גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המועמדים למשרות נעלמו, וזה לא רק בגלל דמי החל"ת

משבר אמון והצורך הדוחק של עובדים לחשב מסלול מחדש בשוק תעסוקה משתנה משפיעים גם הם על הירידה בהיענות למשרות בהשוואה לתקופה שקדמה לקורונה ● איך יוצאים ממרוץ העכברים בצורה חכמה? ● ניהול וקריירה

המועמדים למשרות נעלמו / צילום: Shutterstock
המועמדים למשרות נעלמו / צילום: Shutterstock

כשמיכל, מנהלת חשבונות ותיקה במפעל תעשייתי, בתחילת שנות ה-60 לחייה, הוצאה לחל"ת בתחילת משבר הקורונה, היא חזרה לתחביב ישן שלה: פיסול. מבחינתה, היא קיבלה מתנה, וכשקראו לה לחזור לעבודה, היא ביקשה לצמצם את המשרה שלה לארבעה ימים בשבוע כדי שתוכל להקדיש זמן לתחביב הישן-חדש.

גם אסנת, מנהלת בכירה, ניצלה את ההזדמנות לשינוי. הצמצום הזמני במשרתה בעקבות הקורונה אפשר לה לבלות זמן רב יותר עם בנותיה, ובהדרגה, היא הבינה שהיא יכולה לעבוד יומיים בשבוע מהבית ולסדר את הזמן כך שתוכל ללוות אותן בבוקר לבית הספר ולאכול איתן צהריים. לאחר שחזרה להיקף המשרה הרגיל, מודל העבודה ההיברידי בחברה איפשר לה את זה.

משבר הקורונה הפך מאות אלפי אנשים למובטלים וטלטל את עולמם כפי שטלטל את שוק התעסוקה. מודל החל"ת, שאיפשר לאנשים לשבת בבית חודשים ארוכים ולקבל דמי אבטלה, מודל העבודה ההיברידית שארגונים רבים אימצו וחוויית העבודה מהבית - כל אלה שינו אצל רבים את התפיסות שלהם לגבי עבודה, קריירה וחיים אישיים.

כך, בזמן שהיצע המשרות הפנויות נמצא בעלייה ועומד על כ-130 אלף (לעומת כ-450 אלף מובטלים), אנחנו לא רואים עלייה דומה בביקוש לעבודה.

יותר משרות פתוחות, פחות מועמדים

לפי נתוני JobMaster, בחודש מאי השנה נרשמה עלייה של 25% בהיקף המשרות החדשות בהשוואה לחודש הקודם, אפריל 2021. ההתאוששות מורגשת במיוחד בענפי התעשייה, המחשבים, המסעדנות, המכירות ושירות הלקוחות. מצד המועמדים לעומת זאת, חלה עלייה של 6% בלבד בחודש מאי 2016 בהשוואה לחודש אפריל השנה.

ניתוח של חברת CofaceBdi על שוק התעסוקה מעלה ש-84% מהחברות מעידות שקשה להן יותר לגייס עובדים בהשוואה לתקופת הטרום-קורונה ו-59% מהחברות גם דיווחו על קיטון במספר פניות המועמדים בהשוואה לאותה תקופה.

 

תהילה ינאי, מנכ"לית משותפת ב-CofaceBdi, אומרת שהסיבה המשמעותית ביותר למצב הזה היא כנראה תשלומי החל"ת, שמאפשרים להישאר בבית ולקבל הכנסה, גם אם נמוכה מתקופת טרום הקורונה. "רבים מעדיפים את הפנאי וה'חופש' על פני מסגרת עבודה קשוחה והכנסה קצת יותר גבוהה. באופן טבעי, הזמן הפנוי איפשר להם לחשוב לעומק על הכיוון התעסוקתי שלהם, וחלקם החליטו לחשב מסלול מחדש. שנת הקורונה יצרה גם, ככל הנראה, שינויים בהעדפות העובדים.

"מניתוח שעשינו בקרב מנהלי משאבי אנוש במגוון חברות במשק הישראלי, עולה שמועמדים מעלים היום דרישות שונות: מדרישה חד-משמעית לעבודה מהבית במתכונת כזו או אחרת ושעות עבודה נוחות יותר, ועד דרישה לשכר ותנאים טובים יותר. מעבר לכך, הצעירים ממקבלי דמי החל"ת רואים לפניהם עוד עשרות שנים בשוק העבודה. מבחינתם, הקורונה היא הזדמנות לגיטימית לקחת פסק זמן מהמרוץ התעסוקתי. הם מאמינים שהעולם שייך לצעירים וכשיחליטו לחזור הם ימצאו תעסוקה ללא בעיה. ויש גם רוח התקופה שמשפיעה - Yolo (You Only Live Once) - שמחזקת את הרצון 'לחיות את הרגע' וליהנות מהאפשרויות שהכנסת דמי החל"ת מאפשרת".

נתן לוי, מנכ"ל JobMaster, מוסיף: "נראה שהרבה מהמועמדים עדיין יושבים על הגדר. העמימות מצד הממשלה לגבי המשך מתווה החל"ת רק מחזקת עוד יותר את הנטייה הזאת ותורמת משמעותית לאנומליה, שלפיה המשק מתאושש בקפיצות מרשימות לצד מועמדים רבים שעדיין מתנהלים בהיסוס בתהליך החיפוש".

גם יציאה מהמרוץ דורשת תכנון

"אנשים חוו בקורונה משבר אמון משמעותי מאוד", אומר אמיתיי דוידזון טבת, מטפל רגשי-תעסוקתי ויועץ קריירה, "אנשים שהיו בטוחים שהם מאוד משמעותיים בעבודה, שהם היו יותר שעות בעבודה מאשר בבית, קיבלו 'כאפה'. יום אחד אומרים לך ביי, אף אחד לא מתקשר. מוותרים עליך. הקורונה הוכיחה בצורה צינית שארגון זה לא משפחה.

"מצד שני, עובדים פתאום מבינים שהם יכולים לחיות משכר נמוך יותר ובלי הטבות שנראו קודם קריטיות כמו חדר אוכל וחדר כושר. אני יכולה לחיות אחרת, להיות עם הילדים, למצוא זמן לעשות הליכה, להקשיב לפודקאסטים, לאכול בריא. לצאת מתוך מרוץ העכברים".

לדברי דוידזון טבת, גם ארגונים מוכרחים להבין שהעסקים לא חזרו להיות כרגיל. "אנשים הם לא רובוט. ארגונים שימשיכו למכור לעובדים אותו דבר יגלו שההצעות האלה לא פוגשות את הצרכים שלהם", הוא אומר. "עכשיו מתחיל לצוף כל מה שאנשים אגרו בכל התקופה, הפוסט טראומה, הדיכאונות, כל המקומות המוחזקים. ארגון שיידע לתת לעובדים שלו לנשום, להכיר את הצרכים הרגשיים שלהם, לקחת עוד קצת חופש - העובדים יכירו לו תודה.

"בגלל הדרמטיות והטלטלה, התחדדה החשיבות של התשוקה לעבודה, החיבור למשמעות. אנשים אומרים לעצמם, 'אני אמשיך בעבודה שלי אבל אתחיל לפתח את הדבר הבא או להיכנס ללימודים'. הם מנסים לעשות משהו שגם פוגש את התשוקה וגם מייצר תחושת ביטחון, ועושים את זה יותר הדרגתי ורך".

כך, לדוגמה, אם החלטתם שאתם רוצים תפקיד חדש בתוך הארגון, אפשר לעשות נטוורקינג פנים-ארגוני. דוידזון טבת מציע להתמקד לא רק בקשרים עסקיים, אלא לפתח את הקשרים בהיבטים אישיים. לדבריו, כדאי להתנדב להשתתף ביוזמות כלל-ארגוניות כדי שאנשים בכל הארגון יכירו אתכם ויוכלו להיות "שגרירים" שלכם.

גם עבודה היברידית היא הזדמנות להתכונן לשינוי עתידי. דוידזון טבת מציע למי שירד בהיקף המשרה או עובד מהבית לנצל כמה שעות או יום שלם לטובת צעדים שיקדמו אותו לעבר שינוי קריירה. לדוגמה, להקדיש יום בשבוע, שלוש שעות למפגש להרחבת הנטוורקינג, להשתתפות במיטאפ או ללמידה של קורס ביוטיוב. ככלל, הוא אומר שהחוויה החדשה חידדה את ההבנה שמרכז הכובד עובר לעובד, ודרך הלמידה יוצרים את הגשר למקום הבא בקריירה".

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?