גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אגרוף הברזל: מי ייפגע מהעלייה במחירי חומרי הבנייה

מברזל ועד קרמיקה, מאסלות ועד הובלות, מדדי תשומות הבנייה עולים בחודשים האחרונים בקצב מהיר, מה שעלול לפגוע בשחקנים רבים בשוק • הסיבות: האטת הייצור בתקופת הקורונה והפקקים בנמלים

פועלי בניין.    "מפעלי עיבוד הברזל החלו לעדכן את המחירונים בתדירות גבוהה" / צילום: תמר מצפי
פועלי בניין. "מפעלי עיבוד הברזל החלו לעדכן את המחירונים בתדירות גבוהה" / צילום: תמר מצפי

מתחת לרדאר של עליית מחירי הדירות, עולים מדדי תשומות הבנייה בקצב שלא נראה בישראל 15 שנה לפחות והקבלנים, שעד כה התעניינו יותר בסגרים על הפלסטינים ובקצב הבנייה שהואט, נדהמים בתקופה האחרונה לראות שהסכנה האמיתית לענף מגיעה מכיוון בלתי צפוי: בעיות כלל-עולמיות שמייקרות במידה ניכרת את חומרי הבנייה. נכון לחודשים האחרונים, קצב העליות במדדי התשומות למגורים, למבני מסחר ומשרדים ולסלילה ולגישור מגיע ל-6%-8%, ובענף סבורים שייתכנו עליות נוספות.

ההתייקרות המואצת הזו הגיעה בעיתוי מפתיע, בדיוק כשהלחץ והדאגה בגין השפעות הקורונה על ענפי הכלכלה השונים החלו לרדת בהדרגה, לפני כשלושה חודשים, שאז גם החלה יעילות החיסונים להוכיח את עצמה. או אז שמו הקבלנים לב לכך שהעבודה אולי שבה לסדרה, אך לא המחירונים של תשומות הבנייה.

 

"זה התחיל בתחילת השנה, כששמנו לב שמפעלי עיבוד הברזל החלו לעדכן את המחירונים שלהם בתדירות גבוהה מאוד. בהדרגה התברר שחלק גדול מחומרי הבנייה רושם עליות מהירות מאוד, שלא נמצאו אצלנו בכלל בתחשיבים", מספר לגלובס קבלן בניין, והוא לא היחיד.

כפי שנראה עתה, הנפגעים מהעליות במקרה הזה יהיו רוכשי הדירות, קבלני ביצוע ותשתיות ויזמים מתחום הנדל"ן מניב - כל סקטור כזה ישלם את מחיר עליית תשומות הבנייה בתחום שבו הוא פועל.

 

חומרי הגלם: תפוקה דלה וביקוש גובר

"העולם חוזר בימים הללו לפעילות אחרי סגרי הקורונה, ופתאום מוצאים שלא רק אצלנו העבודה שותקה, אלא גם אצל האחרים העבודה השתבשה, וגם אצל יצרני וספקי חומרי הגלם, ומצד שני יש ביקושים אדירים לחומרי הגלם במדינות שיצאו מהקורונה", אומרים בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ.

במצב שבו מכרות עפרות הברזל סגורים, או שהתפוקה שלהם דלה, ובעקבותיה גם התפוקה של מפעלי הברזל והמפעלים למיחזור ברזל. הברזל מובא כאן כדוגמה, שכן מחירו זינק בחדות. מחירי הברזל בבורסות בעולם עלו בשיעורים של כ-50% בחודשים האחרונים, ואולם מדד מחירי הברזל לבניין בישראל עלה בכ-20%. גורמים בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ חוששים כי הפער הגדול הוא ראיה לכך שבחודשים הקרובים מחירו יוסיף לעלות במידה ניכרת. גם מחירי מוצרים נוספים כמו שיש וקרמיקה, מדרגות, חומרי חשמל ומערכות תקשורת עלו במידה ניכרת. כמו כן נרשמו בעיות ועיכובים בהובלות הימיות, וכן עליות שהגיעו לעשרות אחוזים במחירי הובלות של מכולות.

וכך, מדדי תשומות הבנייה של השנים האחרונות, שהיו רדומים למדי, התחילו להמריא בסוף 2020. מדד התשומות למגורים הגיע בשנים האחרונות לקצב עליות שנתי של עד 2%. בשנה שעברה הוא הסתכם בחצי אחוז, ואולם בינואר 2021 הוא רשם עלייה של 0.6%, כלומר יותר מאשר בכל השנה שעברה, ואם קצב העלייה בשליש הראשון של השנה יימשך, המדד הזה יחצה את ה-6%. מדד מחירי תשומה בבנייה למסחר ולמשרדים עלה בשנה שעברה ב-2%, ולפי קצב העלייה עד כה הוא צפוי לעלות פי ארבעה. מדד מחירי תשומות בסלילה ובגישור, שבשנתיים האחרונות שאף לאפס, עלה בארבעת החודשים הראשונים של השנה ביותר מ-2%.

מערבל בטון בחולון. לבדוק מחדש את התחשיבים הכלכליים / צילום: Shutterstock

הניזוקים: המבצע הפך למלכודת

מי שרכשו דירה בשלבי הבנייה הראשונים נמצאים בבעיה אמיתית. מי ששוקלים לרכוש דירה חדשה, צריכים להביא בחשבון שייתכן שההפרש בין המחיר הסופי שישלמו עליה לבין המחיר שעליו חתמו עם היזם בחוזה המכר - יהיה בן עשרות אלפי שקלים. מה שבטוח, שמה שנחשב עד לפני מספר חודשים למבצע - "שלם 20% ממחיר הדירה עכשיו ואת היתרה בעת האכלוס", הפך להיות מלכודת.

"כולם רצו על המבצע הזה, והיום הם מופתעים מהנזק שהם חטפו ממנו", אומר גיא ששון, בעלי חברת ישראמיש הפועלת בעיקר בתמ"א 38 במרכז הארץ. "ידעו שהמחיר צמוד למדד תשומות בנייה, אבל עד לפני כמה חודשים הוא היה נמוך מאוד ולא שמו אליו לב. היום הם ספגו מכה קשה". הוא מספר על רוכשת דירה בפרויקט שלו, ששילמה לפני חודשיים מקדמה של 700 אלף שקל על דירה של 3 מיליון שקל, שתאוכלס בקרוב, ותצטרך להוסיף כ-20 אלף שקל, בהתחשב בעליית מדד תשומות הבנייה עד כה.

רוני כהן, מנכ"ל חברת השיווק אלדר נדל"ן, מסכים שמי שנמצאים היום אחרי הסכם חתום עם לוחות זמנים מוגדרים לתשלום - נמצאים בבעיה. "גם אם ירצו להקדים את התשלומים הבאים, זה תלוי בהסכמת היזם", הוא אומר. "לעומת זה, מי שרוכש דירה שתהיה מוכנה בעוד שלוש שנים, יכול לשלם בשלב הראשון חלק גדול יותר מהמחיר. אני לא חושב שיהיו יזמים שיסרבו".

עוד אפשרות שכדאי לנסות היא לגדר את המדד בהסכם הרכישה, כלומר להגדיר רף מקסימלי שעליו רוכש הדירה ישלם, ואם המדד יעלה אל מעבר לרף - זה ייפול על כתפי היזם. השאלה כמה יזמים יהיו מוכנים בימים הללו להסכים לתנאי כזה.

אם המצב יימשך והעלייה במדד תשומות הבנייה תמשיך בקצב הנוכחי או כזה שדומה לו, הרוכשים עשויים להעדיף לפנות לשוק הדירות יד שנייה, אלא אם היזמים יסכימו להתפשר על המחירים.

אבל הרוכשים אינם היחידים שניזוקו. "יש לנו 100 טון ברזל בפרויקט ממוצע, והמשמעות של ההתייקרות עד כה היא של מאות אלפי שקלים", אמר לגלובס קבלן בחברת ביצוע של פרויקטים של תמ"א 38. הוא, כמו גם יזמים אחרים שפועלים בתמ"א 38, יצאו ניזוקים משום שרוב הדירות שהם מקימים בפרויקטים שלהם, מוקצות לבעלי הדירות ורק מיעוטן הן דירות חדשות, שמחיריהן צמודים למדד תשומות הבנייה.

לדברי בילי רובין, בעלת חברת הבנייה B.R, "קשה מאוד היום לתמחר פרויקטים חדשים, מאחר שאנו לא יודעים את הסוף של עליית המחירים של חומרי הגלם. חברות רבות יגיעו למצב שלא יצליחו לסיים את הפרויקטים".

גם קבלני תשתיות סופגים בימים אלה את העליות, מכיוון שמדד מחירי האספלט רושם עליות נכבדות בזמן האחרון, בעקבות עליית מחירי הביטומן. גורם בענף התשתיות אמר לגלובס כי חלק מהקבלנים הללו, שהשתתפו במכרזים לעבודות תשתית ממשלתיות, עלולים להיקלע לצרה, משום שברוב החוזים עם הממשלה לא הובאה בחשבון האפשרות שמחירי התשומות יעלו בקצב כה מהיר, והם יצטרכו לספוג את העליות. "גם ככה שיעור הרווחיות בענף הזה אינו גבוה, ועלול להיווצר מצב שבו חלק מהעוסקים בו ייכנסו לצרה של ממש", אמר הגורם.

"אני מרגיש את זה טוב", מודה מאיר דוגה, קבלן תשתיות ירושלמי. דוגה מספר על פרויקטים עתירי ברזל שהוא בונה, ושמדד תשומות הבנייה כלל לא נכלל בהם, והתוצאה היא שמחירי התשומות עלו עד כה בכ-20%.

גרא קאושנסקי, משנה למנכ"ל התאחדות הקבלנים בוני הארץ, אומר, כי המצב הגרוע יותר הוא אצל הקבלנים שפועלים אצל הרשויות המקומיות, ששם החוזים כלל אינם צמודים למדד. "התוצאה היא שהקבלן מממן את המדינה ואת הרשויות", הוא אומר.

אתר בנייה בת"א. "עדיף להגדיל את המקדמה על דירה חדשה" / צילום: Shutterstock

מסחר ומשרדים: הקבוצות ייפגעו יותר

המדד שעלה במידה הגבוהה ביותר הוא מדד תשומות הבנייה למסחר ולמשרדים. מדצמבר האחרון הוא רשם עלייה של 2.7%. בהנחת קצב עלייה של 8% בשנה, מדובר בהגדלה משמעותית של עלויות הבנייה ליזמי המשרדים והמסחר. יורם בלומנטל, מבעלי קבוצת אינטר ישראל המייצגת את קבוצת הנדל"ן העולמית קושמן אנד וויקפילד, סבור כי במקרים רבים הפגיעה לא תהיה גבוהה, וזאת בזכות המימון הזול שממנו נהנים היזמים הגדולים. לדבריו, אלה יוכלו לספוג את העלייה הזו, הגם שאולי לא יוכלו להשית אותה באופן מיידי על השוכרים, כפי שיזמי הבנייה למגורים יכולים לעשות לרוכשי הדירות שלהם.

לדבריו, הנפגעים הפוטנציאליים הנמצאים בסכנה גדולה יותר הם חברי קבוצות רכישה ויזמים קטנים, שחשופים למימון יקר יותר מאשר החברות הגדולות, ומצבם רגיש יותר. אלה יחושו טוב יותר את עלויות הבנייה שעלו, ויש חשש שהתשואות שחישבו מלכתחילה עלולות לרדת. "כחבר קבוצת רכישה אתה רוכש את הקרקע ומשלם על הבנייה", אומר בלומנטל. "מה שחשוב זה מצב השוק כשהקמת הפרויקט תושלם. אם בנית באזור עם עודפי היצע, תיתקל בבעיות גם ללא עלויות בנייה; אם בנית באזור מבוקש, יש להאמין שתצליח במהירות יחסית להתגבר על המדד שעלה".

הפתרונות: לטפל בכשלים הפנימיים

רוב העליות מקורן כאמור בבעיות כלל-עולמיות, אם כי הבעיות בנמלי הארץ והעלאת התמלוגים שהשיתה רמ"י על מפעילי המחצבות תורמות גם הן למצב. עד כה, שום משרד ממשלתי לא מצא לנכון לחשוב על דרכי התמודדות עם המצב.

נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, מזהיר כי "עליות מדדי תשומות הבנייה והסלילה הם תמרור אזהרה לכולנו. שוק הדיור, שהתרגל למדד יציב של שנים, נכנס לאירוע הזה במצב לא טוב עם מעט מדי קרקע, וממשלה לא מתפקדת. אמנם בראש הסיבות לזינוק במדד כעת עומדות התייקרות הברזל ועלות ההובלה בעולם שאינן בשליטתנו, אבל הממשלה והכנסת שלנו יכולות וחייבות לטפל בכשלים הפנימיים שלנו בתחום תשומות הבנייה בישראל: המחסור במחצבות ובעובדים".

הוא שב ומזכיר את דרישת ההתאחדות, כי הממשלה והכנסת חייבות לסמן כמטרה מיד את התחרות בשוק החציבה, להגדיל את מכסות העובדים הזרים והפלסטינים בענף, המבצעים את העבודות שבהן ישראלים מסרבים לעבוד. "אם לא יעשה כן, הזינוק במדדי התשומות הנוכחי יהיה זיכרון נעים שעוד נתגעגע אליו", סיכם סרוגו.

עוד כתבות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון