גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בורסה ומלחמה: הניסיון מלמד – תחזיקו חזק, העליות בדרך

האנליסטים והכלכלנים המקומיים תמימי דעים: השפעת המצב הביטחוני על ביצועי הבורסה המקומית מוגבלת ● עם זאת, לדבריהם, התמשכות המצב עלולה להביא לפגיעה - גם בשוק ההנפקות המשגשג ● גורם בענף החיתום: "המשוואה פשוטה: הנפקות יפסיקו אם המשקיעים יפסידו עליהן כסף"

אילוסטרציה - שלט בנין בורסה נ"ע ת"א רחוב אחוזת בית / צילום: שלומי יוסף
אילוסטרציה - שלט בנין בורסה נ"ע ת"א רחוב אחוזת בית / צילום: שלומי יוסף

חרף מה שנראה כהתדרדרות המצב הביטחוני, שבאה לידי ביטוי במתקפת שיגורי הרקטות מרצועת עזה לצד התפרעויות בכמה מערי ישראל, שוק המניות בת"א ממשיך להיות מושפע בעיקר מהמתחולל בשווקים שמעבר לים.

כמו באירועים דומים קודמים, כך גם הפעם, זמן קצר לאחר יציאתו לדרך של המבצע הצבאי "שומר החומות", הדעה הרווחת בין אנליסטים וכלכלנים מקומיים היא כי השפעות המצב הביטחוני על ביצועי הבורסה המקומית מוגבלות. זאת, הגם שהללו אינם פוסלים אפשרות לסנטימנט שלילי העלול לאחוז בבורסה במקרה של התארכות המערכה הצבאית והסלמתה.

צילומים: רוטרס - STR New, תמר מצפי, דובר צה"ל, אייל מרגולין

בשוק החיתום המקומי, אשר חווה באחרונה תקופת שגשוג חסרת תקדים, בשלב הנוכחי הדעות דומות, וגם שם ההנחה היא כי רק מהלך התדרדרות משמעותי נוסף עלול להוביל להפסקת גל ההנפקות הראשוניות האינטנסיבי הנמשך זה כשנה.

בדיקת גלובס את ביצועי שוק המניות המקומי במבצעים צבאיים משמעותיים משנים קודמות, עשור לאחור ומעבר לכך, מלמדים כי ממבצע למבצע המשקיעים בשוק המקומי מייחסים חשיבות פחותה (אם תרצו חוסן רב יותר) להתנגשויות צבאיות המתחוללות בין ישראל לאויביה.

בעוד שבעבר, במקרים רבים פרוץ אירוע צבאי הוביל לתגובה דרמטית ולירידות שערים חדות ומהירות בבורסה (שתוקנו בתוך בתוך תקופה לא ארוכה), ניתן לראות כי עם השנים שחלפו, תגובות המשקיעים לאירועי לחימה התמתנו, בין היתר כחלק מהניסיון הנצבר והבנת הנזקים שנגרמים לביצועי תיק ההשקעות בעקבות יציאה מהירה ולא מחושבת מהבורסה.

כך לדוגמה, במבצע הצבאי צוק איתן, שהתרחש בעזה בשנת 2014, מדד הדגל של הבורסה (שאז עוד היה ת"א-25) הציג בסיכומו של המבצע, שארך כשלושה שבועות, תשואה חיובית של כ-1%, ובחודשים שלאחר סיום המבצע המשיך בכיוון החיובי, עם עליות שערים מתונות של אחוזים בודדים.

במבצע הצבאי המשמעותי שקדם לו, עמוד ענן, שהתרחש לקראת סיום שנת 2012, ביצועי הבורסה היו דומים לאלה של צוק איתן - גם בתקופת האירוע וגם בחודשים שלאחר מכן.

במבצעים קודמים, עופרת יצוקה, מלחמת לבנון השנייה וחומת מגן, בין השנים 2002-2008, ירידות השערים בתקופות האירוע היו משמעותיות יותר, ונעו בטווחים של כ-5%-10%.

הביצועים בחודשים שלאחר מכן, שהושפעו גם הם מהמתרחש בעולם, היו חיוביים למדי. כך, בחודש שלאחר מבצע עופרת יצוקה, זינק המדד המוביל של ת"א ב-12%, ובשלושה חודשים השלים קפיצה של 25%. במלחמת לבנון השנייה הוא טיפס ב-7% וב-16% בשתי התקופות, בהתאמה. 

הירידות השבוע: חלק מהמגמה העולמית

בתחילת השבוע הנוכחי המסחר בבורסה בתל אביב אומנם מתאפיין בירידות שערים משמעותיות, אולם אלה נרשמו כחלק ממגמת המסחר השלילית בבורסות העולם, בהובלת שוק ההון האמריקאי.

כך, בעוד שאצלנו מדד ת"א-35 איבד כ-2% ביומיים של מסחר, שנרשמו מתחילת ההתדרדרות במצב הביטחוני, ביומיים אלה הציגו המדדים האמריקאיים המובילים ירידות בטווח דומה, של כ-1.5%-2.5%.

ביום רביעי, למרות ליל הפעילות הצבאית ושיגורי הטילים האינטנסיביים לדרום ולמרכז הארץ, המסחר נפתח בשעות הבוקר בירידות שערים מתונות ונמשך בשינויים מתונים, בהתאם לצפי לכיוון המסחר שיירשם בוול סטריט.

לדברי דודי רזניק, אסטרטג ריביות בלאומי שוקי הון, "רוב הירידות שנרשמו עד עכשיו במהלך המבצע הגיעו מהנעשה בעולם, ובינתיים השוק די רגוע".

אבל, לדבריו, "השאלה הגדולה היא האם המצב הזה יימשך יותר מכמה ימים, ובמקרה שבו נלך לתקופה מתוחה כמו שהיה במבצע צוק איתן, אז למצב הביטחוני כן עשויה להיות השפעה, כי אנשים פחות יוצאים ויותר נשארים בבית. זה עשוי להוביל לירידה בצריכה הפרטית ועלול לגרור את השוק למטה".

רזניק מוסיף, כי "עד עכשיו, למבצע החיסונים נגד הקורונה ופתיחת המשק הייתה השפעה חיובית מאוד על שוק המניות בארץ, והוא עשה מהלך חזק מאוד בחודשים האחרונים. אנחנו עדיין תחת השפעת פתיחת המשק לפעילות, אבל אם המצב ילך להסלמה, ולא ייגמר בימים הקרובים, ואם יימשכו ההתפרעויות בתוך הערים ברחבי הארץ, אז אני חושב שאנחנו עלולים לראות עוד ירידות שערים".

לדברי רזניק, "בשנים האחרונות למדנו שאירועים ביטחוניים לא יותר מדי משפיעים על הבורסה, מצד שני, האירוע הנוכחי מסתמן כאירוע לא פשוט, על פניו, בעיקר בגלל מה שקורה בערים בתוך ישראל. אבל לפעמים אנחנו לוקחים את הדברים יותר קשה מאיך שמסתכלים עלינו מבחוץ, ואפשר לראות שהשקל חזר להתחזק, מה שגם מראה שהשוק די אדיש למצב".

"השקל מהווה ברומטר לפרמיית הסיכון"

גורם בכיר בשוק ההון הסביר היום כי אחת הסיבות המרכזיות לכך שכסף לא יוצא מהבורסה היא היעדר אלטרנטיבות השקעה אטרקטיביות, "במיוחד כשבמצב הנוכחי התשואות אפסיות באפיק האג"ח הממשלתיות, וגם באג"ח הקונצרניות התשואות מאוד נמוכות".

רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אי.בי.אי, מוסיף בעניין השקל, כי "המטבע מהווה סוג של ברומטר לפרמיית הסיכון, וההתפתחויות במסחר בו מראות איך הוא נתפס בעיני המשקיעים. בשלב הנוכחי, נרשמה בשוליים היחלשות של השקל, אבל ממש לא משמעותית".

לגבי המצב בארץ אומר גוזלן, כי "הסבב הנוכחי אולי שונה מסבבים אחרים בכך שהוא קצת מזכיר את אירועי שנת 2000, ובכך שהזירה היא לא רק מול עזה. המצב יכול לעכב במקצת את התאוששות המשק, אבל לאורך זמן, אם לא תקום פה ממשלה, יהיו לכך השלכות משמעותיות יותר, משום שבהיעדר ממשלה אין תקציב ואין ראייה לטווח ארוך יותר. במצב הנוכחי, הפגיעה יכולה להתבטא יותר בכך שהיא תשליך על המצב הפוליטי".

גוזלן מציין גם את חברות הטכנולוגיה הישראליות כבעלות השפעה ניכרת על הפעילות במשק, ואומר, כי "זה סקטור חזק בעולם, וזו אחת הסיבות שישראל תפקדה טוב יחסית במשבר הקורונה. בימים האחרונים נראה שנרשמת מגמה של 'ריסק אוף' מהסקטור, ואם זה יימשך, תהיה לכך השפעה גדולה יותר מהשפעת המצב הביטחוני".

"המשקיעים רוצים להמתין כמה ימים"

גורם בשוק החיתום אמר היום, כי "בשלב הנוכחי ההנחה היא שרוב המשקיעים רוצים להמתין כמה ימים לראות איך המצב מתפתח. ביום שלישי הבא, כשנחזור למסחר אחרי חג שבועות, נראה מה הכיוון. לכן, לא הייתי מוציא היום הנפקה, כדי לא לעשות נזק ללקוחות. 

"מצד שני, לא נראה שיש פה דרמה. כמובן שאם נגיע למצב של מלחמת אזרחים, עם הצתות והתפרעויות, תהיה פה עצירה של הפעילות. אבל אם לא, ניתן להניח שזה ייגמר ב'מכה קלה בכנף'. בשורה התחתונה המשוואה די פשוטה, הנפקות יפסיקו אם המשקיעים יפסידו עליהן כסף. כל עוד מגיעות לשוק חברות טובות והצדדים מרוויחים, ההנפקות יימשכו".

בין עשרות ההנפקות שמתוכננות בתקופה הקרובה בולטת זו של חברת מותגי הספורט ריטיילורס, החברה הבת של קבוצת האופנה פוקס, ולפי פרסום בבלומברג היא בדרך להיסגר בטווח השווי העליון שלפיו ביקשה החברה לבצע את המהלך - שינוע סביב כ-1.8 מיליארד שקל. זאת אחרי סיום הרוד-שואו שנעשה למשקיעים בארץ ובחו"ל. את ההנפקה מוביל בחו"ל הבנק השוויצרי UBS ובארץ ווליו בייס ולאומי פרטנרס, והיא צפויה להיסגר עד מחר, כך לפי בלומברג.

במסגרת גיוס ההון, ריטיילורס צפויה להנפיק כ-20% ממניותיה ולגייס כ-550-600 מיליון שקל, ולאומי פרטנרס, זרוע ההשקעות של בנק לאומי, צפויה למכור מניות בכ-10% מהסכום הכולל במסגרת הצעת מכר.

עוד כתבות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו