גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוא העלה מסים והוריד אותם, קבע כללים והפר אותם. ומי קיבל את העבודה השחורה? סיכום כהונה למר כלכלה

את הצרה של יוקר המחיה הוא השאיר לשרי האוצר שלו, את המסים הוא העלה ואז הוריד, והרפורמות הגדולות הלכו והתמעטו ככל שהתקרבה הקדנציה אל סופה ● מה הם המהלכים הכלכליים הגדולים של נתניהו ב-12 שנותיו כראש ממשלה, ומה היה חלקו בכל אחד מהם

מר כלכלה / עיבוד: Associated Press
מר כלכלה / עיבוד: Associated Press

ב-31 במרץ 2009 נכנס בנימין נתניהו בפעם השנייה ללשכת ראש הממשלה. שתי קדנציות אח"כ בתוספת מספר תקופות מעבר לא קצרות, צפוי נתניהו להיפרד ביום ראשון הקרוב מלשכת ראש הממשלה.

כיצד השתנתה הכלכלה הישראלית במהלך 12 שנות שלטון נתניהו? מתי בחר האיש שכונה בעבר "מר כלכלה" להתערב בנושאים כלכליים? היכן הצליח לקדם את תפיסת עולמו הכלכלית והיכן נכשל?

1. צמיחה חזקה, רפורמות שהלכו והתמעטו

מה קרה: בין השנים 2009 ל-2019 המשק הישראלי רשם צמיחה מצטברת של 73%. נתון רלבנטי יותר הוא הצמיחה לנפש, שזינקה באותה תקופה ב-42.5%. מצד אחד, זו צמיחה מרשימה. מצד שני, הפער בין ישראל למדינות המפותחות המובילות בעולם לא צומצם משמעותית. צריך גם לזכור שתמונת הצמיחה לנפש בישראל איננה אחידה: ענפי ההייטק והייצוא האחרים התקדמו ופרחו בזמן שענפים אחרים, כמו המגזר הציבורי, המסחר הקמעונאי האירוח וההסעדה - דשדשו. נגידת בנק ישראל לשעבר קרנית פלוג ומומחים אחרים מסבירים כי ישראל הופכת למדינה של שתי כלכלות.

כמה נתניהו השפיע? לממשלה יש מעט יכולת להשפיע על קצב הצמיחה של המשק - חידושים טכנולוגיים ומצב הכלכלה העולמית משפיעים הרבה יותר. עם זאת, הממשלה יכולה לעשות לא מעט בצורת מדיניות תומכת צמיחה כמו רפורמות מבניות, הקלת הנטל הבירוקרטי והגדלת ההשקעות בתשתיות פיזיות ואנושיות.

הרקורד של ממשלות נתניהו בפרמטרים האלה איננו חד-משמעי: ההשקעה בתשתיות תחבורה גדלה מאוד, ובהשקעה בתשתיות ההון האנושי הממשלה פעלה להגדלת מספר הסטודנטים במקצועות ההייטק. אך בתחום הרפורמות המבניות קשה להיזכר במהלך אחד דרמטי. נכון, היה לנו את חוק הריכוזיות, ועדת שטרום שעשתה רפורמה בבנקים ואולי גם מתווה הגז. כל המהלכים האלה היו משמעותיים ובכולם היה נתניהו מעורב אישית, אבל מידת הצלחתם נתונה לפרשנות.

לעומת זאת, במהלכי הרפורמה בחברת החשמל ובנמלים נתניהו ניסה אך לא הצליח להביא לצמצום בכוחם של הוועדים החזקים במשק. ונדגיש, בשלוש שנות הקדנציה האחרונות של נתניהו, לא הועברה אף רפורמה משמעותית.

2. גירעון ומדיניות התקציבית: יזם כללים ואז עקף אותם

מה קרה: שנת הקורונה הותירה גירעון ממשלתי מפלצתי. החדשות הטובות הן שהמשק מתאושש במהירות. ועדיין, ממשלות נתניהו משאירות אחריהן גירעון מבני גבוה, תוצאה של הוצאות שגדלו מהר יותר מקצב הגידול בהכנסות ממסים. למה זה בעיה? כי המורשת של גירעונות ממשלתיים גדולים מנוגדת לתפיסת עולמו הבסיסית של נתניהו שדוגלת באחריות תקציבית. הכללים שקבע נתניהו כשר אוצר תרמו לא מעט להישג הגדול ביותר של ישראל בעיני חברות דירוג האשראי: הורדת יחס החוב בקרוב ל-40 נקודות האחוז.

כמה נתניהו השפיע? התנהלות המדינה במשך שנתיים ללא תקציב מאושר היא תקלה חמורה - ונתניהו האחראי הראשי לכך. אבל זו לא הפעם היחידה ששיקולים פוליטיים גברו אצל נתניהו על מחוייבותו הבסיסית לשמירה על התנהלות תקציבית אחראית. קחו למשל את חוק הנומרטור, שאינו מאפשר לממשלה לפזר צ'קים ללא כיסוי ומחייב אותה להבטיח מקור תקציבי לכל הוצאה עתידית. נתניהו חוקק את החוק, אך לאחר מכן אפשר לממשלה לעקוף את המגבלות שבחוק (באמצעות בלוף בשם קיצוץ רוחבי עתידי).

3. נטל המס: העלה מסים ואז הוריד

מה קרה: המסים בישראל התחילו את תקופת נתניהו בירידה, אח"כ קפצו למעלה ובהמשך ירדו במתינות. בשורה התחתונה כשמשווים את המצב בסוף העשור למצב בתחילתו רואים שהכנסות המדינה ממסים ירדו: מ-25.8 אחוזי תוצר ב-2010 ל-24.7 אחוזי תוצר ב-2019 - בכסף זה אומר שהמדינה הפסידה ב-2019 הכנסות ממסים ב-14 מיליארד שקל.

כמה נתניהו השפיע? נתניהו נחשב לנושא דגל הורדת המסים בין הפוליטיקאים בישראל (עם כל הכבוד לנפתלי בנט ולתכנית סינגפור). ולכן זה מפתיע להיזכר שדווקא הוא העלה מסים. החל מ-2015 נתניהו "חזר לעצמו", אבל אז נתקלו מאמציו להוריד מסים בהתנגדות עיקשת של נגידת בנק ישראל ד"ר קרנית פלוג בגיבוי כלכלני ה-OECD (נתניהו זעם על מזכ"ל ה-OECD אנחל גורייה שלא תמך בהורדות מסים והפסיק להזמין אותו לישיבות ממשלה). במאבק הזה מצא נתניהו בשר האוצר משה כחלון שותף נוח לביצוע הורדות מסים, תוך התעלמות ממחאותיה של הנגידה. כלקח מהמאבקים עם פלוג החליט נתניהו לברר היטב עם מחליפה פרופ' אמיר ירון לפני שמינה אותו, שלא יפריע לו להוריד מסים. אלא שבינתיים התנפח הגירעון ומנע הורדות מסים נוספות.

4. יוקר המחייה: השאיר לשרי האוצר את העבודה השחורה

מה קרה: התחושה בציבור שיוקר המחייה בישראל הפך בלתי נסבל הובילה לפרוץ אירועי המחאה החברתית בקיץ 2011. שרי האוצר יאיר לפיד ומשה כחלון יזמו שורה ארוכה של צעדים ותכניות שנועדו להוריד את יוקר המחייה ולהקל על הצרכנים. בסופו של יום: יוקר המחייה בישראל נותר מהגבוהים בין המדינות המפותחות, והוא גבוה יותר ב-21% מיוקר המחייה בארה"ב (על-פי אתר Numbeo להשוואת מחירים).

כמה נתניהו השפיע? מעט מאד אם בכלל. כראש ממשלה השאיר נתניהו את ההתמודדות עם בעיות יוקר המחייה, מחירי הדיור, העוני והתעסוקה לשרי האוצר שלו, יובל שטייניץ יאיר לפיד ומשה כחלון.

5. ירידה באי-השוויון, שילוב חרדים וערבים בשוק העבודה

מה קרה: אי-השוויון בישראל נמצא במגמת ירידה לאורך מרבית תקופת שלטונו של נתניהו. הצמצום באי-שוויון ובמימדי העוני בקרב עובדים מיוחס להעלאת שכר המינימום (מ-3,900 שקל ל-5,300 שקל). האבטלה בישראל ירדה אף היא בעוד שיעורי ההשתתפות בעבודה ממשיכים לגדול. בחברה החרדית הורגש שיפור של ממש בהשתתפות נשים ובחברה הערבית הורגש גידול ניכר בתקציבים שהוזרמו לפיתוח תשתיות. מצד שני, חלה ירידה בשיעור ההשתתפות בעבודה של גברים חרדיים - מגמה מדאיגה מאוד על רקע הגידול הדמוגרפי העצום שצפוי בחברה החרדית בשנים הבאות.

כמה נתניהו השפיע? ראש הממשלה היוצא אפשר את העלאת שכר המינימום, ותמך בהחלטת הממשלה 922 להזרמת תקציבים לחברה הערבית שהגיש שר האוצר משה כחלון.

6. השקל ויתרות המט"ח: התנגדות שקטה

מה קרה: שער החליפין של השקל המריא בשנים האחרונות לגבהים חדשים. התחזקות השקל איננה תופעה חולפת, היא נובעת מעוצמת הכלכלה הישראלית ובעיקר מגאות בהשקעות הזרות הישירות בהייטק. אבל התחזקות השקל מאיימת על הייצוא הישראלי, בעיקר של תעשייה מסורתית. כדי להגן עליה רכש בנק ישראל מיליארדי דולרים. יתרות המט"ח קפצו בשנים האחרונות פי שלושה כ-60 מיליארד דולר ב-2010 לכמעט 200 מיליארד כיום. רכישות המט"ח האלה מעוררות ביקורת רבה מצד כלכלנים ובהם יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון, שטען כי יש לאפשר לדולר להתחזק ללא הפרעה.

כמה נתניהו השפיע? למרות שעמדותיו של שמחון מבטאות כנראה גם את דעתו של ראש הממשלה, נתניהו עצמו כמעט ולא התבטא בנושא. היו רבים שציפו שהנגיד החדש שמינה נתניהו פרופ' אמיר ירון יוביל לשינוי במדיניות הרכישות, אך הציפיות האלה נכזבו.

7. איבד עניין בתשתיות, הצליח להפחית רגולציה

מה קרה: בתקופתו של נתניהו הוכפלה ההשקעה הממשלתית בתשתיות תחבורה - אך הפער ברמת התשתיות בין ישראל למדינות המפותחות שנוצר במשך עשורים של הזנחה - עדיין רחוק מלהסגר. בתחום הרגולציה הידרדרה ישראל במשך רוב העשור במדד ה-Doing business של הבנק העולמי מהמקום ה-29 במדד של שנת 2009 עד למקום ה-54 במדד של 2018. בשנתיים האחרונות מורגש תיקון וישראל זינקה בחזרה למקום ה-35.

כמה נתניהו השפיע? בתחילת העשור קידם נתניהו יחד עם שר התחבורה ישראל כ"ץ השקעות בכבישים ובמסילות רכבת לחיבור הפריפריה למרכז. אלא שהתלהבותו של ראש הממשלה מהתשתיות הלכה דעכה במהלך העשור ועל פרויקט הדגל הנוכחי של האוצר - הקמת רכבת תחתית בגוש דן, הוא לא אמר כמעט מילה. בתחום קלות עשיית העסקים לעומת זאת נתניהו נתן דחיפה אמיתית כשקידם שורת צעדים ובהם הקמת האגף למדיניות רגולציה במשרד ראש הממשלה, והחלטות על הנהגת חובת RIA ומעקב ובקרה אחר ביצוע החלטות ממשלה.

עוד כתבות

Apple Watch Ultra דור 3 / צילום: יח''צ

השעון החכם הטוב ביותר עבור משתמשי אייפון

ענקית הטכנולוגיה אפל השיקה את הדור השלישי של אפל אולטרה ווטש, ששוקל כפול מדגם הבסיס ומציע מסך גדול בהרבה ● העיצוב מאסיבי, היישומים מתאימים בעיקר לחובבי ספורט, והמחיר - בהתאם - גבוה

ירושלים. המחלוקת על היטלי ההשבחה הגיעה לעליון / הדמיה: חברת עדן, החברה העירונית לפיתוח כלכלי

סיכום פסיקות השנה בנדל"ן: כללים חדשים בדירות נופש, פינוי־בינוי, מיסוי מקרקעין ודיני משפחה

השכרות Airbnb, מיסוי בהתחדשות עירונית, רישום זכויות ושיתוף נכסים בגירושים - הפסיקות שעיצבו את שוק הנדל"ן ב־2025

מסחר פיזי בכסף בהודו / צילום: ap, Anupam Nath

המתכת היקרה שעקפה את הזהב בסיבוב, ושברה שיא של 45 שנה

מחיר החוזים על הכסף זינק ביותר מ־160% מתחילת השנה, בעודו שובר שיא של 45 שנה ● דצמבר היה אחד החודשים הטובים בהיסטוריה של התעשייה ● אבל יש מי שמזהירים: "מחירי הכסף נוטים לזנק מהר - ואז לקרוס"

מתקני סולאר / צילום: Shutterstock

כבר הכריזו ש"הסקטור כולו מת". אבל אז המניות האלה זינקו ב־100% ויותר

כמו הקנאביס, כבישי ההטענה החשמליים ושלל מניות חלום שצמחו בשנות הקורונה, היו מי שטענו שגם חברות האנרגיה המתחדשת הן טרנד בועתי חולף ● עם עליית הריבית והשבעת דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב, קשה היה לדמיין את הענף מתאושש ● אבל הביקוש האינסופי לחשמל בצל מהפכת ה־AI שינה את התמונה

רן גואילי ז''ל

דיווח: "ישראל חטפה מחבל שמעורב בהחזקת רן גואילי בשבי"

צה"ל: נחתמה תוכנית העבודה המשולשת לשיתופי פעולה צבאיים של יוון, קפריסין וישראל ● לראשונה מחיסול סינוואר: המסר מאחורי הבחירות להנהגת חמאס ● פסגת טראמפ-נתניהו, והמוקש שרה"מ ינסה לבלום בעזה ● על רקע המחסור בלוחמים: בצבא בחנו אפשרות לגייס ילדי עובדים זרים ● בסומלילנד מבהירים: "לא הסכמנו לקלוט תושבי עזה בשטחנו ● עדכונים שוטפים

דיוויד גוקלר, מנכ''ל סנדיסק / צילום: ap, Don Feria

זינקה 600% בחודשים: המניה הכי טובה במדד S&P 500 השנה והקשר הישראלי

חברת אחסון המידע סנדיסק, שהקים וניהל בעבר אלי הררי, זינקה ב־614% והיא נסחרת בשווי של 36.6 מיליארד דולר ● החברה מעסיקה מאות עובדים בישראל, לאחר שרכשה כאן בעבר את מפתחת ה"דיסק און קי" ● בצמרת התשואות ב־S&P 500 - עוד 3 חברות מתחום אחסון המידע

יוקר המחיה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

דוח מרכז טאוב: "כלכלת ישראל נמצאת בסיכון ממשי"

הוצאות המלחמה העלו את הגרעון בתקציב המדינה, את החוב ביחס לתוצר ואת נטל תשלומי הריבית, כמו גם את הפגיעה בפיריון, בהשקעות ובצריכה הפרטית - כך לפי דו"ח "תמונת מצב המדינה" של מרכז טאוב • במרכז מזהירים: ללא השקעה בתשתיות ובהון האנושי, הצמיחה תיחלש והשירותים האזרחיים ייפגעו

עצמאים רבים לא מפקידים לפנסיה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הטעות בנוגע לפנסיה שעלולה לעלות למאות אלפי עצמאים ביוקר

למרות חובת ההפקדה, רוב העצמאים בישראל מוותרים על חיסכון פנסיוני ועל הטבות מס בשווי עשרות אלפי שקלים ● לצד זאת, הם מפסידים כיסויים ביטוחיים חשובים ותשואה עתידית על הכסף ● רגע לפני סוף השנה, המומחים מסבירים למה הפקדה כעת היא קריטית - ואיך להימנע מטעות שעלולה ללוות אתכם עד גיל הפרישה

הדמיה של הקמפוס החדש שיוקם לסמינר הקיבוצים / צילום: יחסי ציבור

לאחר עיכוב של יותר מ-20 שנה: פרויקט "סמינר הקיבוצים" יוצא לדרך

לאחר יותר משני עשורים של עיכובים וסכסוכים, בנק הפועלים ובנק דיסקונט חתמו עם מכללת סמינר הקיבוצים והיזם פניקלאס על הסכמי ליווי פיננסי בהיקף של כ־1.7 מיליארד שקל לפרויקט בצפון תל אביב

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

השינויים שישפיעו על הכסף שלנו ב-2026 - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

כל מה שצריך לדעת על השינויים שישפיעו על הכסף שלנו לקראת 2026 ● מה ההבדלים בין פוליסות חיסכון וגמל להשקעה ואיפה מרוויחים יותר ● זו השנה החזקה בשוק ההנפקות מאז 2021 בבורסה בת"א - ואלו ההנפקות הגדולות ● וגם: למה כדאי לכם להשקיע בזהב?

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

האם הנכס שנקנה ב־10 מיליון שקל שווה 25 מיליון? תביעה נגד קבוצת לוזון

בעל מניות בקבוצת לוזון הגיש תביעה נגד החברה בטענה כי לוזון רכש באופן פרטי פרויקט בבאר יעקב, בלי להציע אותו קודם לחברה שבבעלותו ● ועדה בלתי תלויה שהוקמה לבקשת הקבוצה קבעה כי קיימת אפשרות סבירה להפרת חובתו

כמה עולה לגור במרחק הליכה מהים / צילום: Shutterstock

7 מיליון שקל בנהריה, 58 מיליון בתל אביב: כמה עולה לגור ליד הים בישראל?

2025 סיפקה שלל עסקאות בלתי שגרתיות על קו החוף. יצאנו לבדוק את המובילות שבהן ● הסקירה כוללת מדגם של עסקאות שבוצעו לאורך חוף הים התיכון - מנהריה שבצפון ועד לאשקלון שבדרום

ידיעת שפות מגינה מפני התדרדרות קוגניטיבית במוח / צילום: Shutterstock, ahmetmapush

דוברים מספר שפות? ייתכן שזה מגן עליכם מפני דמנציה. כך זה עובד

מספר מחקרים הראו כי אנשים הדוברים שתי שפות ומעלה מצליחים בדרך-כלל יותר בממוצע במשימות המצריכות להפעיל את הפונקציות הניהוליות במוח ● מחקר נוסף מראה כי בידיעת שפות ישנה קישוריות רבה יותר במוח, שגורמת לו לפעול להיות יעיל הרבה יותר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

מסחר תנודתי בת"א; אר פי אופטיקל נופלת ב-10%, מדד הבנקים עולה ב-1.2%

מדדי הביטוח והבנקים עולים בכ-1% ● מימושים באר פי אופטיקל ● שוב אנרגיה תקים פרויקט סולארי משולב אגירה באשלים ● הבורסה נפרדת מימי ראשון והמחיר: מאז 2000, כ-50% מהתשואה בבורסה נרשמה ביום זה ● טריליון דולר התנדפו השנה מהקרנות האקטיביות בוול סטריט, בבלומברג מסבירים את השיעור ● מיטב: השוק המקומי יקר, אך עדיין צפוי לייצר תשואה עודפת

גדודי עז א־דין אל־קסאם של חמאס / צילום: Shutterstock

חודש לפני הטבח: המסמך של חמאס שמשרטט את הדרך ל-7 באוקטובר

נחשף מסמך פנימי של חמאס, שמתאר כיצד ארגון הטרור זיהה במדיניות ישראל העדפה ברורה לניהול סכסוך ולהרתעה – ולא להפלת שלטונו ● מנהיג החות'ים: לא נסכים להפר את הריבונות של סומליה ולהוות איום ביטחוני נגדנו ולאזור אפריקה בכלל ● נשיא איראן מסעוד פזשכיאן טען כי ארצו מצויה ב“מלחמה כוללת" מול ארה"ב, ישראל ואירופה ● שורדי השבי מתן צנגאוקר ואילנה גריצווסקי התארסו ● עדכונים שוטפים

צחי ברוורמן / צילום: תמר מצפי

האקרים איראנים טוענים שפרצו לצחי ברוורמן, והחלו להפיץ חומרים

קבוצת הנדלה, המזוהה עם איראן, טוענת כי פרצה למכשירו הסלולרי של ראש הסגל של ראש הממשלה נתניהו ● לפי שעה, הופץ מידע שכולל פרטים אישיים אודות ברוורמן, אך טרם ברור מה מקורו

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

מחקר חדש גילה: התכונה המפתיעה שעוזרת לנו להתמודד עם הזוועות

מחקר באוניברסיטת חיפה בחן את היכולת שלנו להסתנכרן עם אנשים זרים; מחקר באוניברסיטת ת"א מלמד אותנו שיעור חשוב על זיכרון ושיכחה; ארגון הבריאות העולמי רוצה לקדם את הרפואה המשלימה; וגם - מי צפוי להקים את בית הספר לרפואה באילת? ● השבוע בביומד

תחזיות הבנקים הישראליים / עיצוב: אלישע נדב

התחזיות של הבנקים: מה יקרה לדולר וכמה פעמים תרד הריבית ב-2026?

תחזיות הבנקים ל-2026 למשק המקומי צופות התאוששות בצמיחה, התמתנות של האינפלציה ויציבות של השקל ● הורדות ריבית? ההערכות נעות בין שתיים לארבע ● כל זה בהנחה שתהיה שנה שקטה מבחינה גאו-פוליטית, בארץ ובעולם ● תחזיות הבנקים בישראל ל־2026

עו״ד גיל וייט, שותף מנהל במשרד הרצוג פוקס נאמן / צילום: עידן גרוס

הצעד של הרצוג פוקס נאמן: קרן השתלמות כסטנדרט לכל עורכי הדין

הרצוג פוקס נאמן ייתן קרן השתלמות לכל עורכי הדין החל מוותק של שנה ויעלה את שכר עורכי הדין בשנה הראשונה • קבוצת BST של משפחת טנוס אירחה בכירי משק באירוע בחוות רונית • בנק מזרחי טפחות יעניק מענק לילדים שנולדו אחרי ה-7 באוקטובר 2023, במהלך בהובלת שורד השבי שגיא דקל חן • וגם: מינויים חדשים בקרן אלפא הזדמנויות ובפלאפון • אירועים ומינויים

כסף בקיר. עם אלרם רג׳ואן / צילום: פרטי

"הייתי צריך הון עצמי של 177 אלף שקל": הוא רק בן 27, וכבר סגר שבע עסקאות נדל"ן

אלרם רג'ואן רק בן 27 וכבר אחרי 7 עסקאות נדל"ן ● מה שהתחיל ברכישה מוצלחת של דירה להשקעה בפתח תקווה, הפך למסע בלתי פוסק אחרי עוד ועוד אפיקי השקעה משתלמים - וצבירת שלל תובנות מהשטח ● וכן, יש גם את העסקה הלא מוצלחת בערד