גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משאירות את הקורונה מאחור: מניות ענף התעופה בארה"ב ממריאות

אחרי המהלומה הקשה שספג ענף התעופה העולמי ממגפת הקורונה, החברות בתחום מתחילות להרים את הראש, ולהפגין סימני שיפור בכמה תחומים מרכזיים וחשובים ● בארה"ב כבר רשמו מניות המגזר עליות של כ-18% מתחילת 2021 - אך עדיין יש בהן אפסייד לא מבוטל

מטוס של חברת דלתא איירליינס / צילום: מיכל רז חיימוביץ
מטוס של חברת דלתא איירליינס / צילום: מיכל רז חיימוביץ

התקופה הנוכחית היא ללא ספק אחת המאתגרות ביותר לענף התעופה. בשנה שחלפה סגרו מדינות רבות את המרחבים האוויריים שלהן לטיסות, דבר שהוביל לקרקוע רבתי של מטוסים ולפגיעה בשורת ההכנסות והרווח של חברות התעופה.

עם זאת, מצבן של חברות התעופה כיום השתפר משמעותית לעומת מצבן לפני כשנה, בכמה מישורים: הביקוש, ההוצאות והנזילות הפיננסית. על רקע זה, מניות חברות התעופה בארה"ב רשמו עליות של כ-18% מתחילת שנת 2021, משמעותית טוב יותר בהשוואה למדד S&P 500. למרות העליות, עדיין נותר אפסייד לא מבוטל במניות הענף.

היבט ראשון: ביקושים

בנוגע לגורם הראשון, הביקוש, מספר הנוסעים העוברים בשדות התעופה בארה"ב גדל משמעותית בחודשים האחרונים, בעקבות העלייה במספר המתחסנים בארה"ב והירידה בשיעורי התחלואה. בעוד שמספר הנוסעים היומי עמד על כ-800 אלף בלבד בדצמבר 2020, במאי 2021 כבר עברו בשדות התעופה בארה"ב למעלה מ-1.7 מיליון נוסעים ליום (לפי נתוני אתר TSA Checkpoint Travel של הרשות לביטחון פנים בארה"ב).

מספר זה אומנם נמוך משמעותית מרמה של 2.3 מיליון נוסעים ליום במאי 2019, אך עדיין מדובר בעלייה חדה ברמת הביקוש הרוחבי לטיסות, שמאפשרת לחברות התעופה להזרים מזומן לכיסיהן בתקופה שבה הן זקוקות לו יותר מתמיד.

היבט שני: הוצאות

בנוגע לגורם השני, ההוצאות, הרי שבמטרה להקטין את השורה הזו עצרו חברות התעופה בשנה האחרונה את תשלומי הדיבידנד לבעלי מניותיהן, הפסיקו לבצע רכישה עצמית של מניות וביצעו מהלכי התייעלות משמעותיים.

לשם המחשה, דלתא איירליינס  הצליחה לקצץ סכום מרשים, בהיקף של 3.1 מיליארד דולר, מההוצאות התפעוליות המתואמות ברבעון שחלף, ירידה של 33% ביחס לרבעון המקביל ב-2019, המייצג פעילות נורמלית טרום המשבר.

מפרוץ משבר הקורונה, חברות תעופה סובלות מתזרים מזומנים שלילי, בשל השילוב בין קרקוע רוחבי של מטוסים, שפגע בשורת ההכנסות, ובין רמת הוצאות קבועה יחסית. מהלכי ההתייעלות שיפרו משמעותית את קצב שריפת המזומנים היומי.

כך, בסמוך לפרוץ המשבר, דיווחה דלתא איירליינס (סימול: DAL) על קצב שריפת מזומנים של כ-100 מיליון דולר ליום, בדומה לחברות תעופה אחרות. עם זאת, בדוחות לרבעון הראשון של 2021 פרסמה החברה כי קצב שריפת המזומנים בו עמד על כ-11 מיליון דולר ליום בלבד.

אומנם מדובר עדיין בתזרים מזומנים יומי שלילי, אך נמוך משמעותית בהשוואה לתחילת 2020. לצד זה, הודיעה הנהלת החברה, לראשונה מפרוץ המשבר, כי בחודש מרץ 2021 היא הצליחה לייצר תזרים מזומנים יומי חיובי של 4 מיליון דולר.

היבט שלישי: נזילות

הגורם השלישי הוא הנזילות הפיננסית. ב-2020 הצליחו רוב חברות התעופה בארה"ב לבצע הנפקות מוצלחות של אג"ח, אג"ח להמרה ומניות בהיקף כולל של למעלה מ-55 מיליארד דולר (לפי חברת המחקר Cowen). סכום זה לא כולל מענקים מיוחדים שניתנו להן מכוח תוכנית החילוץ של ממשל ארה"ב (CARE).

הנפקות חוב בהיקפים כאלו הובילו אומנם להגדלת המינוף של חברות התעופה, אך גם הבטיחו נזילות חשובה למערכת בזמנים קריטיים. למעשה, בחודשים האחרונים השתפרה רמת הנזילות של חברות התעופה במידה כזו, עד שלאחרונה בחרה חברת אמריקן איירליינס  (AAL) לבצע פירעון חוב מרצון לממשל ארה"ב בגין הלוואה שניתנה לה במהלך 2020.

מבין חברות התעופה בארה"ב, דלתא בולטת לחיוב עם איתנות פיננסית גבוהה ביחס ליונייטד איירליינס  (UAL) ואמריקן איירליינס. דלתא סיימה את הרבעון הראשון של 2021 עם נזילות הכוללת מזומנים, השקעות לטווח קצר ומסגרות אשראי לא מנוצלות של 16.6 מיליארד דולר.

קרן שמש בין העננים

במסגרת פרסום הדוחות האחרונים ציינה דלתא כי היא עדה להתאוששות מהירה בקצב ההזמנות (bookings) במישור התיירות, שעמד על כ-85% מהרמה בתקופה המקבילה ב-2019. לפני שלושה חודשים התוותה הנהלת החברה את הצפי שלה ל-2021, שבמסגרתו תתחלק השנה לשלושה חלקים. החלק הראשון יאופיין בביקוש תנודתי מאוד ובמספר הזמנות נמוך משמעותית בהשוואה ל-2019. החלק השני יהווה נקודת מעבר (inflection point) לעקומת ביקושים "נורמלית". החלק השלישי יאופיין בעלייה עקבית בביקוש להזמנות ובהתאוששות רוחבית בענף.

למרות האווירה האופטימית מסביב, קיימים שני סיכונים משמעותיים בהשקעה. הסיכון העיקרי הוא התאוששות איטית מהצפוי של כלכלת ארה"ב מנגיף הקורונה, שתוביל לירידה במספר הטיסות, ולפגיעה בהכנסות וברווחיות החברות בענף. סיכון נוסף הוא לעלייה חדה ומהירה במחיר חבית נפט, חומר הגלם העיקרי לייצור דלק סילוני, העלולה להביא לשחיקה בשולי הרווח התפעולי של חברות התעופה.

אין ספק שהשקעה במניות חברות תעופה מאופיינת ברמת סיכון גבוהה, הן בשל התנודתיות הגבוהה של המניות בענף והן בשל העובדה כי החברות עדיין סובלות מתזרים מזומנים שלילי. עם זאת, חברות התעופה בכלל, ודלתא איירליינס בפרט, הגיעו למשבר עם נזילות גבוהה, רווחיות שיא ורמת חוב נמוכה. בנוסף, הזרמת הכספים והמענקים על-ידי הממשל בוצעה באופן מהיר ומידתי, שאינו מדלל במידה משמעותית את בעלי המניות. לכן, שיפור הדרגתי אך עקבי בצד הביקוש, לצד המשך שיפור ברמת ההוצאות של החברות, עשויים לספק אפסייד משמעותי לבעלי המניות.

החברות המובילות

דלתא איירליינס (סימול: DAL) - חברת התעופה המובילה בארה"ב הוקמה בשנת 1928, וכיום היא חברת התעופה השנייה בגודלה בעולם מבחינת צי המטוסים והיקף הנוסעים. החברה נסחרת לפי שווי שוק של כ-30 מיליארד דולר ומעסיקה 74 אלף עובדים ברחבי העולם. בשנה שעד סוף מרץ 2021 רשמה החברה הכנסות בהיקף של 12.6 מיליארד דולר, ירידה של 72% בהשוואה לשנה הקודמת, וייצרה תזרים מזומנים שלילי מפעילות בהיקף של 3.5 מיליארד דולר. נכון לסוף הרבעון הראשון של שנת 2021 החברה אינה מחלקת דיבידנד ואינה מבצעת רכישה עצמית של מניות.

אמריקן איירליינס (סימול: AAL) - חברת התעופה הגדולה בעולם, עם צי של למעלה מ-1,300 מטוסים, הטסים ל-170 יעדים ברחבי העולם. החברה נסחרת לפי שווי שוק של 14.7 מיליארד דולר, ומעסיקה 78 אלף עובדים ברחבי העולם.

בשנה שחלפה עד מרץ 2021 רשמה החברה הכנסות בהיקף של 12.8 מיליארד דולר, ירידה של 70% בהשוואה לשנה הקודמת, וייצרה תזרים מזומנים שלילי מפעילות בהיקף של 6.2 מיליארד דולר. נכון לסוף הרבעון הראשון של שנת 2021 החברה אינה מחלקת דיבידנד ואינה מבצעת רכישה עצמית של מניות.

סאות'ווסט איירליינס  (סימול: LUV) - חברת התעופה מסוג הלואו-קוסט הגדולה בעולם. החברה הוקמה בשנת 1967 וכיום היא פועלת עם צי של למעלה מ-700 מטוסים הטסים ל-100 יעדים ברחבי העולם. החברה נסחרת לפי שווי שוק של 36 מיליארד דולר, ומעסיקה 56 אלף עובדים ברחבי העולם. בשנה שחלפה עד מרץ 2021 רשמה החברה הכנסות בהיקף של 6.8$ מיליארד, ירידה של 68% בהשוואה לשנה הקודמת, וייצרה תזרים מזומנים שלילי מפעילות בהיקף של 105 מיליון דולר. נכון לסוף הרבעון הראשון של שנת 2021 החברה אינה מחלקת דיבידנד ואינה מבצעת רכישה עצמית של מניות.

הכותב הוא אנליסט ני"ע זרים באגף ייעוץ ההשקעות בבנק לאומי. אין לראות בפרסום זה הצעה ו/או המלצה לביצוע פעולות. פרסום זה, לרבות הנתונים והמידע הכלולים בו, אינם מהווים ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. לכותב אין עניין אישי בנושא

עוד כתבות

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בבורסת ת"א; מניית אמות משילה 5%, ישרוטל 3%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ

ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?