גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל צפויה להצטרף להסכם המס, אבל תנסה להחריג את החוק להשקעות הון

אפל, מיקרוסופט, פייסבוק, אינטל וגם כיל, צ'ק פוינט וטבע שנהנות מתשלומי מס נמוכים בישראל עשויות להיות מושפעות מיוזמת ה-G-7 ● מומחי מס אומרים לגלובס: ישראל חייבת לאמץ את היוזמה, כדי למנוע מצב שבו החברות יעדיפו לשלם את המס הנוסף בחו"ל

הכניסה לבניין אינטל בפתח תקווה / צילום: Reuters, Amir Cohen
הכניסה לבניין אינטל בפתח תקווה / צילום: Reuters, Amir Cohen

ההסכמה של שרי האוצר של שבע הכלכלות המתועשות הגדולות (G7) על קידום התוכנית ההיסטורית להטלת מס חברות גלובלי בגובה 15%, היא סוגייה דרמטית. ובהיבט המקומי הישראלי היא מעלה שתי שאלות מרכזיות - האם זוהי שירת הברבור של מקלטי המס? האם ישראל תאמץ את היוזמה? כשהיוזמה הזאת עלתה בעבר, מילאה רשות המסים את פיה מים ולא התייחסה לנושא. כעת, כשהמהלך מתחיל לנוע קדימה, המצב הפוליטי מקשה על קבלת החלטות.

בין החברות שנהנות כיום משיעורי מס נמוכים מכוח חוקי עידוד השקעות הון בישראל, ואף אפסיים במקרה שפעילותן אינטרנטית ורשות המסים לא מצליחה ללכוד חלק מפעילותן ברשתה: אפל, מיקרוסופט, פייסבוק, סיילספורס, אינטל, אוראקל וגם החברות הישראליות כיל, צ’ק פוינט וטבע.

שיעורי המס שחברות אלה נהנות מהם על פי חוקי העידוד נעים בין 5% ל-12%, ובתוספת פחת מואץ הסכומים אף יורדים מטה, והמס האפקטיבי שהן משלמות נמוך מאוד.

בכל אופן, בדיונים פנימיים המתקיימים במחלקה הבינלאומית ברשות המסים בוחנים בתקופה האחרונה את הנושא. אחד השיקולים המשמעותיים ששוקלים ברשות המסים הנה העובדה, כי על פי הרעיון שמתגבש ב-OECD תאגידים רב-לאומיים ענקיים יידרשו להשלים את המס לשיעור המס האחיד במדינה בה התאגיד האם, ראש הפירמידה, מאוגד, עד גבוה של 15%, אם שולם במדינה אחרת מס נמוך מכך.

כלומר, למרות שהמדינות השונות לא יהיו חייבות להעלות את שיעור המס בדין הפנימי שלהן, האפקטיביות של שיעור המס הנמוך שהן יעניקו לחברות בין גבולותיהן תרד. כך למשל, אם תאגיד אמריקאי מחזיק בתאגיד ישראלי, והתאגיד הישראלי משלם מס בישראל בגובה 10%, התאגיד האמריקאי יחוייב לשלם מס נוסף בגובה 5% בארה"ב בגין רווחי החברה הבת הישראלית.

עוד מסתמן, כי שיעור המס המשולם בחברה הבת ייקח בחשבון גם את המס החל על הדיבידנד שמשולם מחברת הבת עד החברה האם למעלה.

עדיף לישראל להצטרף

על רקע "השלמת המס" שצפויה להיות, נראה שגם ברשות המסים הישראלית יבינו שלא כדאי לישראל להישאר מאחור, ואימוץ המהלך הבינלאומי יהיה בלתי נמנע. בין היתר, כדי למנוע מצב שבו ישראל תפסיד את המס הנוסף שישולם בסופו של דבר במדינות שבהן מאוגדות החברות האם.

האינטרסים של ישראל ברפורמה הם מעורבים, אך נדמה כי היא עשויה לצאת מורווחת מהנושא - מאחר שלא היא זו שתהיה חתומה על "תוספת המס" שתוטל על החברות הרב-לאומיות ולא תיתפס כ"אשמה" במהלך.

שאלה נוספת שטרם הוכרעה היא על איזה גודל תאגידים רב-לאומיים תחול הוראת ההשלמה.

ד"ר מיכאל בריקר, שותף ומומחה למיסוי בינלאומי בפירמת עוה"ד מיתר, אומר כי "בעבר התכוון האיחוד האירופי שהמשטר החדש יחול על חברות בעלות הכנסות של 750 מיליון יורו ויותר, שפעילותן בעיקר בתחום הדיגיטלי או במכירות ישירות לצרכנים, אולם ארה"ב סירבה לכך כי המדובר היה בעיקר בחברות אמריקאיות".

כעת, מסתמנת פשרה לפיה משטר המס החדש יחול על כלל החברות הרב-לאומיות עם הכנסות שנתיות של מיליארדי דולרים, כשארה"ב מבקשת שהסף יהיה הכנסות של 20 מיליארד דולר. "להערכתי, ישראל תהיה בצד המרוויח ותקבל הכנסות מס נוספות מחברות רב-לאומיות גדולות מבלי שנדרשה לפעול חד-צדדית, ובגלל סף ההכנסות הגבוה שייקבע, לא יפגעו החברות הישראליות", אומר בריקר.

ההסכמה השנייה והדרמטית שהושגה היא כמובן על מס חברות מינימלי של 15% ושלילת התמריץ לפעול במדינות שבהן שיעורי המס נמוכים יותר. בריקר: "עבודת ה-OECD ורפורמת המס המוצעת של הנשיא ביידן מבקשים לקבוע כללים כדי להבטיח את המס המינימלי. הראשון, קביעת השלמת מס במדינת האם של החברה הרב-לאומית, אם חברת בת במדינה אחרת משלמת פחות מהמס המינימלי. השני, שלילת ניכוי הוצאות בגין תשלום לחברה קשורה שחל עליה שיעור מס נמוך מהמס המינימלי. השלישי, אי מתן הטבות אמנת מס בגין תשלומים לחברה שמשלמת פחות משיעור המס המינימלי".

מדינות דוגמת ארה"ב צפויות לאמץ כללים אלה גם אם לא תושג הסכמה כללית לגבי שיעור המס המינימלי. על הרקע הזה אומר בריקר, "יש סיכוי משמעותי שתושג הסכמה לגבי המס המינימלי למרות התנגדויות ממדינות שעשויות להיפגע מכך דוגמת אירלנד, סינגפור, קפריסין, שוויץ או לוקסמבורג. המומנטום הפוליטי ונזקי הקורונה הם לכיוון העלאת המס".

שיקולי מס, אבל לא רק

לישראל כמובן תהיה החלטה לא פשוטה לגבי העלאת שיעורי המס בחוק עידוד השקעות הון, שכרגע מעניקים שיעורי מס שיכולים להגיע גם ל-6% בלבד. בהיעדר הסכמה גלובלית צפויות ארה"ב ומדינות אחרות לאמץ את הכללים באופן חד-צדדי, כך שחברות רב-לאומיות זרות עם חברות בנות הנהנות משיעורי מס של 6%, 7.5% או 12% תאלצנה להשלים מס במדינות האם, ויוצא שישראל בעצם מוותרת על הכנסות מסים לטובת מדינות אחרות, כאשר לחברה הרב-לאומית שממילא משלמת את המס לא בהכרח היה אכפת לשלמו בישראל.

אולם העלאה של שיעור מס החברות תחול כמובן גם על חברות שבסיסן בישראל ועלולה לפגוע בהן. "בהיעדר הסכמה ונקיטת צעדים חד-צדדיים על-ידי ארה"ב ומדינות אחרות, אני מעריך שכל חברה רב-לאומית תבחן את המשמעויות לגבי פעילותה במדינות השונות לרבות ישראל. הפעילות העסקית שלהן בישראל אינה נגזרת משיקולי מס בלבד, אלא גם מהכישרון, הידע והיצירתיות של היזמים והעובדים בהייטק", מסביר בריקר.

ישראל תרוויח מהמהלך?

האם ישראל תרוויח מההסכמה של מדינות ה-G-7? לדברי עו"ד ליאור נוימן, שותף מנהל מחלקת המסים ש. הורוביץ ושות’, "ככלל, מדובר במהלך טוב מאוד לישראל. כל עוד ישראל תשמור על שיעור מס חברות של 21% ואולי יתאפשר לה בהמשך להורידו לשיעור מס חברות עם מקדם 1 - לדוגמה 19% הרי שהעלאת שיעורי מס החברות לשיעור מינימום של 15% ביתר מדינות העולם ביחד עם עליית שיעור מס החברות בארה"ב יהפוך את ישראל ליותר אטרקטיבית.

"בחינת מבני המס השונים עשויה להוביל יזמים מקומיים להעדיף הקמת המיזמים בישראל על פני נדידה למדינות אחרות בעולם, וכן ימשוך את החברות הבינלאומיות שגם ככה מבקשים את הקרבה להייטק הישראלי להקים את המיזמים עצמם בישראל ולא רק את מרכזי המו"פ בישראל".

עוד מוסיף נוימן, כי "יש להניח - לפחות לפי הברכות להסדר שפרסמו ענקיות הטק פייסבוק, גוגל אמזון וכו’ - שככל שהנושא יוסדר, גם התנגדותן של החברות הבינלאומיות לתשלומי מסים בישראל שתחלוק אותן עם יתר המדינות תקטן".

בכל הנוגע להטבות שמדינת ישראל העניקה במסגרת חוקי העידוד, סבור עו"ד נוימן, כי "בינתיים נראה שמאחר ומדובר בהטבות ספציפיות שמתייחסות בעיקר להכנסות מנכסים בלתי מוחשיים, לכן יש סיכוי לא רע שניתן יהיה להחריג אותן מחבות שיעור המס המינימלי ולכן חברות הטק הגדולות שמעבירות ויעבירו ידע לישראל לא במהרה יפגעו". 

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

ארה"ב וסעודיה מתקרבות לברית הגנה, והנגמ"ש האמריקאי עם מערכת של אלביט

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; ההנג סנג קפץ בכ-2.5%

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר? לפי בית המשפט, התשובה היא לא

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואין ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע בצה"ל, והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע שהאישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע שפנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שניה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תחשב כ"הכנסה ראשונה"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; לפידות קפיטל מזנקת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד