גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תדמית עם כיסוי: למי שמאסו במכוניות מנהלים נטולות עוקץ

האוקטביה Rs מציעה שלדה ספורטיבית וביצועים רציניים מבלי לוותר על השימושיות המשפחתית של אחיותיה הצמחוניות ועל התמורה המרשימה לכסף

סקודה אוקטביה Rs / צילום: יח"צ
סקודה אוקטביה Rs / צילום: יח"צ

כל מותג רכב בעולם שואף לשווק לפחות דגם אייקוני אחד. זה יכול להיות דגם עם ייחוס היסטורי, שחובבי הנוסטלגיה המוטורית יתרפקו עליו או דגם מודרני, שמצליח להיחרט בזיכרון בזכות עיצוב, טכנולוגיה או ביצועים פורצי דרך. ובלבד שישדרג את תדמית המותג כולו.

לסקודה היה חסר דגם כזה במשך שנים רבות. אבל ב-2001 הגה מישהו במחלקת השיווק של הקבוצה רעיון מהפכני: להוסיף קצת צבע לדימוי של "מותג הציים" הצ'כי עם דגם טורבו ספורטיבי. מהבוידעם נשלף הסימול VRS, שיש לו איזה קשר היסטורי עמום לדגם ראלי של סקודה משנות ה-70', וההצלחה הגיעה מיד. סקודה קיבלה את הדגם האייקוני שהיה חסר לה.

קל להבחין בתגובה האמוציונלית שיוצר הדגם הזה. חובבי רכב, שהשם "אוקטביה" מייצג עבור רובם את עולם הציים נטול הנשמה, הצמידו אצבעות דביקות לרכב ההדגמה שלנו, באפור בטון אופנתי, והצטלמו לידו למזכרת. בהונות רבות הונפו אל על ושאלות אין ספור נשאלו.

העיצוב סמכותי ושקט

בניגוד לדור היוצא של האוקטביה RS, שקישוטיה הספורטיביים נראו עליה קצת כמו נזם זהב באף חזיר, החבילה הקוסמטית הספורטיבית הולמת מאד את עיצובה הזורם והמלוטש של האוקטביה החדשה. פנסי ה-LED המתוחכמים והגריל הטרפזי השחור והצר משתלבים היטב בפגושים נמוכים עם כונסי אוויר מאסיביים, שמזכירים קצת את אאודי RS.

מרווח הגחון הנמוך מסייע למראה האגרסיבי, חישוקי ה-19 אינץ' "החלולים" והגדולים שעליהם צמיגים רחבים - סימן היכר ידוע של הדגם - ממלאים כמעט עד תום את קשתות הגלגלים ואילו הספוילר האחורי העדין משתלב היטב בזנב הזורם, שמסתיים בצמד מפלטים מאסיביים. השורה התחתונה היא עיצוב סמכותי ושקט, שאינו צריך לצעוק כדי לקבל תשומת לב.

תא הנוסעים מקביל לזה של האוקטביה הרגילה למעט רמת אבזור וגימור, שיכולה לגרום לפרץ קנאה בקרב נהגי אוקטביה ליסינג. החבילה התקנית כוללת צמד מושבי ספורט גבוהים ותומכים היטב עם ריפוד ספורטיבי ושליטה חשמלית. יש גם הגה ספורט עטוי עור, תאורת אווירה אופנתית לוח מחוונים מבוסס LCD עם אופציה לתצוגה ספורטיבית, מערכת קול של מותג צעירים כלשהו, מסך מולטימדיה גדול ועוד.

מנגד, מרשימת האבזור התקני נעדר גג חשמלי נפתח וזו טעות שיווקית משמעותית בפלח, שהלקוחות הטיפוסיים בו נוסעים עם גג חצי פתוח גם באמצע סופת ברד. תשאלו את הקולגות מסיאט.

כמו בכל דגמי הדור החדש של קבוצת פולקסווגן, הנדסת האנוש מבוססת גם כאן על הקונספט "המכונית כסמארטפון". עם תפעול מלא באמצעות תפריטי מגע, כמעט ללא מתגי קיצור דרך פיזיים. לנהגים כמונו, שגדלו על טלפון שהופעל באמצעות חוגות או לחצנים (חפשו בוויקיפדיה), קשה להסתגל לקונספט הזה. כנ"ל גם לוויתור על מוט הילוכים מסורתי לטובת מתג מתכתי קטנטן, קפיצי וחסר נשמה.

בדומה לאוקטביה הרגילה, מרחב הפנים מציב אמת מידה בפלח המשפחתי עם מרחב ראש ורגליים נדיב מספיק גם לנוסעים בגובה מטר תשעים, מלפנים ומאחור. מושב אחורי עם מרחב כתפיים הולם לשלושה מבוגרים ותא מטען עצום בגודלו, שמסתתר מתחת לדלת אחורית מתרוממת. אין עוד הרבה מכוניות ספורטיביות עם כזו רמה של שימושיות.

באירופה לקחה סקודה קצת רחוק מדי את המסחור של תת-המותג VRS והיא מצמידה אותו גם לגרסה עם מנוע טורבו דיזל ואפילו לגרסת פלאג-אין ירקרקה ירחם השם. אלינו מגיע רק המנוע המסורתי: 2 ליטר טורבו-בנזין, שנלקח היישר מגולף GTI ומייצר בגרסתו הנוכחית 245 כ"ס ומומנט מכובד של 38 קג"מ.

המנוע נובח וגם נושך

המנוע המוצלח מקבל גיבוי הולם מתיבת הילוכים כפולת מצמדים, שמספקת תגובה מיידית לפקודות הנהג לצד שליטה ידנית מדויקת באמצעות לחצני הגה. נתון של זינוק מאפס ל-100 קמ"ש ב-6.8 שניות אולי לא ירשים במיוחד את לקוחות ההארד-קור של הפלח, אבל הרכב יספק כל דרישה הגיונית ופחות של רוב הלקוחות.

הרכב מגיע כסטנדרט עם יכולת לשלוט אלקטרונית בעוצמה ובטון של צליל המפלט, כולל נעימת בריטון מאיימת, שנשמעת כמו פורשה 911. הפיצ'ר הזה יותר מדי ילדותי ורועש לטעמנו, תרתי משמע, אבל דור העתיד, שליווה אותנו בעת המבחן, טען שזו הברקה גאונית. אז מה אנחנו מבינים בכלל. כמקובל בכלי רכב כאלה צריכת הדלק תלויה בבחירת הנהג. נהגים מתונים יראו 15-16 ק"מ לליטר. נהגים כבדי רגל יראו גם 9 ק"מ לליטר.

על הכביש מספקת ה-VRS החדשה את התחושה המוכרת של גרסאות הביצועים. הגה מהיר, כבד וישיר, אם כי יש חדים ממנו בפלח; שליטה טובה יחסית בהעברת הכוח לגלגלים, שמנטרל את "לחימת ההגה" ומסייע להעביר יותר כוח בפניות; ותחושה מחוברת היטב לקרקע במהירויות גבוהות ותחת עומסי פנייה רציניים, עם מעט תנודות מיותרות. היא אמנם מרגישה קצת פחות חדה ומלוטשת מאחיותיה לפלטפורמה - ליאון קופה וגולף GTI - אך מפצה על כך עם נוחות נסיעה טובה יותר, שהולמת את הצד המשפחתי בה.

למרות שמדובר באייקון ממותג למשעי, קברניטי סקודה לא שכחו את מרכיב ה-VALUE. המכונית החדשה, מגיעה אלינו עם תג מחיר של כ-210 אלף שקל, זול יותר מהדור היוצא של המכונית, תופעה נדירה לכשעצמה, וזול ב-25 אלף שקל מהגולף GTI החדשה עם אותה מערכת הנעה. המחיר הזה הופך אותה לכרטיס כניסה נגיש באופן מפתיע לא רק למי שרוצה להצטרף ל"מועדון הביצועים" של הקבוצה אלא גם לנהגי ליסינג, שמאסו במכוניות מנהלים נטולות עוקץ. שאפו.

חלק מהמתחרות

פיז'ו 308GT

במחיר של 170 אלף שקל, עם מנוע 1.6 ל' טורבו בהספק 225 כ"ס ותיבה אוטומטית בת 8 מהירויות. לגרסת הבסיס יש שלדה הדוקה אך נוחה והנעה קדמית. דור חדש עם מנועים עתירים הספק יגיע בשנה הבאה.

פיז’ו 308GT / צילום: יח"צ

אלפא ג'וליה ספורט

מחיר גרסת הספורט הוא 220 אלף שקל. המכונית מציעה תא נוסעים יוקרתי, התנהגות כביש חדה וספורטיבית ונוחות טובה. המנוע ההתחלתי הוא שני ל' טורבו עם 200 כ"ס.

אלפא ג’וליה ספורט / צילום: יח"צ

רנו מגאן RS

235 אלף שקל עולה גרסת ה-RS של מגאן האצ'בק. יש לה מרכב מרווח ושימושי, תא נוסעים עמוס בפריטים ספורטיביים ושלדה מושחזת. המנוע של 1.8 ל' טורבו, מייצר 280 כ"ס ו-40 קג"מ ומניע את הגלגלים הקדמיים.

רנו מגאן RS / צילום: יח"צ

עוד כתבות

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה עברה לירידות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

מכרז הענק של התעשייה האווירית וההנחיה: בלי מכוניות סיניות

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מציב דד ליין לאיראן: "תגלו ב-10 הימים הקרובים"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר