גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיכון ובינוי מציעה לרכוש השליטה בחברת האנרגיה פז

היום שלחה שיכון ובינוי מכתב ליו"ר פז, הראל לוקר, ובו הצעה למזג את החברה הבת, שיכון ובינוי אנרגיה לתוך פז, בתמורה להקצאת 58% ממניות פז לידיה של שיכון ובינוי

תחנת דלק פז / צילום: תמר מצפי
תחנת דלק פז / צילום: תמר מצפי

חברת שיכון ובינוי, שבשליטת נתי סיידוף, מצטרפת למאבק על השליטה בחברת פז. היום שלחה שיכון ובינוי מכתב ליו"ר פז, הראל לוקר, מכתב ובו הצעה למזג את החברה הבת, שיכון ובינוי אנרגיה לתוך פז, בתמורה להקצאה של לפחות 58% ממניות פז לידיה של שיכון ובינוי.

לחברת פז 9.54 מיליון מניות רשומות למסחר והיא נסחרה בשבוע שעבר לפי שווי של כ-4 מיליארד שקל. על-פי ההצעה, מתבקשת פז להקצות לשיכון ובינוי לפחות 13.2 מיליון מניות חדשות (כך שהיא תחזיק ב-58% לפחות אחר ההקצאה) בעלות שווי שוק נוכחי של 5.5 מיליארד שקל.

מהלך כזה יגדיל את מספר המניות הכולל של פז ל-22.72 מיליון מניות ואת שווי החברה לכ-9.5 מיליארד שקל, לפי מחיר המניה טרם ההודעה על העסקה. בתגובה להודעה, זינקה היום מניית פז בכ-3% ואילו מניית שיכון ובינוי עלתה בכ-3% למחיר המשקף שווי חברה של 9.8 מיליארד שקל.

לדברי שיכון ובינוי, האסטרטגיה של חברת פז משתלבת היטב עם הנכסים, היכולות והידע שכבר היום קיימים בשו"ב אנרגיה. כך, שקבלת ההצעה תהווה האצת והטעמת יישום תוכנית הדירקטוריון באופן כמעט מיידי.

שיכון ובינוי, תחת הנהגתו של יו"ר והמנכ"ל תמיר כהן, הובילה בחודשים האחרונים מהלך להנפקה בבורסה של מניות החברה הבת, שו"ב אנרגיה. ההנפקה הייתה אמורה לצאת לדרך בתקופה הקרובה, ומסיבה זו מבקשת שיכון ובינוי תגובה מהירה להצעתה מצידם של חברת דירקטוריון פז.

"מכיוון ששו"ב אנרגיה ערוכה להנפקה ציבורית, הרי שכל החומרים זמינים ומעודכנים ובסטנדרט גילוי של הפקה ציבורית ואנו מאמינים שניתן יהיה לשקול את הצעתנו באופן מקצועי יעיל ומהיר. נשמח להעביר את טיוטת התשקיף לעיונכם, לאחר הסדרת סודיות", מציין תמיר כהן במכתבו לחברי דירקטוריון פז.

לדעת שיכון ובינוי, הרציונאל בבסיס המיזוג המוצע נובע מהישענותו על שלוש רגליים המפורטות בתוכנית העסקית של פז: מעבר מאנרגיה ישנה לאנרגיה חדשה, ייזום נדל"ן ורכישות אסטרטגיות. במכתב לדירקטוריון פז, נאמר עוד, כי "שוב אנרגיה היא אחת החברות המובילות בישראל בתחום האנרגיה עם פרויקטים מותקנים בפיתוח מתקדם בארץ ובחו"ל.

"רכישת שו"ב אנרגיה ע"י פז מממשת באחת את האסטרטגיה של פז למעבר לעולם החדש למעבר לעולם החדש של האנרגיה. בין נכסי שו"ב אנרגיה נמצאים, בין השאר (ויחד עם שותפים), תחנת הכוח אורות יוסף (לשעבר רמת חובב), מתקן תרמו-סולארי אשלים, מתקן פוטו-וולטאי צאלים, תחנת הוכח אתגל (בבנייה), ועוד שלל מתקנים ונכסים בארץ ובחו"ל", נאמר במכתב.

בנוגע לרצון של פז למצות את הערך הטמון בנכסי הנדל"ן שלה, מציינת שיכון ובינוי כי היא מחזיקה בחברת שיכון ובינוי נדל"ן (שו"ב נדל"ן), שהיא אחת החברות הוותיקות והאיכותיות בשוק הישראלי. "שו"ב נדל"ן היא אחת מחברות ייזום הנדל"ן הגדולות בישראל וגם מחזיקה במומחיות בניהול נדל"ן מניב ובמומחיות בניהול תהליכים סטטוטוריים להשבחת קרקעות, אשר עשויה להיות דרמטית במיצוע הערכים הטמונים בנכסי הנדל"ן של פז", כותב כהן לדירקטוריון פז.

עוד נאמר במכתב, כי "רכישת פז את שו"ב אנרגיה הינה הרכישה האסטרטגית האולטימטיבית, מהטעם שהרכישה היא מימוש רוב האסטרטגיה של פז 'בלחיצת כפתור'. וכל זאת ללא עול תזרימי. זאת ועוד אחרת - קיימות תועלות רבות נוספות כמו חיסכון באיחוד מטות והתייעלות תפעולית בהתבסס על הפלטפורמה הציבורית הקיימת של פז".

במכתבו מבקש כהן מחברי דירקטוריון פז להודיע עד ל-25 במאי אם ברצונם להיכנס למשא ומתן בנושא. יש להדגיש כי עסקת מיזוג מסוג זה תהיה מותנית בחתימה על הסכם מפורט, באישור רשות התחרות, בקבלת היתר שליטה לסיידוף בחברת פז (בגלל החזקתה של פז בבית הזיקוק אשדוד), וכן בקבלת אישורים נוספים.

תמיר כהן, יו"ר ומנכ"ל שו"ב / צילום: איל יצהר

פז מפעילה 256 מתחמי תדלוק ומתחמים קמעונאיים, אשר במרביתם פועלות חנויות הנוחות Yellow של החברה. פז היא גם בעלת שטחי הנדל"ן עליהם ממוקמים 106 ממתחמי התדלוק שלה, וכן זכויות קנייניות במגרשים עצמאיים שאינם משמשים לתחנות.

בנוסף, עוסקת פז בשיווק ישיר של דלקים ומוצרי נפט לחברות ומפעלים ברחבי ישראל, וכן לחברות תעופה. פעילות החברה כוללת גם בעלות על חברות בנות מתחומי התעשייה, וכן בעלות על בית הזיקוק באשדוד.

פז מתנהלת בשנים האחרונות כחברה ללא גרעין שליטה, מאז מכר בעל השליטה הקודם צדיק בינו את מניותיו לגופים המוסדיים בעקבות דרישות חוק הריכוזיות. בתקופה האחרונה החלו משקיעים שונים לבחון את האפשרות להשתלט על פז.

כך למשל הגישה קבוצת משקיעים בהובלת לאומי פרטנרס הצעה לרכוש 25%-20% ממניות פז בדרך של הקאת מניות חדשות ולפי שווי של 3.8-4 מיליארד שקל. את קבוצת הרוכשים גיבש אבי אורטל, מנכ"ל לאומי פרטנרס, זרוע ההשקעות הריאליות של בנק לאומי והיא מורכבת גם מיזם הנדל"ן רוני יצחקי; מהאחים לבנת, בעלי ענקית התשתיות וההובלה תעבורה, וכן מקרן התשתיות תש"י בניהולו של ירון קסטנבאום.

במקביל, הודיעה רשת הקמעונאות ויקטורי, כי היא מנהלת מגעים לרכישת מניות פז מגופים מוסדיים, אולם הדגישה כי בשלב זה טרם הבשילו לכדי הסכם מחייב. ויקטורי, שבשליטת אייל רביד, נסחרת בבורסה לפי שווי של כ-1 מיליארד שקל לאחר שמנייתה רשמה תשואה מתואמת של כ-90% בשלוש השנים האחרונות.

בתוך כך, דיווחה היום שיכון ובינוי על השלמת עסקה לרכישת 49% מהזכויות בפרויקט סוללות לאגירת אנרגיה בהיקף 400 MWh (מגה וואט-שעה) הנמצא בקליפורניה, ארה"ב. יתרת הזכויות בפרויקט נרכשו במקביל ע"י קרן השקעות בינלאומית, לפי מחרי זהה.

הפרויקט נמצא בשלבי הקמה מתקדמים והוא צפוי לעבור לשלב התפעול המסחרי, להתחבר לרשת החשמל של מדינת קליפורניה, ולהתחיל להניב הכנסות בחודשים הקרובים. עלות רכישת הזכויות בפרויקט על ידי שו"ב אנרגיה הינה כ-190 מיליון שקל, כאשר עלותו הכוללת של הפרויקט תסתכם בכ-750 מיליון שקל, בסיוע מימון בנקאי ל-10 שנים.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק מאבד 2.2%, נטפליקס יורדת בכ-9%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות