גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוא העלה מסים והוריד אותם, קבע כללים והפר אותם. ומי קיבל את העבודה השחורה? סיכום כהונה למר כלכלה

את הצרה של יוקר המחיה הוא השאיר לשרי האוצר שלו, את המסים הוא העלה ואז הוריד, והרפורמות הגדולות הלכו והתמעטו ככל שהתקרבה הקדנציה אל סופה ● מה הם המהלכים הכלכליים הגדולים של נתניהו ב-12 שנותיו כראש ממשלה, ומה היה חלקו בכל אחד מהם

מר כלכלה / עיבוד: Associated Press
מר כלכלה / עיבוד: Associated Press

ב-31 במרץ 2009 נכנס בנימין נתניהו בפעם השנייה ללשכת ראש הממשלה. שתי קדנציות אח"כ בתוספת מספר תקופות מעבר לא קצרות, צפוי נתניהו להיפרד ביום ראשון הקרוב מלשכת ראש הממשלה.

כיצד השתנתה הכלכלה הישראלית במהלך 12 שנות שלטון נתניהו? מתי בחר האיש שכונה בעבר "מר כלכלה" להתערב בנושאים כלכליים? היכן הצליח לקדם את תפיסת עולמו הכלכלית והיכן נכשל?

1. צמיחה חזקה, רפורמות שהלכו והתמעטו

מה קרה: בין השנים 2009 ל-2019 המשק הישראלי רשם צמיחה מצטברת של 73%. נתון רלבנטי יותר הוא הצמיחה לנפש, שזינקה באותה תקופה ב-42.5%. מצד אחד, זו צמיחה מרשימה. מצד שני, הפער בין ישראל למדינות המפותחות המובילות בעולם לא צומצם משמעותית. צריך גם לזכור שתמונת הצמיחה לנפש בישראל איננה אחידה: ענפי ההייטק והייצוא האחרים התקדמו ופרחו בזמן שענפים אחרים, כמו המגזר הציבורי, המסחר הקמעונאי האירוח וההסעדה - דשדשו. נגידת בנק ישראל לשעבר קרנית פלוג ומומחים אחרים מסבירים כי ישראל הופכת למדינה של שתי כלכלות.

כמה נתניהו השפיע? לממשלה יש מעט יכולת להשפיע על קצב הצמיחה של המשק - חידושים טכנולוגיים ומצב הכלכלה העולמית משפיעים הרבה יותר. עם זאת, הממשלה יכולה לעשות לא מעט בצורת מדיניות תומכת צמיחה כמו רפורמות מבניות, הקלת הנטל הבירוקרטי והגדלת ההשקעות בתשתיות פיזיות ואנושיות.

הרקורד של ממשלות נתניהו בפרמטרים האלה איננו חד-משמעי: ההשקעה בתשתיות תחבורה גדלה מאוד, ובהשקעה בתשתיות ההון האנושי הממשלה פעלה להגדלת מספר הסטודנטים במקצועות ההייטק. אך בתחום הרפורמות המבניות קשה להיזכר במהלך אחד דרמטי. נכון, היה לנו את חוק הריכוזיות, ועדת שטרום שעשתה רפורמה בבנקים ואולי גם מתווה הגז. כל המהלכים האלה היו משמעותיים ובכולם היה נתניהו מעורב אישית, אבל מידת הצלחתם נתונה לפרשנות.

לעומת זאת, במהלכי הרפורמה בחברת החשמל ובנמלים נתניהו ניסה אך לא הצליח להביא לצמצום בכוחם של הוועדים החזקים במשק. ונדגיש, בשלוש שנות הקדנציה האחרונות של נתניהו, לא הועברה אף רפורמה משמעותית.

2. גירעון ומדיניות התקציבית: יזם כללים ואז עקף אותם

מה קרה: שנת הקורונה הותירה גירעון ממשלתי מפלצתי. החדשות הטובות הן שהמשק מתאושש במהירות. ועדיין, ממשלות נתניהו משאירות אחריהן גירעון מבני גבוה, תוצאה של הוצאות שגדלו מהר יותר מקצב הגידול בהכנסות ממסים. למה זה בעיה? כי המורשת של גירעונות ממשלתיים גדולים מנוגדת לתפיסת עולמו הבסיסית של נתניהו שדוגלת באחריות תקציבית. הכללים שקבע נתניהו כשר אוצר תרמו לא מעט להישג הגדול ביותר של ישראל בעיני חברות דירוג האשראי: הורדת יחס החוב בקרוב ל-40 נקודות האחוז.

כמה נתניהו השפיע? התנהלות המדינה במשך שנתיים ללא תקציב מאושר היא תקלה חמורה - ונתניהו האחראי הראשי לכך. אבל זו לא הפעם היחידה ששיקולים פוליטיים גברו אצל נתניהו על מחוייבותו הבסיסית לשמירה על התנהלות תקציבית אחראית. קחו למשל את חוק הנומרטור, שאינו מאפשר לממשלה לפזר צ'קים ללא כיסוי ומחייב אותה להבטיח מקור תקציבי לכל הוצאה עתידית. נתניהו חוקק את החוק, אך לאחר מכן אפשר לממשלה לעקוף את המגבלות שבחוק (באמצעות בלוף בשם קיצוץ רוחבי עתידי).

3. נטל המס: העלה מסים ואז הוריד

מה קרה: המסים בישראל התחילו את תקופת נתניהו בירידה, אח"כ קפצו למעלה ובהמשך ירדו במתינות. בשורה התחתונה כשמשווים את המצב בסוף העשור למצב בתחילתו רואים שהכנסות המדינה ממסים ירדו: מ-25.8 אחוזי תוצר ב-2010 ל-24.7 אחוזי תוצר ב-2019 - בכסף זה אומר שהמדינה הפסידה ב-2019 הכנסות ממסים ב-14 מיליארד שקל.

כמה נתניהו השפיע? נתניהו נחשב לנושא דגל הורדת המסים בין הפוליטיקאים בישראל (עם כל הכבוד לנפתלי בנט ולתכנית סינגפור). ולכן זה מפתיע להיזכר שדווקא הוא העלה מסים. החל מ-2015 נתניהו "חזר לעצמו", אבל אז נתקלו מאמציו להוריד מסים בהתנגדות עיקשת של נגידת בנק ישראל ד"ר קרנית פלוג בגיבוי כלכלני ה-OECD (נתניהו זעם על מזכ"ל ה-OECD אנחל גורייה שלא תמך בהורדות מסים והפסיק להזמין אותו לישיבות ממשלה). במאבק הזה מצא נתניהו בשר האוצר משה כחלון שותף נוח לביצוע הורדות מסים, תוך התעלמות ממחאותיה של הנגידה. כלקח מהמאבקים עם פלוג החליט נתניהו לברר היטב עם מחליפה פרופ' אמיר ירון לפני שמינה אותו, שלא יפריע לו להוריד מסים. אלא שבינתיים התנפח הגירעון ומנע הורדות מסים נוספות.

4. יוקר המחייה: השאיר לשרי האוצר את העבודה השחורה

מה קרה: התחושה בציבור שיוקר המחייה בישראל הפך בלתי נסבל הובילה לפרוץ אירועי המחאה החברתית בקיץ 2011. שרי האוצר יאיר לפיד ומשה כחלון יזמו שורה ארוכה של צעדים ותכניות שנועדו להוריד את יוקר המחייה ולהקל על הצרכנים. בסופו של יום: יוקר המחייה בישראל נותר מהגבוהים בין המדינות המפותחות, והוא גבוה יותר ב-21% מיוקר המחייה בארה"ב (על-פי אתר Numbeo להשוואת מחירים).

כמה נתניהו השפיע? מעט מאד אם בכלל. כראש ממשלה השאיר נתניהו את ההתמודדות עם בעיות יוקר המחייה, מחירי הדיור, העוני והתעסוקה לשרי האוצר שלו, יובל שטייניץ יאיר לפיד ומשה כחלון.

5. ירידה באי-השוויון, שילוב חרדים וערבים בשוק העבודה

מה קרה: אי-השוויון בישראל נמצא במגמת ירידה לאורך מרבית תקופת שלטונו של נתניהו. הצמצום באי-שוויון ובמימדי העוני בקרב עובדים מיוחס להעלאת שכר המינימום (מ-3,900 שקל ל-5,300 שקל). האבטלה בישראל ירדה אף היא בעוד שיעורי ההשתתפות בעבודה ממשיכים לגדול. בחברה החרדית הורגש שיפור של ממש בהשתתפות נשים ובחברה הערבית הורגש גידול ניכר בתקציבים שהוזרמו לפיתוח תשתיות. מצד שני, חלה ירידה בשיעור ההשתתפות בעבודה של גברים חרדיים - מגמה מדאיגה מאוד על רקע הגידול הדמוגרפי העצום שצפוי בחברה החרדית בשנים הבאות.

כמה נתניהו השפיע? ראש הממשלה היוצא אפשר את העלאת שכר המינימום, ותמך בהחלטת הממשלה 922 להזרמת תקציבים לחברה הערבית שהגיש שר האוצר משה כחלון.

6. השקל ויתרות המט"ח: התנגדות שקטה

מה קרה: שער החליפין של השקל המריא בשנים האחרונות לגבהים חדשים. התחזקות השקל איננה תופעה חולפת, היא נובעת מעוצמת הכלכלה הישראלית ובעיקר מגאות בהשקעות הזרות הישירות בהייטק. אבל התחזקות השקל מאיימת על הייצוא הישראלי, בעיקר של תעשייה מסורתית. כדי להגן עליה רכש בנק ישראל מיליארדי דולרים. יתרות המט"ח קפצו בשנים האחרונות פי שלושה כ-60 מיליארד דולר ב-2010 לכמעט 200 מיליארד כיום. רכישות המט"ח האלה מעוררות ביקורת רבה מצד כלכלנים ובהם יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון, שטען כי יש לאפשר לדולר להתחזק ללא הפרעה.

כמה נתניהו השפיע? למרות שעמדותיו של שמחון מבטאות כנראה גם את דעתו של ראש הממשלה, נתניהו עצמו כמעט ולא התבטא בנושא. היו רבים שציפו שהנגיד החדש שמינה נתניהו פרופ' אמיר ירון יוביל לשינוי במדיניות הרכישות, אך הציפיות האלה נכזבו.

7. איבד עניין בתשתיות, הצליח להפחית רגולציה

מה קרה: בתקופתו של נתניהו הוכפלה ההשקעה הממשלתית בתשתיות תחבורה - אך הפער ברמת התשתיות בין ישראל למדינות המפותחות שנוצר במשך עשורים של הזנחה - עדיין רחוק מלהסגר. בתחום הרגולציה הידרדרה ישראל במשך רוב העשור במדד ה-Doing business של הבנק העולמי מהמקום ה-29 במדד של שנת 2009 עד למקום ה-54 במדד של 2018. בשנתיים האחרונות מורגש תיקון וישראל זינקה בחזרה למקום ה-35.

כמה נתניהו השפיע? בתחילת העשור קידם נתניהו יחד עם שר התחבורה ישראל כ"ץ השקעות בכבישים ובמסילות רכבת לחיבור הפריפריה למרכז. אלא שהתלהבותו של ראש הממשלה מהתשתיות הלכה דעכה במהלך העשור ועל פרויקט הדגל הנוכחי של האוצר - הקמת רכבת תחתית בגוש דן, הוא לא אמר כמעט מילה. בתחום קלות עשיית העסקים לעומת זאת נתניהו נתן דחיפה אמיתית כשקידם שורת צעדים ובהם הקמת האגף למדיניות רגולציה במשרד ראש הממשלה, והחלטות על הנהגת חובת RIA ומעקב ובקרה אחר ביצוע החלטות ממשלה.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; אינטל זינקה ב-7%, מובילאיי נפלה ב-6%

קצב האינפלציה בארה"ב עמד על 2.7%, כצפוי, אך מדד הליבה נמוך מהצפוי ● עונת הדוחות: ירידה ברווח הנקי של ג'יי.פי מורגן בגלל עסקת אפל; דלתא איר ליינס עקפה את הצפי, צופה שנה חזקה ● נעילה מעורבת באירופה ● מחירי הנפט עלו על רקע הסיכון הגאו-פוליטי, טראמפ ביטל את כל הפגישות שלו והכריז למפגינים באיראן: "עזרה בדרך"

מייסדי Novee גון חלמיש, עידו גפן ועומר נינבורג / צילום: Eclipse media

ארבעה חודשים מהקמתו: סטארט־אפ הסייבר Novee גייס 51.5 מיליון דולר

חברת Novee, שהוקמה במאי 2025 ע"י יוצאי 8200 ומשרד ראש הממשלה, מפתחת פלטפורמת AI לבדיקות חדירה רציפות ומשמשת כבר עשרות לקוחות ● "בתוך פחות מארבעה חודשים הצלחנו לבסס סבב A משמעותי, וכעת המיקוד שלנו הוא הרחבת הפעילות בארה"ב", אמר המנכ"ל עידו גפן

רה''מ בנימין נתניהו ואבי שמחון / צילום: קובי גדעון-לע''מ

יש לכם משכנתא? יכול להיות שתקבלו בקרוב מעל 1,000 שקל בחודש

תזכיר חוק שפרסם משרד רה"מ מציע לשלם פיצוי חודשי לרוכשי דירות שנטלו משכנתא לפני העלאות הריבית החדות ב-2022 ● בניגוד לתוכנית המקורית של יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון, אשר עוררה התנגדות חריפה מצד בנק ישראל ומשרד האוצר, המימון לא יגיע ממיסוי הבנקים

רוברט אנטוקול מנכ''ל ומייסד פלייטיקה / צילום: יח''צ אוהד רומנו

פלייטיקה תפטר 15% מעובדיה: "המציאות הכלכלית של התעשייה השתנתה"

חברת הגיימינג צפויה לפטר ברבעון הראשון מעל 500 עובדים, כאשר כ-1,000 מכלל עובדיה מועסקים בישראל ● המנכ"ל רוברט אנטוקול ציין כי החברה שואפת להוביל בתחום המשחקים למובייל, בין היתר על־ידי הרחבת המכירות הישירות לצרכן ושימוש ב-AI ובאוטומציה ● מניית החברה איבדה כ-86% מערכה מאז ההנפקה ב-2021

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

בשורה להורים ולדולות: משרד הבריאות מקפיא את הכוונה להוציא טיפולים מהשב"ן

לאחר הביקורת הציבורית, משרד הבריאות חתם על מסמך מעודכן לקופות החולים וחזר בו מההחלטה להוציא מביטוח השב"ן את האפשרות לקבל החזרים על טיפולים משלימים בתחומי התפתחות הילד, הריון ולידה ● במשרד יערכו בדיקה מקיפה ולאחריה יוחלט אם לגנוז את השינוי לחלוטין

רו''ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה של סלייס / צילום: טל שחר

תביעה נוספת בסלייס: המנהל המורשה תובע 100 מיליון שקל ממארגני קרנות אדומות

מדובר באשכול אנה חיימוב, שבראשו עמדו לפי החשד אנה חיימוב, ליעם ישראל ואחרים, ועימם נתבעו גם הקרן הזרה דנה 21, סוכני ביטוח ששיווקו את הקרנות לעמיתי סלייס וגורמים נוספים ● בתוך כך, רו"ח סנדרוב הגיש היום לביהמ"ש הסכם שחתם עם קרן Shayna להשבת כספי עמיתים שהושקעו באשכול שניהל גיא שנצר

ראש ממשלת יפן סנאה טאקאיצ'י / צילום: ap, Eugene Hoshiko

יפן בדרך לבחירות בזק: הבורסה קופצת, המטבע והאג"ח צונחים

ראש ממשלת יפן שוקלת להכריז על בחירות כבר בחודש הבא, כדי לבצר את שלטונה ● בזמן שהין צולל לשפל, והתשואות מזנקות, מדד הניקיי קפץ ב-3% על רקע הציפיות להמשך המדיניות הכלכלית המרחיבה

מערכת ההגנה האווירית ברק MX / צילום: תע''א

3 שנים אחרי שנרכשה בחצי מיליארד דולר: המדינה שהשלימה את פריסת מערכת ההגנה של תע"א

מערכת ההגנה המתקדמת שנרכשה ב־2022 בתמורה לכחצי מיליארד דולר נפרסה בבסיס "סידי יחיא", ותתמודד עם איומים בטווח של עד 150 ק"מ ● במקביל, שיתוף הפעולה עם התעשייה הביטחונית הישראלית מתרחב על רקע זינוק של כ־30% בתקציב הביטחון המרוקאי בתוך שנתיים

סניף של רשת JUMBO יוון / צילום: דניאל בטש

בהשקעה של עד 24 מיליון שקל: סניף הדגל החדש של הראל ויזל בראשון לציון

חנות ג'מבו יוון תוקם במתחם בר־און בראשון לציון בשטח של 7,000 מ"ר, אותו שכרה קבוצת פוקס, בעלת הזיכיון, מקבוצת מבנה ● פוקס מפעילה בימים אלה ארבעה סניפי ענק של רשת הריטייל היוונית, שצפויה להתרחב עוד בישראל - וגם בקנדה

איראן מוכיחה: זה המחיר הכבד של אובססיית השנאה לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב עשויה להתקשות להשתמש בכוח צבאי נגד איראן, הפובליציסט שטוען כי האנטישמיות של המשטר האיראני עלתה לו ביוקר, והתנאים הקשים ברצועת עזה • כותרות העיתונים בעולם

רונאל פישר / צילום: רפי קוץ

הפרשה הגיעה לסיום אחרי עשור: ביהמ"ש גזר 9 חודשי עבודות שירות על רונאל פישר

עשור לאחר שהתפוצצה - סדרת הפרשות שחשפה רשת של קשרים אסורים בין המשטרה לשוק הפרטי הגיעה להכרעה ● הפרקליטות דרשה 18 חודשי מאסר בגין עבירות שוחד ושיבוש, ואילו ההגנה ביקשה להסתפק בעבודות שירות בשל "מחדלי חקירה חמורים" ● ביהמ"ש קבע כי לאור הפעולות הפסולות והכשלים של מח"ש, עומדת לפישר "הגנה מן הצדק" המצדיקה לחרוג לקולא ממתחם הענישה ההולם

הפגנות בטהרן נגד המשטר / צילום: ap

מתי ארה"ב תתקוף באיראן? זה מה שחושבים באתר ההימורים הגדול

על רקע המהומות באיראן, באתר פולימרקט, המבטא חוכמת המונים ולעתים מידע פנים, נרשמים הימורים בהיקף של עשרות מיליוני דולרים לגבי מועד לתקיפה אמריקאית וישראלית, להדחת חמינאי ולקריסת המשטר ● אז מה צופים המהמרים?

דיירי הבניין עדיין מפונים. המבנה המדובר בת''א / צילום: אנגל אינווסט

בזכות טיל איראני: כך נעלמו ההתנגדויות לפרויקט תמ"א

פרויקט תמ"א בשכונת כוכב הצפון בתל אביב נתקע במשך שנים בשל התנגדות של שלושה דיירים ● פגיעת טיל סמוכה במהלך המלחמה הובילה לפינוי הבניין בעקבות נזק מההדף, וכעת להסרת ההתנגדויות ולקיצור לוחות הזמנים בכחצי שנה

המפגינים באיראן מבעירים רחובות / צילום: Reuters

טראמפ מבטל את המו"מ עם איראן ופונה למוחים: "העזרה בדרך"

סטיב וויטקוף נפגש במהלך סוף השבוע עם יורש העצר האיראני רזא פהלווי ● דיווח:  ראש ממשלת בריטניה סטארמר צפוי לקבל הצעה להשתתף במועצת השלום שתוביל את שלב ב' של הפסקת האש בעזה ● יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי אמר הבוקר לעיתון "אל-ג'מהוריה" הלבנוני: "האם מה שישראל עושה מאז שהוכרז הסכם הפסקת האש אינו מלחמה מתמשכת? ● קנצלר גרמניה: המשטר האיראני קרוב לקריסה ● עדכונים שוטפים 

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות בוול סטריט בהובלת מניות הטכנולוגיה, מדד הפחד מזנק

מגמה מעורבת באירופה ● המכירות הקמעוניות בארה"ב צמחו ב-0.6%, מעל לתחזיות ● בורסת טוקיו זינקה לשיא נוסף בשל הציפיות לבחירות בזק ● וול סטריט ננעלה אתמול בירידות, לאחר שפורסם בארה"ב מדד המחירים לצרכן ● מחירי הזהב והכסף ממשיכים לנפץ שיאים ● מחירי הנפט קופצים במעל 1% בעקבות הטלטלה המתפתחת באיראן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

האם לקנות קרן סל או מחקה? כעת יש שיקול חדש שתצטרכו להביא בחשבון

346 מיליארד שקל כבר מנוהלים בתעשייה הפסיבית בישראל - שיא של כל הזמנים ● אך רבים מהמשקיעים לא מודעים להבדל בין קרנות סל לקרנות מחקות ● מדוע זה יכול להיות מאוד משמעותי עבורכם, ולמה המעבר של הבורסה למסחר בשישי עשוי להשפיע על החלטת ההשקעה?

אריק קילמן, מנכ''ל קבוצת TSG / צילום: יח''צ

אחרי זינוק של 300% בשנה: החברה הביטחונית שמגייסת 192 מיליון שקל

בחסות הגאות בסקטור הביטחוני, חברת התוכנה טיאסג'י משלימה גיוס הון פרטי שני תוך חודשיים ● תשואות חלומיות גם בשתי הנפקות נוספות של חברות טכנולוגיה ביטחוניות בת"א

ביטולי עסקאות לרכישת דירות / איור: גיל ג'יבלי

נתוני הכלכלן הראשי מגלים: כמה עסקאות רכישת דירות מקבלן מתבטלות?

כמעט 2,000 עסקאות על דירות חדשות בוטלו בשנים האחרונות, מהן כ-1,500 שבוצעו ב-2022 וב-2023 ● אזור הדרום הינו הבולט ביותר מבחינת ביטולי העסקאות, עם 6.5% מכלל העסקאות שבוצעו ב-2023 ובוטלו בסופו של דבר

מספר המשכורות הדרושות לדירה יורד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

שינוי מגמה: ירידה במספר המשכורות הנדרשות לרכישת דירה

מדד המשכורות לרכישת דירה נסוג השנה לרמה של כ-160, לאחר שבשנת 2024 נרשם שיא של 174 משכורות ● במשרד השיכון רואים בכך "סימן ראשוני לשינוי מגמה", אך המומחים מזהירים מפני הסתמכות על "מדד טיפש" שמתעלם מהריבית הגבוהה ומשחיקת כוח הקנייה ● זאת ועוד: הנתונים חושפים כי כוח הקנייה של משקי הבית נשען כיום על עלייה חדה במספר המפרנסים

ארה''ב הפכה את פרמידת המזון / איור: Shutterstock

ארה"ב הפכה את פרמידת המזון: בשר בראש, דגנים בתחתית. ומה קורה בישראל?

שר הבריאות האמריקאי הפך את הפירמידה, שמכילה המלצות תזונה לצרכן ● בתפריט: הרבה יותר חלבון ומעט דגנים ● מומחים עימם שוחחנו מברכים על הגבלת מזון מעובד, אך מלינים על דחיקת קטניות ודגנים מלאים ● וגם: המודל שאותו אימץ משרד הבריאות הישראלי