גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חודש פושר: המדד שעוקב אחר הישראליות בוול סטריט ירד במאי 2%

הוצאות המחקר והפיתוח של אינוויז טכנולוגיות גבוהות פי 10 מההכנסות שלה, אך למזלה מהפכת הרכב האוטונומי משאירה את המשקיעים ● המניות שכן בלטו במאי: כיאזמה שזינקה 42% וגלובל-אי שעלתה 31%

עומר כילף, מנכ"ל וממייסדי אינוויז / צילום: איל יצהר
עומר כילף, מנכ"ל וממייסדי אינוויז / צילום: איל יצהר

מניות החברות הישראליות שנסחרות בוול סטריט סיכמו חודש פושר למדי: מדד גלובס-פרומתאוס, העוקב אחר החברות האלה, נסחר בחודש מאי בירידות שערים של 2.1%. באותה התקופה, מדד ת"א 125 עלה ב־3.4% ומדד נאסד"ק איבד 1.5%.

תת-מדד גלובס פרומתאוס מדעי החיים ירד ב־2.5%, בדומה לירידה במדדי ההשוואה ת"א ביומד ונאסד"ק ביוטכנולוגיה, שירדו ב־2.3% ו־2% בהתאמה. אחת המניות הבולטות בביצועיה החודש בתת המדד היא כיאזמה (Chiasma), שהוסיפה לערכה החודש 42% ונסחרת במחיר של כ-4.2 דולר למניה, המשקף לה שווי שוק של 245 מיליון דולר. החברה עוסקת בפיתוח וייצור טיפולים אוראליים למחלות כרוניות קשות. למשל, התרופה מיי-קאפסה (MYCAPSSA) מטפלת באקרומגליה, המאופיינת בהפרשה גבוהה משמעותית מהרגיל של הורמון הגדילה. שווי החברה עלה לאחר הודעת חברת אמירט פארמה על רכישה של כ־60% מההון המונפק ונפרע של כיאזמה באמצעות תשלום מבוסס מניות.

תת-מדד גלובס פרומתאוס טכנולוגיה ירד ב־3.7% בחודש מאי, בעוד מדד ת"א טכנולוגיה ירד ב־3.2% ומדד נאסד"ק טכנולוגיה איבד מערכו 0.7%. החברה הבולטת ביותר בתת המדד החודש היא גלובל-אי (global-e online) שהונפקה במהלך החודש, ומאז הנפקתה ב-12 במאי ועד סוף החודש עלתה ב-31%, וכיום היא נסחרת בשווי של כ-4.9 מיליארד דולר. החברה מספקת פלטפורמה למסחר אונליין גלובלי המאפשרת להסיר חסמים ולהגדיל מכירות ברכישות אונליין בין מדינות. למשל, היא מאפשרת לפנות לקונים פוטנציאליים בשפתם, לשקף מחיר מובטח כולל מכסים ומסי קנייה מקומיים, לבצע רכישות במטבע המקומי ולשלם באמצעי תשלום מקומיים.

ב-2020, הכנסות גלובל-אי צמחו ב 107% בהשוואה ל-2019 בעקבות ההתמקדות של מותגים בינלאומיים בפיתוח פעילות מסחר אלקטרוני ישירה מול צרכנים, שהואצה בשל מגפת הקורונה. בנוסף, הגידול המשמעותי בהכנסות השפיע על שורת הרווח הנקי, שעמדה על 3.9 מיליון דולר ב־2020 לעומת הפסד של 7.5 מיליון דולר בשנת 2019.

 

"צמיחה אקספוננציאלית בהכנסות": אינוויז טכנולוגיות

נציגה חדשה במדד גלובס-פרומתאוס הינה אינוויז טכנולוגיות , שהחלה להיסחר בבורסת נאסד"ק במהלך חודש אפריל השנה בעקבות השלמת מיזוגה לחברת ה-SPAC האמריקאית Collective Growth Corporation, שבקופת המזומנים שלה היו כ-350 מיליון דולר בעת המיזוג. לפי מחלקת המחקר של פרומתאוס ייעוץ כלכלי, במהלך שנות פעילותה וטרם מיזוגה עם חברת ה־SPAC, אינוויז השלימה מספר גיוסי הון בשוק הפרטי, בסך כולל של כ-252 מיליון דולר.

את יום המסחר הראשון שלה פתחה אינווויז בשווי של 1.4 מיליארד דולר (אחרי הכסף), הגבוה משמעותית משוויה בגיוס הקודם שביצעה ביוני 2019 - כ־600 מיליון דולר. נכון לסוף חודש מאי שווי החברה דומה לשוויה במועד תחילת המסחר.

אינוויז הוקמה בשנת 2016, והיא מפתחת חיישני לייזר (LiDAR) לרכבים אוטונומיים. החיישן סורק את סביבת הרכב באמצעות שימוש בקרני לייזר וממפה את העצמים המצויים בסביבתו, החל מכלי רכב ועד הולכי רגל או מכשולים. לאחר סריקת הסביבה ועיבוד המידע, החיישן מפיק תמונת תלת ממד דינאמית של המרחב המאפשרת לרכב האוטונומי לקבל החלטות. החברה מספקת את סנסור ה־LiDAR ואת התוכנה שמתרגמת את המידע התלת ממדי לאובייקטים. באפריל 2018 ובינואר 2019 התקשרה אינוויז עם יצרנית הרכבים BMW וכמו כן עם יצרנית הרכיבים לתעשיית הרכב, הארמן אינטרנשיונל, לצורך הטמעה של חיישני אינוויז במוצרי החברות הללו.

אינוויז הוציאה לאחרונה דור חדש של החיישן שלה תחת השם InnovizTwo. מחיר החיישן המתקדם נמוך בכ־70% מדורות קודמים של המוצר וביצועיו טובים יותר. מחיר המוצר מהווה מרכיב חיוני בכניסה לשוק הרכבים בדרגת אוטוומיה 2+ (מערכות סיוע אקטיביות עם שליטה בידי הנהג). על-פי מחלקת המחקר של פרומתאוס, הורדת מחיר החיישן צפויה לסייע לאינוויז להמשיך ולבסס את מעמדה בשוק הרכבים הפרטיים ולבדל עצמה מחברות מתחרות שהשקיעו בפיתוח מערכות LiDAR בתחבורה הציבורית העתידית (כמו מוניות רובוטיות) ונמנעו מכניסה לשוק הרכבים הפרטיים, שנכון להיום נראה מבטיח יותר.

בפרומתאוס מציינים כי "בכל השנים האחרונות, אינוויז רשמה צמיחה אקספוננציאלית בהכנסותיה. לאחר שמכירותיה בשנת 2018 הסתכמו לכ-51 אלף דולר בלבד, בשנים 2019 ו-2020 הפיקה אינוויז הכנסות בסך 1.1 מיליון דולר ו-5.4 מיליון דולר, בהתאמה (בנטרול הפחתות של תשלום מבוסס מניות כחלק מהכניסה ל-SPAC ב-2020)".

לפי כלכלני פרומתאוס, הצמיחה התבטאה גם בהצלחתה לשפר את שולי הרווח הגולמי, שגדל מכ־15% בשנת 2018 לכ־18% ו־26% בשנים 2019 ו־2020 בהתאמה (כאמור בנטרול תשלומים מבוססי מניות ומחיקות מלאי חד-פעמיות). סביר להניח ששיפור זה נובע מיתרונות לגודל בייצור ולכן יש סבירות לשיפור משמעותי נוסף בהמשך.

הוצאות המו"פ - פי 10 מהכנסות החברה

למרות הצמיחה והשיפור בשורת הרווח הגולמי, בשורה התחתונה, החברה רושמת הפסד תפעולי והפסד נקי בכל השנים האחרונות. זאת בעיקר לאור ההשקעות במחקר ופיתוח וכן לאור הוצאות השיווק והמכירה שהינן משמעותיות ביותר, אשר לפי הנמסר ממחלקת המחקר של פרומתאוס, הינן אופייניות ואף הכרחיות לצורך צמיחה של חברות מבוססות טכנולוגיה עמוקה. על מנת לסבר את האוזן, הוצאות המחקר ופיתוח של החברה בשנת 2020 עמדו על 57 מיליון דולר - מעל פי 10 מסך הכנסותיה. לדברי אייל שבח, ראש מחלקת הטכנולוגיה של פרומתאוס: "התזרים שההנפקה ייצרה לאינוויז צפוי לאפשר לחברה להמשיך להשקיע במו"פ ובשיווק מוצריה, ולהזריק מרץ לצמיחת ההכנסות בשנים הבאות".

השאלה המרכזית במקרה של אינוויז, כמו גם במקרה של חברות אחרות שמתמזגות עם חברות SPAC, הוא האם השווי משקף פרמטר כלכלי ריאלי. בפרומתאוס סבורים כי ברור שבמקרה של אינוויז השווי אינו נובע מהכנסותיה ואף לא מהצמיחה בהכנסותיה, מהירה ככל שזו תהיה. השווי ככל הנראה נובע מהעובדה ששוק הרכב, שהינו שוק עצום של מאות רבות של מיליארדי דולרים, עומד בפני מהפכת אוטונומיה.

נהיגה אוטונומית תלויה בהשלמת פיתוחים טכנולוגיים שיהפכו את הרכב "מודע" לעצמים התלת ממדיים בסביבתו, ולשם כך דרושים חיישנים. מתקיים כיום מרוץ בין טכנולוגיות שונות על ההגמוניה בתחום החיישנים. LiDAR היא אחת הטוענות לכתר, אך מצד שני ישנן חברות בולטות, ובהן טסלה, שבחרו לוותר על ה-LiDAR ולהתמקד במצלמות רגילות שיפיקו את תמונת התלת-ממד באמצעות אלגוריתמים מתוחכמים של עיבוד תמונה ולמידת מכונה, באופן שמחקה במידה מסוימת את המתרחש במוח האנושי.

על מנת להצליח חברות כדוגמת אינוויז זקוקות בשלב ראשון למימון, ובשלב שני לפריצות דרך טכנולוגיות שיהפכו את הטכנולוגיה לזולה מספיק להשתלב בתעשיית הרכב שרגישה מאוד לתמחור. ככל שמחיר ה-LiDAR לא יירד מספיק או ככל שחברות מתחרות, שמנסות לפתור את בעיית ראיית המכונה באמצעות מצלמות בלבד יצליחו במאמציהן, עלולה תעשיית חיישני ה-LiDAR לרכב להיעלם בדומה לטכנולוגיית ה-WiMAX שנעלמה בזמנו לאחר שהפסידה את הקרב בהגמוניה בתחום הסלולר.

מכאן שלצד הסיכוי לכבוש נתח בשוק גדול יש גם סיכוי שההשקעה כולה תרד לטמיון ואינוויז מייצגת חברה עם פרופיל סיכון/סיכוי גבוה במיוחד ועל משקיעים לצפות לתנודתיות גדולה במחיר מנייתה.

** המדד, שהורכב על ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק, ובכלל זה חברות ישראליות אשר נרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015 ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות. 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסכים ירוקים בוול סטריט: נאסד"ק עולה באחוז וחצי

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים