גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצצה למסלול החיים של מוחמד מג'אדלה, הפרשן הערבי שכבש את הפריים-טיים

מוחמד מג'אדלה, מנהל חטיבת החדשות ברדיו א-נאס: "ההנהגה הערבית והממשלה חייבות להיפגש ולחשוב איך משקמים את היחסים. אם זה לא יקרה, הזעם שיתפרץ בעוד עשור יהיה בעוצמה שאנחנו לא מסוגלים לתפוס"

מוחמד מג’אדלה / צילום: פידאא דאו
מוחמד מג’אדלה / צילום: פידאא דאו

אישי: בן 28, רווק, גר בבאקה אל גרבייה

מקצועי: מנהל חטיבת החדשות ומגיש בכיר ברדיו א-נאס המשדר מנצרת, ומגיש בכיר בערוץ Musawa המשדר מרמאללה

אני: לויאלי, משקיע את כל כולי בכל מה שאני עושה, מחויב למקצוע וחייב להרגיש שאני ממצה את עצמי.

משפחה: שני הצדדים מבאקה אל גרבייה. סבא מצד אבא, מוחמד, שאני נקרא על שמו, היה אחד ממנהיגי חמולת מגא'דלה, איש פשוט, צנוע וחכם, וסבתא, שילדה 14 פעמים, אמרה שלא היה יום שלא הייתה בהיריון, חלק מהילדים היא ילדה בעמידה תוך כדי עבודה בשדה, הניחה את התינוק בצד והמשיכה לעבוד. הצד של אמא ממעמד הביניים. סבא עו"ד, לסבתא תעודת בגרות ואמא למדה בבית ספר אורתודוקסי יוקרתי בנצרת.

ראלב מג'אדלה: אבא. הוא התחיל את דרכו בהסתדרות, היה במועצה המקומית בכפר, נבחר לכנסת מטעם מפלגת העבודה, והיה יו"ר ועדת הפנים הראשון והשר הערבי הראשון. היום הוא עוסק בייעוץ אסטרטגי ועסקים. כפוליטיקאי צעיר הוא היה מגיע להתייעץ עם עורך הדין הכמעט יחיד באזור, סבא, ושם הוא פגש בחורה צעירה בת 18, שסיימה את לימודיה בתיכון והתחילה לעבוד כמזכירה רפואית בקופת חולים כללית. אחרי שההורים התחתנו, אמא למדה סוציולוגיה ותקשורת, הקדישה את חייה כדי לגדל אותנו ומכיוון שאבא לא היה כמעט בבית, היא הפכה לדמות הדומיננטית בחיי.

ילדות: באקה. השילוב בין אבא - הערבי האסלי עם ניסיון החיים, לאמא -האריסטוקרטית המלומדת, בנה אותי. הבית היה פוליטי. למדתי מה זה הפסד לפני שלמדתי מהו ניצחון. אבא הפסיד בבחירות לראשות המקומית וכשהגעתי לבית הספר למחרת הייתי הבן של זה שהפסיד, הרגשה קשה. אמא הסבירה שזה הפסד במערכה, וזה לא סוף העולם, כמו שניצחון הוא לא מטרה, ויש דברים שהם מעבר לקריירה. זה הפך אותי לריאלי, אבל גם גזל חתיכת ילדות.

הייתי ילד קצת שונה. התעניינתי בפוליטיקה, בחירות, פעילים חברתיים, ראיתי איך נסגרות עסקאות פוליטיות כשהבאתי לאורחים קפה, הבנתי את הטריקים בפגישות הליליות, אבל רציתי להיות עו"ד כמו סבא והדודים שלי, תקשורת לא הייתה אז בכלל אופציה. למדתי בתיכון הכי טוב בבאקה, ניגנתי על פסנתר וגיטרה, ושיחקתי כדורגל בשלוחה של הפועל ת"א. ההורים שלחו אותי ללמוד בתיכון החקלאי ימה שבו למדו רק ערבים, ובנוסף לביולוגיה וכימיה, למדתי גם בניית אתרים.

תקשורת: ב-2007 ביקש ממני איש עסקים לפתוח אתר חדשות מקומי והכיר לי שני עיתונאים. אני הייתי על הגרפיקה והם על התוכן. אחרי שנה, העיתונאים עזבו, אז כתבתי את הכתבה הראשונה שלי על תאונת דרכים והסתבכתי כהוגן. אבל משהו השתנה. הבנתי שאני רוצה להיות עיתונאי ולא מעצב גרפי והפכתי לכתב שטח. סיקרתי אירועים, כתבתי מאמרים וחידדתי את הכישרון ואת הידע בערבית גבוהה.

זהות: אני חי, כמו כל ערבי, בקונפליקט יומיומי ועם זהות מורכבת. אני ערבי, פלסטיני, מוסלמי, אזרח מדינת ישראל. המשורר מוחמד דרוויש כתב שהזהות היא דבר מולד, אבל הדבר הכי יצירתי שיש. במהלך השנים אני מעצב את הזהות שלי בצורה יצירתית כדי שתוכל להכיל הכול. אני גר אצל ההורים בבאקה ולא נמצא בזוגיות כרגע.

קריירה: בסוף התיכון רציתי להתנתק מהתקשורת ולעבוד בחברה היהודית. שלחתי קורות חיים והתקבלתי לעבודה במוקד סלקום ובשירותי הדאטה ובמקביל עבדתי בהפקה ותחקיר ב"אל ג'זירה". אחרי שנתיים הציעו לי להצטרף לערוץ בשפה הערבית בשם I24NEWs, ואחרי התלבטות החלטתי שאני הולך על זה והתחלתי כעורך תוכן. כשלוסי אהריש נכנסה לערוץ וקיבלה את ניהול הערוץ בערבית, היא קלטה אותי, בחור בן 22, עם פוטנציאל שלא ידעתי שיש לי.

יום אחד קראו לי לצאת לשידור לייב, מחוץ למטלות הרגילות, והתחלתי להופיע על המסך. בארבע השנים שהייתי שם הגשתי מבזקים, הייתי הכתב המדיני וכתב המשימות המיוחדות, התלוויתי למשלחות רה"מ, ערכתי והגשתי את המהדורה המרכזית בערבית, ובמקביל קריינתי סרטים דוקומנטריים בערבית באל ג'זירה וב-CNN, ואהבתי את זה.

הבנתי שאני לא רוצה להיות רק במקום אחד. קיבלתי הצעה מהערוץ הטורקי TRT, ואחרי תקופה קצרה ראיתי שהוא לא מתאים לעולם הערכים והתוכן שלי ועזבתי.

ערוץ מוסאווה: האנשים ברשות השידור הפלסטינית ראו אותי ב-I24NEWS והזמינו אותי להצטרף להקמת ערוץ פלסטיני שיפנה לחברה הישראלית. חשבתי שזה אחד הדברים היותר מעניינים שנתקלתי בהם בחיי. ערוץ פלסטיני בערבית שרוצה לפתח שיח עם הצד השני, כי מאז שנתניהו בשלטון אין שיח על שלום.

הקמתי את חטיבת החדשות ועברתי לרמאללה כדי לעשות את זה. זה היה עולם שונה ממה שהורגלתי אליו, מציאות אחרת לגמרי. אחרי שנתיים, כשהערוץ התחיל לעמוד על הרגליים, נשארתי להגיש את המהדורה המרכזית.

רדיו א-נאס: קיבלתי הצעה להקים את מחלקת האקטואליה בתחנה. אנחנו רדיו מקומי, שהקים איש העסקים זיאד עומרי. זהו רדיו אזורי שמתייחס אל עצמו כתחנה ארצית, מכיוון שאין בישראל תחנה ממלכתית - כי התאגיד נתפס כמטעם הממשלה, ואנחנו רוצים למלא את הוואקום. אני עורך את המהדורה המרכזית ומגיש אותה, ואחראי על המבזקים, מערך החדשות והמגישים.

תקשורת ישראלית: לוסי אהריש ניסתה במשך שנים לשכנע אותי להיכנס לתקשורת הישראלית. אמרתי שזה לא מעניין אותי, כי היא לא מבטאת את רחשי הלב שלי. אני רואה איך מדברים שם על החברה הערבית, ומפריע לי שאני שומע שם אנשים שלא יודעים כלום. יש מעטים, כמו אוהד חמו מחדשות 12, שהם מקצוענים ומדויקים, אבל לרובם אין מושג.

כשאני מסתכל על פניו של מנסור עבאס, אני יכול לזהות ניואנסים שאחרים לא רואים, לדעת למה מתכוון איימן עודה באמת. מה שבער בי וגרם לי בכל זאת לדרוך בטריטוריה של התקשורת הישראלית היה ביקור ראש הממשלה נתניהו אצל ראש עיריית נצרת עלי סלאם בינואר. בעקבות הביקור הזה פתחתי טוויטר בעברית וכתבתי "שלום לכולם, שמעתי שזה המקום שיהודים מדברים על ערבים ואפשר לעקוף את המתווך", ומאז אני מנסה להסביר ליהודים מה עובר על הציבור הערבי.

חדשות 12: בעקבות הציוצים התחילו להזמין אותי לאולפן שישי. לא הבנתי עד כמה זה חסר תקדים שפרשן ערבי יופיע שם. מתחילים להכיר אותי ברחוב היהודי.

פוליטיקה: לא, חד משמעית לא יקרה. הפוליטיקה היא המגרש של האנשים הבינוניים במדינה. אם פעם היו בה האנשים הכי טובים, היום אנשים איכותיים בורחים ממנה.

מנסור עבאס: המשותפת עשתה את הצעד הראשון כשהמליצה על גנץ לראשות הממשלה, ומנסור עבאס מצליח לעשות שינוי בטווח הקצר, אבל בארוך הוא לא הצליח עדיין להשיג את מטרתו להשתלב בפוליטיקה ובחברה הישראלית, בגלל שהחברה הישראלית לא בשלה לזה. הציונות הדתית אמרה את זה במפורש, שהיא לא מוכנה להקים ממשלה של "תומכי טרור" והרב דרוקמן הבהיר שזה לא בגלל שעבאס הוא תומך טרור, אלא בגלל שהוא ערבי, גוי.

ערבים ישראלים: האירועים האחרונים חמורים בהרבה, מאירועי 2000. אז השבר היה בין ערביי ישראל לממסד. כעת המשבר הוא גם בין האזרחים, מה שאומר שהפילוג הרבה יותר עמוק משדמיינו. בלי להצדיק בשום אופן פגיעה בבני אדם ורכוש, הכעס הזה אינו רק תוצר של מה שקורה בשייח ג’ראח ועזה אלא כשהמשטרה לא אוכפת בחברה הערבית ולא אוספת נשק, והממשלה לא משקיעה בחינוך, תרבות ותשתיות - ההתפרצות הייתה חסרת שליטה. ההנהגה הערבית והממשלה חייבות להיפגש ולחשוב איך משקמים את היחסים. אם זה לא יקרה, הזעם שיתפרץ בעוד עשור יהיה בעוצמה שאנחנו לא מסוגלים לתפוס. 

עזה: לא מעניין מה תהיה התוצאה בסבב הזה, מי יתקפל או ייכנע, מה שמעניין אותי זה שלמדינת ישראל אין פתרון שהיא שואפת אליו. אנחנו רואים טקטיקה ולא אסטרטגיה. ישראל רוצה לחסל את החמאס - ומאפשרת הזרמת כסף לרצועה; רוצה השהאזרחים יחיו ברווחה וביטחון - ושמה אותם במצור; רוצה שיבחרו הנהגה חדשה - אבל לא נותנת להם אפשרות להצביע. מה שקורה בעזה ובגדה יקריס לגמרי את ההתפארות של נתניהו על הסכמי השלום באמירויות. הסכמי השלום עם בחריין ודובאי לא שווים כלום אם אין שלום בתוכנו.

פנאי: אוהב לשחות בים ומקפיד ללכת לשם בקיץ פעם בשבוע כדי להירגע.

תפיסת עתיד: אני לא מתעסק במה אעשה, אלא במה שאני עושה עכשיו, ומאמין שזה יוביל אותי למקומות טובים.

עוד כתבות

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח: התקדמות בדרך להקמת כוח שמירת שלום ערבי בעזה?

גורם ישראלי בכיר ל"ניו יורק טיימס": "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו" • אחרי תקיפה בעומק לבנון: אזעקות בגולן ובגליל העליון • לקראת פעולה: צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח • צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה • עדכונים בולטים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"