גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דו קרב בין מאמני-על ושני טייקונים: זה המנצח הגדול בגמר ליגת אלופות

למרות שהיו רק 14,100 צופים באצטדיון דרגאו בפורטו - רק שליש מהתכולה המקסימלית - ניתן להכריז שחזרתו של הקהל למגרשים היא הבשורה הגדולה שהעניק הגמר הזה לעולם הכדורגל ● לאחר ההפסדים העצומים שנרשמו במשבר הקורונה, האם 140-150 מיליון אירו שמעניקה אופ"א לקבוצה עבור 13 משחקים אמורה לרצות את המועדונים הגדולים?

צ'לסי מול מנצ'סטר סיטי בגמר ליגת האלופות / צילום: Reuters, Nick Potts
צ'לסי מול מנצ'סטר סיטי בגמר ליגת האלופות / צילום: Reuters, Nick Potts

מאוד מפתה להגיד שבעקבות גמר ליגת האלופות אתמול בין מנצ'סטר סיטי לצ'לסי (1-0 לצ'לסי) הפרמיירליג האנגלית העשירה השתלטה על הכדורגל האירופי. שתי נציגות אנגליות שיחקו אתמול בפורטו גמר נפלא, עם כדורגל אינטנסיבי, מרתק, שאי אפשר להוריד ממנו את העיניים. אבל לא בטוח שזה עניין אנגלי.

הקורונה יצרה הרבה מאוד משברים שקבוצות לא הכירו, רובן הפסידו כסף והבחירה שלהן הייתה מאוד ברורה - לעצור כמה שניתן הפסדים כספיים נוספים ולשבת על הארנק עד יעבור זעם. צ'לסי ומנצ'סטר סיטי? הן דווקא ניצלו את הקורונה להתחמש. בזכות בעלים עשירים, רומן אברמוביץ' (צ'לסי) וקרן ההשקעות מאבו דאבי (סיטי), שהראו את המחויבות שלהם להמשיך ולהשקיע אבל כסף נכון, לרוחב ולעומק. אף אחד מהבעלים העשירים הללו מעולם לא התקרב לרכישה של שחקן אחד תמורת 222 מיליון אירו כמו שעשתה פריז ואפילו לא 100 מיליון אירו. והם שמו על הקווים מאמני-על.

כשמדברים על בזבוז כספים בכדורגל, אברמוביץ' וקרן ההשקעות מאבו דאבי הופכים מיד למראה של כסף שקונה תארים. זה היה נכון בעיקר בהתחלה עם רצון ליצירת תשתית מהירה באמצעות רכש, אבל פחות נכון מאז שיישרו קו. שתי הקבוצות הללו מנהלות את האופרציה הזאת עם תקציב של כ-500 מיליון אירו. ואם אפשר לשאול משהו לגבי בזבוז כספים והשתוללות זה מה עושה ברצלונה עם 850 מיליון אירו או ריאל עם 700 מיליון פלוס.

ובכל זאת, כשנקרתה ההזדמנות הן הלכו בכל הכוח. כאשר אופ"א הודיעה כי היא לא סופרת את העונה של הנגיף לצורך חישובי הפייננשל-פייר-פליי, כלומר היא מאפשרת לבעלים להזרים כסף כדי לכסות הפסדים, צ'לסי וסיטי קנו כל מה שיש בשוק. הן שתי הקבוצות שהוציאו יותר מכל קבוצה אחרת על רכש.

חלק מהתותחים הכבדים שנרכשו בקיץ רעמו אתמול - קאי האברץ שכבש את שער הניצחון עבור צ'לסי בגמר הובא מלברקוזן הגרמנית עבור 80 מיליון אירו; בסך הכל הוציאה צ'לסי של רומן אברמוביץ' בקיץ האחרון רבע מיליארד אירו. במשבר כלכלי מהחמור שידע הכדורגל. וזה לא קשור לעונה הזאת רק, צ'לסי וסיטי (בעיקר צ'לסי) סידרו לעצמן בחסות הקיץ של הקורונה סגל עמוק שילווה אותן שנים קדימה.

כשאופ"א שוב תהדק את הרגולציה, אחרי הדוחות הקשים שמראים כי הקבוצות בליגות הבכירות באירופה ניזוקו בקורונה ב-8 מיליארד אירו, אלופת אירופה צ'לסי בקושי תרגיש את המחנק.

חזרתו של הקהל למגרשים

הבשורה הגדולה של הגמר הזה היא חזרתו של הקהל למגרשים. גמר עם קהל הפך את המשחק הזה לשונה לגמרי, ההפקה הטלוויזיונית שיתפה פעולה ועשתה את העבודה עם הרבה צילומי קלוזאפ של אוהדים שנתנו תחושה כי המצב כמעט רגיל, עד שכמעט היה בלתי אפשרי להרגיש כי בסך הכל 14,100 צופים היו באצטדיון דרגאו בפורטו - רק שליש מהתכולה המקסימלית.

גם עם תפוסה כמעט מינימלית זה נראה כדורגל אחר. הטסט הזה ישרת את אופ"א בעוד שבועיים במשחקי היורו שייפתחו באירופה, כאשר בחלק מהמגרשים תוגבל התפוסה לשליש ובחלק ל-50%. אופ"א הוכיחה שהיא מסוגלת לעמוד באירוע רב-משתתפים שדורש מהאוהדים לעמוד בשורה של דרישות (תעודת מתחסן או הצגת בדיקת קורונה שלילית). ובאופן כללי הגמר הזה יעזור להגדיל את הלחץ על מדינות להחזיר את הספורט באירופה לנורמליות ככל שמבצע החיסונים באירופה יתקדם. למשל, באנגליה שתארח משחקים מהיורו שוקלים להרחיב למקסימום את תפוסת האצטדיונים במשחקי היורו, ויש סיכוי לא רע שהגמר בוומבלי ב-13 ביולי ישוחק מול 90,000 איש.

לחזרת הקהל יש כמובן גם השפעה כלכלית מרחיקת לכת. מתוך הפסדים של 8 מיליארד אירו למועדוני הכדורגל בתקופת הקורונה, אופ"א מעריכה כי ההפסדים העיקריים (4.2 מיליארד אירו) נגרמו בשל אובדן הכנסה ממכירת כרטיסים ומנויים.

**

צ'לסי שזכתה בתואר תכניס מהמענקים של אופ"א 111 מיליון אירו, סיטי הבטיחה לעצמה 103 מיליון. לסכומים הלו יתווספו כ-30 מיליון אירו לכל אחת מהקבוצות בזכות חלוקת כספי הטלוויזיה.

עכשיו השאלה היא האם 140-150 מיליון אירו שמעניקה אופ"א לקבוצה עבור 13 משחקים אמורה לרצות את המועדונים הגדולים. בחודשיים האחרונים ראינו שלא. חוסר שביעות הרצון מהכסף שמחולק הוביל לרצון להקמת סופר ליג מתחרה. לאורך השנים הקבוצות הגדילו משמעותית את המחזור שלהן עד שעבור חלקן מה שנותנת אופ"א עבור ליגת האלופות הוא כמעט טיפה בים. ברצלונה, למשל, לא יכולה לעמוד במצב כמו העונה הזאת שהכסף מאופ"א מהווה בקושי 12% מהמחזור. היא וקבוצות אחרות שמתחייבות לשחקנים, לבניית אצטדיונים ולשכר מטורף צריכות ודאות - כסף שיובטח להן גם בעונות פחות טובות, ויותר כסף באופן כללי.

כשהכדורגל ימשיך להיות משוחק ברמה כזאת והלחץ של קבוצות לסגור חובות, בעיקר בורות שנפערו בעונת הקורונה, אופ"א תצטרך להתאמץ יותר. לשנות פורמט, למצוא דרך לתת לגדולות יותר.

עוד כתבות

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

חמאס בהצהרה רשמית: "העברנו למתווכות תשובה ברוח חיובית, מוכנים להכנס מיד למו"מ"

דיווח בערוץ אל-ערבי הקטארי: חמאס העביר תשובה חיובית להצעה להפסקת האש בעזה - עם בקשה לתיקונים ● סמל אסף זמיר מדימונה נפל מירי נ"ט בדרום רצועת עזה, יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית ● צה"ל מאשר: השגנו אחיזה מבצעית בכ-65% משטח הרצועה ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק