גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המכרז המתיש על ניהול מערך הבדיקות בנתב"ג והדילוג של בכיר משרד הבריאות

חברות הציוד הרפואי נאבקו על הזכות לבצע את מערך בדיקות הקורונה בנתב"ג, עד שפמי פרימיום הוכרזה כמנצחת ● לגלובס נודע כי בכיר משרד הבריאות היוצא צפוי להתמנות כסמנכ"ל בחברה הזוכה ● וגם - למה המדינה עדיין משלמת לנוסעים על הבדיקות?

עמדות בדיקת קורונה של אומגה ורמב"ם בנתב"ג / צילום: מיכל רז חיימוביץ
עמדות בדיקת קורונה של אומגה ורמב"ם בנתב"ג / צילום: מיכל רז חיימוביץ

אחרי שמשרד הבריאות לקח את השליטה על המכרז שיקבע את זהות מפעילת מערך הבדיקות בנתב"ג, הוא בחר לפני כחודש בחברת פמי פרימיום. אלא שלגלובס נודע כי מי שיצטרף כסמנכ"ל בחברה הוא בכיר המשרד היוצא, אלי גלעד, ששימש כראש המשל"ט (מרכז השליטה) הלאומי למאבק בקורונה. גלעד, כעובד מדינה נדרש לאישור של נציבות שירות המדינה, גם בכל הנוגע לבקשות לקיצור תקופת צינון הנדרשת.

גלעד הגיע למשל"ט קורונה מהמגזר הפרטי לפני כחמישה חודשים ובמסגרת תפקידו שימש גם כראש מערך החיסונים. לפני כחודשיים ביקש לסיים את תפקידו. אם הנציבות תאשר את המינוי בחברת פמי פרימיום הוא יצא לפועל. יצוין כי פמי פרימיום מפעילה מערכי בדיקות בחזיתות שונות ונגד החברה תלויה תביעה שהגיש משרד החינוך בהיקף של 47 מיליון שקל בטענה שקיבלה ממנו תשלומים ביתר בתמורה לשירותים רפואיים וסיעודיים לתלמידים בחינוך המיוחד.

ברקע ממשיך להתנהל מאבק משפטי אודות זהות המפעיל של מערך הבדיקות לנוסעים היוצאים, אותו מפעילה כיום אומגה זמנית. אחרי שזכייתה של אומגה נפסלה במכרז שהפעילה רשות שדות התעופה, הזוכה במקום השני, פנגיה, קיבלה הודעה כי היא תפעיל את המערך.

פנגיה סברה שעל פי המכרז מדובר במערך לנוסעים היוצאים ולנכנסים אולם גילתה שמשרד הבריאות הפריד בין שני המסלולים והפעיל הליך תיחור בו נבחרה כאמור פמי פרמיום להפעלת המערך לנוחתים. פנגיה עתרה לבית המשפט ובינתיים משתתפת אחרת במכרז, חברת איי איי די הגישה עתירה לפסילת מכרז רשות שדות התעופה כולו היות שהמחירים והטכנולוגיה שעל בסיסו הוגשו ההצעות בשעתו (אוגוסט 2020) אינם רלוונטיים כיום. עתירה זו התקבלה ודיון בעניינה יתקיים בשבוע הבא.

"אין לי קשר למכרז"

מאלי גלעד נמסר בתגובה: "אין קשר ביני לבין ועדת המכרזים במשרד הבריאות בכל תחום". משרד הבריאות בתגובה: "פמי פרימיום נבחרה במכרז על פי כל דין. הליך התיחור נוהל בוועדת המכרזים של משרד הבריאות כדין. אין כל קשר בין וועדת המכרזים ועבודת המשל"ט". מנציבות שירות המדינה נמסר בתגובה: "הפנייה בנדון הועברה לנציבות לפני מספר ימים ונבחנת מול הגורמים הרלוונטיים". חברת פמי פרמיום מסרה כי "אלי גלעד קיבל פניה לשמש כסמנכ"ל בריאות התלמיד, תחילת תפקידו מותנה באישור נציבות שירות המדינה. פמי תשמח לקלוט את אלי לכוחותיה. כל ניסיון לקשור בין אלי גלעד לבין פעילויות אחרות בקבוצת פמי, כדוגמת הקורונה, אינן נכונות בעליל. גיוסו של אלי לחברת פמי, נעשה בצורה גלויה ומסודרת ומשרד הבריאות נתן את ברכתו. אנו נשמח לגיוסו של אלי גלעד לשורות החברה ובטוחים כי ימשיך לתרום מכישוריו הרבים בחברתנו".

משרד הבריאות הכריז זה מכבר כי מה-1 ביוני התשלום עבור בדיקות הקורונה, שהוגדרו כחובה לכל הנוחתים בנתב"ג יושת על הנוסעים. מאז, מי שממשיכה לשלם היא דווקא המדינה: עבור כל נוסע משלמת המדינה מחיר של 160 שקל. מיום שלישי ועד יום חמישי נחתו בנתב"ג כ-18,000 נוסעים כך שהמדינה שילמה כ-3 מיליון שקל על הבדיקות עבורם. ומדוע העיכוב? בחברת אומגה, שמבצעת כיום את הבדיקה, טוענת שהיא "ערוכה ומוכנה" לגבות תשלום מהנוסעים וכי היא ממתינה רק לאישור הרגולטור להפעלת מערך הגבייה האינטרנטי.

חובת התשלום מתעכבת

החובה לבצע בדיקות קורונה לפני ההמראה לישראל ולאחר הנחיתה, תקפה נכון לעכשיו עד ה-29 ביוני. לגלובס נודע כי נשקלת אפשרות להקל בדרישות לביצוע בדיקות לפני ההמראה של נוסעים מחוסנים ממדינות מסוימות לישראל ואף להכיר בתעודות מתחסן של מדינות מסוימות. זאת בניגוד למצב הנוכחי, בו התיירים המעטים שמגיעים ארצה, מחוסנים בלבד, נדרשים לבדיקה סרולוגית לבדיקת רמת הנוגדנים בדם.

הרעיון לפיו הנוסע הוא שצריך לשאת בעלות הבדיקה עם חזרתו מחו"ל מתבקש למדי. על סוגיית התמחור אפשר להתעכב: המדינה קבעה כי כל נוסע ישלם 100 שקל עבור הבדיקה. אם מזמינים את הבדיקה מראש, אפשר להוזיל את המחיר לנכנסים דרך נתב"ג בלבד ל-80 שקל.

מה-1 ביוני, עם הכוונה להשית את התשלום על הנוסע, הנחה משרד הבריאות את קופות החולים שלא לאפשר עוד לנוסעים היוצאים לבצע בדיקות קורונה על חשבון המדינה. בדיקות אלה נעשות על פי דרישה של מדינות היעד, שאגב הולכת ופוחתת עבור הנוסעים המחוסנים. מדינות כמו בלגיה, הולנד, יוון או ספרד לא דורשות מישראלים הצגת בדיקת קורונה לפני ההגעה אליהן. את הבדיקות לפני הנסיעה לחו"ל מבצעות מעבדות פרטיות, חלקן בשירות עד הבית בעלות שנעה בין 200 ל-750 שקל לנוסע לבדיקה. מחיר הבדיקה שמוצעת לנוסעים בנתב"ג כיום על ידי חברת אומגה עומד על 45 או 135 שקל תלוי במועד קבלת התשובה.

תגובת משרד הבריאות

הציפייה היא שהמחיר שהנוסעים הנוחתים ישלמו, יהיה דומה לזה של הממריאים, 40-45 שקל. ח"כ יעקב מרגי פנה לשרי הבריאות והתחבורה "במכרז להקמת מעבדות הקורונה בנתב"ג לו הייתם שותפים נקבע כי עלויות הבדיקה אינן אמורות לעלות יותר מ-50 שקל. ראוי היה שסכומים אלה יבדקו בשנית לפני הטלתם כמס על הנוסע".

גם חברת התעופה ישראייר פנתה למשרד הבריאות בעניין ובשבוע הבא היא צפויה לעתור לבג"ץ בנושא. לטענתה, החובה לשלם על בדיקות הקורונה היא הטלת אגרה שלא נקבעה בחקיקה. החברה גם מלינה על גובה התשלום ועל החובה לבצע שתי בדיקות קורונה מכלל הנוסעים לארץ, דבר שמכביד על עלויות הטיסות. על טענות ישראייר הגיבו במשרד הבריאות: "לא מדובר באגרה אלא בתשלום עבור שירות הבדיקה".

בעניין התמחור נמסר: "המשרד קבע את המחיר בהתאם לתוצאות הליך התיחור שפרסם. המחיר שמשולם היום על ידי משרד הבריאות לחברת אומגה עבור הבדיקות המבוצעות לנכנסים גבוה משמעותית מהמחיר שקבע משרד הבריאות, המשמעות היא שהמשרד מסבסד את עלות הבדיקה עד 10 ביוני וזאת כדי להקל על הציבור".

עוד כתבות

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

בוועדות התכנון משנים גישה: "אין כוח שיעצור כעת התחדשות עירונית"

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: הלכת אפרופים לא תחול עוד על חוזים עסקיים

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בבית הלבן / צילום: אבי אוחיון לע''מ

הבקשה של נתניהו מטראמפ: תלחץ על קטאר לגרש את בכירי חמאס

גורמים ביטחוניים: "בחמאס לא מרגישים לחץ - ולא ממהרים ללכת לעסקה" ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ●  הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות