גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מפתאל ועד עדיקה: אלה החברות שעוד לא רואות את סוף הקורונה

עלויות הלוגיסטיקה של עדיקה, הירידה בתפוסת המלונות של פתאל, סגירת חדרי הכושר של הולמס פלייס והצניחה בשווי המטוסים של כנפיים ● לא כל החברות בת"א נהנו ממגמת התאוששות מהמשבר ברבעון הראשון של 2021

מלון הרודס פאלאס של פתאל באילת / צילום: יח"צ
מלון הרודס פאלאס של פתאל באילת / צילום: יח"צ

שפע הדוחות הכספיים שפרסמו החברות הציבוריות לאחרונה לסיכום הרבעון הראשון של השנה הצביעו על מגמה של התאוששות מהמכות הכואבות שהנחיתה עליהן אשתקד מגפת הקורונה.

עם זאת, לצד רבות מהחברות שהציגו רווחים וחזרה לצמיחה, ישנן גם כאלה שעדיין לא צלחו את המשבר, וממשיכות להתמודד עם הפסדים משמעותיים והתכווצות ההכנסות, ובהן חברות מתחומי המלונאות, התעופה, הפנאי והאופנה, שגם במבט קדימה, עדיין נותר לא מעט ערפל לגבי עתיד פעילותן. זאת, גם אם מניותיהן מציגות תשואות מרשימות בשנה האחרונה, כחלק מההתאוששות מרמות השפל שאליהן הגיעו אשתקד בעיצומו של המשבר.

תוצאות עדיקה עשויות להסביר עזיבת המנכ"ל

כזו היא למשל חברת האופנה המקוונת עדיקה, שהציגה הרעה ניכרת במצבה הפיננסי ברבעון הראשון של 2021, דווקא ברבעון שבו דיווחו קבוצות האופנה הבורסאיות על מגמת שיפור בעסקיהן. למרות עלייה של כ-20% בהכנסות, שהגיעו ל-57 מיליון שקל, הרווחיות שלה נשחקה והפסדיה גדלו משמעותית ליותר מ-12 מיליון שקל, לעומת הפסד של כ-1 מיליון שקל ברבעון המקביל של 2020.

Adika עדיקה חנות דיזינגוף סנטר / צילום: ערן סלם יח"צ

נוכח חשש מכך שהחברה לא תוכל לעמוד בחלק מההתניות הפיננסיות שלהן התחייבה מול בנק שהעמיד לה אשראי, סיכמה החברה על קבלת הלוואה של 20 מיליון שקל מבעלת השליטה בה - קבוצת גולף של לן בלווטניק - סכום שנועד לסייע "לצרכיה התזרימיים של החברה".

שבועות ספורים לפני פרסום הדוחות עדכנה עדיקה, במפתיע, על עזיבתו של מנכ"ל החברה, רועי הסל, שנה בלבד לאחר שמונה לתפקיד. הפרידה מהסל, שעלות העסקתו ב-2020 הגיעה ל-2.7 מיליון שקל, הוסברה בתום חוזהו בחברה, אולם היא עשויה להיראות כעת באור חדש, נוכח התוצאות החלשות שעליהן דיווחה החברה.

עדיקה עוסקת בעיצוב, בייצור ובשיווק פריטי אופנה, בהם מוצרי הלבשה, הנעלה ואופנת בית תחת המותג עדיקה, ושיווק מותגים בינלאומיים אחרים. מניית החברה הגיבה לפרסום התוצאות הכספיות ביום ב' בצניחה של 14%, אולם שנה לאחור היא מציגה קפיצה של כ-170% בערכה, כך שהיא משקפת לחברה שווי של כ-200 מיליון שקל.

בין היתר מייחסים בעדיקה את הכיוון השלילי בדוחות לעובדה, כי "החברה החלה להשתמש בתשתיות חיצוניות, אשר הובילו לעלויות לוגיסטיקה עודפות", שביחד עם גורמים נוספים השפיעו גם על "יכולת גלגול המלאי של החברה, ועל יכולת המכירה של החברה בטווח הקצר, ובהתאם הובילו לפגיעה מהותית בהכנסות החברה וברווחיה". 

עוד מדווחת עדיקה על עלייה משמעותית במחירי ההובלה הבינלאומית, ועל פגיעה מסגירת חנויות במהלך תקופת הסגר בישראל בתחילת השנה, ומהעמקת מבצעים והנחות במסגרת חדירתה לשוק הבינלאומי. במבט קדימה החברה לא משדרת אופטימיות, ומעריכה כי "המגמה האמורה עשויה להמשיך ולהשפיע על תוצאות החברה, לפחות במהלך החציון הראשון של שנת 2021".

פתאל ממשיכה לספור הפסדי ענק

משבר הקורונה ממשיך לזעזע את פעילותה של פתאל החזקות, ענקית המלונאות של דוד פתאל, המשמש כמנכ"ל ויו"ר החברה. החברה, המחזיקה ומנהלת 219 מלונות בישראל ובאירופה, ובהם 187 פעילים, עם יותר מ-42 אלף חדרים.

פתאל עדיין סופרת הפסדי עתק, שהצטברו ברבעון הראשון לסכום של 378 מיליון שקל - גבוה ביותר מ-20% מהפסד של 307 מיליון שקל שהציגה ברבעון המקביל של השנה שעברה - אז הגיע המשבר לשיאו בשוקי הפעילות שלה, והוביל אותה להפסד עתק של 1.3 מיליארד שקל בסיכום 2020.

פתאל מדווחת כי נוסף על סגר שהוטל בישראל בתחילת השנה היא נאלצה להתמודד עם "התפרצות חוזרת של גלי הדבקה באזורי הפעילות של החברה באירופה". אומנם מרבית המלונות של פתאל בישראל ובאירופה פתוחים כעת, אולם לגבי נכסיה בחו"ל החברה מציינת, כי "התפוסה בהם נמוכה".

במבט קדימה החברה מעריכה, כי הכנסותיה וה-EBIDTA (רווח לפני הוצאות מס והפחתות, א' ל') שלה "ברבעון השני והשלישי של שנת 2021 יהיו עדיין נמוכים מהותית מהרבעונים המקבילים טרום המשבר". כפי שמציינים רואי החשבון, נכון למועד הדוח פתאל לא עמדה באמות מידה פיננסיות "עקב ירידה של הון עצמי מינימלי או יחס הון למאזן", ושיעור הריבית על האג"ח שלה עודכן, עד לפירעונן המלא או עד לעמידתה באמות המידה.

מניית פתאל הייתה מהמתרסקות הגדולות בבורסה המקומית בהשפעת המשבר, ותוך שבועות ספורים צללה בכ-85% עד רמת השפל שקבעה בחודש מרץ 2020. מרמת השפל ועד כה הציגה המניה התאוששות נאה של כ-350%, אולם שווייה הנוכחי עדיין נמוך ב-40% כמעט מערכה טרם המשבר, והיא משקפת לחברה שווי נוכחי של כ-5.5 מיליארד שקל.

הולמס פלייס: מחצית מההון נמחקה תוך שנה

השפעות הסגר השלישי שהטילה ממשלת ישראל רגע לפני תחילתה של שנת 2021 באות לידי ביטוי באופן מובהק בתוצאות הרבעון הראשון של מפעילת רשת חדרי הכושר הולמס פלייס - עם צלילה של כ-80% בהכנסות, שהתכווצו ל-17 מיליון שקל, ועם עלייה חדה (כ-650%) בהפסדיה הרבעוניים, שהצטברו ל-37 מיליון שקל. עוד מציגה הולמס פלייס בדוחותיה חיתוך של יותר מ-50% בהונה העצמי תוך שנה, שעמד בסוף הרבעון הראשון על כ-65 מיליון שקל. 

הולמס פלייס מפעילה כיום 52 מועדוני בריאות וכושר תחת המותגים הולמס פלייס, גו אקטיב ואייקון פיטנס, בהם מנויים כ-128 אלף איש.

לפי נתוניה, בעוד שברבעון הראשון של 2020 מועדוני הרשת היו סגורים לתקופה של כ-19% ממשך הרבעון, ברבעון הראשון השנה ימי סגירתם היוו כ-57% ממשך הרבעון. הללו היו סגורים בין ספטמבר 2020 לפברואר 2021, אז הם נפתחו בכפוף להוראות, וכעת בהתאם להוראות חוזרים לפעול באופן מלא, אולם לפי הערכת החברה החזרה לשגרה תהיה הדרגתית, עד סוף השנה.

 

בצד החיובי רואי החשבון של הולמס פלייס מציינים, כי "במהלך הרבעון הראשון, עם תחילת תקופת הפתיחה, ניכרו מגמות חיוביות של חזרה לפעילות מלאה, עלייה בכמות המנויים המשלמים (סך המנויים הרשומים בניכוי מנויים המצויים בהקפאת מינוי), עלייה בכמות הכניסות למועדונים, עלייה בכמות האימונים האישיים ועלייה נמשכת בהצטרפות מנויים חדשים".

עוד לפי רואי החשבון, הנהלת החברה מעריכה כי איתנותה הפיננסית - עם המזומנים שבידה ושיעור מינוף נמוך, נוסף על פעולות שנקטה להתמודד עם המצב, יאפשרו לה "לעמוד בהתחייבויותיה השוטפות ולהתמודד עם המשבר בהנחת חזרה לשגרה בהדרגה בסוף שנת 2021".

שווי המטוסים של כנפיים ממשיך להישחק

גם אחרי השנה הדרמטית שעברה על כנפיים אחזקות אשתקד, שבסיכומה נפרדה מהשליטה בחברת התעופה אל על, הדוחות הכספיים לרבעון הראשון של השנה הנוכחית מראים כי החברה שבשליטת בני הזוג תמי מוזס ודדי בורוביץ' רחוקה מהתאוששות.

בסיכום רבעוני הפסדיה של כנפיים הסתכמו בכ-9 מיליון דולר, אחרי הפסד עתק של כ-62 מיליון דולר ברבעון הראשון של 2020 - שנרשם אז בעיקר בהשפעת מצבה הפיננסי העגום של אל על, המוצגת כעת בדוחות כנפיים כפעילות מופסקת.

בחודש ספטמבר האחרון איבדה משפחת בורוביץ את השליטה באל על לטובת אלי רוזנברג, בעקבות הנפקת מניות שבוצעה בחברה, והיא נותרה עם כ-10.5% מהונה של חברת התעופה.

מלבד ההחזקה במניות אל על, הפעילות המרכזית של כנפיים היא בתחום חכירת מטוסים באמצעות החברה הבת גלובל כנפיים ליסינג - האחראית על עיקר הנזק בדוחות, נוסף על כמה פעילויות נוספות בתחומי התעופה.

גלובל כנפיים, כך עולה מהדוחות, ממשיכה לסבול מהמשבר העולמי בענף התעופה, ואחרי ירידת ערך שנתית של כ-27 מיליון דולר שרשמה ב-2020 למטוסיה, בסיכום הרבעון הראשון השנה, התקרב סכום זה ל-8 מיליון דולר נוספים.

הכנסותיה הרבעוניות של כנפיים התכווצו ב-40% כמעט ועמדו על קצת יותר מ-6 מיליון דולר, גם זאת בעיקר בהשפעת פעילות החכרת המטוסים של החברה הבת גלובל כנפיים, שנפגעה כבר בשנה שעברה מכניסתה של חברת התעופה וירג'ין אוסטרליה להליכים תחת ניהול מיוחד, וכן ממכירת שלושה ממטוסיה.

רואי החשבון של כנפיים מפנים את תשומת לב המשקיעים להשפעות השליליות של הקורונה על ענף התעופה העולמי ועל החברה, וכן לחוסר הוודאות בתחום פעילות זה.

לפי הסבריהם, תחום התעופה "חווה וממשיך לחוות משבר בקנה מידה שלא היה מעודו" וסובל מנזקים אדירים, שבעקבותיהם, "הפגיעה הצפויה בביקוש למטוסים ובתנאי שוק התעופה משפיעים ועתידים להשפיע באופן שלילי לא רק על חברות התעופה אליהן משתייכת אל על, אלא על מרבית הספקים של חברות התעופה והגופים הניזונים מחברות התעופה".

עוד כתבות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי