גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההבדלים הכלכליים לא יפריעו לממשלה

הקונצנזוס חוצה המפלגות של קואליציית השינוי המסתמנת יהיה מחויבות מרכיביה לביטחון, לחינוך, לבריאות ולרווחת אזרחי המדינה ● למרות המחלוקות הלכאורה עמוקות ומהותיות בין הגורמים השונים בממשלה, המדיניות בפועל תהיה סוציאל דמוקרטית

יאיר לפיד ונפתלי בנט לאחר שלפיד הודיע כי עלה בידו להרכיב ממשלה / צילום: Reuters, dpa
יאיר לפיד ונפתלי בנט לאחר שלפיד הודיע כי עלה בידו להרכיב ממשלה / צילום: Reuters, dpa

בבחינת המצעים הכלכליים 'על הספקטרום' בין ימין ושמאל מסביר עמירם ברקת בגיליון סוף השבוע של גלובס את המפלגות ומנתח 'אג'נדות כלכליות מנוגדות לחלוטין' של השותפות בקואליציית השינוי מה שמבטיח פוטנציאל נפיצות.

הבלמים היחידים לנפיצות זו לדעתו הן מפלגות המרכז, המחויבות "לתפיסת עולם כלכלית ליברלית של שוק חופשי" ואביגדור ליברמן שישלוט ביד רמה, ויחידה, הן על משרד האוצר והן על ועדת כספים. בבחינה מחודשת יש לקחת בחשבון את התפיסה המשותפת למפלגות הימין-מרכז בקואליציית השינוי, עליה התבססה ברית האחים לפיד-בנט כבר ב-2013: תפיסה רפובליקאית של זכויות, חובות ומחויבות המדינה לאזרחיה. תפיסה שמבחינה כלכלית משמעותה: התערבות המדינה בכלכלה, כלומר תפיסה סוציאל-דמוקרטית במונחים כלכליים.

יש שני הקשרים לבחינת הדברים: אחד, השינויים האידאולוגיים של מפלגות הימין בקואליציית השינוי; השני - תפיסת העולם הפוליטית והשלכותיה הכלכליות. לכאורה הביקורת של מפלגות הימין - ישראל ביתנו, ימינה ותקווה חדשה - היו על נתניהו האיש, התנהלותו, ושלטון היחיד חסר העוררין של נאמנות מוחלטת למנהיג העליון שהביא עימו.

ואולם הביקורת של הימין האנטי-נתניהו הייתה על מהו 'ימין' בעידן נתניהו. כך, ליברמן ביקר את התבטלות הימין הלאומי בפני משיחיות דתית וחרד"לית קיצונית; תקווה חדשה ביקשה להחזיר עטרה ליושנה ודיברה על לאומיות ליברלית, במקום הפופוליזם של הערצת המנהיג והלאומנות המשסה של הליכוד וראשו; וימינה, ימינה עשתה על פניו פליק-פלק בקמפיין הבחירות האחרונות - מהאג'נדה הניאו-שמרנית של "לרסק את חמאס לרסן את בג"ץ" אל "לא כלכלה לא מעניין" שבליבה תוכנית סינגפור.

גולת הכותרת שלה היא אכן ההכרזה על הורדת מס הכנסה - אג'נדה ימנית-כלכלית מובהקת. לצידה באה ביקורת נוקבת של בנט על הניהול של נתניהו, על המשילות, והדגשת עברו של בנט כיזם ועושה אקזיט. גם הצירוף של אביר קארה, ממחאת העצמאים, ותוכניות הדיור של שקד, באו להצביע על התמורה - מימין לאומי-דתי ניאו-שמרני לימין כלכלי ניאו-ליברלי. מה שאכן מכין את השטח לפוטנציאל הנפיצות שבין ימין ניאו-ליברלי ושמאל סוציאל-דמוקרטי.

ואולם התפיסה הניאו-ליברלית של ימינה רוכבת על נמר שאינו אסיאתי, ואינו נמר של נייר: השקפת עולם שמציבה כנגד שיח הזכויות של השמאל, שיח של זכויות וחובות. זוהי גם ליבת הקשר הגורדי בין לפיד, בנט וליברמן: שוויון בנטל.

ב-2009 היה זה 'אין אזרחות בלי נאמנות' של ליברמן, אבל ב-2012 היה זה מאבק המילואימניקים וחוק השוויון בנטל של לפיד ובנט בממשלת האחים: עם חובות מגיעות גם זכויות. מי מחויב למתן הזכויות - העודפות - למשלמי המסים, למתגייסים לצבא, למשרתים במילואים? המדינה.

בבסיס תפיסת העולם של ישראל ביתנו, יש עתיד וימינה מצויה תפיסה רפובליקאית של מחויבות המדינה לאזרחיה המשרתים. הברית האידאולוגית היא אם כן ההגנה על הממלכתיות - על המדינתיות - כי הברית היא בין כל אזרח ובין המדינה. ואולם ההשתמעות הכלכלית של תפיסת עומק זו היא התערבות המדינה במשק, כלומר בכלכלה.

המדינה מחויבת לאזרחים לביטחון, חינוך, בריאות ורווחה כי הם אזרחים המשלמים בדמם וכספם - עבור המדינה. בתרגום לאידאולוגיה כלכלית: התערבות המדינה במשק היא תפיסה סוציאל-דמוקרטית, אלא שמקורותיה האידאולוגיים אצל מפלגות המרכז-ימין בקואליציה, כולל כחול-לבן, מגיעה מתפיסה רפובליקאית של המדינה. כלומר תפיסת הממלכתיות. כמו שאמר בנט, ראש הממשלה המיועד, בראיון לעמית סגל: אני מחויב לרעיון של כחול-לבן של "ישראל לפני הכל".

הקונצנזוס חוצה המפלגות של קואליציית השינוי יהיה, אם כן, מחויבות המדינה לביטחון, לחינוך, לבריאות ולרווחת האזרחים. מפלגות המרכז-ימין ידברו בשיח רפובליקאי, מפלגות השמאל בשיח סוציאל-דמוקרטי.

ואולם מה על פוטנציאל הנפיצות? ראשית, ההנחה הטמונה אצל ברקת, שרק הימין והמרכז, בניגוד לשמאל, מחויב "לתפיסת עולם כלכלית ליברלית של שוק חופשי" היא איפיון שגוי של השמאל הכלכלי: השמאל הכלכלי בעד שוק חופשי אבל במגבלות שנובעות מכשלי השוק, ממלכודות עוני וממחויבות לשירותים חברתיים מעולים לכלל האוכלוסייה - לא רק סעד לחלשים ביותר.

שנית, מה שיכתיב את מדיניות הכלכלית של הממשלה יהיו גובה הגירעון, עומק המשבר הכלכלי, והצורך לאמץ אג'נדה קיינסיאנית של השקעה מסיבית בתשתיות בעת משבר. קשה לדמיין את ממשלת בנט מפריטה את בתי החולים בעידן הקורונה, מחסלת את 'צבא העם' לטובת צבא מקצועי או מקצצת ברשתות הביטחון בפריפריה הביטחונית והכלכלית.

גם ממשלות ימין אחרי מלחמת העולם השנייה או לאור המשבר הכלכלי הגלובלי בשנות האלפיים, אימצו מדיניות של השקעה בתשתיות, וזה צפוי להיות הקו הכלכלי של ממשלת השינוי.

הכותבת היא חוקרת מחאה חברתית ומשבר הדמוקרטיה, מחלקה למדע המדינה האוניברסיטה העברית

*** גילוי מלא: הכותבת היא בת זוגו של דני זקן אשר כותב בגלובס

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים