גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש לכם רעיון ואתם רוצים לרשום עליו פטנט? כך תעשו את זה

שני מומחים משפטיים בתחום הפטנטים מסבירים כל מה שצריך לדעת בדרך לרישום הפטנט

רישום פטנט / אילוסטרציה: Shutterstock, fizkes
רישום פטנט / אילוסטרציה: Shutterstock, fizkes

פטנט הוא זכות משפטית שמוענקת לממציא מטעם המדינה שבה הפטנט נרשם. רישום הפטנט מאפשר לבעליו למנוע מאחרים את מימוש ההמצאה באותה מדינה לתקופה מוגבלת, שעומדת בדרך-כלל על 20 שנה מיום הגשת הבקשה לפטנט. לשון החוק בישראל מבחין בין המונח "המצאה" - שהיא פעולת הממציא, לבין המונח "אמצאה", המתייחס למוצר עצמו.

דימה ליטווק, עורך פטנטים ושותף בקבוצת ריינהולד כהן המתמחה בקניין רוחני, מסביר כי אם יש לכם מוצר חדש שאתם מאמינים שיש בו צורך אמיתי בשוק, יש לבצע שני דברים במקביל: להתייעץ עם מהנדסים ואנשי פיתוח כדי שיעזרו לכם לגבש את הקונספט הראשוני של המוצר; ולהתייעץ עם עורך פטנטים כיצד ניתן להגן על הקונספט הראשוני של המוצר והאם המוצר יכול להיחשב כחדשני.

לאחר שצלחתם את שני השלבים, תתחילו להכין תוכנית עסקית, לבנות צוות, לפתח אב טיפוס של המוצר, ולגייס מימון למיזם שלכם.

איך רושמים פטנט?

עו"ד דניאל לורבר, שותף במשרד ברנע ג׳פה לנדה, מסביר כי ניתן לרשום פטנט על אמצאה שהיא מוצר או תהליך בתחום טכנולוגי והיא "חדשה, מועילה, ניתנת לשימוש תעשייתי ויש בה התקדמות המצאתית".

איך בודקים ראשוניות של פטנט?

"מומלץ להתחיל בחיפוש עצמאי במאגרי מידע חופשיים ברשת האינטרנט, ובפרט, במאגרי מידע פטנטיים (דוגמת גוגל פטנטים)" אומר ליטווק. אם החיפוש לא הניב תוצאות, מומלץ לפנות לחברת חיפוש מקצועית בליווי עורך פטנטים. "שלב זה חשוב והוא יכול למנוע עוגמת נפש אם בדיעבד יסתבר שהרעיון שלכם לא חדש" מוסיף ליטווק.

צריך לזכור שפטנט הוא טריטוריאלי ובכל מדינה שבה נרצה לקבל פטנט, אנו נדרשים להגיש בקשה לפטנט לרשות הפטנטים המקומית. לדברי עו"ד לורבר, מספיק שנרשם פטנט במדינה בשביל שהיא לא תהיה חדשה, גם אם לא קיים אותו פטנט במדינה בה מעוניינים לרשום את המוצר או התהליך.

כלומר - יש זכות קדימה למי שהגיע ראשון ולכן יש חשיבות רבה להגיש בקשות פטנטים בהקדם האפשרי. בארצות-הברית, שמהווה שוק מוצר עיקרי עבור הרבה מאוד חברות, רשות הפטנטים האמריקאית מאפשרת הגשת בקשה מקדמית, ובמקרה שתוך 12 חודשים מיום הגשתו מוגשת בקשת פטנט מלאה אשר מתקבלת, זוכה להגנה החל מיום הגשת הבקשה המקדימה . בישראל, תוקפו של פטנט הוא ל-20 שנה מיום הגשת הבקשה.

שלב הגשת הבקשה הוא השלב הקריטי ביותר בחיי הפטנט שלכם - אומר ליטווק, ורצוי לבצע אותו קרוב ככל הניתן לשלב בו פיתחתם אב טיפוס. לאחר מכן, בקשת הפטנט מוגשת לאחד ממשרדי הפטנטים בעולם. בנוסף, חשוב לא לפרסם ולא לחשוף בפני אחרים פרטים מהותיים לגבי המוצר טרם הגשת בקשת הפטנט הראשונה.

עו"ד לורבר מסביר כי "היה ולא מדובר ברעיון אשר ניתן להגיש פטנט בגינו, ניתן לדבר עם לקוחות פוטנציאליים או ספקים של המוצר פרי הרעיון, על-מנת לקבל מהם אינדיקציה האם הרעיון אכן פותר בעיה אשר מפריעה להם היום ולקבל מהם אינדיקציה כמה הם היו מוכנים לשלם אם והיה קיים פתרון כזה בשוק".

לורבר מוסיף כי במקרים אלה נכון יהיה לחתום עם אותם גורמים עימם מתייעצים על הסכם סודיות, וגם לאחר מכן, לנסות ולשלוט במידע הסודי המועבר, עד אשר מגיעים לשלב יותר בשל של מערכת היחסים, בו ניתן גם לדרוש התחייבויות יותר משמעותיות בכל הנוגע לסודיות והגנה על קניין רוחני.

מהו הסכם סודיות (NDA), ומתי חותמים עליו?

הסכם שנחתם על-פי רוב בין צדדים שבוחנים ביצוע שיתוף-פעולה ומעוניינים להגן על מידע סודי בטרם חשיפתו לצד השני. עו"ד לורבר מסביר כי הסכם סודיות נעשה על-מנת להגדיל את הסיכוי לשיתוף-הפעולה, בעצם זה שהצדדים ירגישו יותר בנוח לחשוף מידע שמוגן תחת הסכם סודיות.

"הסכם סודיות אמור להיחתם בשלב מאוד מוקדם של בחינת שיתוף-פעולה, וככזה, עליו להיות רחב ככל הניתן ולאפשר הגנה רחבה, מבלי שמי מהצדדים מתחייב להתקשר בהסכם או לחשוף מידע ביחס למידע שמועבר על-ידו".

לדברי ליטווק, "נהוג לחתום על הסכם סודיות בעיקר כדי לאפשר לבעל הרעיון לחשוף אותו בפני משקיעים תוך שהם מתחייבים לשמור אותו בסוד ולעשות בו שימוש רק לצורך המטרה שהוגדרה. רצוי להחתים על הסכם זה כל גורם שאתם באים איתו במגע טרם הגשת בקשת הפטנט הראשונה".

האם כדאי להגיש בישראל או בחו"ל?

עו"ד לורבר אומר שנושא העלויות מכתיב הרבה פעמים את הטון בתחילת הדרך. לדבריו, "צריך לשקול מה שוק המוצר העיקרי בו החברה מתכננת לפעול בו ולפי זה להגיש את הבקשה באותה מדינה".

מהו סימן מסחר?

סימן מסחר משמש אדם או גוף מסחרי ביחס למוצר אשר מיוצר או נסחר על-ידו. עו"ד לורבר מסביר כי "סימן מסחר יכול להיות אותיות, מילים, צלילים או דמויות, כדי לסמן סחורות באופן שיאפשר להן להיות מזוהות על-ידי הצרכנים". כמו בפטנטים, גם סימני מסחר הם טריטוריאליים ביחס למדינה. בשונה מפטנטים, הליך הרישום הבינלאומי של סימני מסחר הוא פשוט בהרבה וניתן לעשותו יחד עם בקשת הרישום שנעשית בישראל למחלקת סימני מסחר ברשות הפטנטים.

מתי עדיף לשמור על פיתוח כסוד מסחרי, ומתי עדיף להגיש עליו בקשת פטנט?

קיימת עדיפות לשמור על פיתוח מסוים כסוד מסחרי אם לא ברור האם ניתן לקבל פטנט על הפיתוח, אומר ליטווק. עם זאת, לדבריו, "ההגנה על סוד מסחרי יכולה להיות מאוד בעייתית. חוץ מזה שקיימת דרישה מחמירה לגבי האופן בו יש לשמור על הפיתוח כדי שייחשב כסוד מסחרי, אזי גם מהרגע שנחשף הסוד, הוא יהפוך לנחלת הכלל ולא ניתן יהיה לטעון להפרה של הזכויות בגינו או להגיש בגינו בקשה לפטנט".

לכן, אם אתם יודעים מראש שיכול להיות קושי בשמירה על הסוד המסחרי לאורך זמן רב, רצוי כבר בשלבים הראשונים להגיש בגינו בקשת פטנט, ולחשוף אותו לחלוטין תוך שנה וחצי ממועד הגשת הבקשה, אך יחד עם זאת לקבל בגינו תמורת החשיפה בלעדיות כמעט-מלאה.

כמה עולה להגיש פטנט?

לדברי ליטווק, העלות הכללית לרישום פטנט כוללת תשלום אגרות ממשלתיות ושכר טרחה לעורכי הפטנטים שיטפלו בבקשת הפטנט שלכם בארץ ובחו"ל. עלות תהליך הרישום של פטנט בודד במדינה אחת יכולה להגיע לעשרות אלפי שקלים.

עוד כתבות

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

תיקון והתנצלות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן