גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התיקון שכמעט הפיל את הקואליציה: מה יקרה לחוק קמיניץ

פחות מדי גזרים ויותר מדי מחלוקות פוליטיות מאיימים לקבור את הסיכוי
להסדיר את הבנייה הלא חוקית, לא רק ביישובים הערביים אלא גם במגזר החקלאי היהודי

מבצע להריסת מבנים בקלנסווה / צילום: היחידה הארצית לאכיפת דיני התכנון והבניה
מבצע להריסת מבנים בקלנסווה / צילום: היחידה הארצית לאכיפת דיני התכנון והבניה

חוק קמיניץ , שתיקונו הובטח לסיעת רע"ם במסגרת ההסכם הקואליציוני המתגבש של ממשלת בנט-לפיד, מושך אליו אש גדולה מצד נבחרי הציבור הערבים. קידומו של החוק הוא הדגמה קיצונית לצעד נכון שמקודם בעיתוי הכי גרוע שאפשר. עכשיו, בין אם תוקם ממשלת שינוי ובין אם יתקיימו בחירות חמישיות - המחלוקת הפוליטית סביב החוק הזה נמצאת במרכז העניינים שבין המפלגות הערביות ליהודיות.

רקע: תיקון לחוק שנועד להסיר חסמים ליישובים ערביים

למעשה, אין מדובר בחוק אלא בתיקון 116 לחוק התכנון והבנייה, שנחקק לפני כארבע שנים, וקרוי כך על שמו של המשנה ליועמ"ש (אזרחי) ארז קמיניץ. התיקון היווה את הצעד האופרטיבי לדוח שפרסם צוות ממשלתי שפעל לצורך קידום המגזר הערבי מטעם הממשלה, והציג שורת המלצות, בהן כאלה שקשורות לתחום הדיור. הצוות המליץ להקצות לתוכנית 1.2 מיליארד שקל, שיושקעו בקידום היישובים הערבים, ולאתר חסמים שמונעים מהיישובים הערבים להתפתח, שאחד מהראשיים שבהם הוא הבנייה הבלתי חוקית.

הבנייה הבלתי חוקית היא מכה קשה ביישובים הערבים, ובמיוחד בכפרים, והיא מצטרפת למכת בנייה בלתי חוקית במגזר הכפרי היהודי, בעיקר במושבים.

השורש של התיקון הוא הענקת סמכויות ליחידה לאכיפת דיני התכנון והבנייה במשרד האוצר להטיל על עברייני הבנייה והמשתמשים במבנים בלתי חוקיים בקנסות שנעים בין עשרות אלפים למאות אלפי שקלים. בדיון שנערך בוועדת הכספים של הכנסת בדצמבר 2019 קמיניץ הסביר, כי בנושא עבירות הבנייה "הגענו לפשיטת רגל אכיפתית, כי השתמשנו בצווים שיפוטיים ובדין הפלילי. לכן החלטנו לצאת מהקופסה ולהשתמש בצעדים מינהליים".

התוצאה: פישוט הטיפול בעבירות בנייה במגזר הערבי והחקלאי

ואכן התברר, כי בעוד השימוש בצווי בתי משפט ובהליכים פליליים בעבר היה מסורבל מאוד והצריך הרבה אנרגיות, ההליכים החדשים שבהם ניתנו לפקחים סמכויות לקנוס את העבריינים ולאלץ אותם להרוס את הבנייה הבלתי חוקית בתוך זמן קצר - נמצאה יעילה מאוד.

"חוק קמיניץ עובד. ואיך אני יודע שהוא עובד? מאז 2017 ועד היום מספר עבירות הבנייה פחת ב-45% והעבירות הבנייה החמורות פחתו ב-75%", אמר שר המשפטים דאז, אמיר אוחנה, שדיבר באותה ישיבת ועדת הכספים בסוף 2019.

לצד היעילות המוכחת וכנראה שבגללה, החלו להגיע תלונות על קנסות גבוהים למבנים שרובם משמשים לצורכי חקלאות ומסחר - ועל חיסול הפרנסה.

החקלאים היהודים מיהרו להקים לעצמם לובי, וחברו בעניין ל"כחול לבן". שר החקלאות אלון שוסטר, נרתם לסייע להם. במקביל חשפו אנשי ימין שונים, שהיו נתונים ללחצים כבדים אף הם, כי כשאישרו את התיקון לחוק כוונתם הייתה לטפל אך ורק במגזר הערבי.

שר המשפטים לשעבר איילת שקד אמרה אז בראיון עיתונאי, כי "כשעשינו את חוק קמיניץ, המטרה הייתה להחמיר את האכיפה על בנייה בלתי חוקית בעיקר במגזר הערבי. צריך לראות איך משנים אותו - זה מאוד מכביד על המושבניקים החקלאים".

הח"כים הערבים נזעקו אף הם כנגד התיקון. אמר ח"כ אחמד טיבי מהרשימה המשותפת אמר בכנסת, כי "מדובר בחוק דרקוני, שכולל קנסות חסרי תקדים והכוונה שלו הייתה לפעול נגד ערבים. אבל הוא פוגע גם במושבניקים". טיבי דרש אז, כהיום, להקפיא או לבטל את החוק. "הבנייה הבלתי חוקית היא תוצאה של היעדר תכנון. אנחנו מעוניינים ביישובים הערביים לבנות כחוק, ובתכנון וברישיון", אמר.

הפוליטיקה: הקפאת הטיפול בעבירות ישנות

הלחצים מכל הכיוונים נמצאו אפקטיביים במיוחד, שכן ימי הוואקום הפוליטי מתאפיינים גם בחוסר משילות. מעבר לזה לא ניתן להתעלם מכך, שבטענות הן מצד הח"כים הערבים והן מצד החקלאים היהודים, היה גרעין של אמת, וכי לא נעשו די צעדים לריפוי העיוותים.

מצד שני, המתלוננים בחרו להעלים את העובדה, שפקחי הבנייה לא הונחו לחפש כל עבירת בנייה, אלא להתמקד בעבירות שמכונות "עבירות מסכלות תכנון", כאלה שמפריעות לתכנן את משבצת השטח שבה הן קיימות.

התוצאה של כל זה הייתה ששר המשפטים דאז, אבי ניסנקורן נרתם לסייע לשני המגזרים, ולפני כשבעה חודשים נקבע, כי עד לסוף 2022 לא יוטלו קנסות מינהליים ביחס לבנייה שהחלה במגזרים הערבי והדרוזי לייעוד מגורים לפני 2018, ובתנאי שהקרקע לא נמצאת על תשתיות לאומיות, או שמורות טבע; לגבי יישובים חקלאיים יהודיים נקבע כי עד לסוף 2022 יחידת הפיקוח תשים את הטיפול בעבירות בנייה שבוצעו בחלקת המגורים החקלאית ("חלקה א’") בתחתית סדר העדיפויות.

הדבר לא ריצה את הפוליטיקאים הערבים שמוסיפים לדרוש את ביטול החוק או את הקפאתו המוחלטת. והדרישה שלא באה לסיפוקה בממשלה הקודמת - מגיעה גם בזו הנוכחית.

העתיד: המציאות הפוליטית תבלום את היישום

התיקון לחוק אולי נכון עקרונית וחיוני בדרך להביא את התכנון במגזר הכפרי היהודי והערבי לתקינות, ואולם במציאות הפוליטית הקיימת קשה לראות אותו מיושם בצורה מלאה, בין אם תוקם ממשלה חדשה ובין אם לאו.

עוד בעיה היא שהחוק תובל בלא מעט גזענות ולא לווה במספיק גזרים לצד המקלות הכבדים שהוא נושא בתוכו.

הדבר היחיד שניתן להגיד על הטיפול בחוק קמיניץ בביטחון הוא שהוא מצליח להוציא את כל הרע בפוליטיקה שקשורה במערך התכנון והבנייה: רדידות, אי-אמירת אמת, גזענות, מוטיבציה נמוכה לטיפול בעבריינות בנייה ובכיינות של מגזרים שנהנים במידה רבה מהמציאות המופקרת. 

מהו חוק קמיניץ: תיקון 116 לחוק התכנון והבנייה שנחקק באפריל 2017 ומאפשר אכיפה מינהלית נגד עבירות בנייה ומחמיר את הענישה נגדן. התיקון נקרא על שם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה ארז קמיניץ, שעמד בראש הוועדה להסדרת הבנייה הבלתי חוקית

עוד כתבות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת