גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הניסויים המסוכנים שיכולים להציל את העולם. או להרוס אותו

העדויות שפורסמו ב"ניו יורק טיימס" על אפשרות לדליפת נגיף הקורונה ממעבדה בווהאן מציתות ויכוח בקהילה המדעית סביב ניסויים שמשנים תכונות של נגיפים והופכים אותם לאלימים יותר • מצד אחד הם יכולים להכין אותנו למגפה הבאה, ומצד אחר הם יכולים ליצור אותה • איך מונעים בריחת וירוסים?

המכון למחקר וירוסים בווהאן / צילום: Reuters, Koki Kataoka / The Yomiuri Shimbun
המכון למחקר וירוסים בווהאן / צילום: Reuters, Koki Kataoka / The Yomiuri Shimbun

בסרט "12 קופים", מגפה קטלנית שמשנה את העולם מופיעה כאשר מישהו מפיץ באופן מכוון וירוס שעליו עובדים במעבדה ביולוגית. אבל לא מספור מדוע מלכתחילה עבדו על נגיפים מסוכנים כל כך באותה מעבדה, מי אישר זאת ומי קבע את תקני הבטיחות שלה. האם גם בעולם האמיתי רוחשות מעבדות סודיות בווירוסים קטלניים שאיננו מכירים?

כדי להפיץ מגפה צריך רק גמל שיעשה אפצ'י

עדויות חדשות שנחשפו ב"ניו יורק טיימס" ערערו את הביטחון בקהילה המדעית שנגיף הקורונה נוצר בטבע ולא ביקר במעבדה לפני שהחל להתפשט בווהאן. חוקרים ברחבי העולם מוטרדים פחות מההשלכות הפוליטיות של הגילויים ועסוקים יותר בשאלה אם אנחנו צריכים לשנות את הגישה למחקרי מעבדה בתחום הווירולוגיה.

חוקרים מוטרדים במיוחד ממחקרי Gain of Function, מחקרי הוספת תכונות, שבהם מתערבים באורגניזם כדי לשפר את תכונותיו. בתחום הווירולוגיה, מדובר בדרך כלל בהוספת תכונות שיכולות להפוך את הנגיףלמידבק ואלים יותר.

"לו הייתי רוצה ליצור מגפת קורונה חדשה", אומרת ד"ר טל רוה, חוקרת במכון לרפואה משקמת באוניברסיטת סטנפורד, המתמקדת באימונותרפיה לסרטן ומחלות זיהומיות, "לא בעיה לעשות זאת ללא הנדסה גנטית אלא רק בדרך של העשרה גנטית וברירה טבעית דרוויניסטית. אפשר לדוגמה לנסוע לסעודיה, למצוא גמל חולה ב-MERS, מחלה קשה שלמזלנו לא כל כך מידבקת בין בני אדם, לחכות שיתעטש, ואז לאסוף דגימה ובמעבדה לגדל את הנגיף בתרביות תאים מדרכי הנשימה של בני אדם. חלק קטן מאוד מהתאים יידבק, הנגיף יעבור מוטציות וייצור וריאנטים, וכיוון שהוא בסביבת תאים אנושיים בלבד, תהיה עדיפות לנגיפים שצברו מוטציות שהופכות אותם מידבקים יותר בתאי אדם".

הסיבה שסארס ומרס נשארו מגפות מקומיות בלבד היא שהנגיפים היו לא יעילים בהדבקת בני אדם, ולא מספיק נדבקו כדי לאפשר את תהליך האדפטציה הממושך יחסית. במעבדה אפשר עקרונית לעשות זאת הרבה יותר מהר, ונגיף הקורונה הנוכחי היה מידבק מאוד בבני אדם מיד עם התפרצות המגפה. לכן השאלה היא היכן ומתי התרחשה האדפטציה של הנגיף שהפכה אותו לכל כך מידבק ואפשרה לו להתפשט בעולם במהירות מסחררת?

 

מחקרים לא רק לצרכים תמימים

מדוע בכלל להביא לעולם וירוסים כאלה? מחקרי הוספת תכונות מבוצעים במעבדה דווקא כדי להבין איך וירוס או חיידק עלול להתפתח בתגובה ללחצים אבולוציוניים אמיתיים, כדי לוודא שאנחנו מוכנים אליהם. מחקרים כאלה בתחום הקורונה, למשל, עשויים לעזור לנו לאתר מוטציות אפשריות שיש להיערך אליהן עם חיסון מתאים.

"מחקרים של הוספת תכונות מבוצעים מאז תחילת ימי הווירולוגיה", אומר פרופ’ עמוס אדלר, מנהל המעבדה המיקרוביולוגית בבית החולים איכילוב. "למשל, הופכים חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה כדי לזהות תרופות שיכולות לפעול עליהם. המחקרים האלה נעשים לא תמיד רק לצרכים תמימים". כלומר, יש להניח כי במכוני מחקר ביולוגי צבאיים ברחבי העולם נערכים מחקרי הוספת תכונות כדי לפתח נשק ביולוגי, וגם כדי להיערך לנשק ביולוגי שהאויב עלול לפתח עם חיסונים מתאימים.

אם כך, האם כל מעבדות הווירולוגיה בעולם הן פצצות מתקתקות של וירוסים מסוכנים? בארה"ב ובאירופה יש רגולציה שאמורה לדאוג שהפצצה לא תתפוצץ. ועדות מיוחדות, הן במוסדות האקדמיים והן ברמת המדינה, אמורות לפקח על מחקרים שעלולים להיות מסוכנים. ראשית, הוועדות בוחנות היטב את הצורך בניסוי לפני שהן מאשרות אותו, ולאחר מכן על כל ניסוי כזה מפקח אדם בלתי תלוי, שאינו חלק מצוות החוקרים של הניסוי.

הניסוי שגרם לממשל אובמה לעצור את המימון

בינואר 2020, בתזמון מעניין, התכנסה ועדה אמריקאית שתפקידה לבחון מתי חובה לחשוף לציבור שמתקיים ניסוי כזה ולאיזה צורך. במקרים ספורים בלבד הובילו מחקרי הוספת תכונות למאמרים שהתפרסמו לציבור. כשמחקרים כאלה כן מגיעים לידיעת הציבור, הביקורת לא מאחרת לבוא.

ב-2013, קבוצה של חוקרים בהובלת הואלן צ’ן, ראש המעבדה הסינית לחקר שפעת העופות, בחנה אילו גורמים יובילו להעברה מוצלחת יותר (מבחינת הווירוס) של שפעת העופות בין בני אדם. המחקר נערך בחזירי ים. הניסוי עורר ויכוח גדול בקהילת הווירולוגים. היו שטענו כי מדובר בניסוי לא בטיחותי, שלא היה בו צורך ממשי. אחרים, ביניהם נציג ארגון הבריאות העולמי, טענו שמדובר במחקר משמעותי וחשוב, אפילו קריטי, להבנת הסיכון בשפעת העופות וההיערכות נגדו.

זה לא קורה רק בסין. מאמר שפורסם ב-2012, על מחקר בהובלת סנדר הרפסט מאוניברסיטת ארסמוס בהולנד, הראה כיצד ניתן להפוך את שפעת העופות לנישאת באוויר (במקום רק טיפתית). החוקרים שמחו להדגים שהווירוס הזה רגיש לתרופות אנטי-ויראליות מסוימות - מידע חשוב לטיפול אם וכאשר ניתקל במחלה כזאת בעולם שמחוץ למעבדה, אבל נשמעה ביקורת רבה על הבטיחות של עצם הניסוי. המחקר הזה היה כה מטריד, שנשיא ארה"ב ברק אובמה החליט אז לעצור את מימון הממשל למחקרים של הוספת תכונות בשפעת ובנגיפי קורונה מסוג SARS ו־MERS.

גם אם הווירוס ברח, זה לא היה בזדון

האם מגפת הקורונה היא תוצאה של מחקר דומה שהשתבש? מעבדת ווהאן בסין נחשבת מובילה במחקר של נגיפי הקורונה מעטלפים. היא חוקרת אותם משום שעטלפים כבר הביאו לנו את וירוס הסארס, והיה ברור שזה רק עניין של זמן עד שדבר כזה יקרה שוב, בטבע. "הסינים טוענים שהמעבדה מעולם לא עבדה על הווירוס שגרם לקורונה", אומר אדלר, "אז השאלה היא אם אנחנו מאמינים להם".

המעבדה בווהאן אפילו קיבלה מימון קטן מה-NIH, מכון הבריאות הלאומי בארה"ב. אולם ד"ר אנתוני פאוצ’י, היועץ הבכיר לקורונה בארה"ב ומי שהיה ועדיין אחראי על החטיבה שהעניקה את המימון הזה, טוען שהכספים לא תמכו במחקרי הוספת תכונות. זה היה אחד התנאים של המענק.

"כש-NIH נתן למכון בווהאן את המענק, נשלחה ועדת פיקוח מטעם המכון לסין והם בדקו את המעבדה ודיווחו שהם לא עובדים בסטנדרט בטיחות גבוה מספיק", אומרת רוה. "אז גם אם בסוף יתברר שהווירוס לא הגיע מהמעבדה, זה כנראה תרחיש שהיה יכול לקרות. לא הגנו מפניו מספיק".

גם אם לא במימון אמריקאי, במעבדת ווהאן נערכו מחקרים כאלה כנראה. מאמר שפורסם ב-2015 על ידי חוקרים מהמכון הביולוגי בווהאן זיהה וירוס בעטלפים שרכיב הספייק שלו יכול להיקשר לקולטנים של בני אדם - בדיוק כמו וירוס הקורונה "שלנו". כדי לבדוק אם רק רכיב הספייק דרוש להדבקה או הווירוס כולו, הספייק נותק מהווירוס המקורי וחובר לווירוס של עכברים. כעת נוצר וירוס קורונה עם ספייק מסוכן, שלא היה קיים קודם. כלומר, הוספת תכונה.

נתונים אחרים מחזקים את התיאוריה שלפיה מחקרים דומים שנעשו במעבדה אולי הובילו לנגיף הקורונה. לפי "ניו יורק טיימס", שלושה עובדים במעבדה אושפזו עם קורונה בשלבים מוקדמים מאוד של המגפה. "דליפה של וירוס ממעבדה מתרחשת בדרך כלל לא דרך הביוב, אלא על ידי הדבקה של עובד שלא התמגן כראוי", אומר פרופ’ יעקב נחמיאס, מהמכון למדעי החיים באוניברסיטה העברית ומייסד חברת Tissue Dynamics.

הנחות קודמות נבחנות מחדש בווהאן

במרץ 2020, ערך פרופ’ קריסטיאן אנדרסן ממכון סקריפס בארה"ב בדיקה גנומית של וירוס ה־SARS-Cov2, וקבע שיש סבירות נמוכה כי הווירוס הונדס גנטית. לדברי נחמיאס, כעת הקביעה הזאת נבחנת מחדש. "יש שם חלק ברצף שנראה חשוד", הוא אומר.
לזכות הסינים ייאמר שאף שהסתירו את המחלה בתחילת הדרך - דבר המקשה להתחקות אחר מקורותיה - הם מיהרו לחשוף את הרצף הגנטי של הווירוס, כך שאולי הם חשבו שבהקשר הזה אין להם מה להסתיר.

יש לזכור גם שהמעבדה חקרה את הווירוסים האלה דווקא משום שהייתה סכנה ברורה ומוחשית שאחד מהם יגיע מהטבע, באזור הספציפי הזה של העולם. ייתכן שזה מה שקרה, אבל את העטלף או הפנגולין החולים בקורונה של בני אדם עוד לא מצאו בסביבה של ווהאן.

רוה, שכיום מוצאת תימוכין רבים לתיאוריית המעבדה, בכל זאת מעלה גם אפשרות אחרת: "אולי וירוס קורונה של עטלף, שלא מאוד מידבק בבני אדם, הדביק אדם עם כשל חיסוני, ובתוכו הוא עבר את המוטציות שהפכו את הנגיף למחלה שאנחנו מכירים. הרי כבר ראינו באותו חולה שאצלו נוצר הווריאנט הבריטי המפורסם שאצל אנשים עם כשל חיסוני הווירוס יכול לצבור תוך זמן קצר מקבץ של מוטציות".

בכל מקרה, המרואיינים בכתבה זו אינם סבורים שהווירוס נוצר במזיד.

יש מעבדות שלא מקימים באמצע ניו יורק

רפובליקנים בארה"ב מבקרים היום את פאוצ’י על התמיכה שהועברה לווהאן ועל תמיכתו באופן כללי במחקרי הוספת תכונות, אך ביטול קטגורי של מחקרים כאלה עשוי להיות בעייתי למדע הווירולוגיה. השאלה האמיתית היא כיצד אפשר לוודא שהם ייערכו תחת פיקוח ובשקיפות גם במדינות שלא נהוג בהן פיקוח כזה כיום.
מעבדות ויראליות מסווגות לפי רמות בטיחות. רמות 1 ו-2 מיועדות לווירוסים שאינם מסכנים בני אדם או שאינם מידבקים בקלות (לדוגמה, מחקר על HIV נעשה ברמת בטיחות 2, כי כמעט בלתי אפשרי להידבק בו מדגימה), רמה 3 נועדה לווירוסים מסוכנים לאדם המועברים בדרכי הנשימה, ורמה 4 היא לווירוסים מאוד מסוכנים ומידבקים, כמו אבולה ואנתרקס.

רוה מספרת כיצד נראה ביקור שלה במעבדה ברמה 4, "בשומקום במונטה". "כל מי שנכנס עובר בידוק של ה-FBI מחשש להדלפה מכוונת של וירוסים, ובדיקות מקיפות ביציאה. העבודה נעשית במיגון מלא, בתאים אטומים, עם כפפות, ולמבנה יש מערכת סינון אוויר וביוב נפרדת. ביציאה, עוברים חיטוי מלא. לא מקימים מעבדה כזאת באמצע ניו יורק". או באמצע ווהאן, ליד השוק.

אחת הטענות נגד המעבדה בווהאן הייתה שהיא עבדה על נגיפי קורונה במעבדה ברמה 2, במקום במעבדה ברמה 4.

רוב נגיפי הקורונה שעליהם עבדה המעבדה בשגרה יכלו להיחשב לווירוסים מרמה 2, ואולי מישהו לא שם לב לרגע שבו נחצה הקו בין וירוס שעלול לגרום למעט שיעול לבין וירוס שישתק את העולם. "אבל גם ממעבדה ברמה 2 לא אמורים לדלוף וירוסים", אומר נחמיאס. גם רוה לא עושה הנחות. "ברגע שרואים שזה מסוגל להדביק בני אדם, אמורים לעבור לרמת בטיחות גבוהה. הרי בשביל זה המחקר בוצע, למנוע את המגפה", היא אומרת.

מי מפקח על המעבדות בישראל

ומה קורה אצלנו מתחת לאף, בישראל? במשרד הבריאות אמרו לגלובס כי בשנת 2008 נחקק חוק הסדרת מחקרים במחוללי מחלות ביולוגיים, שלפיו "כל מחקר בפתוגן שהוגדר כמחולל מחלה קשה בבני אדם מחייב קבלת היתר ופיקוח". הנהלים נקבעים על ידי משרד הבריאות, אבל "הבקרה היא של הגופים שבהם מתבצע המחקר ובאחריותם".

המכון הביולוגי לא כפוף לחוק הסדרת מחקרים

לגבי מחקרי הוספת תכונות, נמסר שעל פי החוק "לא יערוך אדם מחקר שתכליתו הבלעדית גרימת מחלה או החמרתה או פגיעה ביכולת למנוע מחלה או לטפל בה". החוק חזה מראש את מה שייתכן שקרה בווהאן: "אדם שערך מחקר שאין חובה לקבל אישור לעריכתו... ובמהלך המחקר גילה ממצאים שיש בהם כדי לגרום להגברת האלימות של מחוללי המחלות, או יכולת ההעברה שלהם או כדי לשנות את טווח המאכסנים (להפוך מחלה של החי לכזו המידבקת אדם), יפסיק את המחקר ויפעל לפי ההוראות האלה: יגיש בקשה... להמשך המחקר, ואם ראתה הוועדה כי הנזק הצפוי למחקר עולה על החשש לפגיעה בשלום הציבור, רשאית היא להנחות את עורך המחקר באשר להמשך עריכתו".

אלא שמערכת הביטחון ויחידות הסמך של משרד ראש הממשלה, ובהם המכון הביולוגי, אינם כפופים לחוק הסדרת מחקרים. מי אמון על הפיקוח במקרים האלה? "ביחידות הסמך של משרד ראש הממשלה או במוסד שאישר ראש הממשלה - המנהל הכללי של משרד ראש הממשלה. במשרד הביטחון, ביחידות הסמך שלו או במוסד שאישר שר הביטחון - המנהל הכללי של משרד הביטחון, ובצבא הגנה לישראל - על פי פקודות הצבא כהגדרתן בחוק השיפוט הצבאי".

קריאות להעביר את המכון למקום פחות מיושב

תפקידו של המכון הביולוגי הוא בין היתר לפתח אמצעי הגנה נגד נשק ביולוגי. על פי האמנה הבינלאומית למניעת הפצת נשק ביולוגי, אסור לייצר וירוסים מאיימים, אך לא ברור כיצד ניתן לייצר אמצעי הגנה בלי להחזיק במקור שנגדו מתגוננים. "במכון הביולוגי יש מאות דוקטורנטים. מה את חושבת שהם עושים שם?", אומר לא לייחוס גורם מהקהילה הרפואית הישראלית. גורמים שאינם חלק מהמכון לא ידעו לומר אם יש שם מעבדה ברמת בטיחות 4, אולם ידוע שהמכון ניסה בעבר לייצר חיסון לאנתרקס, ואם היה בידיו גם האנתרקס עצמו, כנראה הייתה נדרשת מעבדה ברמת בטיחות כזאת. ישנם גורמים הקוראים להעביר את המכון הביולוגי לאזור פחות מיושב.

ייתכן שגם מעבדות אחרות עוסקות במחקר עבור המדינה, אם כי הן אמורות להיות מפוקחות גם על ידי המוסדות האזרחיים שאליהם הן קשורות.

ד"ר אהוד מרום, מנכ"ל ומייסד החברות MAPI ופארמה טו בי, שהציע בעבר למדינה את המפעלים של החברות הללו לשם ייצור חיסונים נגד קורונה, אומר היום: "אי אפשר לשלול שאחת המדינות האויבות שלנו תנסה לייצר וירוס דומה עם יכולות קטלניות יותר ולהפנות אותו רק לישראל. במקרה כזה, אנחנו צריכים לייצר את ההגנה בעצמנו". זה כאמור תפקיד המכון הביולוגי, אולם מרום מציע לשלב את היכולות שלו בתחום הפיתוח של תרופות בשלבים מאוחרים יותר, והוא נמצא במגעים עם המדינה סביב הצעה זו.

עוד כתבות

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

ג'זוף עאון, נשיא לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?