גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העסק שלכם נפגע בעקבות ההסלמה הביטחונית? כך תקבלו פיצוי

מי מפצה את הנפגעים על הפגיעה? כמה פיצויים מגיעים להם? האם הפיצויים הללו תלויים בהגדרה של המערכה? עו"ד יואב ביין, מומחה לנזקי מלחמה, עונה על כל השאלות הללו

זירת פגיעת הרקטה בבניין באשקלון / צילום: תיעוד מבצעי מד"א
זירת פגיעת הרקטה בבניין באשקלון / צילום: תיעוד מבצעי מד"א

בתום לילה של הסלמה במצב הביטחוני - במהלכו התבצע ירי כבד לעבר גוש דן והשפלה, ונמשכו המטחים הכבדים אל יישובי הדרום, שחלק גבו קרבנות בנפש - תחושות הלחץ, החרדה ואי-הוודאות בשיאן. במקביל לתחושות הללו נרשמו נזקים לרכוש, כאשר בתים, רכבים ורכוש אחר נפגעים מפגיעות טילים.

בשלב זה עדיין לא ברור מתי המערכה הזאת תסתיים, ואיך היא תוגדר (לחימה? מבצע? פעולת תגמול? מלחמה?), אולם בדומה לאירועים ביטחוניים קודמים, המדינה תצטרך לפצות את הנפגעים על פגיעותיהם, בלי קשר להגדרות האירוע.

"טרור העפיפונים", מבצע "צוק איתן", מבצע "עמוד ענן", מלחמת לבנון השנייה - בכל אלה ובאירועי לחימה או הסלמה אחרים נרשמו נזקים עצומים של בין עשרות מיליונים לעסקים, למפעלים ולרכוש פרטי, כאלה שנגרמו בגלל פגיעות ישירות של טילים, ובמקביל נרשמו גם נזקים בנפש ונזקים עקיפים נוספים.

גם עסקים ברחבי הארץ סופגים פגיעות ונזקים בעקבות המצב, בין אם פגיעה ישירה מטיל במפעלים או עסקים אחרים ובין אם נזקים אחרים שנגרמים להם בעקבות היעדרות העובדים מהעבודה או אי-התפקוד בזמני השהייה במרחב המוגן.

מי מפצה את הנפגעים על הפגיעה? כמה פיצויים מגיעים להם? האם הפיצויים הללו תלויים בהגדרה של המערכה? עו"ד יואב ביין, מומחה לנזקי מלחמה, עונה על כל השאלות הללו.

עו"ד יואב ביין / צילום: כתום צלמים

האם יש משמעות להגדרת המערכה?
אין כל משמעות להגדרת המערכה כמבצע או מלחמה או כל הגדרה אחרת - בכל הנוגע לפיצויים להם זכאים נפגעים בתקופות לחימה. השאלה המשמעותית לצורכי הפיצוי היא "האם פיקוד העורף הוציא ההנחיות מחייבות במסגרת הלחימה או רק המלצות מעורפלות לנקוט כללי זהירות".

הזכאות לפיצויים לנפגעים מאקט לחימה נולדת על רקע ההוראות שניתנות מהגנת העורף.

מה נקבע בחוק לגבי פיצויים?
עו"ד יואב ביין, מומחה לנזקי מלחמה, מסביר כי "בישראל קיים חוק מס רכוש וקרן פיצויים, לפיו בכל בעת בו נפגעים עסקים בשל אירועי מלחמה, הם זכאים לתבוע חלק מנזקיהם".

המחוקק עשה הבחנה בין נזקים ישירים לעקיפים - וזו משמעותית לצורך קביעת הפיצוי.

מהו נזק ישיר?
עו"ד ביין מסביר: "נזקים ישירים הם ראשית לכל, כלל הנזקים הנגרמים למבנים מטילים, פצצות רסיסים והדף. מדובר בנזקים פיזיים לרכוש. לנזקים הפיזיים מצטרפים גם נזקים תוצאתיים שנגרמים בשל הנזק הישיר. לדוגמה, אי-יכולת להשתמש במבנה שנהרס, לצורך עשיית רווח, הצורך להשמיד רכוש שהתקלקל בשל מניעת הגישה וכו'. זכותו של כל עסק שנפגע - ולא משנה איפה קרה הדבר בישראל - לתבוע את נזקיו בשל הפגיעה הישירה. במקרה שקורה מקרה כזה, מומלץ להתייעץ עם בעלי מקצוע, כולל עורך דין ושמאי. מיצוי מלוא הזכויות מצדיק שימוש במומחים".

מה קורה אם יש מחלוקת בנוגע להיקף הנזק שנגרם?
ברגע שעסק או רכוש אחר ניזוק בנזק ישיר, יש להודיע לרשות המסים על קרות הנזק. רשות המסים היא הגורם האחראי לבחינת הנזק ולפיצוי הניזוקים. "עם קבלת הדיווח, מס רכוש שולח את השמאים ואת המהנדסים שלו להעריך במהירות את הנזקים ולתעדם", מסביר עו"ד ביין. "פעמים רבות יש מחלוקות על גובה הפיצוי ועל הדרך לשקם את הנזק. כך, במקרים רבים מבקש מס רכוש רק לתקן, ואילו הניזוק יבקש להרוס ולבנות מחדש בשל החשש לפגיעה בחוזק המבנה. יכולים להיות ויכוחים על הסיבה לכל נזק ונזק".

מה זה נזק עקיף?
באירועי לחימה ישנם נזקים כלכליים שאינם נגרמים מפגיעות ישירות של טילים, אך עדיין נגרמו בעקבות המצב. "נזקים עקיפים הם כל הנזקים הכלכליים שנגרמים בשל המצב המלחמתי. דוגמה מקובלת לכך היא תשלום שכר לעובדים שנעדרו מהעבודה בשל המצב המלחמתי. דוגמה אחרת היא אובדן לקוחות או עסקאות, ירידה במחזורים וברווחים", מסביר עו"ד ביין.

על-פי חוק, רק עסקים ביישובי הספר - באזור שדרות ועוטף עזה (יישובים הנמצאים ברשימת יישובי הספר) - זכאים לפיצויי על נזקים אלה. לדברי עו"ד ביין, "כדי שעסק יהיה זכאי לפיצוי כזה, הוא חייב לעמוד בתנאי סף. בענף התעשייה הדבר תלוי ב-24 שעות הפסקת ייצור. בענף המסחר הדבר תלוי בהפסקת פעילות של שבוע ימים".

מה ההבדל בין פיצוי ב"מסלול האדום" ל"מסלול הירוק"?
עו"ד ביין מסביר כי כדי לקבל פיצוי על נזק בעקבות לחימה צריך להגיש הודעה תוך שבועיים על קרות הנזק לרשות המסים, ולהגיש את התביעה בגין הנזק תוך 3 חודשים. מסלול זה של פיצוי מכונה "המסלול האדום".

באירועי לחימה קודמים הותקנו תקנות מיוחדות שנגעו לפיצויים בשל אותו אירוע, ובמקרה כזה נפתח מסלול פיצוי נוסף. לדברי עו"ד ביין, "אם כמו בסבבי לחימה קודמים, יותקנו תקנות מיוחדות לתקופה הספציפית שבה התרחש המצב המלחמת, ניתן להעריך כי יתווספו מסלולי פיצוי הקרויים 'מסלולים ירוקים'. בסבבים קודמים היה מקובל להתקין תקנות שכללו מסלול החזר שכר עובדים ומסלול ירידת מחזורים. היו מקרים שהמסלולים הללו הותקנו רק לאחר תום הסבב או לאחר שעבר תקופה משמעותית, והיו מקרים שהמסלולים הותקנו מראש לתקופה ממושכת קדימה".

במסגרת התקנת "מסלולים ירוקים" בדרך-כלל הרחיבו את האזור הזכאי לפיצוי ל-40 ק"מ מהגבול, כך שכל העסקים בטווח ה -7-40 ק"מ יצטרפו למעגל הניזוקים ויכולים לתבוע.

לדברי עו"ד ביין, גם במסלול הזה עשויות להתעורר מחלוקות מול רשות המסים. "הפרקטיקה מראה שבמקרים רבים רשות המסים בוחנת תביעות שהוגשו ב'מסלולים ירוקים', למרות שהם אמורים להיות מהירים ופשוטים תחת זכוכית מגדלת של נטל הוכחה גבוה. קיימים גם מקרים שמתבקשים מסמכים ונתונים כדי לבחון את הנזק ארע בשל המלחמה אם לאו. לכן, לכל תביעה צריך להיערך כראוי, כולל תיעוד נכון של הנזק שנגרם, ניתוחו ברמה גבוהה, כלכלית משפטית ועובדתית".

עו"ד ביין מסביר כי "זה נכון גם בנוגע להגשת תביעה ב'מסלול האדום', הן ביחס ליישובי ספר והן כאשר מאפשר המחוקק במסגרת תקנות, הגשת תביעה ב'מסלול האדום' גם ביישובים נוספים. בין השאר הרחיבה המדינה את 'המסלול האדו'ם גם לאזור התעשייה באשקלון בסבבים קודמים".

עוד על-פי החוק, במסגרת 'המסלול האדום' זכאי הניזוק לתבוע את הנזק הממשי שנגרם לו. לעומת זאת, ב'מסלולים הירוקים' הוא זכאי לתבוע רק בהתאם לנוסחה הקובעת תקרה לפיצוי. "רשות המסים ככלל מבקשת להפחית את הפיצוי מתחת לתקרה של הנוסחה, ואף לבקש החזר כספים במקרה שהיא מבקשת לטעון כי חלק מן הנזקים לא אירעו בשל המלחמה", אומר ביין.

האם עסק שסגר את שעריו על דעת עצמו ללא הנחיה מהמדינה - זכאי לפיצוי?
חלק מהעסקים בדרום הארץ סגרו אתמול (ג') את שעריהם, הגם שלא הייתה הנחיה לעשות זאת מצד פיקוד העורף. חלקם חששו לעובדיהם, אחרים לא הצליחו לקיים יום עבודה תקין לאור האזעקות החוזרות ונשנות, הצורך לרוץ למרחב המוגן ועוד. כעת מסתבר כי הסגירה על דעת בעל העסק ללא הנחיות מהמדינה עלולה להשפיע לרעה על האפשרות שלהם לקבל פיצוי.

עו"ד ביין: "מצד אחד, אין בחוק מס רכוש ביחס למסלול האדום קביעה כזו. נציין כי החלטת בעל עסק לסגור את שעריו נובעת פעמים בשל היעדר אמצעי מיגון מלאים ו/או כאשר מסיבות שונות אין אפשרות מהותית להמשיך ולפתוח את העסק. ביחס ל'מסלולים הירוקים' - בסבבים קודמים ניתנו פיצויים רק במקרים שעובדים נעדרו מהעבודה לאור הוראה של פיקוד העורף או במקרה של הורה בודד שנעדר לצורך טיפול בילד מתחת לגיל 14. ההנחה היא שכך יקרה גם בסבב הנוכחי, אם יותקנו מסלולי פיצוי 'ירוקים'.

"בשלב זה נכון להמשיך ולהפעיל עסקים ככל שאין סיכון ממשי לעסק ולעובדיו. כמובן שאם אין אמצעי מיגון בעסק, זה שיקול של העסק להפסקת הפעילות, ללא קשר לשאלת הפיצוי. במקביל, נכון להתייעץ ייעוץ פרטני ולתעד את כל הנזקים, הן באמצעות המסמכים המתאימים והן באמצעות צילומים".

מה קורה עם עסקים במרכז שעובדיהם נמצאים כיום בבית בשל ההסלמה?
בעבר זכו לקבל פיצויים עקיפים רק בעלי עסקים הנמצאים במרחק של 0 עד 7 קילומטרים מגדר הגבול עם עזה. גם אז הפיצויים באו עם חבילת תנאים מגבילים: רק עסקים הקשורים לחקלאות (כמו דבוראים) וענפי התיירות זכו לקבל פיצוי מלא, המחושב לפי הירידה במחזור ולא רק בגין היעדרות עובדים, כאשר השבוע הוכנסו לקטגוריה הזו גם מסעדנים.

ב-2014, בעקבות מבצע "צוק איתן", הוחלט להרחיב את הזכאות לפיצויים עקיפים ליישובים שבמרחק עד 40 קילומטרים מגדר הגבול. ההרחבה נקבעה כזמנית, בהוראת שעה, אך בכל שנה הוארכה על-ידי האוצר לאחר קרבות כיפופי ידיים מול בעלי עסקים, בהם המסעדנים. ההארכה האחרונה במרץ השנה הייתה עד סוף 2019.

בעלי העסקים בגוש דן עלולים לספוג פגיעות בהיקף עשרות ואף מאות מיליוני שקלים בגין היעדרות עובדיהם, אבל נכון להיום אין לבעלי העסקים האלה זכאות לתבוע פיצויים בגין הנזקים האלה. עם זאת, המדינה רשאית להרחיב את התקנות המזכות בפיצויי ולשנות את המצב.

לדברי עו"ד ביין, "הכול תלוי בתקנות ובהכרזות שיהיו, ככל שיהיו, בזמן הקרוב. אין למיטב ידיעתי תקדים להחזרים על שכר ביחס לערי המרכז, כלומר מעבר ל-40 קילומטר מרצועת עזה. הפעם, לאור היקף הטילים, ייתכן שירחיבו את הטווח להחזרים ופיצויים מעבר ל-40 קילומטר מהגבול. אבל זה כנראה יהיה תלוי בזמן שהמצב הזה יימשך. הכלל שהיה עד היום הוא שמי שקרוב יותר לגבול זכאי ליותר, גם אם אחרים בטווח הרחוק יותר גם נפגעים".

עוד כתבות

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור, ונתב"ג מושבת לפחות עד יום שלישי, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, בארה"ב ובאסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך ייראה מבצע החילוץ, ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים במלחמה. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמיר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

עשן בטהרן לאחר התקיפה המשולבת של ישראל וארה''ב / צילום: AP

"אנשים ברחוב מחייכים זה לזה": איך העם האיראני מגיב למלחמה

הפעולה הצבאית של ארה"ב וישראל עוררה בהלה למזון, מים ומחסה ● חלק מאזרחי איראן מודאגים, אך רובם התעודדו מן הדיווח על מותו של מנהיג המדינה: "אני בוכה משמחה. עוד דיקטטור איננו"

יירוטים / צילום: Shutterstock, GERSHBERG Yuri

המומחית שמסבירה: למה איראן לא מצליחה לייצר מטחים משמעותיים

"אם לאיראן הייתה יכולת להוציא מטח כבד היינו רואים אותה כבר", אומרת הילה חדד־חמלניק, מנכ"לית Moonshot ובעבר חברה בצוות הפיתוח של כיפת ברזל ● לדבריה, מערך הטילים האיראני נפגע קשות ביוני האחרון - נתון שמקל על ההגנה האווירית הישראלית ● עם זאת, היא מדגישה: הסכנה לא חלפה, וגם שברי טילים עלולים לגרום לנזק כבד

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

"טרם חלה התקדמות": בית המשפט העליון מרים דגל בסוגיית גיוס החרדים

על אף שהדיון בוטל, בעקבות המצב הביטחוני, בית המשפט העליון הבהיר למדינה את החשיבות והנחיצות של פתרון סוגיית גיוס החרדים: "הצורך הולך וגובר" ● העליון אף מתח ביקורת על המדינה, בכך שאינה הציגה את התשתית העובדתית והמשפטית לגבי צעדי האכיפה ● מועד חדש ייקבע לדיון

אזור נפילת טיל איראני בגוש דן / צילום: מד''א

הישראלים נערכו למלחמה: הסתערות על ביטוחי התכולה של רשות המסים

מאז יום שישי בבוקר נרכשו יותר מ-5,800 פוליסות, המאפשרות לקבל מהמדינה כיסוי של למעלה ממיליון שקל לריהוט, מכשירי חשמל ובגדים מעבר לפיצוי שמשלם מס רכוש ותמורת פרמיה שנתית של 0.3% בלבד ● מתחילת השנה נרכשו כבר 20 אלף פוליסות כאלה

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

40 שנות דיכוי וטרור: חמינאי חוסל

באיראן הודיעו רשמית כי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון

קיבלתם סמס מפיקוד העורף? תיזהרו - מדובר בקישור זדוני

מערך הסייבר הלאומי מזהיר מהודעות SMS המתחזות לפיקוד העורף ומכילות קישורים זדוניים. הקישורים מפנים להורדת אפליקציות מזיקות שעלולות לאפשר גישה למידע אישי ● המערך ממליץ: לא ללחוץ על קישורים, לעדכן אפליקציות רק דרך Google Play ו-App Store, ולבדוק עדכונים רק בערוצים הרשמיים של פיקוד העורף ● במקרה של פעילות חשודה ניתן לפנות למוקד 119

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

השמיים עדיין סגורים, כך תוכלו בכל זאת להיכנס ולצאת מישראל

עקב המצב, ארקיע תחל היום להפעיל טיסות לציבור הרחב חכורות בין טאבה לאתונה על מנת לאפשר כניסה ויציאה מישראל ● ישראייר נערכת להפעלת טיסות חילוץ המיועדות ללקוחותיה בלבד

פגיעה של טיל איראני בבניין בתל אביב / צילום: כב''ה

הבית שלכם נפגע במלחמה? זה הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות

אנשים שביתם נפגע בעם כלביא נותנים טיפים לנפגעים החדשים ● מה כדאי לדעת לפני שמטפלים בבית שנפגע מטיל איראני ומה אומרים המומחים? ● גלובס עושה סדר

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכר דירה כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד 7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר אמש בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שלישי ● עם זאת, חברות התעופה החלו להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

אזור נפילת טיל איראני במרכז הארץ / צילום: ap, Oded Balilty

רשות המסים פתחה מחדש את "המסלול המהיר" להגשת תביעות לנזק ישיר עד 30 אלף שקל

במסגרת מסלול זה ניתן לקבל אישור על תביעה ללא המתנה לשמאי, עד 7 ימים מהשלמת התביעה על כל פרטיה ● המסלול מיועד להגשת תביעות בגין נזק למבנה ותכולה בלבד בסכום שאינו עולה על 30 אלף שקל לניזוקים פרטיים או עסקיים

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

שדרות / צילום: Shutterstock

העיר בה לא נשמעה אפילו אזעקה אחת במערכה הנוכחית מול איראן

לפי נתוני אזעקות שנאספו מאז פתיחת המערכה, שדרות לא חוותה ולו התרעה אחת, בעוד שבגוש דן ובצפון נרשמו עשרות אזעקות בתוך יום וחצי בלבד ● כך נראית מפת ההתראות במערכה מול איראן

בנקים בישראל

בלי מס רווחי יתר: האם משרד האוצר והבנקים בדרך להסכם פשרה

בזמן שוועדת הכספים ממשיכה לדון בתוכנית להטלת מס רוויח יתר קבוע על הבנקים, מאחורי הקלעים מתגבשת הצעת פשרה: היטל "חד פעמי" שיניב לקופת המדינה עד 1.4 מיליארד שקל ● ברקע, המערכה באיראן צפויה להגדיל את הגירעון ובאוצר צריכים מקורות למימון המבצע

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

שדה התעופה בדובאי לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: ap, Altaf Qadri

"סוף עידן היציבות והשקט": מדינות המפרץ סופגות נזקים של מיליארדי דולרים

מדינות המפרץ, שניסו לשמור על ניטרליות יחסית במערכה, מוצאות עצמן בחזית האש -מאות שיגורים, עשרות פגיעות ישירות ונזק למלונות, מגדלי יוקרה ותשתיות תעופה ● ההסלמה מטלטלת את מנועי הצמיחה המרכזיים של המפרציות ומציבה סימן שאלה מעל המודל הכלכלי שבנו על יציבות, יוקרה וביטחון

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות