גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחירים וההזדמנויות: מנכ"ל "לאסט מינט" חושב שזה ממש לא משנה לאן נטוס השנה

רבים עדיין אינם מוכנים לטוס, ולכן אפילו בחורף 2022 ענף התיירות יצטרך לתת לנו הצעות אטרקטיביות - כך טוען אנדריי ברטולי, מנכ”ל אתר החופשות שנכנס לאחרונה לארץ ● אחרי שהחזיר ללקוחות 300 מיליון אירו בעקבות ביטולי המגפה, הוא מתכונן לשלב ההתאוששות

קו החוף של ניס, צרפת / צילום: Shutterstock
קו החוף של ניס, צרפת / צילום: Shutterstock

"אנשים צמאים לחופשה, בעיקר בטן-גב ואנחנו רואים את זה בקצב ההזמנות. זה דחף עולמי", אומר אנדריי ברטולי (Andrea Bertoli), מנכ"ל אתר החופשות lastminute .com שנכנס לאחרונה לארץ. החברה הקימה בשיתוף עם איסתא, חברת תיירות האונליין, את האתר שיפעל בדומיין המקומי - lastminute.co.il.

"יש רוב גדול ששמר על המשכורת שלו ולא נגע בה במשך שנה", הוא מסביר. "ל-80% מהתושבים באיטליה, למשל, לא נפגעה ההכנסה. הם לא יכלו לבזבז את כספם, ולכן חסכו. עכשיו הם משתוקקים לצאת, ולבזבז את הכסף.

"מה שמשפיע על הענף הן אזהרות של משרדי הבריאות, וזה קיים גם אצלכם. ברגע שיש אזהרות מסע, הצרכנים מקבלים מסר לחכות עם הזמנות של טיסות, אבל המציאות מלמדת שאי אפשר לעצור את הדחף האנושי לנפוש. שאלת ה'מתי' היא שאלת מיליון הדולר".

בניגוד לאתרי מכירות אחרים בתחום התיירות (OTA), לאסט מינט נכנסו כשלוחה ישראלית במסגרת חברה שהקימה לאסט מינט יחד עם איסתא. המשמעות עבור הצרכן הישראלי מתמקדת בחוק הגנת הצרכן: כאתר ישראלי ולא רק 'מעוברת', החברה נדרשת לכבד את תנאי הביטול שקובע החוק המקומי (ביטול עסקה בטווח של 14 ימים ממועד ההזמנה).

למה נכנסתם לשוק בישראל, ולא המשכתם לפעול כאתר בינלאומי?
"קל יותר לפעול בשוק עם נציג מקומי. גם כל הפלטפורמה החוזית עם חברות תעופה והמלונות נוחה יותר. המהלך עם איסתא זו סינרגיה שתיתן לנו חוזקה בשוק. דרך זו נוכל גם לשווק את ישראל כיעד בפלטפורמה שלנו באירופה, ונמכור את תל אביב, ירושלים וים המלח לוויקנד מושלם".

וויקנד לא זול.
"ישראל יקרה. המחירים במלונות ובמסעדות, אבל יש סגמנט שלם של צרכנים שיכולים להרשות לעצמם, אם הם מקבלים תמורה בעד הכסף. קשה למכור מלון פשוט במחיר גבוה, אבל למכור מלון טוב ויקר, כמו מלונות הבוטיק שיש בתל אביב - אפשר. באותה נשימה, אי אפשר לקחת את כל המלונות, ורק בגלל שהם ליד הים לבקש מחיר גבוה. אני מקווה שהתעשייה בישראל תבין את זה. ישראל בכלל, ותל אביב-יפו בפרט, היא יעד מעולה לאירופאים. אני, למשל, מעדיף 3-4 ימים בתל אביב על פני ברצלונה".

כבר לא הכול כלול

ברטולי מבחין בין מה שהוא מכנה ה-Lookers לבין ה-Bookers. "הגענו למצב שבריטים יכולים לקנות כרטיס טיסה לאיביזה ב-50 ליש"ט, אבל הם יודעים שהבדיקות יעלו כפול מהטיסות, אז בינתיים הם מסתכלים ועוקבים אחר הדרישות. גם סוגיית הילדים שלא מחוסנים מעכבת רבים, וחובת הבידוד היא בעיה גדולה.

אנדריי ברטולי / צילום: Lastminute

"זו הסיבה שהכנסנו לאתר שלנו מידע על כל מדינה, כך שאת יכולה להכניס את היעד ואת המוצא, ולקבל את כל המידע על הבדיקות הנדרשות מראש. אחרת, מה שקורה הוא שאנשים מזמינים ואז מבטלים, כשהם מבינים את מה שעליהם לעבור".

בישראל התיירים אפילו נדרשים לעבור בדיקת דם סרולוגית.
"בדיקה סרולוגית? עדיף לי להישאר בבית ולצפות בנפטליקס. מצד שני, זה מה שעשיתי כבר 14 חודשים וכבר אין לי במה לצפות. כולם עבדו מחדר השינה שלהם, וישבו על הכיסא מול המחשב. לאנשים יש צורך לצאת. מתישהו המדינות יקלו במגבלות, ואני מקווה שאנחנו מתקרבים לסוף".

עד כמה הרגלי החופשה שלנו ישתנו?
"אנשים יחפשו מקום לינה פחות הומה כמו דירות, וילות או קמפינג. הריזורטים הענקיים שהציעו שירות הכול כלול ופעילויות לכל המשפחה יסבלו בשנה הקרובה. הרצון להימנע מהתקהלות לא יישאר אתנו לנצח, כי הפורמט של הכול כלול מתאים להרבה צרכנים - במחיר, בזה שיש פעילויות ובאוכל ללא הגבלה. זה דומה לקרוזים, סגמנט שיתקשה להתאושש אבל בסוף יצליח, כי הערך שהם מביאים לשוק, במובן של תמורה בעד הכסף, הוא עצום.

"ב-6-12 החודשים הקרובים הריזורטים והקרוזים יסבלו, כי אנשים יחפשו מלונות קטנים עם פחות דגש לאן לנסוע. הם ייסעו לאן שאפשר, ולא בהכרח ליעדים שהטיסה אליה קצרה. אם תאילנד תאפשר כניסה בלי הגבלות (מחודש יולי תאילנד תאפשר לישראלים להגיע לאי פוקט, ולאחר שבועיים לצאת לשאר חלקי המדינה, מר"ח) - אנשים יחזרו אליה, גם אם הטיסה רחוקה. המרחק לא ישנה, כי מה שיהיה חשוב זו תחושת הביטחון".

הקיץ של הרגע האחרון

אחד השינויים שברטולי מזהה בתקופה שאחרי הקורונה, נוגע לתכנון החופשות. אם לפני הקורונה, גם הצרכן הישראלי השכיל לתכנן את החופשה מראש ולחסוך, היום אי הוודאות המרחפת מעל החופשה מובילה את הנופשים לחכות לרגע האחרון. "סוף סוף משהו בכל הכאוס הזה פועל עבורנו מצוין. קיץ 2021 יהיה קיץ של הרגע האחרון, אין לי ספק בכלל, כי זו הדרך הריאלית לנפוש. להזמין רק כשאת בטוחה לגבי המצב הרפואי ביעד, ולגבי ההגבלות. בכל הנוגע לסוגיית הביטול, ההצעה שלי היא לחכות, משום שככל שמתקרבים למועד הרצוי לחופשה יש יותר סיכוי שהיא תתקיים".

הקורונה הובילה כידוע לביטולים של מאות אלפי טיסות, ורבים עדיין ממתינים לכספם. בלאסט מינט היקף הביטולים ב-2020 עומד על 765 אלף, והיקף ההחזרים הוא 300 מיליון אירו.

בבריטניה עמדתם בפני אזהרה לפני הליך משפטי במידה שלא תשיבו ללקוחות החזרים על טיסות שבוטלו.
"ברור שיש להחזיר כסף לנוסעים על טיסות מבוטלות. מה שקרה הוא שב-2020 היה לנו מצבור עצום של הזמנות ששוריינו הרבה לפני המגפה. בגרמניה, למשל, אחרי חג המולד יש את הבוקינג דיי, כשכל המשפחה ביחד יושבים ומזמינים חופשה לקיץ. ה-26.12 הוא יום השיא במכירות באופן מסורתי. גם בבריטניה מתכננים חופשה זמן רב מראש. ואז נוצר מצב שרוב ההזמנות בוטלו, בבת אחת.

"אין גוף שיכול להתמודד עם כמות כזו של ביטולים. לא שלא יכולנו להחזיר בהיבט הכספי, אלא בהיבט התפעולי. באופן רגיל אנו עורכים לכך ש-2%-3% מכלל ההזמנות מבוטלות, ופתאום זו הייתה מאסה עצומה, והלקוחות צדקו. לקח לנו 10 חודשים לפתח מערכת אוטומטית לביטולים, זה אתגר תפעולי לא פשוט".

12 אתרים לחופשה

בעולם התיירות נהוג לומר שההוצאה המשפחתית על חופשה היא ההוצאה הגדולה ביותר בשנה שבה לא מחליפים מכונית או דירה. "לא במקרה אנשים משקיעים 30-60 ימים רק בתכנון של החופשה", אומר ברטולי. "לפי גוגל, אנשים מבקרים ב-12 אתרים בממוצע בשביל להשוות מחירים ולחפש ביקורות. הטכנולוגיה מאפשרת לנו להציע מחיר טוב".

ומה יקרה למחירים כשהתעשייה תתאושש?
"ב-6-12 החודשים הקרובים המחירים יהיו זולים, כי כולם בתעשייה זקוקים לווליום וכדי שיקנו מהם מלון וטיסה הם צריכים להציע עסקה טובה. הציפייה היא למחיר שיהיה זול ב-20% לעומת 2019, עד שיצליחו להתניע מחדש את התעשייה.

"לא כולם עדיין מוכנים לטוס, ולכן בקיץ 2021 וגם בחורף 2022 יהיה צורך בהצעות מעניינות כדי לתת פוש. ברגע שהביקוש יחזור לרמה נורמלית, המחיר יעלה מהר, כי תהיה פחות תחרות. לא כל הסוכנים ישרדו, ההיצע יקטן, ומולו הביקוש יגדל. כל יום יש יותר אנשים שיכולים להרשות לעצמם לטוס לחו"ל".

ברטולי, 56, מתגורר בעיירה טרנטו שבדולומיטים, סמוך לאוסטריה. הוא נשוי ואב לשתי בנות, ויש לו תואר שני מבית הספר הגבוה לעסקים איסיאד. הוא החל את דרכו כיועץ במקינזי, ואחרי שבע שנים עבר לסטארט-אפ eDreams האיטלקי, שלימים הפך לאחד מסוכני הנסיעות המקוונים הגדולים בעולם. ב-2012 הצטרף ללאסט מינט. החברה פועלת ב-40 מדינות, וישראל היא הנציגות הראשונה שלה מחוץ לאירופה. מנכ"ל החברה בארץ הוא דרן רוזובסקי.

כשחקן ותיק בענף, הוא משוכנע שההתאוששות מהמשבר - שהוגדר כחמור ביותר בתולדות התיירות - היא בלתי נמנעת. "אני עובד בתעשייה מאז 1990. חווינו את אסון התאומים, את המשבר הכלכלי ב-2008 ואת הענן הוולקני באיסלנד, ולכולם הייתה השפעה קצובה בזמן.

"אחרי אסון התאומים נדרשו ששה חודשים להתאוששות, אבל הביטחון של הנוסעים חזר. אחרי הענן הוולקני זה לקח בערך ארבעה חודשים, המשבר הכלכלי נמשך שנה והמגפה הזו קרקעה יותר מ-90% מצי המטוסים העולמי. עד עכשיו בקושי חצי מהם באוויר. מי שלא נכנס מאוזן כלכלית למשבר הזה - מלונות, חברות תעופה וסוכני נסיעות - לא יוכל לשרוד. לא מעט מהם ניצלו אחרי שממשלות השקיעו מיליארדים כדי להציל אותם".

Lastminute.com

תחום עיסוק: הזמנת חופשות אונליין ● היסטוריה: הקבוצה הוקמה ב־2004 באיטליה, נסחרת בבורסה בשוויץ מאז 2014 תחת השם Bravofly Rumbo ● נתונים: היקף ההכנסות ב־2020 עמד על 129 מיליון אירו (ירידה של 62% לעומת השנה הקודמת). החברה מעסיקה 1,200 עובדים

עוד כתבות

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב