גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכירים, אך לא נושאים באחריות: כמה עלה רצח העם בנמיביה?

גרמניה הכירה בג'נוסייד בנמיביה ותעביר למדינה 1.1 מיליארד אירו כ"מחוות הכרה" ברצח העם הראשון שהתבצע במאה ה־20 נגד בני שבטי ההררו והנאמה בקולוניה הגרמנית לשעבר ● בנמיביה יש מי שמבקרים את "הסכם השילומים"

חייל גרמני ואסירים בני שבטי הררו ונאמה, 1908 / צילום: מתוך ויקימדיה commons
חייל גרמני ואסירים בני שבטי הררו ונאמה, 1908 / צילום: מתוך ויקימדיה commons

אחרי יותר מחמש שנים של דיונים, הודיעה גרמניה כי תכיר ותתנצל רשמית על רצח העם שביצעו כוחותיה ב"דרום-מערב אפריקה הגרמנית", כיום נמיביה, לפני יותר ממאה שנה. הרדיפה השיטתית והטבח של חיילי הרייך הגרמני בבני שבטי "הררו" ו"נאמה" בין השנים 1904 ועד 1908 נחשבת לג'נוסייד הראשון של המאה ה-20.

רוב המשא ומתן בין הצדדים עסק בשאלת התשלום, והצד הגרמני הסכים להעביר כ-1.1 מיליארד אירו לנמיביה, אך גם דרש שגרמניה לא תיחשב כאחראית מבחינה חוקית למעשים, מחשש שהדבר יפתח פתח לגל תביעות במאות מיליארדי אירו מצד מדינות באירופה, שנכבשו במלחמת העולם השנייה. לפיכך, הפיצוי מוגדר כ"מחוות הכרה", וייפרש על פני שלושת העשורים הקרובים.

שר החוץ הגרמני הייקו מאס, שהצהיר בעבר כי הסיבה שהצטרף לפוליטיקה היא מעשי הזוועה שביצעו הגרמנים באושוויץ, הודיע רשמית בסוף השבוע כי ממשלת גרמניה תבקש את סליחת צאצאי השבטים הנרדפים ואת סליחתה של נמיביה כולה על "פשעי השלטון הקולוניאלי הגרמני".

"מבלי לטייח או להשתמט, אנו נקרא מעתה לזוועות שאירעו במיוחד מ-1904 עד 1908 כפי שהן נראות מהפרספקטיבה הנוכחית: רצח עם", אמר מאס.

הרקע: מלחמות קולוניאליות

גרמניה, שאוחדה יחדיו למדינה על ידי אוטו פון ביסמרק ב-1871, הצטרפה מאוחר למרוץ הקולוניאלי ופרשה ממנו מוקדם, אחרי שהפסידה את הקולוניות שלה במלחמת העולם הראשונה. למרות זאת, הייתה זו ועידת ברלין בשנים 1884-1885 שהסדירה את הקולוניאליזציה האכזרית של היבשת בין המעצמות דאז, ושחילקה אותה למדינות כשהיא מתעלמת מסכסוכים אתניים וחורצת את גורלה במידה רבה למלחמות ולאי‏-סדר. הגרמנים השתלטו על מספר קולוניות באפריקה - במזרח טנזניה, בקמרון, בטוגו ובנמיביה של היום.

ב-1904 החלו בני שבט ההררו בהתקוממות נגד המתיישבים הגרמנים בקולוניה זו, ונגד הכוחות הצבאיים שנשלחו אליה וסילקו אותם מאדמתם ולאחר מכן השתלטו על שטחים נרחבים. ב-1905 הצטרפו להתקוממות גם בני שבט הנאמה. התגובה הגרמנית הייתה חריפה. נגד שני השבטים התנהל החל משנים אלה מצוד חסר רחמים שכלל הוצאות להורג, כינוס במחנות ריכוז, הרעבה, התעללויות פיזיות ועוד.

באוקטובר 1904, למשל, חתם הגנרל הגרמני לותר פון-טרוטה על "פקודת השמדה" שפירטה: "בתוך הגבולות הגרמנים, כל הררו, חמוש או שאינו חמוש, בעל מקנה או ללא מקנה, יירה למוות". הגרמנים שלחו עצמות וגולגולות של בני השבטים שהוצאו להורג לברלין לצורך "בחינה מדעית" וכחלק מתיאוריית הגזע המתפתחת. לפי הערכות עדכניות, כ-65 אלף מתוך 80 אלף בני שבט ההררו ו-10 אלף מתוך 20 אלף בני שבט הנאמה דאז נהרגו ומתו ממחלות, מצמא ומרעב כתוצאה מהרדיפה, בין השנים 1904 ל-1908, ביניהם רבים שהונסו למדבר.

הגנרל לותר פון טרוטה (במרכז), מפקד הכוח הגרמני לדיכוי השבטים, עם חייליו / צילום: מתוך ויקימדיה commons

9 סבבי משא ומתן

הקולוניה הגרמנית פעלה עד 1915, ונמיביה קיבלה עצמאות מדרום אפריקה ב-1990, אז החלו גם הקריאות להכיר רשמית במעשי הזוועה של חיילי "משמר ההגנה האימפריאלי" הגרמנים שבוצעו בתחילת המאה. הממשלה בנמיביה גם דרשה להחזיר עשרות גולגולת שנשלחו לברלין בשנים הללו. ב-2015 החלו דיונים רשמיים בין הצדדים, שכללו תשעה סבבי משא ומתן במהלכם דנו הממשלות באחריות ובפיצוי הלא רשמי שיוענק לנמיביה.

למרות שאת הדיונים הוביל דיפלומט נמיבי ותיק משבט ההררו, זד (צדקיה) נגבירו, מנהיגי השבט הנוכחיים הביעו בימים האחרונים התנגדות להסכם שהושג, וטענו כי לא נכללו בדיונים. מועצת השבט אמרה בהצהרה רשמית כי לא נעשה די כדי לפצות באופן ישיר את השבטים שנפגעו, וכי ההודעה "אינה יותר מתרגיל ביחסי ציבור". "אם נמיביה תקבל כסף מגרמניה, הרי שהוא צריך ללכת לקהילות שנפגעו", אמרו. בנוסף, לדבריהם סכום הפיצוי נמוך ביחס לפשעים שבוצעו. נגבירו אמר כי הוא מופתע מההודעה, מכיוון שמועצת השבט הייתה "שותפה לדיונים", לדבריו.

מהצד הגרמני, דיווחו כלי התקשורת על הדינמיקה של השיחות, שהתחילו ב-2015 ביוזמת שר החוץ דאז והנשיא המכהן כיום, פרנק ולטר שטיינמאייר.

"הדיונים לא היו רק על אחריות ונוסח, אלא כמובן גם על כסף", דיווח ה"זידוטיישה צייטונג" בסוף השבוע. לפיכך, מה שהוסכם כעת הוא שגרמניה תציע "מחוות הכרה" בשווי 1.1 מיליארד אירו שיועברו לנמיביה על פני תקופה של 30 שנה. זהו סכום דומה למה שגרמניה כבר העניקה בסיוע בינלאומי לנמיביה מאז שזו קיבלה עצמאות ב-1990 מדרום אפריקה. 50 מיליון אירו מתוכם יוקצו לפרויקטים מיוחדים בבתי ספר ול"קרן פיוס" שתוקם, אך רוב הסכום יוקצה לפיתוח חקלאי ומסחרי של המדינה. לא ברור כמה אפליה מתקנת תופעל כדי לתמוך בנושאים אלה בשבטים שחוו את רצח העם.

להכיר אך לא לקבל אחריות

עד היום סוגיית הנחלות הגדולות של צאצאי המתיישבים הגרמנים מעוררת סערה בנמיביה, והנשיא המכהן האגה גיינגוב הבטיח לתושבים חלוקה שווה יותר של האדמות. למרות זאת, הוא נמנע עד כה מלנקוט את הצעד שנקטה דרום אפריקה השכנה, של הלאמת חוות.

לפי הדיווחים, מה שהיה חשוב לצד הגרמני הוא לא לקבל אחריות חוקית על מה שקרה, ובמיוחד לא ליצור תקדים שבו "האמנה נגד רצח עם", שהתקבלה ב-1948, תחול רטרואקטיבית על המעשים של גרמניה בתחילת המאה הקודמת.

הרקע לחשש הן דרישות הולכות וגוברות - אפילו בתוך האיחוד האירופי - לפיצוי גרמני על מעשי הנאצים במהלך מלחמת העולם השנייה. ועדה רשמית שמינה הפרלמנט היווני העריכה כי הגרמנים "חייבים" ליוון פיצוי של כ-300 מיליארד אירו על הכיבוש. פולין עשויה לדרוש יותר מ-850 מיליארד אירו על הנזק למדינה שנוצר בשנות מלחמת העולם השנייה כתוצאה מהמדיניות הנאצית. כך גם מדינות אחרות.

נכון לעכשיו, ההסכם הסופי בין הצדדים נשאר עדיין חשאי, אך הוא כולל ככל הנראה נסיעה קרובה של נשיא גרמניה פרנק ולטר שטאיינמאייר לנמיביה כדי לבקש את סליחתה. "בשל האחריות ההיסטורית והמוסרית של גרמניה אנו נבקש את סליחת נמיביה וצאצאי הקורבנות", הודיעה לשכתו.

עוד זווית: צרפת הכירה באחריות חלקית לרצח העם ברואנדה ב-1994

נשיא צרפת עמנואל מקרון הכיר באחריות החלקית של ארצו ברצח העם שהתרחש ברואנדה ב-1994, במהלכו נרצחו יותר מ-800 אלף בני אדם, רובם בני שבט הטוטסי.

במהלך ביקור נשיאותי בקיגאלי אמר מקרון כי על צרפת להכיר ב"סבל שנגרם לתושבי רואנדה על ידי כך שהעדיפה שתיקה על פני חקירה שתגיע לאמת". מקרון הורה על חקירה היסטורית שהעלתה, כי פאריס שיתפה פעולה עם שלטון ההוטו במדינה, והתעלמה מההכנות לרצח העם. החקירה לא העלתה שיתוף פעולה ישיר מצד הצרפתים ברצח העם.

סוגיית האחריות הצרפתית העיבה על יחסי שתי המדינות. נשיא רואנדה פול קגאמה, שהיה מנהיג המורדים שהצליחו להשתלט על המדינה ולשים קץ לרצח העם, הודיע בעבר על ניתוק היחסים עם פריז משום שצרפת לא העמידה לדין כמה בכירים במשטר ההוטו. מאז התחממו היחסים, וקגאמה אמר שמדובר ב"צעד חשוב" מצד הרשויות בצרפת ומצד מקרון. באתר ההנצחה לקורבנות רצח העם שבקיגאלי הבהיר הנשיא הצרפתי עם זאת שלכוחות צרפתיים "לא הייתה כל יד" בהרג שהשתולל במשך קרוב לעשרה חודשים.

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות