גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל צפויה להצטרף להסכם המס, אבל תנסה להחריג את החוק להשקעות הון

אפל, מיקרוסופט, פייסבוק, אינטל וגם כיל, צ'ק פוינט וטבע שנהנות מתשלומי מס נמוכים בישראל עשויות להיות מושפעות מיוזמת ה-G-7 ● מומחי מס אומרים לגלובס: ישראל חייבת לאמץ את היוזמה, כדי למנוע מצב שבו החברות יעדיפו לשלם את המס הנוסף בחו"ל

הכניסה לבניין אינטל בפתח תקווה / צילום: Reuters, Amir Cohen
הכניסה לבניין אינטל בפתח תקווה / צילום: Reuters, Amir Cohen

ההסכמה של שרי האוצר של שבע הכלכלות המתועשות הגדולות (G7) על קידום התוכנית ההיסטורית להטלת מס חברות גלובלי בגובה 15%, היא סוגייה דרמטית. ובהיבט המקומי הישראלי היא מעלה שתי שאלות מרכזיות - האם זוהי שירת הברבור של מקלטי המס? האם ישראל תאמץ את היוזמה? כשהיוזמה הזאת עלתה בעבר, מילאה רשות המסים את פיה מים ולא התייחסה לנושא. כעת, כשהמהלך מתחיל לנוע קדימה, המצב הפוליטי מקשה על קבלת החלטות.

בין החברות שנהנות כיום משיעורי מס נמוכים מכוח חוקי עידוד השקעות הון בישראל, ואף אפסיים במקרה שפעילותן אינטרנטית ורשות המסים לא מצליחה ללכוד חלק מפעילותן ברשתה: אפל, מיקרוסופט, פייסבוק, סיילספורס, אינטל, אוראקל וגם החברות הישראליות כיל, צ’ק פוינט וטבע.

שיעורי המס שחברות אלה נהנות מהם על פי חוקי העידוד נעים בין 5% ל-12%, ובתוספת פחת מואץ הסכומים אף יורדים מטה, והמס האפקטיבי שהן משלמות נמוך מאוד.

בכל אופן, בדיונים פנימיים המתקיימים במחלקה הבינלאומית ברשות המסים בוחנים בתקופה האחרונה את הנושא. אחד השיקולים המשמעותיים ששוקלים ברשות המסים הנה העובדה, כי על פי הרעיון שמתגבש ב-OECD תאגידים רב-לאומיים ענקיים יידרשו להשלים את המס לשיעור המס האחיד במדינה בה התאגיד האם, ראש הפירמידה, מאוגד, עד גבוה של 15%, אם שולם במדינה אחרת מס נמוך מכך.

כלומר, למרות שהמדינות השונות לא יהיו חייבות להעלות את שיעור המס בדין הפנימי שלהן, האפקטיביות של שיעור המס הנמוך שהן יעניקו לחברות בין גבולותיהן תרד. כך למשל, אם תאגיד אמריקאי מחזיק בתאגיד ישראלי, והתאגיד הישראלי משלם מס בישראל בגובה 10%, התאגיד האמריקאי יחוייב לשלם מס נוסף בגובה 5% בארה"ב בגין רווחי החברה הבת הישראלית.

עוד מסתמן, כי שיעור המס המשולם בחברה הבת ייקח בחשבון גם את המס החל על הדיבידנד שמשולם מחברת הבת עד החברה האם למעלה.

עדיף לישראל להצטרף

על רקע "השלמת המס" שצפויה להיות, נראה שגם ברשות המסים הישראלית יבינו שלא כדאי לישראל להישאר מאחור, ואימוץ המהלך הבינלאומי יהיה בלתי נמנע. בין היתר, כדי למנוע מצב שבו ישראל תפסיד את המס הנוסף שישולם בסופו של דבר במדינות שבהן מאוגדות החברות האם.

האינטרסים של ישראל ברפורמה הם מעורבים, אך נדמה כי היא עשויה לצאת מורווחת מהנושא - מאחר שלא היא זו שתהיה חתומה על "תוספת המס" שתוטל על החברות הרב-לאומיות ולא תיתפס כ"אשמה" במהלך.

שאלה נוספת שטרם הוכרעה היא על איזה גודל תאגידים רב-לאומיים תחול הוראת ההשלמה.

ד"ר מיכאל בריקר, שותף ומומחה למיסוי בינלאומי בפירמת עוה"ד מיתר, אומר כי "בעבר התכוון האיחוד האירופי שהמשטר החדש יחול על חברות בעלות הכנסות של 750 מיליון יורו ויותר, שפעילותן בעיקר בתחום הדיגיטלי או במכירות ישירות לצרכנים, אולם ארה"ב סירבה לכך כי המדובר היה בעיקר בחברות אמריקאיות".

כעת, מסתמנת פשרה לפיה משטר המס החדש יחול על כלל החברות הרב-לאומיות עם הכנסות שנתיות של מיליארדי דולרים, כשארה"ב מבקשת שהסף יהיה הכנסות של 20 מיליארד דולר. "להערכתי, ישראל תהיה בצד המרוויח ותקבל הכנסות מס נוספות מחברות רב-לאומיות גדולות מבלי שנדרשה לפעול חד-צדדית, ובגלל סף ההכנסות הגבוה שייקבע, לא יפגעו החברות הישראליות", אומר בריקר.

ההסכמה השנייה והדרמטית שהושגה היא כמובן על מס חברות מינימלי של 15% ושלילת התמריץ לפעול במדינות שבהן שיעורי המס נמוכים יותר. בריקר: "עבודת ה-OECD ורפורמת המס המוצעת של הנשיא ביידן מבקשים לקבוע כללים כדי להבטיח את המס המינימלי. הראשון, קביעת השלמת מס במדינת האם של החברה הרב-לאומית, אם חברת בת במדינה אחרת משלמת פחות מהמס המינימלי. השני, שלילת ניכוי הוצאות בגין תשלום לחברה קשורה שחל עליה שיעור מס נמוך מהמס המינימלי. השלישי, אי מתן הטבות אמנת מס בגין תשלומים לחברה שמשלמת פחות משיעור המס המינימלי".

מדינות דוגמת ארה"ב צפויות לאמץ כללים אלה גם אם לא תושג הסכמה כללית לגבי שיעור המס המינימלי. על הרקע הזה אומר בריקר, "יש סיכוי משמעותי שתושג הסכמה לגבי המס המינימלי למרות התנגדויות ממדינות שעשויות להיפגע מכך דוגמת אירלנד, סינגפור, קפריסין, שוויץ או לוקסמבורג. המומנטום הפוליטי ונזקי הקורונה הם לכיוון העלאת המס".

שיקולי מס, אבל לא רק

לישראל כמובן תהיה החלטה לא פשוטה לגבי העלאת שיעורי המס בחוק עידוד השקעות הון, שכרגע מעניקים שיעורי מס שיכולים להגיע גם ל-6% בלבד. בהיעדר הסכמה גלובלית צפויות ארה"ב ומדינות אחרות לאמץ את הכללים באופן חד-צדדי, כך שחברות רב-לאומיות זרות עם חברות בנות הנהנות משיעורי מס של 6%, 7.5% או 12% תאלצנה להשלים מס במדינות האם, ויוצא שישראל בעצם מוותרת על הכנסות מסים לטובת מדינות אחרות, כאשר לחברה הרב-לאומית שממילא משלמת את המס לא בהכרח היה אכפת לשלמו בישראל.

אולם העלאה של שיעור מס החברות תחול כמובן גם על חברות שבסיסן בישראל ועלולה לפגוע בהן. "בהיעדר הסכמה ונקיטת צעדים חד-צדדיים על-ידי ארה"ב ומדינות אחרות, אני מעריך שכל חברה רב-לאומית תבחן את המשמעויות לגבי פעילותה במדינות השונות לרבות ישראל. הפעילות העסקית שלהן בישראל אינה נגזרת משיקולי מס בלבד, אלא גם מהכישרון, הידע והיצירתיות של היזמים והעובדים בהייטק", מסביר בריקר.

ישראל תרוויח מהמהלך?

האם ישראל תרוויח מההסכמה של מדינות ה-G-7? לדברי עו"ד ליאור נוימן, שותף מנהל מחלקת המסים ש. הורוביץ ושות’, "ככלל, מדובר במהלך טוב מאוד לישראל. כל עוד ישראל תשמור על שיעור מס חברות של 21% ואולי יתאפשר לה בהמשך להורידו לשיעור מס חברות עם מקדם 1 - לדוגמה 19% הרי שהעלאת שיעורי מס החברות לשיעור מינימום של 15% ביתר מדינות העולם ביחד עם עליית שיעור מס החברות בארה"ב יהפוך את ישראל ליותר אטרקטיבית.

"בחינת מבני המס השונים עשויה להוביל יזמים מקומיים להעדיף הקמת המיזמים בישראל על פני נדידה למדינות אחרות בעולם, וכן ימשוך את החברות הבינלאומיות שגם ככה מבקשים את הקרבה להייטק הישראלי להקים את המיזמים עצמם בישראל ולא רק את מרכזי המו"פ בישראל".

עוד מוסיף נוימן, כי "יש להניח - לפחות לפי הברכות להסדר שפרסמו ענקיות הטק פייסבוק, גוגל אמזון וכו’ - שככל שהנושא יוסדר, גם התנגדותן של החברות הבינלאומיות לתשלומי מסים בישראל שתחלוק אותן עם יתר המדינות תקטן".

בכל הנוגע להטבות שמדינת ישראל העניקה במסגרת חוקי העידוד, סבור עו"ד נוימן, כי "בינתיים נראה שמאחר ומדובר בהטבות ספציפיות שמתייחסות בעיקר להכנסות מנכסים בלתי מוחשיים, לכן יש סיכוי לא רע שניתן יהיה להחריג אותן מחבות שיעור המס המינימלי ולכן חברות הטק הגדולות שמעבירות ויעבירו ידע לישראל לא במהרה יפגעו".

עוד כתבות

משקיע מודאג בבורסת ניו־יורק, האם הבועה בדרך? / צילום: Shutterstock

ההשוואות המטרידות בין טירוף הבינה המלאכותית לבין בועת הדוט־קום

אנליסטים שוריים מתכחשים לאפשרות שמתפתחת כיום בועת AI בדומה לבועת הדוט־קום בשנות ה־90 ● הדמיון אכן קיים, ובדיוק כמו אז - משקיעים מקווים כי הטכנולוגיה החדשה תספק צמיחה ורווחים גבוהים מהרגיל ● ובכל זאת, יש גם כמה הבדלים מהותיים

חתימה על צוואה / אילוסטרציה: Shutterstock

ההורה לא מימש את זכויותיו ונפטר. האם יורש רשאי להגיש תביעה בשמו?

בת הגישה בשם אמה המנוחה תביעה נגד אחיה, בדרישה לבטל עסקת מתנה של מקרקעין שביצע אביהם המנוח ● הבת טענה כי מחצית מהזכויות במקרקעין שייכות לאם מכוח נישואי הוריהם, ולכן האב לא היה רשאי להעניק במתנה זכויות שאינן בבעלותו ● מה קבע ביהמ"ש?

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

שכירים? גם בשנה הבאה קרן ההשתלמות שלכם תהיה שווה פחות

ההטבה הכי גדולה של השכירים מתכווצת ● ומכסת הגיוס היא רק המלצה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

זנדסק מגיעה לישראל: רוכשת את אנליש בכ-40-50 מיליון דולר

הרכישה תאפשר לחברת התוכנה האמריקאית לפתוח לראשונה מרכז פיתוח בישראל ● בין המשקיעים המוקדמים בחברת ה-AI הקטנה: קרן TLV Partners, אביגדור וילנץ, בני שניידר ואריק קליינשטיין מקרן גלילות

דימונה. המספרים לא פוגשים את הביקוש / צילום: Shutterstock

למה נתניהו הבטיח השבוע הגירה שלילית של 20 אלף תושבים לדימונה?

בפעם השנייה בתוך שבע שנים הבטיח בנימין נתניהו לדימונה הבטחות להקמת עשרות אלפי יחידות דיור ● אחרי שני הסכמים ויותר מ־10 מיליארד שקל על הנייר, ברור שהמבחן הוא מי באמת מגיע לגור שם

כלי טיס חשמלי של AIR / צילום: באדיבות חברת AIR

הסוף לשיירות? הסטארט-אפ הישראלי שמטיס 250 ק"ג אספקה ללוחמים

אירונאוטיקס חתמה על הסכם שיתוף‏־פעולה עם התאגיד הביטחוני ההונגרי ● הסטארט־אפ הישראלי שמוביל בפיתוח כלי טיס חשמליים מתקדמים ● החברה שמאפשרת להטמיע בטנקים מערכות שיגור של כטב"מים מתאבדים ● ופיקוד החלל האמריקאי מחזק את מערך ההגנה בנמל התעופה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

KGM טורס הייבריד / צילום: יח''צ

עם מנוע מסין והחל מ-180 אלף שקל: הקוריאנית החדשה שתתחרה ביונדאי וטויוטה

היצרנית הקוריאנית חדורת המוטיבציה נכנסת לפלח ההיברידי באמצעות "קיצור דרך": KGM טורס הייבריד כולל מערכת הנעה מוכחת מתוצרת BYD ● העיצוב קשוח, צריכת הדלק נמוכה יחסית ורמת האבזור מכובדת ביחס למחיר, אבל השכנים מקוריאה מציבים תחרות קשה

ראשת ממשלת יפן סנאה טקאיצ'י בפרלמנט. האישה הראשונה בתפקיד / צילום: ap, Eugene Hoshiko

התיירות הישראלית ליפן קפצה ב־88% מהשנה שעברה. זו הסיבה האמיתית

הציבור המזדקן, התוצר המתכווץ והיחלשות המטבע הכניסו את הכלכלה הרביעית בגודלה לסחרור, וחבילת תמריצים ממשלתית כבר יצאה לדרך ● אבל כשהשמיים מתקדרים מעל ארץ השמש העולה, נדמה שדווקא לישראלים נוצרות הזדמנויות יוצאות דופן - מההייטק והביטחון ועד החופשה שהוזלה

חאן יונס שברצועת עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

שינוי הכיוון של האו"ם: "אין רעב בעזה"

בניגוד לדוח הקודם באוגוסט, הדוח הנוכחי של IPC קובע כי לא זוהה רעב באף אזור ברצועה ● מבצע "מאחורי הגב": המעורבות האיראנית – והמידע שסיפק הפעיל בחקירה אחרי שהובא לישראל לפני שנה ● שגריר ארה"ב מייק האקבי: "אני חושב שיש מעורבות של ישויות זרות שמתדלקות את הקולות נגד ישראל גם בימין האמריקני" ●  צילם את נמל חיפה ובתי הזיקוק: שב"כ עצר אזרח בחשד לריגול עבור איראן ● עדכונים שוטפים

תבשילים בלחם בית / צילום: דוד ששון

העסק שהתחיל על תלת־אופן לפני 40 שנה הוא היום ממלכה קולינרית נדירה

סמבוסק חומוס ממולא בסביח, בוריקה בתוך לחם, קבב עיראקי בלאפה וסופגניות שהן אגדה ● שבע תחנות אוכל באור יהודה, שגרמו לנו להכתיר אותה כמלכה קולינרית בלתי מעורערת

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בת"א ננעלה בעליות, מניות האנרגיה זינקו

ת"א 35 עלה בכ-0.7% לשיא ה-59 שלו השנה ● השקל תנודתי לאחר פרסום נתוני האינפלציה בארה"ב ● מניות התקשורת יורדות ומעיבות על השוק, מנגד אישור עסקת הגז תומכת בשוק ● אפקון גייסה 74 מיליון שקל ממשקיעים מוסדיים, מור תהפוך לבעלת עניין ● ה-ECB הותיר את הריבית ללא שינוי, בבריטניה הריבית ירדה ברבע אחוז כצפוי

עבודות על המטרו בשכונת כפר גנים בפתח תקווה / צילום: דרור מרמור

פרויקט הענק עובר לשלב הביצוע: הונחה אבן הפינה להקמת המטרו בגוש דן

בטקס רשמי שנערך הבוקר, הפרויקט שאמור לשנות את מפת התחבורה במרכז הארץ עובר משלב התכנון לשלב ביצועי ראשון ● רשת המטרו צפויה לכלול 3 קווים שיחברו בין 24 רשויות לאורך 300 ק"מ של מנהרות ● עם זאת, המטרו עדיין ניצב בפני שורה ארוכה של אתגרים - תכנוניים, ניהוליים ותפעוליים

עגבניות / צילום: עינת לברון

בדיקה שגרתית בנמל אשדוד גילתה: הפיקוח על העגבניות מאזרבייג'ן מזויף

משלוחי עגבניות שהוצגו כמגיעים מאזרבייג'ן לוו בתעודות מזויפות, ולעיתים אף הפנו לאתר אינטרנט מתחזה ● משרד החקלאות והיחידה המרכזית לאכיפה וחקירות בודקים ניסיון שיטתי לעקוף את מנגנוני הפיקוח על יבוא תוצרת חקלאית

הקמפוס של אנבידיה שצפוי לקום בקריית טבעון (בעיגול: ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה) / צילום: באדיבות אנבידיה

הארנונה שתגיע לקריית טבעון והמועצה שתקבל פרס ניחומים: 5 הערות על הקמפוס החדש של אנבידיה

מהארנונה, דרך המפסידה הגדולה ועד הקיבוץ הקטן שמרוויח בעקיפין: פרטים חדשים על העסקה של אנבידיה בקריית טבעון שמתקדמת בצעדי ענק

iRobot. חשש ביחס לתפעול האפליקציה / צילום: Reuters, St Petersburg Times

המתחרות, המכסים וחבל ההצלה שנלקח: קריסת שואב האבק שחולל מהפכה בשוק

זה היה סיפור הצלחה קלאסי: שוק חדש, חברה שייסדו חוקרים מ-MIT, הצלחה בנאסד"ק ומכירות של עשרות מיליוני מכשירים בעולם ● אבל iRobot לא הצליחה לעמוד מול השטף מסין ולא התאוששה מביטול הרכישה של אמזון. המכסים המוגדלים שהטילה ארה"ב היו הקש האחרון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; אנבידיה ואורקל מזנקות, נייקי נופלת ב-10%

אורקל הצטרפה לקבוצת משקיעים שאמורה להוביל את פעילות TikTok בארה״ב ● נייק: שיפור בארה"ב, ירידה חדה במכירות בסין ● בוול סטריט נערכים ליום פקיעת האופציות הגדול בהיסטוריה ● הבנק המרכזי של יפן החליט להעלות את הריבית במדינה ל-0.75%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 1995 ● הבורסות באירופה ננעלו במגמה חיובית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

הדוח הסופי של האוצר: מס מדורג על רווחי הבנקים שמעל ל-50% ביחס לשנים קודמות

לפי הדו"ח הסופי של הצוות הבין משרדי: העלייה החריגה בשיעורי הרווחיות של הבנקים נובע מהריבית הגבוהה ומסביבה תחרותית מוגבלת וריכוזית ■ אגף התקציבים ונציג בנק ישראל התנגדו: "הכיוון שהתגבש בדוח הסופי, לא שיקף את הלך הרוח במהלך דיוני הצוות"

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

חשד: מנהלים בחברת יזמות הגישו תביעה כוזבת לקרן הפיצויים בסך 40 מיליון שקל

שני המנהלים טענו כי למבנה בת"א נגרמו נזקים בהיקף 40 מיליון שקל כתוצאה מהדף של טיל איראני שנפל באזור - אך מהחקירה עולה חשד כי מאז 2021 המבנה מוכר ע"י העירייה כלא ראוי למגורים ● השניים חשודים בקבלת דבר במרמה, לאחר שקיבלו מהמדינה כ-2 מיליון שקל על בסיס התביעה ● לבקשת החשודים, שמם נאסר בשלב זה לפרסום

גיא נתן / צילום: תומר שלום

בגיל 27 הוא מנהל קרן גידור ויש לו 100 אלף עוקבים: "אנחנו נוביל את התעשייה. הבמה כבר לא שמורה רק למוסדיים"

חמוש בטריקו ושרשרת עם שור מזהב, הפך גיא נתן לגורו של משקיעי ריטייל, עם למעלה מ־100 אלף עוקבים באינסטגרם, פודקאסט מצליח וקרן גידור ● בראיון לגלובס הוא מספר איך פציעה בצבא שינתה לו את המסלול, מה מנהלי השקעות מסורתיים מפספסים: "כבר אין מנטליות של קח את הכסף וזהו", וממה הוא חושש: "אנשים יאבדו הרבה מאוד כסף וילמדו את השיעור הכי קשה של החיים"

השדות הסולאריים של חברת דוראל / צילום: תמר מצפי

מכרז החשמל האמריקאי ננעל על מקסימום והקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות

הביקוש הגדול לחשמל בארה"ב מואץ בעיקר בשל בנייה מהירה של חוות שרתים ● היצרניות הישראליות הפועלות בארה"ב, כמו OPC שזכתה היום בחלקים ממכרז של רשת אספקה מרכזית, נהנות מהמצב בשוק באופן מובהק