גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם הפעם זו הכלכלה: 5 גרפים מדגימים את הדרך הפתלתלה לדו קיום

חמישה גרפים על שוק התעסוקה של גברים ערבים, שמסבירים כיצד שנות השפע בישראל דילגו על החברה הערבית ● ד"ר מריאן תחאוכו ממכון אהרן בבינתחומי הרצליה: "צעיר שעסוק בלימודים או בעבודה איכותית, יחשוב פעמיים אם ללכת לפשיעה או להתפרעויות"

לוד בשבוע שעבר. השיח על הסימטריה נטול הקשר / צילום: Reuters, Oren Ziv
לוד בשבוע שעבר. השיח על הסימטריה נטול הקשר / צילום: Reuters, Oren Ziv

40% מהגברים הערבים הצעירים בישראל, בגילאי 18-20, אינם עובדים ואינם לומדים. זה אחד הנתונים הבולטים העולים ממחקר אותו הציגו ד"ר מריאן תחאוכו ועמיתיה בכנס שהתקיים במרכז אהרן במרכז הבינתחומ הרצליה, בחודש שעבר. זה נתון שמשמעותו מרחיקת לכת. "ארבעה מכל עשרה נערים ערבים פשוט לא עושים כלום בחיים שלהם", אומרת ד"ר תחאוכו. והנתון הזה נכון לרבעון האחרון של 2019 - כלומר עוד לפני פרוץ הקורונה. מאז המצב רק הורע.

ד"ר תחאוכו, מנהלת המרכז למדיניות כלכלית של החברה הערבית במכון אהרן במרכז הבינתחומי בהרצליה, הציגה בכנס יחד עם עמיתיה למחקר, שנערך בשיתוף אגף הכלכלנית הראשית במשרד האוצר, עוד שורת נתונים המעידים על מצב התעסוקה הקשה בחברה הערבית  (למחקר היו שותפים אסף גבע, נג'יב עמריה, ד"ר טלי לרום וקיריל מושקלב). זה נושא עליו היא מנסה להתריע מזה זמן, לדבריה, "ובעיקר על התופעה של חוסר המעש בקרב צעירים ערבים", בה נרשם זינוק דרמטי בשנים האחרונות.

בראיון לגלובס, שהתקיים שעות ספורות לפני שורת מקרי האלימות הקשה בליל רביעי בשבוע שעבר, הסבירה תחאוכו כי בראייתה, למצב הכלכלי תפקיד מתפתח בהתלקחות. "צעיר ערבי שעסוק בלימודים שלו, בהשכלה הגבוהה, או עסוק בתעסוקה איכותית, יחשוב פעמיים אם ללכת לכיוונים של פשיעה או של התפרעויות. אין שום ספק שהגורם הכלכלי הוא הדומיננטי בסיפור הזה".

ואם לקחת צעד אחורה, למגמות הכלליות של השנים האחרונות, "הדבר הבולט שאנחנו רואים בנתונים זה חוסר היכולת של האוכלוסייה הערבית להשתלב כלכלית", אומרת תחאוכו. אלה כמה מהנתונים שהיא מציגה.

1. ירידה בתעסוקה בחברה הערבית עוד לפני המגפה

 

זה נראה רחוק כרגע, אבל ערב משבר הקורונה כלכלת ישראל רשמה גאות, כששיעור האבטלה יורד לשפל היסטורי. אלא שדווקא בקרב הגברים הערביים, מסתבר, נרשמה ירידה בשיעור התעסוקה - ואפילו ירידה חדה. מתחילת 2018 ועד תחילת 2020, ערב המשבר, שיעור התעסוקה של הגברים הערבים מגילאי 15 ומעלה ירד מ-58.9% ל-53.9% - כלומר ירידה של חמש נקודות האחוז תוך שנתיים בלבד. "זו ירידה דרמטית בשיעורי התעסוקה של הגברים הערבים, שמלכתחילה יותר נמוכים", אומרת תחאוכו.

2. התאוששות אטית במיוחד ממשבר הקורונה 

תחאוכו אמנם מתמקדת במצב התעסוקה בקרב הגברים הערבים עוד לפני הקורונה, אבל אין ספק שהמגפה הרעה את מצבם, גם בהשוואה לגברים יהודים, חרדים ושאינם חרדים.

 

בסוף הסגר השלישי, בינואר 2021, אחרי שנה של קורונה, הגברים הערבים ספגו את הירידה הגדולה ביותר בשיעור התעסוקה, 21%, בהשוואה לינואר 2020. בקרב גברים יהודים לא-חרדים, לצורך השוואה, נרשמה ירידה של 13% בשיעור התעסוקה באותה תקופה.

"מסגר לסגר היכולת של האוכלוסייה הערבית לחזור לתעסוקה הולכת וקטנה", אומרת תחאוכו. "ומסגר לסגר הפער בינם לבין יתר האוכלוסיות, כולל האוכלוסיה החרדית, שנחשבת לחלשה בישראל, הולך וגדל".

3. להשכלה יש תפקיד מפתח בשמירה על תעסוקה

כשמעמיקים בנתונים על הירידה בתעסוקה ערב המשבר, ומפלחים אותם לפי גיל, השכלה ומשליח יד, ממשיכה תחאוכו, מתגלה "תמונה מאוד ברורה וחדה. הירידה הכי משמעותית הייתה דווקא בקרב הצעירים, מגיל 18 עד 34. וכשמפלחים לפי רמות השכלה מגלים שבקרב האקדמאים לא הייתה שום ירידה בתקופה הזו. כל הירידה הייתה בקרב הגברים הלא משכילים".

 

העניין, היא מסבירה, הוא ש"רוב הגברים באוכלוסייה הערבית הם לא משכילים. כלומר הפער שהיה מלכתחילה בין האוכלוסייה הערבית לאוכלוסייה היהודית בתעסוקה נבע מרמות ההשכלה הנמוכות של הגברים הערבים. ומאותו גורם בדיוק אנחנו רואים גם את הירידה בתעסוקה שלהם בשנים האחרונות".

ופה מסתתר גם ההסבר, לפי תחאוכו, לכך שערב הקורונה שיעור התעסוקה בקרב הגברים הערבים ירד בחדות, דווקא בתקופה טובה לכלכלה. "המשק הישראלי פורח ומשגשג והגברים הערבים נשארים מאחור. הסיבה לכך היא שעולם מהעבודה משתנה ומתקדם. יש תהליכים של אוטומציה, של דיגיטציה. הביקוש בשוק העבודה לעובדים עם רמת הון אנושי גבוהה הולך וגדל, ולעומת זאת הביקוש לעובדים עם מיומנויות וכישורים נמוכים הולך וקטן. ואנחנו לא רואים איזושהי עלייה או איזושהי מגמה חיובית מבחינת רמת ההשכלה של הגברים הערבים. עולם העבודה מתקדם, והגברים הערבים עומדים במקום מבחינת הכישורים והמיומנויות שלהם, והם פשוט נפלטים משוק העבודה. ומי שהכי נפגע זה הצעירים".

4. תחרות גוברת מול עובדים ערבים מול  זרים

פילוח נוסף שאותו מבצעים תחאוכו ועמיתיה הוא לפי ענפים. בשני ענפים בולטת במיוחד הירידה בשיעור התעסוקה בקרב גברים ערבים - התעשייה והבינוי. אלא שבעוד שבתעשייה נרשמה ירידה גם בתעסוקת גברים יהודים, הרי שבענף הבנייה הפגיעה ממוקדת בגברים ערבים. תחאוכו מציעה הסבר: כניסתם של העובדים הזרים, שחלקם בענף הבנייה הוכפל בעשור האחרון, מ-15% ל-30%.

 

"העובדים הזרים שנכנסים לענף הבניין נכנסים לעבודות הכי פשוטות, שלא דורשות מיומניות של עברית והשכלה. אלה בדיוק המאפיינים של האוכלוסיה הערבית. אנחנו רואים ירידה במספר הערבים המועסקים בענף הבניין בעשר שנים האחרונות, ועלייה דרמטית של העובדים הזרים, שפשוט מחליפים אחד לאחד את העובדים הערבים, שהם בעלי אותן מיומניות בדיוק".

"צריך לזכור שענף הבנייה הוא הענף עם שיעורי התעסוקה הגבוהים ביותר בקרב גברים באוכלוסייה הערבית. ברגע שהעובדים הזרים מחליפים אותם, המשמעות היא פגיעה דרמטית בתעסוקה של הגברים הערבים". הפגיעה בצעירים מודגשת במיוחד, מוסיפה תחאוכו. "מי שכבר נמצא בענף ויש לו ותק, נשאר. אבל הצעירים לא מצליחים להיכנס לענף הזה".

5. שיעור גבוה של צעירים שלא לומדים ולא עובדים

הירידה בתעסוקה אותה מזהה תחאוכו בקרב הגברים הערבים, ושהחלה כאמור עוד לפני המשבר, תורגמה לעלייה בשיעור 'חסרי המעש'. כך מכונים בז'רגון הכלכלי מי שאינם מצליחים להשתלב לא בשוק העבודה ולא בהשכלה הגבוהה. לא פחות מ-40.6% מגברים הערבים בגילאי 18-20 לא עובדים לא לומדים - כך העלה מחקר משותף שערך מכון אהרן בשיתוף עם זרוע העבודה ומשרד ראש הממשלה.

 

"דרך אגב, שיעור חוסר המעש בקרב הבנות הצעירות הערביות יותר גבוה מזה של הבנים", מחדדת תחאוכו. "ההבדל המהותי הוא שבקרב הבנות זה לא מתורגם לפשיעה ולפעילות לא נורמטיבית. וחשוב להדגיש שהעלייה בחוסר המעש נכונה גם בקרב צעירים שסיימו י"ב עם זכאות לבגרות. כלומר היא מאפיינת פלח מאוד גדול מהצעירים. זה מצב מסוכן מבחינה חברתית-כלכלית, גם לאוכלוסיה הערבית וגם למדינה. אני לא חושבת שיש מישהו שלא מבין את החומרה ואת ההשלכות שיכולות להיות לדבר הזה".

עוד כתבות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים