גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלושה ענקי פיננסים וקמעונאות חברו יחדיו. המטרה: להביא את הביטקוין לבורסה של תל אביב

שלושה מנהלים בכירים לשעבר מתכוונים להביא את הביטקוין לבורסה בתל אביב ● בראיון לגלובס מסבירים מנכ"ל הפועלים לשעבר צבי זיו, מנכ"לית פסגות לשעבר גבי רביד ומנכ"ל גולף לשעבר אלי מיזרוח, איך מתגברים על הפיגור הישראלי בכל הקשור למטבע הדיגיטלי ומה הבעיה ברגלוציה הקיימת

השותפים בסילבר קסטל (מימין): מיזרוח, רביד וזיו / צילום: כדיה לוי / צילום: כדיה לוי
השותפים בסילבר קסטל (מימין): מיזרוח, רביד וזיו / צילום: כדיה לוי / צילום: כדיה לוי

68 דולר - זה היה מחירו של ביטקוין אחד כאשר גבי רביד, מבכירות עולם הפיננסים הישראלי בעשורים האחרונים, נחשפה לראשונה למטבע הדיגיטלי. "הייתי בבניין של גוגל ברחוב יגאל אלון בתל אביב, ושמעתי הרצאה בנושא הקריפטו. התחום תפס אותי ומאז אותה הרצאה התחלתי לעקוב אחריו. זמן קצר לאחר מכן חיברתי לעולם הזה את צבי ואלי", היא מספרת בריאיון משותף לגלובס עם שותפיה בסילבר קסטל, צבי זיו ואלי מיזרוח, שמבקשים להביא את הביטקוין לבורסה בתל אביב, כאשר השווי של המטבע הדיגיטלי כבר הגיע בשיאו לשווי של כמעט פי 1,000.

רביד היא ממקימי בית ההשקעות פסגות והמנכ"לית שלו לשעבר, זיו הוא מנכ"ל בנק הפועלים לשעבר ומיזרוח הוא מנכ"ל גולף לשעבר. השלושה מכירים כבר יותר מ-20 שנים למרות שלא עבדו ביחד, אבל "בסוף התחברנו כולנו סביב הביטקוין", אומר זיו.

בימים האחרונים בית ההשקעות שהם עומדים בראשו, סילבר קסטל, חתם על מזכר הבנות עם חברת ישראל סין ביוטכנולוגיה (ICB) הבורסאית, בניסיון להביא לבורסה אפשרות להשקעה בקרנות גידור המתמחות בביטקוין.

אתם מגיעים מתעשיות שמרניות מאוד. כיצד זה מסתדר עם התמקדות בתחום חדש  כמו הקריפטו, שעדיין לא קיבל את הלגיטימציה מכל השוק?
רביד: "לאורך הקריירה אני חושבת שהייתי פחות שמרנית מהמתחרים שלי. גם כשהייתי בחברות הקודמות, תמיד ניסיתי להביא את 'הדבר הבא'".

זיו: "אצלי יש כבר התיישנות של 12 שנה על השמרנות הבנקאית שאתה מדבר עליה. המיזמים הפיננסיים בהם אני מעורב הם כאלה שנותנים מענה לצרכים בשוק ההון שהבנקים לא יודעים או לא רוצים לתת להם מענה, או מיזמים שעוסקים בעתיד של העולם הפיננסי, שסילבר קסטל נמצאת תחת המטרייה הזו. כלומר אנחנו לא רוצים לעשות מה שהבנקים עושים, אלא להקדים אותם".

כיצד הקרנות שלכם פועלות?
מיזרוח: "הקרנות שלנו משקיעות בביטקוין, בפלטפורמה שהיא מאוד ממוסדת ובטוחה. כל הפעילות שלנו נעשית בתוך מסגרות רגולטוריות עם שחקנים בעלי רישיון, כך שהיא בטוחה מאוד. כיום, אנחנו יודעים להנגיש את הביטחון הזה רק בביטקוין, אך אנו בוחנים מכשירי השקעה דומים במטבעות נוספים".

מה מייחד אתכם לעומת מיזמי ביטקוין אחרים?
רביד: "אנחנו באים מהעולם הפיננסי המסורתי ובודקים כל הזמן מה יהיה הדבר הבא, וזה מה שמייחד אותנו בארץ". 

מיזרוח: "בנינו את עצמנו מתוך הניסיון שלנו בגופים פיננסיים, כגוף שעומד בכל הקריטריונים והתנאים הנדרשים מגופים מוסדיים שרוצים להיכנס לתחום חדש, וזה מאפשר לגופים המוסדיים להרגיש בנוח איתנו".

זיו: "מה שמייחד אותנו הוא שאנחנו באים מתוך תפיסת עולם - זה בעצם העתיד של העולם הפיננסי. נכון, צריך לבחון את התחום הזה לעומק ולהתאים אותו בצורה נכונה למה שמותר לעשות בישראל, ואנו נדע לפעול לפי רגולציות קיימות, כי אנחנו בנקאים, כך שהלקוחות ירגישו בטוח איתנו ויקבלו כל מה שהם מצפים לקבל מאיתנו".

"המגמה בישראל הפוכה מהעולם"

נגיד הבנק המרכזי של אנגליה, אנדרו ביילי, עורר בסוף השבוע שעבר סערה בקהילת הקריפטו כשאמר: "תקנו ביטקוין רק אם אתם מוכנים לאבד את כל הכסף שלכם". הוא הוסיף שמדובר בהשקעה מסוכנת ושלמטבעות הדיגיטליים אין ערך פנימי. וורן באפט ושותפו צ'רלי מאנגר מקרן ברקשייר האתוויי היו אפילו חריפים יותר. באפט, שבעבר כינה את המטבע הדיגיטלי "רעל עכברים", הסכים עם שותפו שאמר לפני ימים ספורים: "אני לא מקבל בברכה אף מטבע שהוא כל כך שימושי לחוטפים, סוחטים וכיוצא באלה. ואני גם לא אוהב להפנות עוד כמה מיליארדי דולרים למישהו שלפני שנייה המציא מוצר פיננסי מהאוויר. אז אני חושב שאני יכול לומר בצניעות שכל ההתפתחות הארורה הזו היא דוחה ומנוגדת לאינטרס של האנושות כולה".

ראשי סילבר קסטל נותנים לשלושה כבוד, אבל לא מתרגשים. "אנחנו חושבים שגם הם יתפקחו בסוף. אם לא כולם אז לפחות חלקים נרחבים ממי שמתנגד לביטקוין. לעומתם, היו גופים כמו J.P. Morgan שדווקא הביעו תמיכה במטבע", אומרת רביד. מיזרוח מסכים: "אין תחום פיננסי שנמצא בקונצנזוס בכל העולם. אבל בהחלט יש לאחרונה יותר אנשים שבעד הביטקוין".

כיצד מרגיעים את המשקיעים לגבי התנודתיות של המטבעות הדיגיטליים?
מיזרוח מודה שהתחום הוא מאוד תנודתי, אבל "כשמגיעים לדבר איתנו עליו אנחנו מסבירים שזה תחום שצריך להבין או להיעזר במי שמבין. הוא תחום שונה מכל תחום אחר בגלל התפעול שלו ובגלל הדרך לגשת להבנתו".

רביד מאמינה שהתנודתיות תרד "ככל שגורמים מוסדיים יכנסו אליו ויהיו מרכזיים בהשקעה בו. מטבע הדברים המניות הקטנות יותר תנודתיות, אבל צריך לשים לב שהתנודתיות נעה כל הזמן כלפי מעלה". זיו מסכים ש"מי שאין לו בטן חזקה, זה תחום קשה לעיכול".

אילו בטוחות אתם מציעים ללקוחות שלכם?
זיו מסביר שהחברה עומדת בכל רשימת הדרישו שכל גוף מוסדי צריך לעמוד בהם.

אתה מדבר על רגולציה, וידוע שעדיין קשה להעביר לבנקים כסף שמגיע מנכסים דיגיטליים. מדוע הקושי הזה עדיין קיים וכיצד מתגברים עליו?
מיזרוח: "בארץ, בשונה ממה שקורה בעולם, הבנקים מחמירים ביכולת שלהם לספק שירותים של קבלת כספים שמקורם בקריפטו. זה בפירוש נגד המגמה שאנחנו רואים בעולם. הרבה בנקים בעולם המערבי עובדים חזק בתחום ומאפשרים לקנות ולמכור דרכם מטבעות דיגיטליים ובחלק מהבנקים החשבון של הביטקוין כבר מופיע כשורה בחשבון. בישראל אנחנו עדיין לא שם, אבל אנחנו כן מודעים למהלכים של חלק מהבנקים להתקדם לעבר התחום הזה.

"אבל צריך להפריד בין משקיע שקנה באופן ישיר קריפטו, מכר אותו ורוצה להכניס את הכסף לחשבון הבנק שלו, לבין השקעה במכשירים פיננסיים שאפשר לסחור בהם, כמו הקרן שלנו, שכבר אפשר להשקיע בה באמצעות בנקים שוויצריים. בנינו את כל נהלי העבודה כך שאנו יודעים לעבוד כמכשיר פיננסי שהמערכת הבנקאית יודעת לעבוד מולו".

זיו מסביר כי "המערכת הבנקאית מסתתרת לכאורה תחת דוקטרינה של know your costumer (אנשי המקצוע צריכים להכיר את הלקוח, את האיתנות הפיננסית שלו ואת הסיכונים שלו). אנחנו חושבים שאלו דברים שצריכים להתקיים, אבל אפשר גם להרגיש בנוח גם עם קנייה ומסחר בביטקוין. יש כאן מעין אי-אמון גורף שאין לו שום סיבה ממשית. הייתי שמח אם בנק ישראל היה אומר אמירה קצת יותר חיובית בעניין הזה. הימים בעקבותיהם הביטקוין קיבל את המוניטין הרע שלו חלפו מהעולם.

"בכל יום אני נתקל באנשים שנפתחות להם העיניים כשאני מספר במה אני עוסק היום, אבל אני משיב שהעולם נמצא כמה צעדים משמעותיים קדימה במתן הלגיטימיות הפיננסית בתחום הזה. בישראל, לצערנו, אנחנו עדיין צריכים להסביר שהעולם הזה לגיטימי".

 

מיזרוח: "צריך להבין שיש הבדל בין ביטקוין, ואולי גם אתריום, לבין שאר המטבעות. היום רוב הכסף, בטח הכסף החדש שנכנס, עבר תהליך שמקובל בעולם הפיננסי המסורתי. גם אנחנו עוברים את התהליכים האלו עבור הלקוחות שלנו, והיום הביטקוין הרבה פחות אטרקטיבי לפעילות לא חוקית. יש הרבה מטבעות אנונימיים שתפסו את המקום הזה. אנחנו עובדים כמעט רק בביטקוין כי אנחנו מרגישים בנוח עם הרגולציה סביבו ועם היכולת לא לחשוף את עצמנו לסיכונים האלו".

תשואות מדהימות של מטבעות דיגטליים

המטבעות הדיגיטליים הבולטים זינקו בשיעורים מרשימים בחצי השנה האחרונה - הביטקוין ב־290%; אתריום, המטבע השני בגודלו לפי שווי השוק, עלה ב־710% בתקופה זו והדוג'קוין, שהחל כבדיחה, עלה כבר ב־23,000%.

האם הם מתקרבים לגבול העליון או שהרכבת הזו רק יצאה מהתחנה?
מיזרוח: "אנחנו ממש בתחילת הדרך. התחום נולד עם יצירת הביטקוין לפני 12 שנה, כך שאנחנו בעשור השני שלו. אנו מגדירים את השלב הזה כעידן השני של הביטקוין שהוא עידן האימוץ על ידי מוסדות פיננסיים בעולם.

"המחולל הגדול בקפיצה בשווי של המטבעות הוא הסדרה שנעשית עבור חברות ציבוריות אמריקאיות על ידי כמה רגולטורים אמריקאים, אשר מאפשרים, תחת כללים של דיווח וגילוי, לקנות ולהחזיק ביטקוין ואתריום ולפעול בתחום. בעקבות תחילת ההסדרה הזו, שורה של חברות וגופים מוסדיים אמריקאים נכנסו לתחום והבנקים והחברות הגדולות בעולם מציעים שירותים וסקירות אודותיו.

"כל חברות הטכנולוגיה הגדולות - פייסבוק, גוגל, מיקרוספט - בעניין וגם בישראל ראינו את אלטשולר שחם משקיע בביטקוין. זו הסנונית הראשונה, והיומן שלנו מלא בפגישות עם מנהלי השקעות שמחפשים את הדרך הכי יעילה ליצור חשיפה לתחום. זה תהליך שקורה בכל העולם".

אז רגולציה היא המפתח להמשך השגשוג של המטבעות?
מיזרוח: "אנחנו בעד רגולציה, כי היא קריטית להמשך ההתפתחות התקינה של התחום. מצב של ואקום אינו נכון ולא כדאי. יש רגולטורים בארץ שהתקדמו עם התחום, למשל רשות המסים שהיא בין החלוצים בעולם. רשות ני"ע עובדת בימים אלו על גיבוש עמדה ברורה, כך שהתעוררה הזדמנות לרגולטורים בארץ לאפשר כאן חדשנות ברמה עולמית. שוב, יש הרבה חדשנות גם בתחום בישראל, שרק מחכה לאמירה ברורה של הרגולטורים".

האם חוקי איסור הלבנת הון ומימון טרור תואמים את השוק העכשווי או שהם מחמירים מדי?

זיו: "החוקים האלו הם חלק מכך שהעולם המערבי מגן על עצמו, ובצדק. אבל גם הם לא תמיד עוזרים כי מי שרוצה לעקוף אותם מתוחכם. באופן כללי, אי אפשר היום לקשור את הנושא הזה רק לביטקוין. אנחנו בעד רגולציה כי היא מסדירת שוק וכל חקיקה נגד טרור היא חלק מה-DNA שלנו. יש לגיטימיות לחוקים מחמירים אם מישהו שקנה ביטקוין לא יוכל להוכיח מה המקור שלו, אבל שוק המטבעות הדיגיטלי, בעיקר הביטקוין והאתריום, השתחררו כבר מהאזור הזה, בוודאי בכסף החדש שנכנס".

גיוס ראשוני של 6 מיליון שקל 

אפל פיי נכנסו בשבוע שעבר לישראל. הכניסה שלהם יכולה להזניק את השימוש בביטקוין?
מיזרוח: " PayPal מאפשרת ללקוחות אמריקאים לקנות ולהחזיק בחשבון ביטקוין ולהוות מקור לתשלומים. גם 'סקוור' מאפשרת בפלטפורמת התשלומים שלה שימוש בביטקוין, אז אני מעריך שנראה יותר ויותר את החיבור הזה. אני לא יודע אם יש לאפל תוכניות דומות, אבל אנחנו כן יודעים על התוכניות של פייסבוק לאפשר מסחר במטבעות דיגיטליים בפלטפורמות שלה. אז יש ממשק בין העולמות של התשלומים לביטקוין, וזה יגדל ללא ספק. במקביל, יש כרטיסי אשראי שמגובים בביטקוין, אז כן, שיתוף הפעולה הזה מתחיל להתפתח".

בבית ההשקעות מאמינים כי המיזוג עם ICB יושלם בתוך חודשים ספורים, ואחרי כמה ניסיונות הם יצליחו הפעם להשלים את המסלול ולהגיע לבורסה. החברה הבורסאית השקיעה בעבר במספר מיזמים ביוטכנולוגיים ישראלים, ומתמחה ביצירת שיתופי פעולה עם חברות סיניות, והחלה לפני מספר חודשים בחיפוש הזדמנויות השקעה ומיזוג לפעילויות אחרות בשוק הישראלי. "מצאנו מבחינתנו כלי מעולה להגשים את הרצון שלנו להיות ציבוריים", מספר מיזרוח. על פי ההסכם בין הצדדים, במועד השלמת העסקה יגויס לחברה סכום של 6 מיליון שקל או יותר, אך לא יותר מ-20 מיליון שקל. ההשקעה בהשלמה תבוצע לפי מחיר למניה הגבוה ביותר האפשרי, לפי תנאי השוק.

לקוחות אתם מחפשים?
מיזרוח: "משקיעים כשרים וגופים מוסדיים".

האם בכוונתם להציע בעתיד מוצרים נוספים סביב הביטקוין?
מיזרוח: "אנחנו בוחנים פיתוח פלטפורמה שתאפשר לגופים שיש להם רישיון לתת אשראי, למשל בנקים או חברות אשראי חוץ בנקאי, P2P, לתת אשראי, בארץ בשקלים ובחו"ל בדולרים. הבטוחה שלהם היא ביטקוין. זה תחום שצומח בעולם וככל שיהיו יותר משקיעים וערך הקריפטו יעלה, הבטוחה כנגד הלוואה תלך ותצמח".

"יהיה עצוב אם פסגות יימחק"

השלושה מכירים היטב את שוק ההון הישראלי, ומעבר לעולם המטבעות הדיגיטליים, יש להם כמה תובנות לחלוק עם הציבור ועם המערכת הפיננסית. הראיון נערך בשבוע שבו קיבל בית ההשקעות אלטשולר שחם את האישורים הרגולטוריים לרכוש את פסגות, בית ההשקעות שזוהה עם רביד במשך שנים רבות.

"פסגות עובר לידיים טובות, אבל מצד שני עצוב לי על המותג שאולי יימחק. הקמנו את החברה הזו מאפס והשקענו הרבה מאמץ, אז אני מקווה שהוא בכל זאת ישרוד. אולי אם רני צים ירכוש אותו ואז אולי חלק מהפעילויות יישאר בכל זאת".

מה דעתכם על בנקאות פתוחה?
זיו: "בנקאות פתוחה נותנת אפשרות לעידוד התחרות. השאלה מה יעשו איתה בארץ. הבנקאות הפתוחה קיימת באירופה כבר כמה שנים, אבל אני לא יודע אם היא באמת עשתה שם שינוי דרמטי".

הבנק הדיגיטלי של אמנון שעשוע כבר נמצא בשלבי פיילוט ויזם ההייטק ניר צוק מתכוון להקים גם הוא בנק דיגיטלי. עד כמה הם יכולים לאתגר את המערכת הבנקאית הקיימת?
זיו: "גם הבנקים הגדולים דיגיטליים, אז התחרות היא על רמת השירות. אתה יוכל לנהל חשבון ולקנות השקעות בכל אחד מהבנקים הקיימים, יחסית ביעילות, אז הבנק הדיגיטלי הוא לא בעל שדה בור בעניין הזה. אבל השוק בארץ מוגבל, כי יש פה 9 מיליון ישראלים עם 6 מיליון חשבונות בנק, כך שהבנקים הדיגיטליים לא מגדילים את המספרים. בכל מקרה אני מאחל להם שיצליחו". 

עוד כתבות

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה