גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנחנו מנצחים בעזה אבל מפסידים בזירה הבינלאומית

אחרי שנים של הזנחה מכוונת, כולנו משלמים כעת את המחיר על הפקרת מערך הדיפלומטיה הישראלי

נתניהו דאג לנטרל את משרד החוץ מכל יוקרה והשפעה / צילום: יוסי זמיר
נתניהו דאג לנטרל את משרד החוץ מכל יוקרה והשפעה / צילום: יוסי זמיר

לפני כמה שנים התגלגל אלי סיפור מעט ביזארי על משרד החוץ. עובדי המשרד, כך נאמר לי, משתדלים באופן קבוע לקבוע את הפגישות הבינמשרדיות שלהם במשרדים האחרים - על מנת שיוכלו ליהנות מהכיבוד שמוגש בישיבות אלו. במשרד החוץ, כך סיפר לי אותו אדם, אין אפילו קפה להציע להם - בגלל הקיצוצים בתקציב המשרד. אירועי הימים האחרונים גרמו להיזכר בסיפור הזה שוב, ובמשמעויות העמוקות יותר שלו.

בשבועיים האחרונים נלחמת מדינת ישראל במספר חזיתות בו זמנית. בדרום מול חמאס, במרכז הארץ מול פורעים ערבים, ולצערי מסתמן שגם בחזית הצפונית. ומעל כל אלו, בלי שרבים מאיתנו נדע - מתרחשת חזית נוספת, חשובה לא פחות - ואולי אף יותר - החזית ההסברתית הבינלאומית של מדינת ישראל.

ושם, ובניגוד לתמונות הניצחון שמשדרים לנו מעזה, אנחנו מפסידים. ביג טיים מפסידים.

נודה על האמת, נתוני הפתיחה שלנו לא מזהירים. סיפור החזק מול החלש כבר מזמן משרת את הנרטיב הפלסטיני, צעדים מעוררי מחלוקת של צה"ל כמו ירי על בניין שמאכלס עיתונאים או ירי על בתי אזרחים לא מוסברים כמו שצריך לתקשורת העולמית, ואנחנו מפסידים נקודות במהירות מטורפת אל מול תמונות של ילדים ונשים, ומספרי הרוגים שהולכים וגדלים.

משרד החוץ נושל מנכסיו המקצועיים

בעשור האחרון, ובעיקר מאז הבחירות של 2015, נושל לאט לאט משרד החוץ מכל נכסיו המקצועיים. תחומי האחריות שלו, הסמכויות השונות וגם התקנים והתקציבים שמגיעים איתן קוצצו ופוזרו בין שלל משרדים הזויים שהוקמו לצרכים פוליטיים, או שניתנו אחר כבוד לאנשי שלומו של ראש הממשלה, בהם פרקליטיו הצמודים וראש המוסד.

אין לנו תקציב מדינה כבר קרוב לשנתיים, אבל בדיקה זריזה בשנים שלפני תגלה שתקציב משרד החוץ קוצץ בעשור האחרון במאות מיליוני שקלים.

והחמור מכל - למי שכבר הספיק לשכוח, במשך קרוב לעשור כיהן המשרד ללא שר בפועל, כאשר השר המכהן הוא ראש הממשלה בנימין נתניהו כתפקיד נוסף.

כבר נכתב רבות על האיום שזיהה נתניהו בתפקיד שר החוץ שהיה נחשב בעבר לתפקיד יוקרתי וממליך מלכים, ועל כך שדאג לנטרל את המשרד הזה מכל יוקרה או השפעה ובדרך שתבצר אותו כ"מלך יחסי החוץ" שלנו. את המחיר על ההתנהלות הזו כולנו משלמים היום - ובענק.

במשך שנים מכרו לנו פה אשליה שמצבנו הבינלאומי מעולם לא היה טוב יותר. שילוב של נשיא אמריקאי נוח וקשרים אישיים שרקם ראש הממשלה נתניהו עם מספר שליטים זרים - סייע להנצחת הסטטוס (וכמובן לחיזוק מעמדו של נתניהו בעיני בוחריו). אבל מי שקצת מבין בדיפלומטיה, יודע שאת העבודה האמיתית שקודמת לביקור ראש ממשלה, ובוודאי אחריו - עושים אנשי המקצוע, הדיפלומטים, אנשי משרד החוץ.

וכשאין מי שיישאר לקדם את האינטרס הישראלי אחרי שנתניהו מצטלם עם מנהיג המדינה - אז תמונת יחסי החוץ של ישראל נראית יפה באלבום, אבל ברגע האמת היא קורסת.

אחרי שנים של הזנחה, רק רצון טוב לא יספיק 

אקח אתכם כמה שנים אחורה.

בשנת 2008 בעופרת יצוקה, ב-2012 בעמוד ענן, וגם ב-2014 בצוק איתן יצא לי לקחת חלק פעיל במאמצי הסברה של משרד החוץ, דרך יוזמות מתנדבים שצצו אז כמו פטריות אחרי הגשם.

ישבתי אז לילות שלמים - וכמוני עוד צעירים ישראלים רבים - והנגשנו את ישראל לעולם, את הנרטיב שלנו. לדברים האלו יש חשיבות עצומה - והם לא קורים כרגע. לא כי אין לנו מתנדבים ומתנדבות - אלא בעיקר כי אין במשרד החוץ את מי שיוביל אותם לעשות זאת.

במשרד החוץ עובדים אנשים מעולים, חוד החנית הדיפלומטית שלנו, אנשי ונשות עשייה מעולים, ציוניים וחדורי שליחות ומוטיבציה. אבל אחרי עשור של הזנחה - דומה כי גם בגיוס כל הרצון הטוב, אין זה מספיק.

אנחנו נצלח את המלחמה הזו, ואת התקופה הקשה הזו, ונצטרך להפיק לקחים. אחד מהם - אולי המשמעותי ביותר שבהם - יצטרך להיות הזנחת, הפקרת, המערך הדיפלומטי של מדינת ישראל, ומשיקולים זרים.

הכותב הוא ראש האגף המשפטי בתנועה לאיכות השלטון

עוד כתבות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים