דירה מזכה אזי המס חל רק על זכויות הבנייה), והרוכש נושא במס רכישה. כמו כן קיים היטל השבחה החל על המוכר ולעיתים הקונה/היזם/הקבלן נוטלים על עצמם את תשלומם או חלק ממנו, במסגרת הסכם הקומבינציה, דבר המשפיע גם הוא על שווי העסקה".

כלומר, יש לבדוק את מכלול הנתונים השונים אשר עשויים להשפיע על מבנה העסקה והמיסוי הכרוך בה. עו"ד רחמים: "באופן כללי, עסקת הקומבינציה, למרות מורכבותה והסיכונים שבה, עדיפה על מכירת קרקע במזומן, אך על בעלי הזכויות לדאוג לעצמם לבטוחות כמו למשל הצטרפות להסכם הליווי של הקבלן מול הבנק וקבלת ערבות בנקאית תואמת. ישנם מקרים שקיים לבעל הקרקע גם שיקול סנטימנטלי במסגרתו הוא מעוניין לקבל דירות על 'נחלת אבותיו', למגורים שלו או של צאצאיו".

השיקולים הללו עשויים להוביל חלק מבעלי הקרקע למכור את חלקם ולקבל את התמורה במזומן, בעוד אחרים יעדיפו להיכנס לעסקת קומבינציה. המודל הזה - של שילוב עסקת קומבינציה ועסקת מזומן - אפשרי ומקובל, כאשר יש בעלי קרקע מרובים. במקרה של היורשים שפנו אל עו"ד רחמים זה בדיוק מה שקרה. לאחר בחינת כל השיקולים, החליטו שניים מהיורשים למכור את זכויותיהם ולקבל את התמורה בגינן, ואילו אחיהם, היורש השלישי, החליט להתקשר עם קבלן בהסכם קומבינציה במסגרתו התחייב הקבלן לבנות עבורו מספר דירות בבניין החדש שיבנה, בתמורה לזכויות אותן מכר לקבלן.

אלו שאלות אסור לפספס?

במהלך גיבוש העסקה ישנן מספר שאלות שעל בעל הקרקע לשאול ולברר כדי לא להיכנס להרפתקת נדל"ן מסוכנת מדי. כך, למשל, שאלת הבטוחות הניתנות לבעל הקרקע מהקבלן ו/או הבנק המממן מטעמו את הבנייה, לשם הבטחת ביצוע התחייבויותיו, היא שאלה משמעותית וקריטית בכל עסקה. "לרוב בעל הזכויות יידרש לשעבד את זכויותיו בקרקע על מנת לאפשר לקבלן לקבל מימון בנקאי לבנייה", מסבירה עו"ד רחמים.

בנוסף, מסבירה עו"ד רחמים, "קיימת חשיבות רבה לכך שבעל הקרקע יבדוק את המפרט הטכני המוצע ע"י הקבלן, את לוח הזמנים לביצוע ואת חלוקת ההוצאות המסים וההיטלים בין הצדדים. מומלץ מאוד לבדוק את האמינות והאיתנות הפיננסית של הקבלן ובמקרים רבים ישנם יתרונות לקבלן הנוטל מימון בנקאי. מכיוון שבעסקת קומבינציה בעל הקרקע יוכל ליהנות מהתמורה המגיעה לו רק בסיום הפרויקט, יש חשיבות רבה לעמידה בלוחות הזמנים, וכן לביטחונות הניתנים לבעל הקרקע ולטיפול במקרה של כשל בפרויקט".

הכול כמובן מתחילה בבחירת הקבלן הנכון. "אמינות, מקצועיות, ניסיון, יכולות מימון - אלה הן הבדיקות שיש לעשות בעת בחירת הקבלן כאשר לרוב הקבלן נוטל על עצמו את הטיפול בכל היבטי הפרויקט: תכנון אדריכלי, התנהלות מול רשויות, מימון, תשלום מסים ועוד", אומרת רחמים.

עוד כתבות

צילומים: AP (HENRY NICHOLLS, Kin Cheung), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אוקראינה תורשה לפגוע באדמת רוסיה ומה קורה כשנשיא ממנה שופטים

רישי סונאק מקווה להיאחז בשלטון עם קצת הנדסה של לוח השנה: בחירות באמצע הקיץ ● "התינוק הרע" גוזל מזון ממיליוני אפריקאים ● המערב עשוי לשנות את דעתו: אוקראינה תוכל לשגר טילים לתוך רוסיה ● ביידן מינה 200 שופטים שמאליים ● מורידים מחירים של 5,000 מוצרים באמריקה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

רווח של 1.3 מיליארד שקל למזרחי טפחות גם כשהכנסות המימון ירדו והאשראי האט

מזרחי טפחות הציג ברבעון הראשון רווח נקי של 1.27 מיליארד שקל, פחות מהרבעון המקביל אך יותר מאשר ברבעון האחרון של 2023 שהושפע לרעה בעקבות המלחמה • הכנסות המימון ירדו למרות גידול של 6% בתיק האשראי • ההוצאות להפסדי אשראי נותרו גבוהות, על אף שלא הורגשה הרעה משמעותית מצד הלווים ● הבנק יחלק 40% מהרווח כדיבידנד

מפעל מיטרוניקס / צילום: שגיא מורן

זו הייתה הבוננזה של קיבוץ יזרעאל, ואז השווי שלה התכווץ בכמעט 7 מיליארד שקל

יצרנית הרובוטים לניקוי בריכות פרסמה השבוע דוחות שחשפו צניחה של חצי ברווחיות ובהזמנות ותחזית מאכזבת ● התוצאה הייתה צניחה של כ־30% ביום, שהפכה את הירידה במניה לנפילה של ממש ● מאז השיא, חברי הקיבוץ ששולט בחברה, הפסידו כמעט 4 מיליארד שקל על הנייר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; זינוק מדהים במניות האנרגיה הסולארית

S&P 500 ירד ב-0.6% ● הדוח של אנבידיה: עקפה את הציפיות ומזנקת במסחר המאוחר ● מיהם המשתכרים הכי הרבה מבין המנכ"לים בוול סטריט ● מכירות טסלה באירופה בשפל של 15 חודשים ● לאחר הדוח, מניית אנלוג דיוויסס מזנקת, טארגט צללה ● מודרנה וקומפיוג'ן זינקו ● בגולדמן סאקס ממליצים על שופיפיי ●  סטנלי דרוקנמילר מכר את רוב מניותיו באנבידיה, מה הוא קנה? ● פרוטוקול הפד: בכירי הפד הביעו דאגה,האינפלציה לא יורדת ● ירידה מפתיעה במכירות הבתים הקיימים בארה"ב

NIO EL7 / צילום: יח''צ

אם אתם מוכנים לשלם יותר מחצי מיליון שקל על חשמלית סינית, זו כנראה המכונית שאתם צריכים

ל-EL7 של NIO הסינית יש מחיר שאפתני, אבל היא מציעה ממדים מכובדים, תא מרווח, חבילת ביצועים, אבזור וטכנולוגיה - שעליה גובים המתחרים האירופים עשרות אחוזים יותר

אוהד טל, הציונות הדתית / צילום: שחר כהן

האם איחוד האמירויות מתנגד רשמית לשליטה של הרש"פ בעזה?

מה חושבים באיחוד האמירויות על סוגיית "היום שאחרי"? זה תחום אפור ● המשרוקית של גלובס

מימין: סאטיה נאדלה, ביל גייטס, סם אלטמן, ברק אובמה והשחקנית מרגו רובי. המשתתפים נבחרים בפינצטה / צילום: Associated Press, Stephen Brashear, Jordan Strauss, Jacquelyn Martin, Brynn Anderson

המפגשים של עשירי העולם שהכול קורה בהם - אבל אף אחד לא יודע שהם קורים

הם מגיעים במטוסים פרטיים, יודעים שאף אחד לא יצטט או יצלם אותם וזוכים למינגלינג עם משקיעי ענק או לטיול פרטי עם אילון מאסק וג'ף בזוס ● ברוכים הבאים לכנסי האח"מים שבהם נסגרות העסקאות הגדולות בעולם, ורק מעטים מורשים להיכנס אליהם

עו''ד בת אור כהנוביץ', מנהלת המחלקה להנחיית תובעים מוסמכי היועץ המשפטי לממשלה / איור: גיל ג'יבלי

מחלקה קטנה במשרד המשפטים תורמת לחגיגת עבירות בנייה ברשויות מקומיות

רשויות מקומיות מעסיקות תובעים חיצוניים על מנת לטפל באכיפת חוקי עזר עירוניים, בהם חריגות בנייה ועבירות חניה ● תחקיר גלובס מעלה כי חלקן מוצאות את עצמן ללא תובע פלילי, בשל טענות למדיניות נוקשה של המחלקה האמונה על מינויים בפרקליטות ● כתוצאה, האכיפה נפגעת, נאשמים מזוכים, ודיונים מתבטלים ● משרד המשפטים: "רוב בקשות ההסמכה בהן חל עיכוב אושרו זה מכבר, וברשויות מכהן תובע"

רכב חשמלי בהטענה / צילום: Shutterstock

בניסיון למלא את הקופה בעוד מאות מיליוני שקלים: באוצר בוחנים גזרה חדשה

משרד האוצר בוחן להעלות את המס על רכבי בנזין, על־ידי הקטנת ההטבה הכספית של "המס הירוק", שמוענקת לכל כלי הרכב המיובאים לארץ, בהתאם לרמת הזיהום שלהם ● וגם: שלושה דגמי פרימיום חדשים של ב.מ.וו, אאודי ו־JEEP הושקו בארץ ● השבוע בענף הרכב

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'יי.פי מורגן צ'ייס / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

מנכ"ל ג'יי.פי מורגן בטוח: כולם טועים לגבי כיוון האינפלציה

ג'יימי דיימון לא מאמין שהריבית תרד, יותר מזה - הוא אומר שהיא עלולה לעלות ● בנוסף הוא לא שולל נחיתה קשה לכלכלה האמריקאית, ואומר השוק טעה בקרוב ל-100% מהתחזיות שלו

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המשקיע הנודע מכר את המניה הכי לוהטת בוול סטריט, מה הוא קנה?

לאחר שבנה פוזיציה גדולה, סטנלי דרוקנמילר מכר את רוב החזקותיו באנבידיה ● עתה הוא מהמר בגדול על המניות הקטנות בוול סטריט

תאגיד השידור הציבורי / צילום: שלומי יוסף

התאגיד פנה לאוצר: מעוניינים להעסיק טאלנטים בשכר של כ-60 אלף שקל בחודש

על פי מידע שהגיע לגלובס, מדובר בסכום שמיועד למספר קטן של עובדים ● לדברי התאגיד, מודל השכר הקיים נוצר לפני 8 שנים, והוא אינו מעודכן לתרחישי השכר הקיימים כעת בענף

תחנת דלק של פז. בעיגול: זוהר לוי / צילומים: תמר מצפי, יח''צ

זוהר לוי מנסה להגדיל ל-40% את כוחו בדירקטוריון פז; הערכה: הוא מתואם עם הראל לוקר

לוי מעוניין להחזיק בעד 40% מדירקטוריון חברת הדלקים והנדל"ן, זאת באמצעות הדחה של לפחות שלושה דירקטורים קיימים והוספה של דירקטור מטעמו ● לצורך כך הוא מבקש לשנות את תקנון החברה ולכנס אסיפה מיידית ● בשוק מעריכים שלוי מבצע את המהלך בתיאום עם יו"ר החברה הראל לוקר ודירקטורית נוספת

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: ap, Eric Risberg

אנבידיה עקפה שוב את ציפיות האנליסטים; המניה מזנקת במסחר המאוחר

לאחר ארבעה רבעונים רצופים במהלכם הפתיעה לטובה את התחזיות המוקדמות, אנבידיה עושה זאת שוב ● ההכנסות עמדו על 26 מיליארד דולר וב-260% יותר מהרבעון המקביל ● הרווח למניה היה 6.12 דולר, זינוק של יותר מ-450% ● החברה תבצע פיצול מניות ביחס של 10 לאחד

מחירי השכירות חזרו לעלות / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

אחרי שנה של קיפאון: איפה הערים שבהן עלו מחירי השכירות

בתחילת המלחמה נראה היה ששוק השכירות נעצר כמו כל המשק, ושירידות המחירים יצברו תאוצה, אך הנתונים מראים כיום מגמה הפוכה ● מספר הדירות שהמשקיעים מוכרים נמצא בירידה מסוימת, כי עליות המחירים מוסיפות לתשואות שלהם

מתחם ההשלמה, כפר שלם / צילום: יח''צ

אחרי 6 שנים: החברה שוויתרה על פרויקט נדל"ן גדול בתל אביב

אזורים פרשה מפרויקט התחדשות עירונית באחד המתחמים בשכונת כפר שלם לאחר שלא הגיעה להסכמות עם הדיירים ● בכך ויתרה על הכנסות של כ־889 מיליון שקל ● השבוע נחשף בגלובס כי אקרו ותדהר נטשו מיזם דומה בעיר

איור: גיל ג'יבלי

איך נקבע שער הדולר וכיצד מתנהל המסחר בו לאורך היום?

שוק המט"ח נע בעצבנות בשנה וחצי האחרונות על רקע המלחמה והטלטלות הפוליטיות שפוקדות את ישראל ● איך מתנהל המסחר באחד האינדקטורים החשובים במשק, ומי השחקנים החזקים בו? ● שאלת השבוע, מדור חדש 

בית המשפט עלול להעביר מידע מדיונים חסויים לרשות המסים / צילום: Shutterstock, Shutterstock

הסיכון שבית המשפט ילשין עליכם למס הכנסה

בתי המשפט לענייני משפחה נחשפים דרך קבע לעבירות מס שונות ● במקרה שהוכרע לאחרונה החליט ביהמ"ש להעביר לרשויות המס את פרוטוקול פסק הדין, למרות שההליך התנהל בדלתיים סגורות - מתוך חשש שהתבצעו עבירות מס בהיקף משמעותי

בצלאל סמוטריץ' / צילום: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות הדירוג מזהירות, הסל מתייקר, ואיפה שר האוצר?

הכניסה של השר קרעי ב-AP השפילה אותנו פעמיים ● הקבלנים המטירו על הלקוחות מבצעים שפוגעים בתזרים ● וסמוטריץ' לא מתעסק בענייני האוצר ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

משתתפי כנס ''עולים על מדים'' / צילום: יונית שילר

הצעירים מרחבי העולם שבחרו להתגייס לצה"ל דווקא בעת המלחמה

כ-500 צעירים בגילאי 16-22 לקחו חלק באירוע "עולים על מדים" - יוזמה של "נפש בנפש", הסוכנות היהודית וקרן מיראז' ישראל ● חלקם עלו עם המשפחה, אחרים ישרתו כחיילים בודדים ● ישראל מתגייסת