גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכירים, אך לא נושאים באחריות: כמה עלה רצח העם בנמיביה?

גרמניה הכירה בג'נוסייד בנמיביה ותעביר למדינה 1.1 מיליארד אירו כ"מחוות הכרה" ברצח העם הראשון שהתבצע במאה ה־20 נגד בני שבטי ההררו והנאמה בקולוניה הגרמנית לשעבר ● בנמיביה יש מי שמבקרים את "הסכם השילומים"

חייל גרמני ואסירים בני שבטי הררו ונאמה, 1908 / צילום: מתוך ויקימדיה commons
חייל גרמני ואסירים בני שבטי הררו ונאמה, 1908 / צילום: מתוך ויקימדיה commons

אחרי יותר מחמש שנים של דיונים, הודיעה גרמניה כי תכיר ותתנצל רשמית על רצח העם שביצעו כוחותיה ב"דרום-מערב אפריקה הגרמנית", כיום נמיביה, לפני יותר ממאה שנה. הרדיפה השיטתית והטבח של חיילי הרייך הגרמני בבני שבטי "הררו" ו"נאמה" בין השנים 1904 ועד 1908 נחשבת לג'נוסייד הראשון של המאה ה-20.

רוב המשא ומתן בין הצדדים עסק בשאלת התשלום, והצד הגרמני הסכים להעביר כ-1.1 מיליארד אירו לנמיביה, אך גם דרש שגרמניה לא תיחשב כאחראית מבחינה חוקית למעשים, מחשש שהדבר יפתח פתח לגל תביעות במאות מיליארדי אירו מצד מדינות באירופה, שנכבשו במלחמת העולם השנייה. לפיכך, הפיצוי מוגדר כ"מחוות הכרה", וייפרש על פני שלושת העשורים הקרובים.

שר החוץ הגרמני הייקו מאס, שהצהיר בעבר כי הסיבה שהצטרף לפוליטיקה היא מעשי הזוועה שביצעו הגרמנים באושוויץ, הודיע רשמית בסוף השבוע כי ממשלת גרמניה תבקש את סליחת צאצאי השבטים הנרדפים ואת סליחתה של נמיביה כולה על "פשעי השלטון הקולוניאלי הגרמני".

"מבלי לטייח או להשתמט, אנו נקרא מעתה לזוועות שאירעו במיוחד מ-1904 עד 1908 כפי שהן נראות מהפרספקטיבה הנוכחית: רצח עם", אמר מאס.

הרקע: מלחמות קולוניאליות

גרמניה, שאוחדה יחדיו למדינה על ידי אוטו פון ביסמרק ב-1871, הצטרפה מאוחר למרוץ הקולוניאלי ופרשה ממנו מוקדם, אחרי שהפסידה את הקולוניות שלה במלחמת העולם הראשונה. למרות זאת, הייתה זו ועידת ברלין בשנים 1884-1885 שהסדירה את הקולוניאליזציה האכזרית של היבשת בין המעצמות דאז, ושחילקה אותה למדינות כשהיא מתעלמת מסכסוכים אתניים וחורצת את גורלה במידה רבה למלחמות ולאי‏-סדר. הגרמנים השתלטו על מספר קולוניות באפריקה - במזרח טנזניה, בקמרון, בטוגו ובנמיביה של היום.

ב-1904 החלו בני שבט ההררו בהתקוממות נגד המתיישבים הגרמנים בקולוניה זו, ונגד הכוחות הצבאיים שנשלחו אליה וסילקו אותם מאדמתם ולאחר מכן השתלטו על שטחים נרחבים. ב-1905 הצטרפו להתקוממות גם בני שבט הנאמה. התגובה הגרמנית הייתה חריפה. נגד שני השבטים התנהל החל משנים אלה מצוד חסר רחמים שכלל הוצאות להורג, כינוס במחנות ריכוז, הרעבה, התעללויות פיזיות ועוד.

באוקטובר 1904, למשל, חתם הגנרל הגרמני לותר פון-טרוטה על "פקודת השמדה" שפירטה: "בתוך הגבולות הגרמנים, כל הררו, חמוש או שאינו חמוש, בעל מקנה או ללא מקנה, יירה למוות". הגרמנים שלחו עצמות וגולגולות של בני השבטים שהוצאו להורג לברלין לצורך "בחינה מדעית" וכחלק מתיאוריית הגזע המתפתחת. לפי הערכות עדכניות, כ-65 אלף מתוך 80 אלף בני שבט ההררו ו-10 אלף מתוך 20 אלף בני שבט הנאמה דאז נהרגו ומתו ממחלות, מצמא ומרעב כתוצאה מהרדיפה, בין השנים 1904 ל-1908, ביניהם רבים שהונסו למדבר.

הגנרל לותר פון טרוטה (במרכז), מפקד הכוח הגרמני לדיכוי השבטים, עם חייליו / צילום: מתוך ויקימדיה commons

9 סבבי משא ומתן

הקולוניה הגרמנית פעלה עד 1915, ונמיביה קיבלה עצמאות מדרום אפריקה ב-1990, אז החלו גם הקריאות להכיר רשמית במעשי הזוועה של חיילי "משמר ההגנה האימפריאלי" הגרמנים שבוצעו בתחילת המאה. הממשלה בנמיביה גם דרשה להחזיר עשרות גולגולת שנשלחו לברלין בשנים הללו. ב-2015 החלו דיונים רשמיים בין הצדדים, שכללו תשעה סבבי משא ומתן במהלכם דנו הממשלות באחריות ובפיצוי הלא רשמי שיוענק לנמיביה.

למרות שאת הדיונים הוביל דיפלומט נמיבי ותיק משבט ההררו, זד (צדקיה) נגבירו, מנהיגי השבט הנוכחיים הביעו בימים האחרונים התנגדות להסכם שהושג, וטענו כי לא נכללו בדיונים. מועצת השבט אמרה בהצהרה רשמית כי לא נעשה די כדי לפצות באופן ישיר את השבטים שנפגעו, וכי ההודעה "אינה יותר מתרגיל ביחסי ציבור". "אם נמיביה תקבל כסף מגרמניה, הרי שהוא צריך ללכת לקהילות שנפגעו", אמרו. בנוסף, לדבריהם סכום הפיצוי נמוך ביחס לפשעים שבוצעו. נגבירו אמר כי הוא מופתע מההודעה, מכיוון שמועצת השבט הייתה "שותפה לדיונים", לדבריו.

מהצד הגרמני, דיווחו כלי התקשורת על הדינמיקה של השיחות, שהתחילו ב-2015 ביוזמת שר החוץ דאז והנשיא המכהן כיום, פרנק ולטר שטיינמאייר.

"הדיונים לא היו רק על אחריות ונוסח, אלא כמובן גם על כסף", דיווח ה"זידוטיישה צייטונג" בסוף השבוע. לפיכך, מה שהוסכם כעת הוא שגרמניה תציע "מחוות הכרה" בשווי 1.1 מיליארד אירו שיועברו לנמיביה על פני תקופה של 30 שנה. זהו סכום דומה למה שגרמניה כבר העניקה בסיוע בינלאומי לנמיביה מאז שזו קיבלה עצמאות ב-1990 מדרום אפריקה. 50 מיליון אירו מתוכם יוקצו לפרויקטים מיוחדים בבתי ספר ול"קרן פיוס" שתוקם, אך רוב הסכום יוקצה לפיתוח חקלאי ומסחרי של המדינה. לא ברור כמה אפליה מתקנת תופעל כדי לתמוך בנושאים אלה בשבטים שחוו את רצח העם.

להכיר אך לא לקבל אחריות

עד היום סוגיית הנחלות הגדולות של צאצאי המתיישבים הגרמנים מעוררת סערה בנמיביה, והנשיא המכהן האגה גיינגוב הבטיח לתושבים חלוקה שווה יותר של האדמות. למרות זאת, הוא נמנע עד כה מלנקוט את הצעד שנקטה דרום אפריקה השכנה, של הלאמת חוות.

לפי הדיווחים, מה שהיה חשוב לצד הגרמני הוא לא לקבל אחריות חוקית על מה שקרה, ובמיוחד לא ליצור תקדים שבו "האמנה נגד רצח עם", שהתקבלה ב-1948, תחול רטרואקטיבית על המעשים של גרמניה בתחילת המאה הקודמת.

הרקע לחשש הן דרישות הולכות וגוברות - אפילו בתוך האיחוד האירופי - לפיצוי גרמני על מעשי הנאצים במהלך מלחמת העולם השנייה. ועדה רשמית שמינה הפרלמנט היווני העריכה כי הגרמנים "חייבים" ליוון פיצוי של כ-300 מיליארד אירו על הכיבוש. פולין עשויה לדרוש יותר מ-850 מיליארד אירו על הנזק למדינה שנוצר בשנות מלחמת העולם השנייה כתוצאה מהמדיניות הנאצית. כך גם מדינות אחרות.

נכון לעכשיו, ההסכם הסופי בין הצדדים נשאר עדיין חשאי, אך הוא כולל ככל הנראה נסיעה קרובה של נשיא גרמניה פרנק ולטר שטאיינמאייר לנמיביה כדי לבקש את סליחתה. "בשל האחריות ההיסטורית והמוסרית של גרמניה אנו נבקש את סליחת נמיביה וצאצאי הקורבנות", הודיעה לשכתו.

עוד זווית: צרפת הכירה באחריות חלקית לרצח העם ברואנדה ב-1994

נשיא צרפת עמנואל מקרון הכיר באחריות החלקית של ארצו ברצח העם שהתרחש ברואנדה ב-1994, במהלכו נרצחו יותר מ-800 אלף בני אדם, רובם בני שבט הטוטסי.

במהלך ביקור נשיאותי בקיגאלי אמר מקרון כי על צרפת להכיר ב"סבל שנגרם לתושבי רואנדה על ידי כך שהעדיפה שתיקה על פני חקירה שתגיע לאמת". מקרון הורה על חקירה היסטורית שהעלתה, כי פאריס שיתפה פעולה עם שלטון ההוטו במדינה, והתעלמה מההכנות לרצח העם. החקירה לא העלתה שיתוף פעולה ישיר מצד הצרפתים ברצח העם.

סוגיית האחריות הצרפתית העיבה על יחסי שתי המדינות. נשיא רואנדה פול קגאמה, שהיה מנהיג המורדים שהצליחו להשתלט על המדינה ולשים קץ לרצח העם, הודיע בעבר על ניתוק היחסים עם פריז משום שצרפת לא העמידה לדין כמה בכירים במשטר ההוטו. מאז התחממו היחסים, וקגאמה אמר שמדובר ב"צעד חשוב" מצד הרשויות בצרפת ומצד מקרון. באתר ההנצחה לקורבנות רצח העם שבקיגאלי הבהיר הנשיא הצרפתי עם זאת שלכוחות צרפתיים "לא הייתה כל יד" בהרג שהשתולל במשך קרוב לעשרה חודשים.

עוד כתבות

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הדיפ פייק מגיע לבית החולים: "זיוף חמור כחלק מקמפיין הונאה"

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

דיווח: התנאים החדשים של חמאס, ואיך יתנהל המו"מ בדוחא

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון