גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש לכם רעיון ואתם רוצים לרשום עליו פטנט? כך תעשו את זה

שני מומחים משפטיים בתחום הפטנטים מסבירים כל מה שצריך לדעת בדרך לרישום הפטנט

רישום פטנט / אילוסטרציה: Shutterstock, fizkes
רישום פטנט / אילוסטרציה: Shutterstock, fizkes

פטנט הוא זכות משפטית שמוענקת לממציא מטעם המדינה שבה הפטנט נרשם. רישום הפטנט מאפשר לבעליו למנוע מאחרים את מימוש ההמצאה באותה מדינה לתקופה מוגבלת, שעומדת בדרך-כלל על 20 שנה מיום הגשת הבקשה לפטנט. לשון החוק בישראל מבחין בין המונח "המצאה" - שהיא פעולת הממציא, לבין המונח "אמצאה", המתייחס למוצר עצמו.

דימה ליטווק, עורך פטנטים ושותף בקבוצת ריינהולד כהן המתמחה בקניין רוחני, מסביר כי אם יש לכם מוצר חדש שאתם מאמינים שיש בו צורך אמיתי בשוק, יש לבצע שני דברים במקביל: להתייעץ עם מהנדסים ואנשי פיתוח כדי שיעזרו לכם לגבש את הקונספט הראשוני של המוצר; ולהתייעץ עם עורך פטנטים כיצד ניתן להגן על הקונספט הראשוני של המוצר והאם המוצר יכול להיחשב כחדשני.

לאחר שצלחתם את שני השלבים, תתחילו להכין תוכנית עסקית, לבנות צוות, לפתח אב טיפוס של המוצר, ולגייס מימון למיזם שלכם.

איך רושמים פטנט?

עו"ד דניאל לורבר, שותף במשרד ברנע ג׳פה לנדה, מסביר כי ניתן לרשום פטנט על אמצאה שהיא מוצר או תהליך בתחום טכנולוגי והיא "חדשה, מועילה, ניתנת לשימוש תעשייתי ויש בה התקדמות המצאתית".

איך בודקים ראשוניות של פטנט?

"מומלץ להתחיל בחיפוש עצמאי במאגרי מידע חופשיים ברשת האינטרנט, ובפרט, במאגרי מידע פטנטיים (דוגמת גוגל פטנטים)" אומר ליטווק. אם החיפוש לא הניב תוצאות, מומלץ לפנות לחברת חיפוש מקצועית בליווי עורך פטנטים. "שלב זה חשוב והוא יכול למנוע עוגמת נפש אם בדיעבד יסתבר שהרעיון שלכם לא חדש" מוסיף ליטווק.

צריך לזכור שפטנט הוא טריטוריאלי ובכל מדינה שבה נרצה לקבל פטנט, אנו נדרשים להגיש בקשה לפטנט לרשות הפטנטים המקומית. לדברי עו"ד לורבר, מספיק שנרשם פטנט במדינה בשביל שהיא לא תהיה חדשה, גם אם לא קיים אותו פטנט במדינה בה מעוניינים לרשום את המוצר או התהליך.

כלומר - יש זכות קדימה למי שהגיע ראשון ולכן יש חשיבות רבה להגיש בקשות פטנטים בהקדם האפשרי. בארצות-הברית, שמהווה שוק מוצר עיקרי עבור הרבה מאוד חברות, רשות הפטנטים האמריקאית מאפשרת הגשת בקשה מקדמית, ובמקרה שתוך 12 חודשים מיום הגשתו מוגשת בקשת פטנט מלאה אשר מתקבלת, זוכה להגנה החל מיום הגשת הבקשה המקדימה . בישראל, תוקפו של פטנט הוא ל-20 שנה מיום הגשת הבקשה.

שלב הגשת הבקשה הוא השלב הקריטי ביותר בחיי הפטנט שלכם - אומר ליטווק, ורצוי לבצע אותו קרוב ככל הניתן לשלב בו פיתחתם אב טיפוס. לאחר מכן, בקשת הפטנט מוגשת לאחד ממשרדי הפטנטים בעולם. בנוסף, חשוב לא לפרסם ולא לחשוף בפני אחרים פרטים מהותיים לגבי המוצר טרם הגשת בקשת הפטנט הראשונה.

עו"ד לורבר מסביר כי "היה ולא מדובר ברעיון אשר ניתן להגיש פטנט בגינו, ניתן לדבר עם לקוחות פוטנציאליים או ספקים של המוצר פרי הרעיון, על-מנת לקבל מהם אינדיקציה האם הרעיון אכן פותר בעיה אשר מפריעה להם היום ולקבל מהם אינדיקציה כמה הם היו מוכנים לשלם אם והיה קיים פתרון כזה בשוק".

לורבר מוסיף כי במקרים אלה נכון יהיה לחתום עם אותם גורמים עימם מתייעצים על הסכם סודיות, וגם לאחר מכן, לנסות ולשלוט במידע הסודי המועבר, עד אשר מגיעים לשלב יותר בשל של מערכת היחסים, בו ניתן גם לדרוש התחייבויות יותר משמעותיות בכל הנוגע לסודיות והגנה על קניין רוחני.

מהו הסכם סודיות (NDA), ומתי חותמים עליו?

הסכם שנחתם על-פי רוב בין צדדים שבוחנים ביצוע שיתוף-פעולה ומעוניינים להגן על מידע סודי בטרם חשיפתו לצד השני. עו"ד לורבר מסביר כי הסכם סודיות נעשה על-מנת להגדיל את הסיכוי לשיתוף-הפעולה, בעצם זה שהצדדים ירגישו יותר בנוח לחשוף מידע שמוגן תחת הסכם סודיות.

"הסכם סודיות אמור להיחתם בשלב מאוד מוקדם של בחינת שיתוף-פעולה, וככזה, עליו להיות רחב ככל הניתן ולאפשר הגנה רחבה, מבלי שמי מהצדדים מתחייב להתקשר בהסכם או לחשוף מידע ביחס למידע שמועבר על-ידו".

לדברי ליטווק, "נהוג לחתום על הסכם סודיות בעיקר כדי לאפשר לבעל הרעיון לחשוף אותו בפני משקיעים תוך שהם מתחייבים לשמור אותו בסוד ולעשות בו שימוש רק לצורך המטרה שהוגדרה. רצוי להחתים על הסכם זה כל גורם שאתם באים איתו במגע טרם הגשת בקשת הפטנט הראשונה".

האם כדאי להגיש בישראל או בחו"ל?

עו"ד לורבר אומר שנושא העלויות מכתיב הרבה פעמים את הטון בתחילת הדרך. לדבריו, "צריך לשקול מה שוק המוצר העיקרי בו החברה מתכננת לפעול בו ולפי זה להגיש את הבקשה באותה מדינה".

מהו סימן מסחר?

סימן מסחר משמש אדם או גוף מסחרי ביחס למוצר אשר מיוצר או נסחר על-ידו. עו"ד לורבר מסביר כי "סימן מסחר יכול להיות אותיות, מילים, צלילים או דמויות, כדי לסמן סחורות באופן שיאפשר להן להיות מזוהות על-ידי הצרכנים". כמו בפטנטים, גם סימני מסחר הם טריטוריאליים ביחס למדינה. בשונה מפטנטים, הליך הרישום הבינלאומי של סימני מסחר הוא פשוט בהרבה וניתן לעשותו יחד עם בקשת הרישום שנעשית בישראל למחלקת סימני מסחר ברשות הפטנטים.

מתי עדיף לשמור על פיתוח כסוד מסחרי, ומתי עדיף להגיש עליו בקשת פטנט?

קיימת עדיפות לשמור על פיתוח מסוים כסוד מסחרי אם לא ברור האם ניתן לקבל פטנט על הפיתוח, אומר ליטווק. עם זאת, לדבריו, "ההגנה על סוד מסחרי יכולה להיות מאוד בעייתית. חוץ מזה שקיימת דרישה מחמירה לגבי האופן בו יש לשמור על הפיתוח כדי שייחשב כסוד מסחרי, אזי גם מהרגע שנחשף הסוד, הוא יהפוך לנחלת הכלל ולא ניתן יהיה לטעון להפרה של הזכויות בגינו או להגיש בגינו בקשה לפטנט".

לכן, אם אתם יודעים מראש שיכול להיות קושי בשמירה על הסוד המסחרי לאורך זמן רב, רצוי כבר בשלבים הראשונים להגיש בגינו בקשת פטנט, ולחשוף אותו לחלוטין תוך שנה וחצי ממועד הגשת הבקשה, אך יחד עם זאת לקבל בגינו תמורת החשיפה בלעדיות כמעט-מלאה.

כמה עולה להגיש פטנט?

לדברי ליטווק, העלות הכללית לרישום פטנט כוללת תשלום אגרות ממשלתיות ושכר טרחה לעורכי הפטנטים שיטפלו בבקשת הפטנט שלכם בארץ ובחו"ל. עלות תהליך הרישום של פטנט בודד במדינה אחת יכולה להגיע לעשרות אלפי שקלים.

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות