גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חי ובועט? תחום תחליפי הבשר הוא לא רק בריא, אלא יכול להיות גם השקעה עסיסית

כצרכניות, התחזקות התחרות בשוק תחליפי הבשר היא בשורה משמחת ● כמשקיעות, מגמה זו היא אינדיקציה טובה להגדלת הפיזור או לפחות לכך שחייבות לעשות שיעורי בית לפני כל השקעה ● האומנם חברת ביונד מיט היא מבשרת מהפכה?

תחליפי בשר של החברות ביונד מיט ואימפוסיבל פודס / צילום: Shutterstock
תחליפי בשר של החברות ביונד מיט ואימפוסיבל פודס / צילום: Shutterstock

אפשר להגדיר את המניה של ביונד מיט  (Beyond Meat) כרכבת הרים ולהגיע למסקנה שהיא נועדה לאמיצים או סוחרי יום בלבד, אבל אי אפשר להתעלם מהעסיסיות בתחום שהיה קצת יבש. אפשר לחשוב על הענף כתחליף ואפשר לחשוב עליו כקפיצת מדרגה משמעותית, שינוי בעולם התזונה כמו שאייפון היה לטלפוניה.

הדור הבריא של הקולינריה

כשבאות להשקיע בתחום צריך לשאול איך תיראה הקולינריה עוד חמש שנים, עוד עשור? תהליכי המחקר והפיתוח והתקציבים העומדים לרשות החברות הם כאלה שסביר שיביאו לחנות ולשולחן מזון שהרבה יותר בריא לנו לאכול, בתהליך ייצור שהנזק הסביבתי שלו הופחת משמעותית. מגוון מוצרים על בסיס היברידי ואולי אפילו 100% מהחי מבלי שבעל חיים כלשהו היה מעורב בתהליך הייצור.

ייתכן שאם היו מוצאים למזונות הללו שם יותר אטרקטיבי מ"תחליפים", האבולוציה הזו הייתה מתרחשת הרבה יותר מהר. אבל אם נשים את השם בצד, יש לתחום ארבעה מנועי צמיחה משמעותיים: זה נתפס יותר הומני ובריא, חוסך כסף לקופת המדינה, הרבה עסקים רואים בתחום הזדמנות להתרחבות מהירה, זה הרבה יותר טוב לסביבה, ומגיע בתקופה שבה תקציבי עתק מופנים להפחתת גזי חממה.

נתוני המכירות מצביעים על טרנד ברור: מכירות החלב ותחליפיו גדלו במהלך 2020 בכמיליארד שקל והסתכמו ב-9.44 מיליארד שקל. מתוך כך, השוק המכונה תחליפי חלב ומוצריו מהווה רק כ-4.5% והסתכם בכ-425 מיליון שקל, אבל נהנה משיעורי צמיחה גבוהים של 36.6%. אחד המנועים בארץ שמאיצים את המגמה, אלו דווקא הרגולציה ומכסות היבוא על מוצרי חלב. אנחנו מעריכים שגם אם יבוטלו המכסות נמשיך לראות צמיחה בביקוש למוצרים על בסיס חלבון צמחי.

מי שלא מכירה את התחום אולי תופתע שדווקא תנובה מובילה את המכירות בזירה המקומית, כשמכירות תחליפי מוצרי חלב עלו במהלך 2020 ב-43.1% ל-241 מיליון שקל. השליטה של תנובה לא צריכה להפתיע היות שגם בעולם, חברות שהגיעו מתעשיית מוצרי החלב הבינו שכדאי להן להתפתח בכיוון. דנונה כדוגמה, רכשה את החברה האם של אלפרו (Alpro) כבר ב-2016 תמורת 10.4 מיליארד דולר בעסקה שהרחיבה את פעילותה בצפון אמריקה, בתחום המזון האורגני וכמובן בתחום החלבון הצמחי.

 

בתחום הבשר רובנו מכירים את ביונד שהגיעה לשווי של 12 מיליארד דולר לפני שהתכווצה חזרה לסביבות ה-8 מיליארד דולר שבו היא נסחרת כיום. המגמה בשוק נראית לא קשורה לתוצאות העסקיות; המכירות הקמעונאיות של ביונד גדלו ב-100% ב-2020 והיא חתמה על שורה של הסכמים חדשים עם MCD ו-YUM. ביונד נושאת שני דגלים: הראשון - המוצרים מתחרים בטעם של מוצרי בשר, והשני - תהליך הייצור מפחית משמעותית את הפגיעה בסביבה. השקעותיה בפרסום ושיווק לצד ההצלחה הפיננסית המסחררת עודדו חברות ומשקיעים רבים להשקיע בתחום, וכאן כנראה גם נמצאת נקודת התורפה של החברה - היכולת לשמור על בידול וייחודיות. כצרכניות, התחזקות התחרות היא בשורה משמחת, כמשקיעות, היא אינדיקציה טובה להגדלת הפיזור או לפחות לכך שחייבות לעשות שיעורי בית לפני כל השקעה.

אירועי הקורונה הגבירו את החששות

כשמדברים על פגיעה בסביבה יש יותר ויותר נמנעים מפגיעה בחיות ואחרים שמחפשים אלטרנטיבות בשל היקף הפגיעה שגלומה בתעשיית הבשר: הכשרת שטחים חקלאיים ליצור מזון לפרות, כבשים, חזירים, תרנגולות ועוד, פליטות גזי חממה שנובעות מהגידול והשינוע וכיו"ב. אירועי הקורונה הגדילו את החששות מנגיפים שעוברים מבעלי חיים, לצד המודעות לבעייתיות בחיידקים המפתחים עמידות לאנטיביוטיקה, ומתפתחים בסביבת גידול מתועשת של בעלי חיים.

התובנה שבשר וחלב הם מזון מתועש מפחיתה את הרתיעה שלנו מהתחליפים וחיזקה את המשקל של הטעם וההשפעה הסביבתית במסר השיווקי ובבניית המותגים. בהיערכות להתפתחות הזו ביונד יוצאת בימים אלו עם המוברגר עם 35% פחות שומן, 35% פחות שומן רווי, פחות קלוריות, ללא כולסטרול ומועשר בויטמין B. מתמונת התחרות בשוק תחליפי הבשר האמריקאי ניתן ללמוד שהחברות הגדולות לא יושבות על הגדר אלא פעילות ומשמעותיות בקטגוריה, לצד זה שגם בשוק בוגר שמרני מבוסס מאוד שחקניות חדשות עם בשורה יכולות לעורר מהומה.

הטכנולוגיה יוצאת מהקונבנציה

המצגת של MeaTech שרק הונפקה בת"א וכבר בוחנת לדלג לנאסד"ק מציגה את הראייה שלהם של האבולוציה בשוק הבשר ואת החברות הפעילות במשבצות השונות. התעשייה המסורתית שולטת אולי בשוק הקיים, אבל הטכנולוגיה יוצאת מהקונבנציה של טעם, ריח וטקסטורה למחוזות של תהליכי הייצור והיכולת לייצר בנפרד את המרכיבים כך שיהיו הרבה יותר שילובים ויכולת התאמה לצרכים ולטעמים האישיים שלנו. היא הולכת יד ביד עם יכולות אבחון כגון DayTwo, שעונים חכמים ובדיקות ביתיות ועם אמצעי ייצור חדשניים כגון מדפסות תלת מימד. אלו לא מחשבות מעוררות תאבון אצל מי שמבוגר מספיק לקרוא עיתון, אבל בוודאי נסכים ששילוב בריאות, תהליכי ייצור יעילים יותר, השקעות ענק במחקר ופיתוח, הם מרכיבים שכדאי למשקיעים ולמשקיעות לכל הפחות לעקוב אחריהם.

בארץ, לפי נתוני GFI ישראל, הפיתוח והיזמות בתחום נמצאים על סטרואידים: יש למעלה מ-100 חברות בתחום, 7 חממות ואקסלרטורים, 114 מיליון דולר הושקעו במהלך 2020 ב-18 עסקאות, 6 חברות ציבוריות, 4 מהן הונפקו ב-2020. השילוב של הצורך בחדשנות, הפוטנציאל העצום בשוק, העידוד הממשלתי למו"פ, הכסף הגדול והנכונות למיזוגים ורכישות של חברות הענק המובילות את תעשיית המזון, טעמי הלקוחות - כל אלה יוצרים פוטנציאל השקעתי מרתק לצד מזון טעים ומגוון. 

הכותבת היא יו"רית אי.בי.אי קרנות נאמנות. אי.בי.אי בית השקעות בע"מ מנהלת תיקי השקעות וקרנות נאמנות. לחברה ו/או לחברות הקשורות לה עשויות להיות אחזקה ישירה/עקיפה במניות ובחברות המוזכרות בכתבה. האמור אינו מהווה תחליף לייעוץ או שיווק המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק