גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקורונה מתפוגגת, תשואות האג"ח ירדו ויועצי ההנפקות שוב מוציאים סיור לארה"ב. מי ישלם עליו?

השיפור בתנאי השוק מאפשר לרפי ליפא ועמית להוציא לדרך סיור בנכסיהן של אקסטל, דה זראסאי, נאמקו, ספנסר, דה לסר ואחרות, במחיר של 3,450 דולר למשתתף ● ובינתיים: אול-יר מספקת תזכורת נוספת לסיכונים הנלווים להשקעה באג"ח החברות הזרות

רפי ליפא וגל עמית / צילום: תמר מצפי
רפי ליפא וגל עמית / צילום: תמר מצפי

מגפת הקורונה בישראל וגם בארה"ב הולכת ודועכת, החזרה לארץ כבר לא מחייבת כניסה לבידוד עבור המתחסנים כנגד המחלה ובשוק ההון חוזרים לבקר בנכסי חברות הנדל"ן האמריקאיות שהנפיקו אג"ח בת"א במקום מושבן. שנתיים אחרי הסיור הקודם, מוזמנים מנהלי השקעות, אנליסטים ומשקיעים לסיור חברות נדל"ן אמריקאיות, שיתחיל בערים אוסטין ויוסטון שבטקסס, ויסתיים בעיר ניו יורק.

 

את הסיור מארגנים ומובילים יועצי ההנפקות רפי ליפא וגל עמית, והחתם ארז גולדשמידט, בעלי חברת החיתום אוריון, ומי שעמדו מאחורי גל ההנפקות של חברות הנדל"ן האמריקאיות. הסיור, שאמור להתקיים במחצית הראשונה של חודש אוקטובר, יכלול ביקור בנכסי החברות ופגישה עם צוות הניהול הבכיר שלהן. רשימת החברות המשתתפות כוללת בינתיים את הרץ, פסיפיק אוק, אקסטל, דה זראסאי, נאמקו, ספנסר, דה לסר, נובל אסטס, לייטסטון וייתכן שגם חברות נוספות.

 

הסיור הנוכחי יוצא לדרך, לאחר ירידה חדה שנרשמה בחודשים האחרונים בתשואות האג"ח של חברות הנדל"ן האמריקאי, שנסחרות בבורסה בת"א. נכון להיום, האג"ח של ארבע חברות אמריקאיות בלבד נסחרות בתשואות דו-ספרתיות, המשקפות סיכון מוגבר ליכולת פירעון החוב. זאת לאחר שאשתקד קרסו שתיים מהחברות הגדולות בסקטור - אול-יר וסטרווד ווסט (עם חוב אג"ח מצרפי של מעל 3 מיליארד שקל).

שיאנית התשואות הנוכחית היא ווטרסטון, שאג"ח שהנפיקה בהיקף של 321 מיליון שקל נסחרות לפי תשואה שנתית לפדיון של 19.9%. אחריה ברשימה נמצאות נובל אסטס (11.3%), ג'י.אף.איי (10.6%) והרץ (10.3%).

עוד שמונה חברות נסחרות בתשואות חד-ספרתיות של מעל 6%, והן מויניאן (9.2%), דה לסר (8.2%), אמ.די.ג'י (8%), דה זראסאי (7.3%), ספנסר (7.2%), קופרליין (7%), קליין (6.6%) וסטרוברי (6.6%). אצל רוב החברות הללו מדובר בשיפור ביחס לתשואות שלפיהן נסחרו האג"ח שלהן בסוף 2020.

אג"ח א' של ווטרסטון למשל, עלתה מתחילת השנה ב-28% וזאת למרות שלפני כחודש הפחיתה S&P מעלות את דירוג החוב של החברה מ-BBB פלוס ל-BBB עם אופק שלילי. כל הפחתה נוספת אל מתחת לדירוג הנוכחי, תקנה למחזיקי האג"ח עילה לפירעון מיידי. ווטרסטון מתכננת למכור עד סוף 2021 נכסים בכ-20 מיליון דולר, וכן למכור נכסים נוספים ב-2022 בכ-121 מיליון דולר.

זהו המפתח לתשלום קרן של 45% מסך החוב בנובמבר 2022, אלא שגם אם מהלך זה יוכתר בהצלחה, הרי שהיא תתחיל את 2023 עם 21 מיליון דולר בקופה, כאשר בפניה עומד פירעון נוסף (קרן וריבית) של כ-45 מיליון דולר בנובמבר 2023. 

ה"ירושה" של יואל גולדמן

השיפור בתשואות האג"ח של החברות הזרות מקבל ביטוי גם במדד תל-בונד גלובל שמאגד אותן, אשר עלה ב-5% מתחילת 2021 וביותר מ-8% בשלושת החודשים האחרונים. עם זאת, חשוב להדגיש כי רשימת האג"ח הנסחרות (וכתוצאה מכך גם רשימת האג"ח שבמדד), אינה כוללת את חברות הנדל"ן האמריקאי שקרסו לאחר הנפקתן, ובהן סטרווד ווסט ואול-יר שקרסו בשנה שעברה.

אול-יר, שהובאה לארץ אף היא בידי ליפא ועמית, הייתה בבעלותו של יואל גולדמן, שגם החזיק בתפקידי היו"ר והנשיא (מקביל למנכ"ל) עד קריסתה. לאחר מכן הובילו מחזיקי האג"ח להרחקתו של גולדמן ממוקדי קבלת ההחלטות, ומינו לחברה מנכ"ל חיצוני - אסף רביד - במטרה לנסות ולהוציא את המיטב מנכסיה.

רביד, יחד עם סמנכ"ל הכספים יזהר שמעוני, נדרש להתמודד כעת עם "ירושות" שהשאיר לו לכאורה גולדמן. כך למשל דיווחו השבוע רביד ושמעוני, כי קיבלו לידיהם העתק מהסכם שנחתם כביכול ב-15 בינואר 2020, וכן העתק מתוספת להסכם שנחתמה כביכול יומיים לאחר מכן.

"הן ההסכם והן התוספת להסכם נחזים ככאלה החתומים על-ידי גולדמן, בעל השליטה בחברה, בשם החברה ובשל חברות הנכס. יובהר כי ההסכמים לא הובאו לידיעת דירקטוריון החברה וממילא לא אושרו על-ידיו", נכתב בהודעת אול-יר לבורסה.

מדובר בהסכם שבו מכרו לכאורה אול-יר וחברות הנכס את שלב א' ושלב ב' בפרויקט הדגל שלה דניזן-בושוויק בברוקלין, בתמורה לסך כולל של 485 מיליון דולר. מדובר בשווי הנמוך ב-24% מזה שהוצג בדוח הכספי של אול-יר לרבעון השני של 2020 (שהוא האחרון שפרסמה החברה).

ההנהלה נדרשת לבדוק למי שולמו הכספים

יש לציין כי במסגרת הסכם המכירה נקבע כי הרוכש ישלם לחברות הנכס מקדמה של 3 מיליון דולר, וכי ההסכם יהיה ניתן לביטול על-ידי השבת המקדמה עד ל-12 ביוני 2020. במסגרת התוספת להסכם, שנחתמה כאמור יומיים לאחר מכן, נקבע כי סכום המקדמה יעמוד על 5 מיליון דולר, וכי המועד האחרון לביטול העסקה יידחה ל-10 באוקטובר 2020. בדירקטוריון אול-יר לא הכירו כאמור את העסקה, וזו לא בוטלה.

בנוסף לכך, נדרשת הנהלת אול-יר הנוכחית לבחון למי שולמו הכספים בפועל, לאילו חשבונות הם הופקדו ולאילו מטרות שימשו. בהודעה לבורסה נמסר עוד, כי "החברה בוחנת את השימושים שנעשו בתקבולים בגין ההסכם".

טרם קריסתה היו לאול-יר התחייבויות בהיקף של כ-2.4 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח שלה מסדרות ב'-ה', שהונפקו בבורסה בת"א. שתיים מהסדרות הללו (ג' ו-ה') מוגדרות כסדרות מובטחות, כאשר שלב א' של פרויקט דניזן-בושוויק הוא הנכס המשועבד להבטחת סדרה ה'. כך, שכל מכירה של נכס זה הייתה מחויבת גם באישור מחזיקי אג"ח ה', מעבר לאישור דירקטוריון החברה. 

כך או כך, מקרה אול-יר בכלל, ועסקה זו בפרט, מהווים איתות חמור בנוגע לסיכונים הכרוכים במימושו של ממשל תאגידי תקין אצל החברות הזרות, שהנפיקו אג"ח בהיקף של מיליארדי שקלים בבורסת ת"א. מקרה זה מראה בבירור, כי הן לדירקטורים החיצוניים, הן לרשות ניירות ערך והן למשקיעים בבורסה, אין היכולת לפקח בזמן אמת על פעולותיהם של בעלי שליטה ונושאי משרה זרים, ולמנוע בכך את קריסתן.

בתגובה להודעה אמרו היום באי כוחם של מחזיקי אג"ח ה', עוה"ד עופר צור ואמנון ביס ממשרד גורניצקי ושות', כי "מדובר בעוד נדבך מבית מדרשו של גולדמן, וחזקה שהוא יצטרך לספק את ההסברים המתאימים על המעשים שהוא עשה לטובתו האישית ולא לטובתה של החברה. הוא וכל מי שסייע בידו יידרשו לתת על כך את הדין".

 מי משלם את החשבון?

בהזמנה לסיור האנליסטים שמוציאים היועצים ליפא ועמית יחד עם חברת החיתום אוריון שבשליטתם, מודגש כי עלות הסיור המוערכת (בהרשמה מוקדמת) עומדת על 3,450 דולר למשתתף - לדברי המארגנים מחיר נמוך ביחס לעלות הסיורים שאורגנו ב-2019 וב-2018. זאת, לאור הצפי למספר המשתתפים הגבוה בסיור.

נזכיר כי עד לפני קצת יותר מעשור המצב היה שונה לחלוטין, ואנליסטים (או הגופים מטעמם נשלחו) לא מימנו את הסיורים מכיסם, אלא הוזמנו בדרך כלל כאורחי החברות בסיורים שהוציאו לנכסיהן לחו"ל ועל חשבונן. הסיורים הללו הפכו עם הזמן למפנקים במיוחד, וכללו בין היתר לינה במלונות יוקרה, ארוחות במסעדות פאר ועוד שלל מנעמים, וכרטיסים למשחקי NBA או ביקור באתרי תיירות אטרקטיביים.

בשנת 2007 פעלה רשות ניירות ערך לשים סוף לחגיגה, והבהירה כי מדובר במה שעשוי להתפרש כטובת הנאה. הרשות, אז בניהולו של משה טרי, פרסמה תחילה תקנה שלפיה על אנליסטים לכלול בסקירותיהם גילוי על כל ניגוד עניינים פוטנציאלי מצדם "שאינו זניח". בהמשך, לאחר שראשתה כי אין בכך די, הבהירה הרשות כי אנליסט הנוסע לחו"ל על חשבון החברה שאותה הוא מסקר, עובר על סעיף 17 לחוק הייעוץ - שאוסר על יועץ השקעות (ולעניין זה גם אנליסט) לקבל טובות הנאה מהחברות המסוקרות.

שירי דובר

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה

מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים