גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לדלג, להקסים, לשגע ולכופף ידיים: סוד ההצלחה של מזכירי המדינה האמריקאים

הנרי קיסינג'ר גרר את ישראל, את מצרים ואת סוריה אל הסדרי ביניים שאיש זולתו לא היה משיג ● ג'יימס בייקר גרר את ישראל אל ועידת מדריד, שהיא שנאה ● לשניהם היו היתרונות של כריזמה ושל כוח פוליטי ● לא ברורים מה הם סיכויי הפתיחה של מזכיר מדינה שהוא רק "הדיפלומט הראשי"

מזכיר המדינה אנתוני בלינקן ומאחוריו רה"מ בנימין נתניהו. מלאכתו של מזכיר מדינה אמריקאי הייתה קלה יותר פעם / צילום: Associated Press, Alex Brandon
מזכיר המדינה אנתוני בלינקן ומאחוריו רה"מ בנימין נתניהו. מלאכתו של מזכיר מדינה אמריקאי הייתה קלה יותר פעם / צילום: Associated Press, Alex Brandon

חוכמתו של אנתוני בלינקן, עמקותו, ניסיונו, גינוניו וחינניותו אינם מוטלים בספק. אין זה מן הנמנע שיום אחד הוא יועלה על נס. אבל הוא אינו קרוץ מן החומר של שרי חוץ אמריקאים גדולים. הסיבה הפרוזאית היא מיעוט משקלו הפוליטי.

יש סיבה שארה"ב הפקידה, לפני 230 שנה ויותר, את ענייני החוץ שלה בידי "מזכיר המדינה". בעל התואר הזה היה יותר משר החוץ. הוא נועד להיות בכיר חברי הקבינט. אין זה מקרה שחמישה משמונת הנשיאים הראשונים של ארה"ב כיהנו כמזכירי המדינה בממשלי קודמיהם; ורבים מיורשיהם ניסו להיבחר לנשיאים, ונמנו עם הפוליטיקאים הבולטים ביותר של דורם. כאשר נשיאים רצו מזכירי מדינה חזקים, הם מצאו אותם בין סנאטורים ומושלי מדינות, לא בין ותיקי הסגל הדיפלומטי.

זה התחיל להשתנות בתקופה שלאחר מלחמת העולם השנייה, אולי מפני שנשיאים נטו לנהל בעצמם את מדיניות החוץ שלהם, ולא היו זקוקים לשרי חוץ עם בסיס כוח עצמאי. בזמן טרומן, אייזנהאור, קנדי, ג'ונסון, קרטר, קלינטון ובוש הבן התחיל להתפתח האיפיון "הדיפלומט הראשי", כדי לתאר את מזכיר המדינה. זה נשמע חשוב, אבל דיפלומטים ראשיים אינם טובעים חותם, מפני שאין להם משקל, לא בתור שכאלה.

שני מזכירי המדינה רבי הכוח ביותר של זמננו (שלא סבלו זה את זה) היו הנרי קיסינג'ר, תחת ניקסון ופורד (1973־1977), וג'יימס בייקר, תחת בוש האב (1989־1992). קיסינג'ר היה מניפולטור מזהיר של נסיבות, והצליח להחתים את ישראל, את מצרים ואת סוריה על הסכמים שספק אם איש זולתו היה מסוגל להניב. בייקר ניחן בהבנה פוליטית נדירה. הוא האיש שגרר את ממשלת הליכוד של יצחק שמיר ושל משה ארנס אל ועידת מדריד, ב־1990, והושיב אותה מול פלסטינים מאושרי־אש"ף כשהיא "בועטת וצורחת", ברוח המימרה האנגלית.

מזכיר המדינה ג'יימס בייקר עם רה"מ יצחק שמיר, 1991 / צילום: Associated Press, Doug Mills

הילרי קלינטון הייתה יכולה להגיע אל מדרגתם, מפני שהיו לה משקל פוליטי ושאיפות פוליטיות - אבל הנשיא אובמה גמר אומר להיות מזכיר המדינה והיועץ לביטחון לאומי של עצמו, לא בהכרח לטובת ארצו. מייק פומפיאו הביא אתו הרבה מאוד פוליטיקה (מן הזמן שבו שימש ציר קונגרס ימני מאוד), אבל לאו דווקא כובד משקל.

"שליחים מיוחדים"

בלינקן בא בידיים פוליטיות ריקות. יש יחסי אמון הדוקים בינו לנשיא, וזה כמובן חשוב ביותר, אבל הוא לא הוסיף משקל סגולי. משקלו הסגולי של קיסינג'ר ניכר בזירה החיצונית; משקלו הסגולי של בייקר ניכר בזירה הפנימית. שניהם היו זקוקים למשקל הזה, כדי להיחלץ ממשברים, כדי להתגבר על ביקורת, ובייחוד כדי להערים על הציפיות הטבעיות.

נשיאים אמריקאים חזרו והכירו בחולשות הנתונות של "הדיפלומטים הראשיים" שלהם, ומינו שליחים מיוחדים עם כובד משקל. קרטר שלח פוליטיקאי (יהודי) חריף מטקסס, רוברט סטראוס, להחיות את מה שקראו אז "שיחות האוטונומיה" בין ישראל למצרים, בסוף שנות ה־70; קלינטון שלח את מנהיג הסיעה הדמוקרטית בסנאט לשעבר, ג'ורג' מיצ'ל, לעשות שלום בצפון אירלנד, בסוף האלף הקודם; 13 שנה אחר כך, אובמה שלח את מיצ'ל לנסות ולהחיות את תהליך אוסלו. הוא הבין שמיומנותו של דיפלומט רב ניסיון (דניס רוס) אינה מספיקה; שנחוץ גם משקל פוליטי. לא עזר.

הוא הקסים, הוא שיגע

תקן הזהב של הדיפלומטיה המזרח תיכונית הוא כמובן קיסינג'ר, שהיה תחילה יועצו של הנשיא ניקסון לביטחון לאומי במשך כמעט חמש שנים לפני שנוספה לו כהונת מזכיר המדינה, חודש אחד ופחות לפני מלחמת יום הכיפורים. הוא הגיע למזרח התיכון להשיג הפסקת אש, אבל שיקע את עצמו בינואר 1974 במה שעמדה להיקרא "דיפלומטיית הדילוגים".

הוא הקסים את המצרים, זאת אומרת את אנוואר סאדאת; הוא שיגע את הישראלים, מגולדה מאיר ומטה, אבל גם היפנט אותם; ואולי הצלחתו הגדולה ביותר הייתה המסת נציב הקרח, הלוא הוא חאפז אל־אסד מסוריה. הוא ביקר בדמשק 15 פעמים, בירושלים - 16 פעמים, וטס 38,768 ק"מ הלוך ושוב ביניהן.

הנכסים הגדולים ביותר שלו, חוץ מזה שייצג את נשיא ארה"ב, היו הכריזמה והמוניטין. סאדאת התאהב בו. לאחר שנחתם הסכם ההפרדה הראשון בין ישראל למצרים, נשיא מצרים לקח את קיסינג'ר אל הגן הטרופי ליד חווילתו באסואן, ונשק לו מתחת לעץ המנגו. "אתה אינך רק ידידי", הוא אמר לו, "אתה אחי". קיסינג'ר גמל לו בעין יפה. הוא כינה אותו "נביא".

הצלחותיו של קיסינג'ר במזרח התיכון הנחילו לו פופולריות יוצאת מגדר הרגיל בארה"ב גופה. סקר דעת קהל בתחילת 1974 הראה, כי 85% מהאמריקאים גומרים עליו את ההלל, יותר ממה שקיבל עד הזמן ההוא איש ממשל כלשהו, מן הנשיא ומטה. הוא הוכרז Super-K על עמוד השער של השבועון "ניוזוויק" ו"בעל הנס" על עמוד השער של "טיים".

ב־1975, לאחר שקיסינג'ר השיג (בניסיון שני) הסכם הפרדה נוסף בין ישראל למצרים, הנשיא ג'רלד פורד אמר, כי זה "אחד ההישגים הדיפלומטיים הגדולים ביותר של המאה הזו". קיסינג'ר, אולי מפני שהבחין בהגזמה, הגיב בחיוך, "מדוע 'המאה הזו'?", הוא קרץ.

אבל ההסכם הזה לא היה סתם תוצאה של עבודה קשה, או של ברק אישי. לאחר שישראל השיבה את פניו ריקן בתחילת 1975, קיסינג'ר העלה את הטמפרטורה ביחסים במידה שלא נראתה זה 20 שנה, ולא תיראה עוד 25 שנה. הוא הכריז על "הערכה מחדש" של יחסי ארה"ב עם ישראל, ושקל בפומבי את האופציה של חזרה אל פורמט ז'נבה: ועידת השלום החטופה, שזומנה בדצמבר 1973, בהשתתפות ברית המועצות. מז'נבה היה יכול לצאת רק הסדר כפוי, והסכנה הזו עזרה לישראל להתרכז.

מזכיר המדינה הנרי קיסינג'ר ושר הביטחון משה דיין, 1973 / צילום: Associated Press, Charles Bennet

הנשיאים דילגו

המזרח התיכון השתנה קצת מאז 1975. בשנות ה־70 היו לארה"ב בעלות ברית אסטרטגיות מן המעלה הראשונה: איראן וטורקיה. הרומן שלה עם מצרים רק התחיל. ביטחונה העצמי של ישראל התערער פלאים ב־1973, והיא האמינה קצת פחות במה שקראו אז "הסיפוח הזוחל". יצחק רבין אמר שהוא מוכן "לבקר בגוש עציון עם ויזה". בסיס התמיכה של ישראל בארה"ב היה רחב, אבל לא עמוק. תופעת התמיכה של הימין הנוצרי עמדה בחיתוליה. אייפא"ק היתה עדיין רחוקה מלהיות מה שנהייתה.

בקיצור: מלאכתו של מזכיר מדינה אמריקאי הייתה קלה יותר. וגם כך, קיסינג'ר נמנע מלנסות ולהגיע אל הסדר כולל, שיצריך טיפול בשאלה הפלסטינית. לא יהיה זה הוגן לבחון את בלינקן על יסוד הצלחתו לעשות מה שאיש מקודמיו לא ממש ניסה.

לא היה עוד מזכיר מדינה מעורב כקיסינג'ר. דרגת האינטנסיביות של דילוגיו חזרה ונרשמה רק פעמיים אחריו, ולא על רגליהם של מזכירי מדינה. שני המדלגים הבאים היו נשיאים. ג'ימי קרטר הציל את הסכמי קמפ דיוויד מהתמוטטות במסע דילוגים בין ישראל למצרים, בתחילת 1979. ביל קלינטון ניסה להציל את שמעון פרס בשארם א־שייח' ב־1996, ואחר כך את אהוד ברק בטאבה, בימים האחרונים של נשיאותו, ב־2001. אבל אפילו כובד משקלו הפוליטי לא הועיל עוד.

דיפלומטיה זהירה ושקדנית תמיד מעוררת הערצה. אבל כשהדברים באים לדון בשלום במזרח התיכון, זהירות היא מן השטן.

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

עד 450 דולר ליום: דיון בכנסת לפיצוי מי שנתקעו בחו"ל במלחמה

ועדת הכלכלה תדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● בנוסף: מתגבש מתווה מטעמם של משרד הכלכלה והתחבורה, שיכלול גם את ההוצאות שהתווספו על הטיסה חזרה לישראל

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת הבנייה בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בת"א; טאואר עולה בכ-3%, סלקום יורדת בכ-3%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר מחר

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?