גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחירים וההזדמנויות: מנכ"ל "לאסט מינט" חושב שזה ממש לא משנה לאן נטוס השנה

רבים עדיין אינם מוכנים לטוס, ולכן אפילו בחורף 2022 ענף התיירות יצטרך לתת לנו הצעות אטרקטיביות - כך טוען אנדריי ברטולי, מנכ”ל אתר החופשות שנכנס לאחרונה לארץ ● אחרי שהחזיר ללקוחות 300 מיליון אירו בעקבות ביטולי המגפה, הוא מתכונן לשלב ההתאוששות

קו החוף של ניס, צרפת / צילום: Shutterstock
קו החוף של ניס, צרפת / צילום: Shutterstock

"אנשים צמאים לחופשה, בעיקר בטן-גב ואנחנו רואים את זה בקצב ההזמנות. זה דחף עולמי", אומר אנדריי ברטולי (Andrea Bertoli), מנכ"ל אתר החופשות lastminute .com שנכנס לאחרונה לארץ. החברה הקימה בשיתוף עם איסתא, חברת תיירות האונליין, את האתר שיפעל בדומיין המקומי - lastminute.co.il.

"יש רוב גדול ששמר על המשכורת שלו ולא נגע בה במשך שנה", הוא מסביר. "ל-80% מהתושבים באיטליה, למשל, לא נפגעה ההכנסה. הם לא יכלו לבזבז את כספם, ולכן חסכו. עכשיו הם משתוקקים לצאת, ולבזבז את הכסף.

"מה שמשפיע על הענף הן אזהרות של משרדי הבריאות, וזה קיים גם אצלכם. ברגע שיש אזהרות מסע, הצרכנים מקבלים מסר לחכות עם הזמנות של טיסות, אבל המציאות מלמדת שאי אפשר לעצור את הדחף האנושי לנפוש. שאלת ה'מתי' היא שאלת מיליון הדולר".

בניגוד לאתרי מכירות אחרים בתחום התיירות (OTA), לאסט מינט נכנסו כשלוחה ישראלית במסגרת חברה שהקימה לאסט מינט יחד עם איסתא. המשמעות עבור הצרכן הישראלי מתמקדת בחוק הגנת הצרכן: כאתר ישראלי ולא רק 'מעוברת', החברה נדרשת לכבד את תנאי הביטול שקובע החוק המקומי (ביטול עסקה בטווח של 14 ימים ממועד ההזמנה).

למה נכנסתם לשוק בישראל, ולא המשכתם לפעול כאתר בינלאומי?
"קל יותר לפעול בשוק עם נציג מקומי. גם כל הפלטפורמה החוזית עם חברות תעופה והמלונות נוחה יותר. המהלך עם איסתא זו סינרגיה שתיתן לנו חוזקה בשוק. דרך זו נוכל גם לשווק את ישראל כיעד בפלטפורמה שלנו באירופה, ונמכור את תל אביב, ירושלים וים המלח לוויקנד מושלם".

וויקנד לא זול.
"ישראל יקרה. המחירים במלונות ובמסעדות, אבל יש סגמנט שלם של צרכנים שיכולים להרשות לעצמם, אם הם מקבלים תמורה בעד הכסף. קשה למכור מלון פשוט במחיר גבוה, אבל למכור מלון טוב ויקר, כמו מלונות הבוטיק שיש בתל אביב - אפשר. באותה נשימה, אי אפשר לקחת את כל המלונות, ורק בגלל שהם ליד הים לבקש מחיר גבוה. אני מקווה שהתעשייה בישראל תבין את זה. ישראל בכלל, ותל אביב-יפו בפרט, היא יעד מעולה לאירופאים. אני, למשל, מעדיף 3-4 ימים בתל אביב על פני ברצלונה".

כבר לא הכול כלול

ברטולי מבחין בין מה שהוא מכנה ה-Lookers לבין ה-Bookers. "הגענו למצב שבריטים יכולים לקנות כרטיס טיסה לאיביזה ב-50 ליש"ט, אבל הם יודעים שהבדיקות יעלו כפול מהטיסות, אז בינתיים הם מסתכלים ועוקבים אחר הדרישות. גם סוגיית הילדים שלא מחוסנים מעכבת רבים, וחובת הבידוד היא בעיה גדולה.

אנדריי ברטולי / צילום: Lastminute

"זו הסיבה שהכנסנו לאתר שלנו מידע על כל מדינה, כך שאת יכולה להכניס את היעד ואת המוצא, ולקבל את כל המידע על הבדיקות הנדרשות מראש. אחרת, מה שקורה הוא שאנשים מזמינים ואז מבטלים, כשהם מבינים את מה שעליהם לעבור".

בישראל התיירים אפילו נדרשים לעבור בדיקת דם סרולוגית.
"בדיקה סרולוגית? עדיף לי להישאר בבית ולצפות בנפטליקס. מצד שני, זה מה שעשיתי כבר 14 חודשים וכבר אין לי במה לצפות. כולם עבדו מחדר השינה שלהם, וישבו על הכיסא מול המחשב. לאנשים יש צורך לצאת. מתישהו המדינות יקלו במגבלות, ואני מקווה שאנחנו מתקרבים לסוף".

עד כמה הרגלי החופשה שלנו ישתנו?
"אנשים יחפשו מקום לינה פחות הומה כמו דירות, וילות או קמפינג. הריזורטים הענקיים שהציעו שירות הכול כלול ופעילויות לכל המשפחה יסבלו בשנה הקרובה. הרצון להימנע מהתקהלות לא יישאר אתנו לנצח, כי הפורמט של הכול כלול מתאים להרבה צרכנים - במחיר, בזה שיש פעילויות ובאוכל ללא הגבלה. זה דומה לקרוזים, סגמנט שיתקשה להתאושש אבל בסוף יצליח, כי הערך שהם מביאים לשוק, במובן של תמורה בעד הכסף, הוא עצום.

"ב-6-12 החודשים הקרובים הריזורטים והקרוזים יסבלו, כי אנשים יחפשו מלונות קטנים עם פחות דגש לאן לנסוע. הם ייסעו לאן שאפשר, ולא בהכרח ליעדים שהטיסה אליה קצרה. אם תאילנד תאפשר כניסה בלי הגבלות (מחודש יולי תאילנד תאפשר לישראלים להגיע לאי פוקט, ולאחר שבועיים לצאת לשאר חלקי המדינה, מר"ח) - אנשים יחזרו אליה, גם אם הטיסה רחוקה. המרחק לא ישנה, כי מה שיהיה חשוב זו תחושת הביטחון".

הקיץ של הרגע האחרון

אחד השינויים שברטולי מזהה בתקופה שאחרי הקורונה, נוגע לתכנון החופשות. אם לפני הקורונה, גם הצרכן הישראלי השכיל לתכנן את החופשה מראש ולחסוך, היום אי הוודאות המרחפת מעל החופשה מובילה את הנופשים לחכות לרגע האחרון. "סוף סוף משהו בכל הכאוס הזה פועל עבורנו מצוין. קיץ 2021 יהיה קיץ של הרגע האחרון, אין לי ספק בכלל, כי זו הדרך הריאלית לנפוש. להזמין רק כשאת בטוחה לגבי המצב הרפואי ביעד, ולגבי ההגבלות. בכל הנוגע לסוגיית הביטול, ההצעה שלי היא לחכות, משום שככל שמתקרבים למועד הרצוי לחופשה יש יותר סיכוי שהיא תתקיים".

הקורונה הובילה כידוע לביטולים של מאות אלפי טיסות, ורבים עדיין ממתינים לכספם. בלאסט מינט היקף הביטולים ב-2020 עומד על 765 אלף, והיקף ההחזרים הוא 300 מיליון אירו.

בבריטניה עמדתם בפני אזהרה לפני הליך משפטי במידה שלא תשיבו ללקוחות החזרים על טיסות שבוטלו.
"ברור שיש להחזיר כסף לנוסעים על טיסות מבוטלות. מה שקרה הוא שב-2020 היה לנו מצבור עצום של הזמנות ששוריינו הרבה לפני המגפה. בגרמניה, למשל, אחרי חג המולד יש את הבוקינג דיי, כשכל המשפחה ביחד יושבים ומזמינים חופשה לקיץ. ה-26.12 הוא יום השיא במכירות באופן מסורתי. גם בבריטניה מתכננים חופשה זמן רב מראש. ואז נוצר מצב שרוב ההזמנות בוטלו, בבת אחת.

"אין גוף שיכול להתמודד עם כמות כזו של ביטולים. לא שלא יכולנו להחזיר בהיבט הכספי, אלא בהיבט התפעולי. באופן רגיל אנו עורכים לכך ש-2%-3% מכלל ההזמנות מבוטלות, ופתאום זו הייתה מאסה עצומה, והלקוחות צדקו. לקח לנו 10 חודשים לפתח מערכת אוטומטית לביטולים, זה אתגר תפעולי לא פשוט".

12 אתרים לחופשה

בעולם התיירות נהוג לומר שההוצאה המשפחתית על חופשה היא ההוצאה הגדולה ביותר בשנה שבה לא מחליפים מכונית או דירה. "לא במקרה אנשים משקיעים 30-60 ימים רק בתכנון של החופשה", אומר ברטולי. "לפי גוגל, אנשים מבקרים ב-12 אתרים בממוצע בשביל להשוות מחירים ולחפש ביקורות. הטכנולוגיה מאפשרת לנו להציע מחיר טוב".

ומה יקרה למחירים כשהתעשייה תתאושש?
"ב-6-12 החודשים הקרובים המחירים יהיו זולים, כי כולם בתעשייה זקוקים לווליום וכדי שיקנו מהם מלון וטיסה הם צריכים להציע עסקה טובה. הציפייה היא למחיר שיהיה זול ב-20% לעומת 2019, עד שיצליחו להתניע מחדש את התעשייה.

"לא כולם עדיין מוכנים לטוס, ולכן בקיץ 2021 וגם בחורף 2022 יהיה צורך בהצעות מעניינות כדי לתת פוש. ברגע שהביקוש יחזור לרמה נורמלית, המחיר יעלה מהר, כי תהיה פחות תחרות. לא כל הסוכנים ישרדו, ההיצע יקטן, ומולו הביקוש יגדל. כל יום יש יותר אנשים שיכולים להרשות לעצמם לטוס לחו"ל".

ברטולי, 56, מתגורר בעיירה טרנטו שבדולומיטים, סמוך לאוסטריה. הוא נשוי ואב לשתי בנות, ויש לו תואר שני מבית הספר הגבוה לעסקים איסיאד. הוא החל את דרכו כיועץ במקינזי, ואחרי שבע שנים עבר לסטארט-אפ eDreams האיטלקי, שלימים הפך לאחד מסוכני הנסיעות המקוונים הגדולים בעולם. ב-2012 הצטרף ללאסט מינט. החברה פועלת ב-40 מדינות, וישראל היא הנציגות הראשונה שלה מחוץ לאירופה. מנכ"ל החברה בארץ הוא דרן רוזובסקי.

כשחקן ותיק בענף, הוא משוכנע שההתאוששות מהמשבר - שהוגדר כחמור ביותר בתולדות התיירות - היא בלתי נמנעת. "אני עובד בתעשייה מאז 1990. חווינו את אסון התאומים, את המשבר הכלכלי ב-2008 ואת הענן הוולקני באיסלנד, ולכולם הייתה השפעה קצובה בזמן.

"אחרי אסון התאומים נדרשו ששה חודשים להתאוששות, אבל הביטחון של הנוסעים חזר. אחרי הענן הוולקני זה לקח בערך ארבעה חודשים, המשבר הכלכלי נמשך שנה והמגפה הזו קרקעה יותר מ-90% מצי המטוסים העולמי. עד עכשיו בקושי חצי מהם באוויר. מי שלא נכנס מאוזן כלכלית למשבר הזה - מלונות, חברות תעופה וסוכני נסיעות - לא יוכל לשרוד. לא מעט מהם ניצלו אחרי שממשלות השקיעו מיליארדים כדי להציל אותם".

Lastminute.com

תחום עיסוק: הזמנת חופשות אונליין ● היסטוריה: הקבוצה הוקמה ב־2004 באיטליה, נסחרת בבורסה בשוויץ מאז 2014 תחת השם Bravofly Rumbo ● נתונים: היקף ההכנסות ב־2020 עמד על 129 מיליון אירו (ירידה של 62% לעומת השנה הקודמת). החברה מעסיקה 1,200 עובדים

עוד כתבות

בנק הפועלים / צילום: אביב גוטליב

בנק הפועלים מחלק עוד מניות ללקוחות: מי זכאים

הבנק השיק מהלך נוסף של חלוקת מניות, כחלק מדרישות מתווה ההטבות של בנק ישראל ● לקוחות הבנק יוכלו לבחור בין 2 מניות לבין תשלום מזומן של 125 שקל עד אמצע החודש הבא

יהלומים / צילום: תמר מצפי

מכסי טראמפ מטלטלים את תעשיית היהלומים הישראלית

המכסים האמריקאיים מכבידים על אחד מענפי היצוא המרכזיים של ישראל, בעוד ההסכם לפטור את היהלומים מהמס ממתין ללא חתימה ● בינתיים היבוא והיצוא נחתכים, ובענף חוששים מקריסה

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

מאחורי הנתונים על ירידת מחירי הדיור יש עיר אחת שהמחירים בה רק עולים

מדד מחירי הדיור מבשר כבר שבעה חודשים רצוף על ירידות שלא נראו זמן רב בשוק המקומי ● אבל כשצוללים לנתונים מגלים שהירידות מתמקדות במרכז, בעוד שבירושלים ובפריפריה המחירים ממשיכים לעלות ● מה הסיבות לתופעה ואיך תשפיע הורדת הריבית של בנק ישראל על השוק?

רייצ'ל ריבס, שרת האוצר של בריטניה / צילום: ap, Kin Cheung

מבוכה בבריטניה: התקציב דלף לאינטרנט שעה לפני "הנאום הגורלי" של שרת האוצר

התקציב הבריטי לשנה הבאה פורסם בטעות באתר ממשלתי שעה לפני נאום שרת האוצר רייצ’ל ריבס - והקדים לחשוף העלאות מס נרחבות והערכות פיסקליות רגישות ● ההדלפה טלטלה את השווקים לרגע, אך התשואות והליש”ט התאוששו במהרה, בעוד הממשלה מנסה להסביר את התקלה המביכה ולשדר אחריות תקציבית

חיילי מילואים בחוף עזה / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

פחות משבוע למענקים למפקדי המילואים: מאות קצינים עלולים ליפול בין הכיסאות

כחלק ממתווה הסיוע למשרתי המילואים, הממשלה הבטיחה לפני כחצי שנה מענקים מיוחדים למפקדים לוחמים עבור שירותם במלחמה ● המענקים, בגובה של עד 20 אלף שקל אמורים לעבור ללומים ב-1 בדצמבר, אולם כעת מתברר שעשרות עד מאות מפקדים נשמטו מהרשימה למרות זכאותם ● היום יתכנסו נציגי משרד האוצר ומערכת הביטחון בניסיון לפתור את הסוגייה

מייסדי Spacial. מימין: מאור גרינברג ועמי אברהמי / צילום: Spacial

"אנחנו מחליפים את מהנדסי הבניין והאינסטלציה ב-AI, מי שיישאר זה רק האדריכל"

עמי אברהמי רצה להדפיס קירות במפעל ולהרכיב בית חדש בתוך שבועות. אבל החברה שהקים, Veev, קרסה - עד שצצה מחדש תחת בעלות אחרת ● עכשיו הוא חוזר עם סטארט־אפ חדש לשילוב בינה מלאכותית בתכנון, ומגייס מיליוני דולרים מאחת מקרנות הצמרת הישראליות

אמבולנסים בזירת התאונה / צילום: מד''א

שני פועלי בניין נהרגו בנפילה באתר בנייה ברמת השרון

שני הפועלים, אזרחי סין, נהרגו הבוקר בנפילה מגובה באתר בנייה של בניין מגורים ברמת השרון ● 40 פועלים נהרגו מתחילת השנה באתרי בנייה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; אורקל קפצה במעל 4%, לצד מניות AI נוספות

הנאסד"ק עלה בכ-1% ● אלפאבית ירדה, אנבידיה טיפסה • הבנקים הגדולים בארה"ב מעריכים: מה יקרה ל-S&P 500 בשנה הבאה? ● הביטקוין התאושש ונסחר לזמן קצר מעל 90 אלף דולר ● מחירי הנפט רשמו עליות

מנכ''ל קבוצת הפניקס, אייל בן סימון, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

הפניקס מציגה עדכון חד של התחזיות כלפי מעלה

בתשעת החודשים הראשונים של השנה עלה הרווח הכולל ב-40% ● הרווח הכולל המיוחס לבעלי המניות עלה ברבעון השלישי ב-6% והסתכם ב-803 מיליון שקל ● החברה תחלק דיבידנד בסך של 340 מליון שקל ● היעד ל-2028: תשואה על ההון שתהיה גבוהה מ-25%

חי גאליס, מנכ''ל ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

"פופוליזם זול, ובסוף הציבור ישלם": מנכ"ל ביג נגד הצעד של סמוטריץ'

שר האוצר פרסם מוקדם יותר היום (ד') את כוונתו להכפיל את תקרת הפטור ממע"מ על רכישת מוצרים מחו"ל דרך האינטרנט, ובעלי העסקים בישראל זועמים ● "בכל העולם לא רק שלא מגדילים את הפטור, אלא מבטלים אותו לחלוטין", אומר מנכ"ל ביג חי גאליס ● "אם שר האוצר רוצה לדפוק את המשק הישרלי ואת העסקים בישראל - שיחתום על הצו"

השופט אלכס שטיין. מסתמן כפליליסט הבולט הבא

"לא נתערב": העליון משרטט מחדש את גבולות הגזרה של חוזים מפורטים

השופטים דחו ערעור של בעלי יחידות נופש במלון מלכת שבא, שביקשו לשנות את דמי הניהול ● הנימוק: חוזה מפורט הוא חוזה סגור, ועדיפה לשון ההסכם על "שיקולים ערכיים" ● השופטים אף הזהירו מהשלכות כלכליות של התערבות שיפוטית

דוד אזולאי / צילום: קבוצת דוד אזולאי

חברת נדל"ן נוספת מגיעה לבורסה: אמיד יזמות ונדל"ן של דוד אזולאי מנפיקה אג"ח לראשונה

היקף ההנפקה עומד על 85 מיליון שקלים, והריבית השנתית תהיה 7.5% לכל היותר ● בעל השליטה, דוד אזולאי, יזכה לדמי ניהול חודשיים של 80 אלף שקל – שיעלו ל־95 אלף שקל בחודש מיולי הקרוב

ניר ברקת ובצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

סמוטריץ׳ לברקת: "חלף זמן רב מההחלטה, קדם את תו התקן לעסקי המילואימניקים"

חצי שנה אחרי החלטת הממשלה לקידום עסקים של מילואימניקים - טרם גובשה תוכנית עבודה ● שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שיגר מכתב לשר הכלכלה ניר ברקת, שהגיע לידי גלובס, ובו קרא לזרז את יישום ההחלטה

מוסך דן ברמת החייל / צילום: איל יצהר

הפרויקט השאפתני של דן בצפון ת"א מסתבך בגלל מחלוקת על 20 דירות

עיריית ת"א דרשה לקבל 20 דירות בפרויקט המיועד לקום במקום חניון האוטובוסים ברמת החייל, אך ועדת הערר המחוזית התנגדה ● בעירייה יגישו עתירה: "מדובר בשטחים השייכים לציבור"

שי באב''ד, מנכ''ל קבוצת שטראוס / צילום: אבי רוקח

שטראוס מציגה זינוק ברווח, תעניק למנכ"ל הטבה של 12 מיליון שקל

חברת המזון מציגה עלייה במכירות וקפיצה ברווח הרבעוני, בעיקר עקב עדכון מחירי המכירה בחו"ל ● האופציות למנכ"ל שי באב"ד יעמידו את התגמול השנתי שלו על 9.3 מיליון שקל

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, Daniel Fung

בעקבות העליות בוול סטריט: מגמה חיובית באסיה

הניקיי עלה בכ-1.3% ● וול סטריט סיכמה אתמול יום רביעי רצוף של עליות, אם כי לא ברור כמה זמן המגמה תימשך ● אנבידיה טיפסה ואלפאבית נפלה, אך האחרונה עדיין לא רחוקה מרף שווי השוק של 4 טריליון דולר ● הביטקוין התאושש אתמול ונסחר הבוקר סביב 90 אלף דולר ● ירידות קלות במחירי הנפט

מגדל הספירלה של עזריאלי / צילום: KPF

כ־600 מיליון שקל בתוך פחות משנתיים: שווי מגדל הספירלה של עזריאלי ממשיך לעלות

למרות שהשלמת בנייתו מתוכננת רק בשנת 2028, כבר כיום שווה המגדל הרביעי במתחם עזריאלי יותר מ־2.5 מיליארד שקל ● ב"חזית" המגורים: מדוע צמח המרמן מכרה יותר דירות ב־2025, אך ההכנסות נחתכו בחצי?

מגדל / צילום: טלי בוגדנובסקי

פעילויות הליבה והרווח הפיננסי העודף הקפיצו את הרווח הכולל של מגדל ב-47%

מגדל ביטוח מדווחת כי ברבעון השלישי זינק הרווח הכולל שלה בכ-47% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד והסתכם לכ-535 מיליון שקל ● בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה, הרווח הכולל הסתכם ב-1.36 מיליארד שקל, עלייה של 9.4% ביחס לתקופה המקבילה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תזנק ב-90%? התחזית האופטימית למניית ענקית הטכנולוגיה הוותיקה

יום המסחר צפוי להיפתח בעליות, על רקע הסנטימנט החיובי בבורסות בעולם ● וול סטריט סיכמה אתמול יום רביעי רצוף של עליות, אם כי לא ברור כמה זמן המגמה תימשך ● אנבידיה עלתה במסחר אתמול, ואלפאבית ירדה, אך עדיין לא רחוקה מרף שווי השוק של 4 טריליון דולר ● וגם: האנליסט שצופה לאורקל אפסייד של 90% ● גלובס עושה סדר לקראת יום המסחר

ניצול קשישים / צילום: Shutterstock

קשישים הורישו את הונם למטפלת, בית המשפט פסק שמדובר בניצול: איך נזהרים?

בשני פסקי דין שפורסמו לאחרונה פסל ביהמ"ש צוואות בהן עותרים טענו כי מדובר היה בניצול של קשיש ● מומחים מסבירים איך להתגונן ומהן נורות האזהרה