גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איחוד תל אביב-בת ים ירד מהפרק, אבל הבעיות לא נפתרו

בת ים אומנם הצליחה לצמצם חלק מהגירעון והיא מוכרת פחות נכסים, אבל הגירעון המובנה שלה עדיין גדול ● הסכנה היא שהתושבים ייאלצו לחיות בעיר עם רמת שירותים נמוכה

בת ים / צילום: Shutterstock
בת ים / צילום: Shutterstock

רגע לפני שהוא מוחלף מתפקידו כשר הפנים, ביטל אריה דרעי את איחוד הערים תל אביב ובת ים בשנת 2023, שאותו אישר בשנת 2017. החלטה זו, אשר ככל הנראה תככב בקמפיין הבחירות של ראש העירייה צביקה ברוט בבחירות 2023, התקבלה ע"י השר דרעי לאחר "ששקל את מכלול השיקולים", ביניהם הצהרות העירייה כי היא עומדת בתוכנית ההבראה לצמצום גירעון של 97 מיליון שקל תוך חמש שנים (בפועל ארבע) - הגורם המרכזי לחולשתה של העיר והסיבה להכרזה על האיחוד.

החלטה זו התקבלה ב-7 ביוני 2021, כשישה חודשים לאחר שהעירייה חתמה על חלקה השני של תוכנית ההבראה. מי שמכיר את עולם הרשויות המקומיות יודע כי כבר במועד החתימה על הסכם ההבראה, היו בידי עיריית בת ים מספיק נתונים כדי להציג למשרד הפנים את תחזית ההכנסות, ההוצאות והגירעון שלה ל-2021, תחזית אשר נדרשה על מנת שמשרד הפנים יאשר את המשך תוכנית ההבראה. במרץ 2021 רמת הוודאות הזו הייתה מלאה ובשלושה החודשים האחרונים לא השתנה דבר. אם היה רוצה, היה יכול דרעי להכריז על הביטול כבר לפני שלושה חודשים.

ההכרזה של דרעי נועדה להסיר ממנו את "הקלון" של ההכרזה על איחוד העיריות - איחוד שהיה תוצאה של תהליך שקיבל ירושה מקודמו (סער), איחוד שהוא ניסה לדחות בכל דרך אפשרית.

חוגגים מוקדם מדי

אף שתזמון ההכרזה על החלטת הביטול הוא פוליטי לחלוטין, אנו צריכים לשמוח עבור תושבי בת ים, שהנהלת העירייה הנוכחית שלהם טוענת שהיא הצליחה במהלך המרשים של צמצום גירעון מובנה של 97 מיליון שקל בארבע שנים - שנה מוקדם מההתחייבות שלה. הגורם העיקרי להחלטה על איחוד בת ים לתוך תל אביב, מחסור המשאבים הנדרשים לה כדי שתוכל לספק לתושביה שירותים נאותים, אינו סיבה נכונה לאיחוד בין רשויות. גם המחקרים בתחום מראים שאין יתרון אמיתי לאיחוד של רשויות בגודל זה, ובניגוד לעמדה שהציגה עיריית ת"א ב-2014, האיחוד לא יביא להתייעלות משמעותית.

אבל ייתכן שהחגיגות של הנהלת בת ים אינן במקומן. אם נחזור לסיבה המקורית שבגללה התחיל תהליך בחינת האיחוד, נראה כי בבסיס ההחלטה להקמת הוועדה עמדה טענת בת ים שאין לה מספיק משאבים כדי לתת לתושביה שירותים נאותים וכי יש לה גירעון מובנה. בוועדה גם הוצג כי בת ים שמרה על תקציב מאוזן רק בזכות הכנסות ממכירת מקרקעין ומלוות לאיזון.

בלי פיטורים ובלי צמצומים

גם לאחר הסכם ההבראה, המשיכה בת ים להסתמך על הכנסות חד-פעמיות - משרד הפנים נותן לה מענקים נדיבים (כ-30 מיליון שקל בשנה), היא ממשיכה למכור נכסים ולהעבירם לטובת מטרות בתקציב השוטף (אם כי בהיקף נמוך מהעבר) ואף שהיא מצמצמת את הוצאותיה ומגדילה את הכנסותיה, התייעלות זו לא מנעה ממנה לסיים את 2019 בגירעון של 27 מיליון שקל.

בחינה של נתוניה הכספיים של העירייה מראים כי בין 2017 ל-2019 הצטמצם הגירעון המובנה של העירייה ב-8.6 מיליון שקל בלבד, מ-101.3 מיליון ל-92.7 מיליון, כך שבפועל מצבה לא השתפר כמעט בכלל - העירייה הצליחה להגדיל את הכנסותיה השוטפות ב-24.1 מיליון שקל, אך אלה הופנו ברובם לתוספת בהוצאות על שירותי חינוך ומעט על שירותים מקומיים. בסופו של דבר, עיקר הצמצום נובע מקיצוצים בהוצאות מנהלה ותרבות ופריסה נוחה יותר של החזר חובות בשנת 2018.

בישיבה בתחילת ינואר 2021 התגאו מנהלי בת ים בכך שהצליחו לעמוד ביעדי תוכנית ההבראה ללא פיטורים וללא צמצום בסל השירותים לתושב - אבל גאוותם היא בעיקר שהצליחו לקיים את אותו סל שירותים נמוך (בהשוואה לשכנות) תוך שהעירייה ממשיכה להסתמך על מקורות מימון חיצוניים כדי להישאר מאוזנת. חלק ממקורות אלה ייעלמו בשנת 2023, ותושבי בת ים, אשר יוכלו לבחור שוב ראש עירייה, ימשיכו לחיות עם רמת שירותים נמוכה, עם אותו מחסור במשאבים ועם גירעון מובנה קצת יותר קטן.

תגובה: "הגדלה קבועה של ההכנסות"

מעיריית בת ים נמסר בתגובה: "התוכנית הכלכלית של בת ים כוללת הגדלת הכנסות קבועות מאזור העסקים החדש שיצא בשנה שעברה לדרך, ואשר תוכנית המדיניות שלו אושרה בוועדה המחוזית לפני חודשיים. האזור צפוי להניב לקופת העירייה הכנסה קבועה של עשרות מליוני שקלים בשנה כבר בטווח הבינוני של עוד כחמש שנים.

"הכנסה זו אף צפויה לגדול משמעותית עד לסוף העשור הנוכחי, וזאת אפילו במסגרת הערכה שמרנית של מימוש של כ-50% בלבד מזכויות המסחר והמשרדים. בכך, בפעם הראשונה, תסתמך העיר על הכנסות קבועות ממסחר ותעסוקה ולא על הכנסות מהמדינה או הכנסות ארעיות.

"ההצלחה בצמצום הגרעון (כולל כ-20% בצמצום הגירעון המובנה עד לשנה זו) באה בשל שינוי מדיניות של הנהלת העיר הנוכחית הדוגלת בהקמת אזורי מסחר ותעסוקה על פני מגורים, לעומת הנהלות עיר קודמות שקידמו פרויקטים למגורים עם אחוזים קטנים מאוד של שימושים מסחריים. בדרך זו העיר תמשיך לצמצם את הגירעון ולהגיע לאיזון כלכלי תוך הגדלת ההשקעה בתושב".

הכותב כלכלן, יועץ עצמאי בתחום כלכלה מוניציפלית, מייעץ בין היתר לעיריית ת"א

עוד כתבות

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

קיצוץ בביטוח המשלים של קופות החולים: אילו טיפולים ייצאו?

במשרד הבריאות הורו לקופות החולים להוציא מהשב"ן החזרים לנשים בלידה, כמו דולה, ייעוץ שינה לתינוק וכן עזרה לילדים עם קשיים התפתחותיים שנעזרים ברכיבה, שחייה או ספורט טיפולי ● בין ההתנגדויות: "הטיפולים המשלימים עוזרים יותר מהתרופות"

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט / צילום: מרי רון

"למי שמאמין במשק הישראלי": הבכיר שממליץ על הסקטור שטס ב-140% בשנתיים

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט, מאמין בבורסה בת"א, גם אחרי תשואה של 100% בשנתיים ● הוא מעריך כי מבין שני הסקטורים המצטיינים של השנה יש הזדמנות רק בבנקים ● ממליץ על מניות אנרגיה: "לא יודע אם ג'מיני ינצח את ChatGPT, אבל שניהם יצטרכו חשמל" ● ולמה כדאי להתרחק ממדד הביטוח?

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מכונת המימושים של קרן פימי: 7 חברות שהניבו 2.6 מיליארד שקל בשנה

קרן פימי רכבה על הגאות בבורסה המקומית וביצעה מימושים בשבע חברות ציבוריות שבשליטתה, שרובן פועלות בסקטור הביטחוני ● רוב המימושים הוכרו כרווח, ובשוק מעריכים: "אם הבורסה תמשיך לעלות, פימי תממש באופן דומה גם בשנה הבאה ותנפיק לפחות 2 חברות"

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר שבע תשע, 103FM, 21.12.25 / צילום: Reuters, AMMAR AWAD

האם הפיגועים בישראל נמצאים במגמת ירידה?

השר איתמר בן גביר טען כי הפיגועים נמצאים כבר שנתיים בירידה, וייחס זאת להצלחות של "השוטרים שלו" ● ללא המלחמה, בשנה האחרונה אכן נרשמה ירידה, אבל היא באה רק אחרי שנתיים רצופות של עלייה ● המשרוקית של גלובס

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

4 רפורמות קריטיות: כלכלנים משרטטים את המפתח לצמיחה בשנים הקרובות

על פי תחזית האוצר, הצמיחה ב־2026 צפויה להיות גבוהה מהרגיל, ולאחר מכן לשוב לקצב של 3.5% מהתוצר ● אלא שבמכון אהרון מציגים תמונה פסימית יותר, וטוענים כי ללא רפורמות מבניות במשק - היא תישחק ● על הפרק: גיוס חרדים וקידום השכלה בחברה הערבית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

ממוצע המשכנתאות בנובמבר - הנמוך ביותר ב-7 החודשים האחרונים

נתוני בנק ישראל מגלים ירידות מסוימות בהיקפי המשכנתא הממוצעת שנלקחה בחודש שעבר, ואף ירידה קלה בהיקף המשכנתאות בפיגור ● ממוצע כלל המשכנתאות שנלקחו בנובמבר הגיע ל-1.023 מיליון שקל, שהוא הנמוך ביותר מאז אפריל השנה

רועי דגני, מייסד אירודרום והמנכ''ל לשעבר / צילום: איל יצהר

בגלל מכרז של משרד הביטחון: רשות ני"ע פשטה על משרדי אירודרום

לפי הדיווח לבורסה, חוקרי רשות ניירות ערך ערכו חיפוש במשרדי אירודרום וחקרו בעלי תפקידים נוכחיים ולשעבר בקשר לחשדות לביצוע עבירות הקשורות לאי-דיווח בזמן על הפסד במכרז של משרד הביטחון ● לאחר הדיווח, מניית החברה נופלת ב-8%

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

שר האוצר סמוטריץ' חתם על הצו: ממחר - הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל יעלה ל-150 דולר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע כי חתם על הצו שיעלה את הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל מ-75 ל-150 דולר ● המשמעות: החל ממחר התקרה החדשה תיכנס לתוקף ● בעלי עסקים ואיגוד לשכות המסחר תוקפים: המהלך יפגע במשק ובסופו של דבר בצרכנים ● סמוטריץ': "אין סיבה שנשלם יקר, יכול להיות פה זול"

קמפיין ה־AI של לושה / צילום: מתוך יוטיוב

לשבת בקפה של קלוד, לייצר פרסומת ב-150 דולר: יישומי ה-AI שיככבו השנה

הבינה המלאכותית מסייעת ליוצרי תוכן ולסטארט-אפים לחדור ללב המרחב הפרסומי והשיווקי, אך גם דורשת מהם קיצוניות כדי לבלוט ● דוח מקיף של ארטליסט הישראלית, המבוסס על סקר בקרב כ-6,500 יוצרים (כולל מישראל), מציג את האפשרויות ואת המגמות ב-2026

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

לקראת שביתה של עובדי צים? הוועד הכריז על סכסוך עבודה ודורש לעצור את מכירת החברה לידיים זרות

על רקע המהלכים למכירת החברה, הודיע ועד עובדי צים על סכסוך עבודה ● בין השאר מעלה הוועד את נושא הרציפות של אספקה ימית לישראל בשעת חירום ● יו"ר ועד עובדי צים: "זהו תחילתו של מאבק, ונחריף את הצעדים ככל שיידרש"

לא מרוצים: התגובות בטורקיה למפגש של ישראל, יוון וקפריסין

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: איך מסקרים בעולם את הכוונה לסגור את גל"צ, טורקיה לא מרוצה משיתוף הפעולה של ישראל, יוון וקפריסין, ההאקרים האיראנים שהביכו את ישראל, והקבוצה היהודית שמצאה אדם ששלח עשרות מכתבים אנטישמיים ● כותרות העיתונים בעולם

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

האקזיט הרביעי בגודלו אי פעם: ארמיס הישראלית נמכרת

חברת ניהול התהליכים האמריקאית ServiceNow תרכוש את ארמיס הישראלית ב-7.75 מיליארד דולר במזומן ● זוהי עסקת ההייטק הרביעית בגודלה אי פעם בישראל ● קרן אינסייט פרטנרס צפויה לגרוף תשואה של מיליארדים, ובמקביל המייסדים והעובדים יהנו מחבילות שימור נדיבות

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

צים שוב דחתה הצעת רכישה של גליקמן: "מעריכה בחסר משמעותי"

בד בבד מדווחת חברת התובלה הימית כי קיבלה "הצעות תחרותיות ממספר גורמים אסטרטגיים לרכישת כל מניות החברה,הנבחנות תוך התמקדות בהשאת ערך משמעותי לבעלי המניות"

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

הלם באירופה: האמריקאים מטילים סנקציות על בכירים באיחוד

הממשל האמריקאי הטיל סנקציות על בכירים באיחוד האירופי שפעלו כדי לחייב רשתות חברתיות לנטר שיח מסית ואלים ● בין הסנקציות שהוטלו: איסור כניסה לארה"ב ● באיחוד האירופי הגיבו בתדהמה, האמריקאים טוענים כי מדובר ב"צנזורה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מסחר תנודתי בת"א; מדדי הביטוח והבנקים יורדים, שוב אנרגיה מזנקת

הדולר נסחר הבוקר בכ-3.18 שקלים, שיא של כ-4 שנים ● חוקרי רשות ניירות ערך פשטו על משרדי אירודרום ● שיכון ובינוי: טרם התקבלה החלטה למכירת מניות שוב אנרגיה ● איי.סי.אל חתמה על חוזים ארוכי טווח עם לקוחות בסין ● בבנק מזרחי מסמנים את הסקטורים המומלצים בשוק ההון המקומי ב-2026

סניף יוחננוף / צילום: יח''צ

עקפה את רמי לוי: רשת יוחננוף כבר נסחרת בשווי של כ־5 מיליארד שקל

למרות שהיא מוכרת פחות מרמי לוי, שיעורי הרווח של יוחננוף גבוהים יותר: "אחד היתרונות הגדולים שלהם זה הנדל"ן, הם מתייחסים לקרקעות שבבעלותם כמו שהם מתייחסים למלגזה"

מסחר בבורסה / צילום: Shutterstock

עליות קלות באירופה; נייקי עולה במסחר המוקדם, אינטל יורדת

הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה שמונה שנים ● בארה"ב נרשמה הצמיחה הגבוהה ביותר זה שנתיים, ובבלומברג צופים ביצועי יתר של מניות ערך ב-2026 • לא רק הזהב - גם הנחושת בשיא ● ערב חג המולד, המסחר באירופה ובוול סטריט יינעל מוקדם

גלולת ההרזיה וויגובי של נובו נורדיסק / צילום: נובו נורדיסק

גלולת ההרזיה של נובו נורדיסק אושרה: מתי היא תגיע לישראל?

החברה הדנית הקדימה את המתחרה הגדולה שלה אלי לילי באישור הגלולה להרזיה בארה"ב, והמניה שלה הגיבה בעלייה ● למי המוצר מיועד, והאם נובו נורדיסק תחזור לעמדת הובלה?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

חברות הנדל"ן דהרו ב־2025 אל שוק ההון: מה עומד מאחורי שנת השיא בהנפקות?

הריבית הגבוהה והמשבר שעובר על שוק הנדל"ן הביאו בשנה החולפת 23 חברות לגייס כסף בבורסת תל אביב ● אילו חברות נכנסו, למה דווקא עכשיו, והאם הגל צפוי להמשיך גם ב־2026?

תל אביב. מצב המוכרים הוא הגרוע בארץ / צילום: Shutterstock

המוכרים מעדכנים את מחירי הדירות כלפי מטה: באיזו עיר כבר הורידו ב-8%?

נתונים שקיבל גלובס מאתר יד2 מלמדים על המצב הקשה של מי שמנסים למכור דירות יד שנייה: בתל אביב הם יכולים למצוא את עצמם ארבע שנים בשוק, בטבריה מצבם דווקא טוב