גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חודש פושר: המדד שעוקב אחר הישראליות בוול סטריט ירד במאי 2%

הוצאות המחקר והפיתוח של אינוויז טכנולוגיות גבוהות פי 10 מההכנסות שלה, אך למזלה מהפכת הרכב האוטונומי משאירה את המשקיעים ● המניות שכן בלטו במאי: כיאזמה שזינקה 42% וגלובל-אי שעלתה 31%

עומר כילף, מנכ"ל וממייסדי אינוויז / צילום: איל יצהר
עומר כילף, מנכ"ל וממייסדי אינוויז / צילום: איל יצהר

מניות החברות הישראליות שנסחרות בוול סטריט סיכמו חודש פושר למדי: מדד גלובס-פרומתאוס, העוקב אחר החברות האלה, נסחר בחודש מאי בירידות שערים של 2.1%. באותה התקופה, מדד ת"א 125 עלה ב־3.4% ומדד נאסד"ק איבד 1.5%.

תת-מדד גלובס פרומתאוס מדעי החיים ירד ב־2.5%, בדומה לירידה במדדי ההשוואה ת"א ביומד ונאסד"ק ביוטכנולוגיה, שירדו ב־2.3% ו־2% בהתאמה. אחת המניות הבולטות בביצועיה החודש בתת המדד היא כיאזמה (Chiasma), שהוסיפה לערכה החודש 42% ונסחרת במחיר של כ-4.2 דולר למניה, המשקף לה שווי שוק של 245 מיליון דולר. החברה עוסקת בפיתוח וייצור טיפולים אוראליים למחלות כרוניות קשות. למשל, התרופה מיי-קאפסה (MYCAPSSA) מטפלת באקרומגליה, המאופיינת בהפרשה גבוהה משמעותית מהרגיל של הורמון הגדילה. שווי החברה עלה לאחר הודעת חברת אמירט פארמה על רכישה של כ־60% מההון המונפק ונפרע של כיאזמה באמצעות תשלום מבוסס מניות.

תת-מדד גלובס פרומתאוס טכנולוגיה ירד ב־3.7% בחודש מאי, בעוד מדד ת"א טכנולוגיה ירד ב־3.2% ומדד נאסד"ק טכנולוגיה איבד מערכו 0.7%. החברה הבולטת ביותר בתת המדד החודש היא גלובל-אי (global-e online) שהונפקה במהלך החודש, ומאז הנפקתה ב-12 במאי ועד סוף החודש עלתה ב-31%, וכיום היא נסחרת בשווי של כ-4.9 מיליארד דולר. החברה מספקת פלטפורמה למסחר אונליין גלובלי המאפשרת להסיר חסמים ולהגדיל מכירות ברכישות אונליין בין מדינות. למשל, היא מאפשרת לפנות לקונים פוטנציאליים בשפתם, לשקף מחיר מובטח כולל מכסים ומסי קנייה מקומיים, לבצע רכישות במטבע המקומי ולשלם באמצעי תשלום מקומיים.

ב-2020, הכנסות גלובל-אי צמחו ב 107% בהשוואה ל-2019 בעקבות ההתמקדות של מותגים בינלאומיים בפיתוח פעילות מסחר אלקטרוני ישירה מול צרכנים, שהואצה בשל מגפת הקורונה. בנוסף, הגידול המשמעותי בהכנסות השפיע על שורת הרווח הנקי, שעמדה על 3.9 מיליון דולר ב־2020 לעומת הפסד של 7.5 מיליון דולר בשנת 2019.

 

"צמיחה אקספוננציאלית בהכנסות": אינוויז טכנולוגיות

נציגה חדשה במדד גלובס-פרומתאוס הינה אינוויז טכנולוגיות , שהחלה להיסחר בבורסת נאסד"ק במהלך חודש אפריל השנה בעקבות השלמת מיזוגה לחברת ה-SPAC האמריקאית Collective Growth Corporation, שבקופת המזומנים שלה היו כ-350 מיליון דולר בעת המיזוג. לפי מחלקת המחקר של פרומתאוס ייעוץ כלכלי, במהלך שנות פעילותה וטרם מיזוגה עם חברת ה־SPAC, אינוויז השלימה מספר גיוסי הון בשוק הפרטי, בסך כולל של כ-252 מיליון דולר.

את יום המסחר הראשון שלה פתחה אינווויז בשווי של 1.4 מיליארד דולר (אחרי הכסף), הגבוה משמעותית משוויה בגיוס הקודם שביצעה ביוני 2019 - כ־600 מיליון דולר. נכון לסוף חודש מאי שווי החברה דומה לשוויה במועד תחילת המסחר.

אינוויז הוקמה בשנת 2016, והיא מפתחת חיישני לייזר (LiDAR) לרכבים אוטונומיים. החיישן סורק את סביבת הרכב באמצעות שימוש בקרני לייזר וממפה את העצמים המצויים בסביבתו, החל מכלי רכב ועד הולכי רגל או מכשולים. לאחר סריקת הסביבה ועיבוד המידע, החיישן מפיק תמונת תלת ממד דינאמית של המרחב המאפשרת לרכב האוטונומי לקבל החלטות. החברה מספקת את סנסור ה־LiDAR ואת התוכנה שמתרגמת את המידע התלת ממדי לאובייקטים. באפריל 2018 ובינואר 2019 התקשרה אינוויז עם יצרנית הרכבים BMW וכמו כן עם יצרנית הרכיבים לתעשיית הרכב, הארמן אינטרנשיונל, לצורך הטמעה של חיישני אינוויז במוצרי החברות הללו.

אינוויז הוציאה לאחרונה דור חדש של החיישן שלה תחת השם InnovizTwo. מחיר החיישן המתקדם נמוך בכ־70% מדורות קודמים של המוצר וביצועיו טובים יותר. מחיר המוצר מהווה מרכיב חיוני בכניסה לשוק הרכבים בדרגת אוטוומיה 2+ (מערכות סיוע אקטיביות עם שליטה בידי הנהג). על-פי מחלקת המחקר של פרומתאוס, הורדת מחיר החיישן צפויה לסייע לאינוויז להמשיך ולבסס את מעמדה בשוק הרכבים הפרטיים ולבדל עצמה מחברות מתחרות שהשקיעו בפיתוח מערכות LiDAR בתחבורה הציבורית העתידית (כמו מוניות רובוטיות) ונמנעו מכניסה לשוק הרכבים הפרטיים, שנכון להיום נראה מבטיח יותר.

בפרומתאוס מציינים כי "בכל השנים האחרונות, אינוויז רשמה צמיחה אקספוננציאלית בהכנסותיה. לאחר שמכירותיה בשנת 2018 הסתכמו לכ-51 אלף דולר בלבד, בשנים 2019 ו-2020 הפיקה אינוויז הכנסות בסך 1.1 מיליון דולר ו-5.4 מיליון דולר, בהתאמה (בנטרול הפחתות של תשלום מבוסס מניות כחלק מהכניסה ל-SPAC ב-2020)".

לפי כלכלני פרומתאוס, הצמיחה התבטאה גם בהצלחתה לשפר את שולי הרווח הגולמי, שגדל מכ־15% בשנת 2018 לכ־18% ו־26% בשנים 2019 ו־2020 בהתאמה (כאמור בנטרול תשלומים מבוססי מניות ומחיקות מלאי חד-פעמיות). סביר להניח ששיפור זה נובע מיתרונות לגודל בייצור ולכן יש סבירות לשיפור משמעותי נוסף בהמשך.

הוצאות המו"פ - פי 10 מהכנסות החברה

למרות הצמיחה והשיפור בשורת הרווח הגולמי, בשורה התחתונה, החברה רושמת הפסד תפעולי והפסד נקי בכל השנים האחרונות. זאת בעיקר לאור ההשקעות במחקר ופיתוח וכן לאור הוצאות השיווק והמכירה שהינן משמעותיות ביותר, אשר לפי הנמסר ממחלקת המחקר של פרומתאוס, הינן אופייניות ואף הכרחיות לצורך צמיחה של חברות מבוססות טכנולוגיה עמוקה. על מנת לסבר את האוזן, הוצאות המחקר ופיתוח של החברה בשנת 2020 עמדו על 57 מיליון דולר - מעל פי 10 מסך הכנסותיה. לדברי אייל שבח, ראש מחלקת הטכנולוגיה של פרומתאוס: "התזרים שההנפקה ייצרה לאינוויז צפוי לאפשר לחברה להמשיך להשקיע במו"פ ובשיווק מוצריה, ולהזריק מרץ לצמיחת ההכנסות בשנים הבאות".

השאלה המרכזית במקרה של אינוויז, כמו גם במקרה של חברות אחרות שמתמזגות עם חברות SPAC, הוא האם השווי משקף פרמטר כלכלי ריאלי. בפרומתאוס סבורים כי ברור שבמקרה של אינוויז השווי אינו נובע מהכנסותיה ואף לא מהצמיחה בהכנסותיה, מהירה ככל שזו תהיה. השווי ככל הנראה נובע מהעובדה ששוק הרכב, שהינו שוק עצום של מאות רבות של מיליארדי דולרים, עומד בפני מהפכת אוטונומיה.

נהיגה אוטונומית תלויה בהשלמת פיתוחים טכנולוגיים שיהפכו את הרכב "מודע" לעצמים התלת ממדיים בסביבתו, ולשם כך דרושים חיישנים. מתקיים כיום מרוץ בין טכנולוגיות שונות על ההגמוניה בתחום החיישנים. LiDAR היא אחת הטוענות לכתר, אך מצד שני ישנן חברות בולטות, ובהן טסלה, שבחרו לוותר על ה-LiDAR ולהתמקד במצלמות רגילות שיפיקו את תמונת התלת-ממד באמצעות אלגוריתמים מתוחכמים של עיבוד תמונה ולמידת מכונה, באופן שמחקה במידה מסוימת את המתרחש במוח האנושי.

על מנת להצליח חברות כדוגמת אינוויז זקוקות בשלב ראשון למימון, ובשלב שני לפריצות דרך טכנולוגיות שיהפכו את הטכנולוגיה לזולה מספיק להשתלב בתעשיית הרכב שרגישה מאוד לתמחור. ככל שמחיר ה-LiDAR לא יירד מספיק או ככל שחברות מתחרות, שמנסות לפתור את בעיית ראיית המכונה באמצעות מצלמות בלבד יצליחו במאמציהן, עלולה תעשיית חיישני ה-LiDAR לרכב להיעלם בדומה לטכנולוגיית ה-WiMAX שנעלמה בזמנו לאחר שהפסידה את הקרב בהגמוניה בתחום הסלולר.

מכאן שלצד הסיכוי לכבוש נתח בשוק גדול יש גם סיכוי שההשקעה כולה תרד לטמיון ואינוויז מייצגת חברה עם פרופיל סיכון/סיכוי גבוה במיוחד ועל משקיעים לצפות לתנודתיות גדולה במחיר מנייתה.

** המדד, שהורכב על ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק, ובכלל זה חברות ישראליות אשר נרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015 ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות.

עוד כתבות

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?