גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בקורונה וגם בלחימה: כך תפסו הרשויות המקומיות את תפקידה של הממשלה

השלטון בישראל ריכוזי מאוד, אך יותר ויותר ראשי ערים לוקחים פיקוד • האוטונומיה של הרשויות בלטה בחינוך ובמגפת הקורונה, וכעת גם בניהול אוכלוסייה תחת מתקפת רקטות • זה לא מקרי שזה קורה כשאמון הציבור ברשויות יותר גבוה מבממשלה

זירת נפילת רקטה. "מעדיפים שלא לקחת סיכון" / צילום: Reuters, Ilia Yefimovich
זירת נפילת רקטה. "מעדיפים שלא לקחת סיכון" / צילום: Reuters, Ilia Yefimovich

בשבוע האחרון, בדומה בסבבי לחימה קודמים, הודיעו ראשי רשויות מקומיות (בעיקר החזקות שבהן) על כך שהם מחמירים מעבר להוראות פיקוד העורף ולא יקיימו לימודים בתחומם. הפעם היו אלה ראשי העיר של ראשון לציון, חולון, בת ים ואחרים שהודיעו לתושביהם שמוסדות החינוך לא ייפתחו, רגעים לאחר הודעת פיקוד העורף שצמצמה את סגירת מוסדות הלימוד לעוטף עזה בלבד. לא מדובר בתופעה חריגה, אלא במרד מתמשך שצבר תאוצה בימי הקורונה ומנוהל על ידי ראשי רשויות חזקות שמבקשים לעצמם עוד סמכויות על חשבון השלטון המרכזי.

לראשי העיר שפועלים כך יש על מה לסמוך. לפי מדד הדמוקרטיה לשנת 2018, אמון הציבור ברשויות המקומיות עמד על 53%, לעומת 30.5% בלבד בממשלה ו-27.5% בכנסת. התופעה התרחבה בתקופת הקורונה בין הגל הראשון לשני. בעוד שבגל הראשון המדינה נטלה לעצמה את הסמכויות כולן וספגה ביקורת רבה על חוסר יכולתה להבחין בין רשויות ותשתיות, בגל השני עם מודל הרמזור, קיבלה כל ראשות את היכולת לפעול באופן אוטונומי ולספק פתרונות טובים יותר ומתאימים יותר לתושביה.

יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין, חיים ביבס, התייחס להחלטות האחרונות שקיבלו ראשי ערים - והוא בתוכם - שלא לקיים לימודים בניגוד להנחיות פיקוד העורף: "לצד ההנחיות שמגיעות מהפיקוד על סגירת הלימודים, יש את המרחב והמרווח לכל רשות מקומית ולכל ראש רשות לקבל החלטה אם הוא נמצא בטווח גבולי, שהתכלית שלה היא להחמיר עם ההנחיות. זו סמכות לגיטימית. כמו שעשו בראשון לציון או בת ים, שם לחלק מבתי הספר אין ממ"דים בכלל ולכן הם מקבלים החלטה שהם לא מפעילים את מערכת החינוך".

לדברי ראש עיריית בת ים צביקה ברוט, "ידענו שלא בכל מוסדות החינוך יש ממ"דים. כשקיבלנו את ההחלטה אמרו לנו 'אולי אתם מגזימים?', אבל כשהחל הירי אמרו לנו כל הכבוד. יש היום רצון מתגבר של ראשי רשויות לקבל החלטות עצמאיות ובייחוד אחרי הקורונה. לפני עשור, למשל, כשפיקוד העורף היה נותן הנחייה לגבי לימודים כולם היו מקבלים את זה, והיום אנחנו 'עושים חושבים' בעצמנו".

ראש עיריית ראשון לציון רז קינסטליך אמר לגלובס, "במקרה הזה, ההנחיות היו גבוליות באשר לראשון לציון ואנחנו החלטנו להחמיר ולא לפתוח את מערכת החינוך, כדי לא לקחת שום סיכון. עדכנו את פיקוד העורף, שאף תמכו בהחלטה שלנו".

עוד אומר קינסטליך כי "כמי שאמון על ביטחונם של כ-300 אלף תושבים - אני נדרש לעיתים, לצד ההנחיות, להפעיל שיקול דעת ולקבל החלטות למען תושבי העיר, גם אם ההחלטות הללו לא פשוטות או לא פופולריות. ב-2012 במבצע עמוד ענן וב-2019 במבצע 'חגורה שחורה' נפלו טילים ישירים על ראשון לציון, אחד מהם בסמיכות לבית ספר, אין צפי לאן המבצע הנוכחי עוד יסלים ולכן אנו מעדיפים שלא לקחת סיכון בכל הקשור לביטחונם של התושבים".

לא רק בשעות חירום

אך לא מדובר רק בסבבים ביטחוניים, החוקר אריאל פינקלשטיין, ראש פרויקט שלטון מקומי במכון הישראלי לדמוקרטיה אומר כי "התופעה הזו לא ייחודית לחירום. בנושא החינוך, למשל, ראשי ערים נכנסים יותר ויותר לתחום החינוך ולא נשארים רק בתחום בינוי ותיחזוק מוסדות הלימוד. התושבים מעוניינים בחינוך טוב יותר והרשות בתגובה נכנסת פנימה ומתקצבת מעבר למה שמעניק משרד החינוך. באופן רחב יותר יש מרד של ראשי רשויות חזקות בעיקר בדרישה עקרונית ליותר סמכויות".

אריאל פינקלשטיין / צילום: עודד אנטמן

ולמה זה קורה? במדד הביזור לרשויות המקומיות של חוקרי הבנק העולמי, נמצא כי ישראל מדורגת במקום ה-94 מתוך 182 מדינות בעולם, ומכלל מדינות ה- OECD ישראל דורגה במקום הנמוך ביותר, כלומר בתואר כמדינה הכי פחות מבוזרת. בולט במיוחד הדירוג הנמוך של ישראל במדד הביזור הפיסקלי, הבוחן את העצמאות של הרשויות המקומיות לנהל את תקציבן, ובמדד הביזור המינהלי, הבוחן את העצמאות שלהן לנהל את כוח האדם שלהן. בשני מדדים אלו דורגה ישראל במקום 109 בעולם, ובמקום הנמוך ביותר מכל מדינות OECD , כך לפי המחקר של פינקלשטיין.

מדד אחר של OECD מתמקד במדידת הביזור הפיננסי לרשויות המקומיות במדינות, לפי שיעור המיסים המקומיים שהרשויות המקומיות רשאיות להחליט עליהם באופן עצמאי. גם לפי מדד זה ישראל היא המדינה הריכוזית ביותר ב־OECD ובפער ניכר מכל המדינות. 95.1% מהמיסוי המקומי בישראל נקבע על ידי המדינה, לעומת 7.8% בממוצע במדינות OECD. מלבד אוסטריה, בשום מדינה שיעור המיסוי המקומי הנקבע על ידי השלטון המרכזי אינו עולה על 20%.

הקורונה שינתה את המשחק

במגפת הקורונה הדרישה לניהול מקומי של המשבר הביאה לידי ביטוי את הרצון לעצמאות של הרשויות מול הממשלה.

לדברי ברוט, "הקורונה הוכיחה כי במשבר חירום מתמשך הממשלה יכולה לנהל רוחבית והיא לא יודעת לנהל אותו מקומית. יותר מזה, לא יכול להיות מצב שתבוא המדינה ותגיד אתם אחראים לחיי התושבים וחיי התלמידים, אם אתם פותחים את בתי הספר, אבל אין לכם את הסמכות לנהל את זה".

ברוט מזכיר החלטות מקומיות שקיבל בבת ים והוכתרו כהצלחה בין היתר על סגירת חופי הים ובתי הכנסת בתקופת הקורונה. "בזמן שבכנסת התקוטטו ולא ידעו לקבל החלטה ואחרי שהקניונים נסגרו ובתי הספר, ואני אומר את זה כאדם דתי, שזה לא הגיוני שאין הגבלה בבתי הכנסת - היינו הרשות הראשונה לסגור את בתי הכנסת. עשיתי את זה תוך רתימת רבני העיר לטובת הביצוע, דיברתי איתם אחד אחד".

והמגמה צפויה להתגבר. ביבס: "הרחבנו את זה גם בתקופת הקורונה ואנחנו מתכוונים להיאבק על כך שאנחנו בסופו של דבר נקבל יותר סמכויות. הקורונה ועיתות חירום מוכיחות שככל שרשות מקומית תקבל יותר סמכויות היא תוכל להעניק לתושבים שירותים ממוקדים יותר וטובים יותר".ניתוק מקומי מהממשלה הימנית

האם זה קשור למשבר הפוליטי, ואקום שנוצר?

"זה לא קשור", משיב ביבס. "זה היה גם כשהייתה ממשלה מסודרת. זה היה גם בצוק איתן ובכל זמן חירום שהיה לנו טילים ורקטות מעזה. בזמנו היה את הסיפור בבאר שבע, שראש העיר החליט לסגור את בתי הספר למרות שהיה יכול להשאיר אותם פתוחים ויום למחרת נפל טיל בבית ספר".

גם ברוט טוען כי אין קשר לוואקום המנהיגותי בישראל. "ממשלת מעבר משפיעה על תקציבים ויכולת תכנון אסטרטגית, אבל לא על מצב חירום. גם בקורונה וגם עכשיו הממשלה עובדת ואני חושב שעובדת טוב בצורה רוחבית. בכל פעם שפניתי לראש הממשלה והשרים, לא תמיד אהבתי את התשובות, אבל תמיד היה לי מענה זמין".

בניגוד להם טוען החוקר פינקלשטיין כי למשבר הפוליטי-מנהיגותי המתמשך בישראל דווקא יש קשר לראשי הערים שתובעים סמכויות ניהוליות רחבות יותר מאשר בעבר. "המשבר הפוליטי מציף שוב את זה שהאמון ברשויות המקומיות גבוה בפער עצום מהממשלה ובכנסת. בקורונה הגוף היחיד שהאמון בו עלה זה הרשויות המקומיות, בעוד ביתר הרשויות כמו הממשלה והכנסת האמון ירד. ולכן ראשי ערים אומרים 'תנו לנו' וזה קורה בגיבוי הציבור".

בעיה נוספת עליה הוא מצביע היא הניתוק בין שלטון הימין לבין השיוך האידיאולוגי של אותן רשויות חזקות. "בגלל שאנחנו הרבה שנים בשלטון ימין וברוב הרשויות שאנחנו מדברים עליהן המצביעים הם מרכז ושמאל, לרשויות יש נטייה מרכז-שמאלה. זה מייצר ניתוק שלהם מהחלטות של הממשלה. כמו הדיבור על 'מדינת תל אביב', הזיהוי התואם בין ראשי הערים למצביעים ובניגוד לזיהוי עם הממשלה ונבחריה מקל על ראשי הרשויות לקבל החלטות שהן סוג של 'מרד בממשלה'".

עוד כתבות

טיל L-SPIKE 4X / אילוסטרציה: דוברות רפאל

נגמ"שים וטילים: הרכישה הגדולה של גרמניה, והקשר לרפאל

צבא גרמניה ברכישת ענק של 200 נגמ"שים עם משגרים מתוצרת רפאל ● חברת האוזניות מנתניה, שנסחרת בבורסה בניו יורק, החלה במכירת מערכות שמע טקטיות ללקוחה ביבשת אסיה ● וגם: הודו השלימה את המשלוח הראשון לצבא מרוקו של משוריינים במסגרת עסקה רחבה בין הצדדים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

איי פוקלנד / צילום: Shutterstock

32 אלף חביות ביום: החברה הישראלית שמצאה נפט באוקיינוס האטלנטי

15 שנה עברו מאז התגלה נפט באיי פוקלנד שבאוקיינוס האטלנטי ● אלא שמאז המאגר עבר בין חברות, שנקלעו לקשיים, ונשאר על הנייר ● בחודש שעבר נאוויטס הישראלית רשמה פריצת דרך - והחל מ־2028 תפיק ממנו 32 אלף חביות ביום ● המהלך צפוי להזרים מיליארדי דולרים לטריטוריה הקטנה, שעד היום התבססה בעיקר על דיג ● איך היא תשרוד את הצמיחה הדרמטית?

שוק הסטרימינג / צילום: Shutterstock

HBO Max יעלה לישראל ב-13 בינואר. כמה זה יעלה?

חברת וורנר ברדרס דיסקברי הודיעה היום על תאריך ההשקה בישראל של HBO Max, שירות הסטרימינג הגלובלי שלה, וחשפה גם את המחירים לקהל המקומי ● מספר שעות לאחר הודעת HBO, הספקיות yes והוט הודיעו על שיתוף-פעולה אסטרטגי עם החברה, אך לא ציינו בהודעתן את המחירים המוצעים

סניף של טסלה באירופה / צילום: Shutterstock

טסלה מדווחת על ירידה של 16% במסירות - ומאבדת תואר יוקרתי

סיום הסובסידיה האמריקאית לרכבים חשמליים וביקוש אירופי מתמוטט פגעו במכירות הרכבים החשמליים הגלובליות

קרקעות / אילוסטרציה: Shutterstock

3 מכרזי קרקעות של סוף השנה הקפיצו את הכנסות רמ"י ביותר מ-10%

המכרזים במתחם השלישות ברמת גן, בשדה התעופה בהרצליה ובמחנה סירקין בפתח תקווה הניבו למדינה הכנסות של 3.2 מיליארד שקל, בעוד שכלל ההכנסות בגין שיווקי קרקע בשנה שעברה הגיעו ל-28 מיליארד שקל

שנה מצוינת בבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

שיא של 16 שנה: אלו התשואות של קרנות ההשתלמות וקופות הגמל ב-2025

חודש דצמבר הסתכם בתשואה של כ-1% במסלולים הכלליים, כך לפי בית ההשקעות מיטב ● כפי שהוערך בגלובס, בשנה כולה החוסכים במסלולים הכלליים צפויים ליהנות מתשואה של 15% ובמסלולי המניות מ-25% ● מנגד, מסלולי ה-S&P 500 אכזבו עם תשואה של פחות מ-4%. הסיבה העיקרית: זינוק של מעל 50% בבורסה בת"א

מנהלי השקעות בת''א בוחרים את הפתעת השנה / צילום: Shutterstock

מהראלי בביטוח ועד זינוק השקל: מנהלי השקעות בת"א בוחרים את הפתעת השנה

שנת 2025 שברה כל שיא אפשרי בשוק המניות המקומי, כאשר מדד הדגל של ת"א הניב למשקיעים תשואה פנטסטית של 52% - הגבוהה בבורסות המערב ● מספר השיאים החדשים ששבר המדד היה הגבוה ביותר מאז 1992 (63 השנה), מחזורי המסחר בבורסה זינקו ושוק ההנפקות התעורר לחיים ● ביקשנו ממנהלי השקעות בכירים לסמן את המהלך המפתיע של השנה, ואלה היו הבחירות שלהם

עצות פרקטיות מכתבות חזית המדע / צילום: Shutterstock

איך להישאר חדים בגיל 80 ומה כדאי להכניס לחוזים: 15 עצות שקיבלנו מחוקרים השנה

חוקר המוח שהסביר מה מכשיל בני אדם במלחמות, המומחית שהזהירה מקבלת החלטות תחת לחץ, החוקרת שגילתה מה נותן לנו משמעות בחיים, זוכה הנובל שרוצה לשנות את כללי המשחק בכלכלה, והתובנה האופטימית שכדאי להפנים ● אלה העצות שאספנו השנה מהמרואיינים שלנו במדור "חזית המדע"

גם זה קרה פה / צילום: יח''צ, נקסט ויז'ן

מעל 20 מיליארד שקל: החברה הביטחונית שעקפה בשווי את שטראוס, תשובה וליאורה עופר

נקסט ויז'ן מפתיעה אפילו את עפרה שטראוס ● משרד הכלכלה מוכיח שגם ללא דגלים או שגרירויות, אפשר לקיים מסחר ● וחברות הנדל"ן שכחו כלל חשוב ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Yuki Iwamura

טראמפ: "אם המשטר באיראן ימשיך לירות על המוחים - נבוא להצלתם"

ההסלמה באיראן: המהומות התפשטו כבר ל-27 מוקדים ומתרחשות גם באור יום ●  טראמפ בהתייחסות חריגה למחאות באיראן: "אם המשטר ימשיך לירות על המוחים - נבוא להצלתם" ● נתניהו ופמלייתו המריאו אמש מפלורידה לישראל ● דיווחים שוטפים

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

מינהל התכנון רשם שיא באישור יחידות דיור, אך רובן יישארו על הנייר

מינהל התכנון פרסם את נתוני השנה החולפת, בו מוצגים הפעילות בתחומי הדיור, התשתיות, התחבורה והשטחים הפתוחים ● מהנתונים בתחום הדיור, עולה כי מוסדות התכנון הציגו ביצועים שגבוהים ב-80% מהיעד הממשלתי שעמד על אישור 125 אלף דירות ● פער זה מתקרב כבר למיליון דירות, שלפי קצב הבנייה הנוכחי מספיק ל-15 שנים

OnePlus 15 / צילום: יח''צ

המכשיר שמביס את האייפון באחד המאפיינים הכי חשובים

סמארטפון הדגל הסיני החדש, OnePlus 15, מביא בשורה ענקית בסוללה שמחזיקה מעמד לפחות יום וחצי ומציג ביצועים טובים ● לעומת זאת, מערך הצילום לא מתחרה בענקיות השוק

בוררות בפרויקטי התחדשות עירונית / איור: עומר הופמן

ניהול תביעה בבית משפט או במסגרת בוררות - מה נכון יותר בפרויקטי התחדשות עירונית?

בעלי דירה בפרויקט התחדשות עירונית תבעו את היזמית בטענה כי עבודות הבנייה שעשתה פגעו באיטום של דירתם ● החברה טענה כי בהתאם להסכם התמ"א, על התביעה להתברר בפני בוררות ולא בבית המשפט ● מה החליט בית המשפט?

לא רק בגבול סוריה: המשבר בין טורקיה לישראל הופך להיות גלוי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● דרום קוריאה מחמשת את מצרים בסוללת אריטלריה שנועדה להרתיע את ישראל ● התחרות בין טורקיה לישראל הופכת גלויה בשל המצב השברירי בגבול סוריה ושיתוף הפעולה המתהווה של ישראל, קפריסין ויוון ● לקראת כניסת זוהרן ממדאני לתפקיד, עיריית ניו יורק מפרסמת לראשונה דוח על אנטישמיות ● כותרות העיתונים בעולם

''הלוטוס הלבן'' של HBO / צילום: באדיבות YES ו-סטינג+

לא מתחשבים ביוקר המחיה: HBO נכנסת לישראל, והמחירים עולים

המהלך של HBO מייצר לא מעט חששות בשוק ● כמה שווה המכונית שקיבל השבוע ערן זהבי? ● יו"ר מליסרון רכש שתי יצירות וידאו ארט תמורת כ-40 אלף דולר ● רשת מלונות פתאל יוצאת במהלך לחיילי וחיילות המילואים ● וזה העו"ד שמצטרף כשותף לפירמת עורכי הדין גורניצקי GNY ● אירועים ומינויים

חסן עבאסי / צילום: כפיר זיו

הדוקטור למחשבים שטיפח קריירה מבטיחה בענקיות הטכנולוגיה - ואז החליט לשנות כיוון

חסן עבאסי הקים את אפליקציית HAAT כדי שלתושבים הערבים בצפון יהיה שירות משלוחי מזון ראוי ונוח ● אלא שמאז היא לא מפסיקה להתרחב - והשבוע נכנסה לראשונה לגוש דן ● עם מחירים אטרקטיביים וממשק נגיש היא מבטיחה לתת פייט אפילו לוולט ● ראיון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי יום תנודתי: וול סטריט ננעלה במגמה מעורבת

יום המסחר הראשון של 2026 בוול סטריט התאפיין בתנודתיות, כאשר מניות טכנולוגיה ובמיוחד שבבים תמכו בשווקים, אך המדדים הרחבים נסוגו מהשיאים שלהם ● פוטסי חצה היום לראשונה את רף 10,000 הנקודות ● טסלה דיווחה על ירידה של 16% במסירות רכבים חשמליים ברבעון הרביעי של 2026

צילום: ננו בננה AI

סקר מנהלי השיווק: משקיעים יותר בכלי AI, פחות בטלוויזיה

קהילת "מנהלי שיווק מצייצים" ערכה סקר בקרב כ-400 מבכירי ענף השיווק, ממנו עולה כי כ-75% משוכנעים שהבינה המלאכותית תעשה עד מחצית מעבודתם בשנת 2026 ● הדיגיטל מתחזק כזירת הפרסום המבוקשת ביותר, ולמשפיעני ה-AI עוד יש דרך ארוכה לעשות

זיו יעקובי, מנכ''ל אקרו נדלן / צילום: כדיה לוי

אקרו זכתה במכרז על מתחם חברת החשמל שבתל אביב ותקים מגדלי מגורים ותעסוקה

הקרקע נרכשה תמורת 255 מיליון שקל, מחיר הנמוך בכ-40 אחוז מהערכת השמאי של רמ"י, שעמדה על כ-430 מיליון שקל ● בהתאם לתכנון, תקים אקרו בשטח שלושה מגדלים ולהערכתה, שטח המגורים יעמוד על כ-12 אלף מ"ר, והשטחים המסחריים והתעסוקתיים יסתכמו לכ-36 אלף מ"ר

צבאות נאט''ו מרחיבים את הגיוס / עיצוב: אלישע נדב

צבאות אירופה מרחיבים את הגיוס: האם האזרחים יסכימו להילחם למען המולדת?

אחרי עשורים של שלווה מדינות אירופה משנות סדרי עדיפויות - ומסיטות תקציבים לעסקאות נשק ● אלא שבזמן שמחסני החירום מתמלאים, נחשפת החוליה החסרה: לוחמים ● בשנה הקרובה ייכנסו לתוקף תוכניות גיוס, והן יידרשו לשאלה הקשה: האם אזרחיהן מוכנים לשלם מחיר אישי בשדה הקרב? ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד