גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכנית האמנים של משרד התרבות: מעט מדי, מאוחר מדי, מחורר מדי

הרפורמה בהעסקת אומנים מלאה בחורים ורחוקה מלפתור את הסוגיה ● במקום להראות למוסדות התרבות מקל, המדינה מנסה לפתות אותם בגזר ● גם אחרי ההכרזות על שינוי היסטורי, רוב האומנים יישארו מאחור

הבימה / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
הבימה / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

אחרי שנים רבות של סחבת ודיונים בנושא, הכריז לאחרונה חגיגית משרד התרבות והספורט, שיגדיל את תקציבם של מוסדות תרבות כגון תיאטראות, תזמורות, להקות מחול וכיוצא בכן שיעניקו לאמנים המועסקים אצלם זכויות מלאות, על פי חוקת דיני העבודה. בראבו! אבל המציאות היא, שההכרזה הזו מאוחרת מדי, מחוררת מדי ורחוקה מלהיות מספקת.

בעקרון, כן, מהלך חיובי לכאורה שהגיע בעקבות הקורונה, בה ראינו את תופעת האמנים שהגיעו לפת לחם והתדרדרות כלכלית ואישית חמורה בעקבות סגירת מוסדות התרבות בהם עבדו. בניגוד לעובדים רגילים, הם לא היו זכאים לדמי חל"ת כנגד אבטלה או מטר זכויות כזה או אחר כנגד פיטורים, ורק מחמת שהם מכונים "פרי לאנסרים", וללא שום ביסוס משפטי.

כ'פרילנסרים' האמנים הם נטולי ביטחון תעסוקתי וזכויות סוציאליות בסיסיות. בין היתר הם אינם זכאים להפרשות פנסיוניות, דמי חופשה, מחלה והבראה, חובת שימוע לפני פיטורים, דמי הודעה מוקדמת, פיצויי פיטורים, הגנות לפי חוק עבודת נשים, חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, חוק שכר שווה לעובדת ולעובד, חוק שכר מינימום וכיוצב'. כלומר, זכויות שהנן בעלות ערך כלכלי ופסיכולוגי רב.

לצורך הענין, אמן שתלוי לחלוטין כלכלית במוסד תרבות שהחליט יום אחד להפסיק לעבוד איתו, עלול למצוא את עצמו באבחה אחת ללא פרנסה, ללא התראה וללא פיצוי. ואם לא דאג להפריש לעצמו פנסיה, מצבו חמור ממש. למעשה, לאורך התקופה בה נתנו האמנים את מרצם, הם לא קיבלו שום הטבה או זכות מעבר לתשלום כנגד חשבונית, בד"כ בשוטף פלוס פלוס, וזאת למרות שרובם הגדול נחשבים "עובדים" לכל דבר וענין לפי מבחני הפסיקה.

מי מהם שכן אזר עוז וניסה להילחם על הכרתו כ"עובד" נאלץ לפנות לבית הדין לעבודה ולכלות זמן אנרגיה, משאבים וממון רב כדי להוכיח טענתו. עול וטורח על בתי הדין לעבודה והוצאות משמעותיות לאמנים שגם כך שכרם, איך נאמר בעדינות, לא ברמה הגבוהה של השכר במשק.

כעת - לכאורה - יזכו סוף סוף האמנים, שחקנים, רקדנים, נגנים וכיוצב' להכרה בזכויותיהם כ'עובדים' ו'עובדות' ולא במונח הקסם "פרי לאנס", שמשמעותו "עוברי אורח", "שקופים" או סתם "עלים נידפים".

כלומר אם עד היום היו נתונים לחסדיהם של מוסדות התרבות, שסירבו לרוב להכיר בהם כעובדים, החליטה המדינה להרים את הכפפה בצורת מענקים ובתנאי שאותם גופים יכירו באמנים כ"עובדים". הרפורמה, שתחל רק מ-2022, תזכה רק גופים נתמכים על ידי המדינה בתוספת תמיכה של 5%, כאשר תהיה הבחנה בין מוסדות גדולים לקטנים: תיאטרון קטן יידרש להעסיק לפחות 40% מעובדיו ביחסי עובד-מעביד, ואילו תיאטרון גדול יידרש ללפחות 60%.

בפועל אין פה בשורה אמיתית. ה'רפורמה' משאירה מאחוריה חורי ענק ורחוקה מלפתור את הסוגיה. ראשית, היא איננה מחייבת. המענק יינתן כנגד הסכמת הגופים הנתמכים להכרה באמנים כעובדים. ירצו יקבלו, לא ירצו לא יקבלו. שיטת הגזר ולא המקל. המוסדות אם כן עלולים לדחות את ה"מתנה" המוצעת להם, בין היתר משום שייתכן שערכה הכלכלי נמוך מההכרה המתבקשת. ונניח שיסכימו לתמיכה, מה לגבי 60 האחוזים וה- 40 האחוזים הנותרים? מי יקבע ועל סמך אילו קריטריונים מי יזכה בהכרה ומי לאו? ומי יאכוף את התחייבות המוסדות שכן יתחייבו בהכרת האמנים ה"נבחרים" כעובדים וכי הם אכן משלמים להם את זכויותיהם בדין.

ומה לגבי גופים שלא נתמכים על ידי המדינה - אלה לא יזכו בכלל לאופציה לתמיכה, מה שעלול לדרבן אותם כעת יותר מתמיד דווקא לא להכיר באמנים כעובדים.

ומה לגבי חברות הפקה פרטיות שמעסיקות עשרות ומאות יוצרים ונגנים שלא קיימת להם שום חובה בעניין ולכן גם שום סנקציה. כל אלה ועוד עדיין ייהנו מהשטחים האפורים וכל שיוותר לאמנים הוא שוב לעתור לערכאות.

למרות שפסיקות רבות ניתנו כבר בנושא, עדיין מופקרים האמנים מאחור בשיטת מצליח בידיעה שרבים מהם לא יתבעו את זכויותיהם.

הפתרון אם כן אינו ברפורמה, עם כל הכבוד למשרד התרבות והספורט, אלא חיוב חוקי שמחייב כל גוף שמעסיק אמנים בהכרה המתבקשת וכן סנקציות בצדו, בדומה לסנקציות נוקשות שנכפות כיום על מעסיקים שמפרים את חוקת העבודה כלפי העובדים שלהם.

באשר לעיתוי, אם הרפורמה הזו, הבשורה "הטובה" כביכול, תחל רק ב-2022 - עוד רחוק היום עד שתגיע הבשורה המשמחת האמיתית שתבטיח את זכויות האמנים. לא על הקרח.

הכותבת היא עו"ד בעלת משרד עורכי דין, מומחית בדיני עבודה, מלווה ומייצגת מעסיקים

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר