גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איחוד תל אביב-בת ים ירד מהפרק, אבל הבעיות לא נפתרו

בת ים אומנם הצליחה לצמצם חלק מהגירעון והיא מוכרת פחות נכסים, אבל הגירעון המובנה שלה עדיין גדול ● הסכנה היא שהתושבים ייאלצו לחיות בעיר עם רמת שירותים נמוכה

בת ים / צילום: Shutterstock
בת ים / צילום: Shutterstock

רגע לפני שהוא מוחלף מתפקידו כשר הפנים, ביטל אריה דרעי את איחוד הערים תל אביב ובת ים בשנת 2023, שאותו אישר בשנת 2017. החלטה זו, אשר ככל הנראה תככב בקמפיין הבחירות של ראש העירייה צביקה ברוט בבחירות 2023, התקבלה ע"י השר דרעי לאחר "ששקל את מכלול השיקולים", ביניהם הצהרות העירייה כי היא עומדת בתוכנית ההבראה לצמצום גירעון של 97 מיליון שקל תוך חמש שנים (בפועל ארבע) - הגורם המרכזי לחולשתה של העיר והסיבה להכרזה על האיחוד.

החלטה זו התקבלה ב-7 ביוני 2021, כשישה חודשים לאחר שהעירייה חתמה על חלקה השני של תוכנית ההבראה. מי שמכיר את עולם הרשויות המקומיות יודע כי כבר במועד החתימה על הסכם ההבראה, היו בידי עיריית בת ים מספיק נתונים כדי להציג למשרד הפנים את תחזית ההכנסות, ההוצאות והגירעון שלה ל-2021, תחזית אשר נדרשה על מנת שמשרד הפנים יאשר את המשך תוכנית ההבראה. במרץ 2021 רמת הוודאות הזו הייתה מלאה ובשלושה החודשים האחרונים לא השתנה דבר. אם היה רוצה, היה יכול דרעי להכריז על הביטול כבר לפני שלושה חודשים.

ההכרזה של דרעי נועדה להסיר ממנו את "הקלון" של ההכרזה על איחוד העיריות - איחוד שהיה תוצאה של תהליך שקיבל ירושה מקודמו (סער), איחוד שהוא ניסה לדחות בכל דרך אפשרית.

חוגגים מוקדם מדי

אף שתזמון ההכרזה על החלטת הביטול הוא פוליטי לחלוטין, אנו צריכים לשמוח עבור תושבי בת ים, שהנהלת העירייה הנוכחית שלהם טוענת שהיא הצליחה במהלך המרשים של צמצום גירעון מובנה של 97 מיליון שקל בארבע שנים - שנה מוקדם מההתחייבות שלה. הגורם העיקרי להחלטה על איחוד בת ים לתוך תל אביב, מחסור המשאבים הנדרשים לה כדי שתוכל לספק לתושביה שירותים נאותים, אינו סיבה נכונה לאיחוד בין רשויות. גם המחקרים בתחום מראים שאין יתרון אמיתי לאיחוד של רשויות בגודל זה, ובניגוד לעמדה שהציגה עיריית ת"א ב-2014, האיחוד לא יביא להתייעלות משמעותית.

אבל ייתכן שהחגיגות של הנהלת בת ים אינן במקומן. אם נחזור לסיבה המקורית שבגללה התחיל תהליך בחינת האיחוד, נראה כי בבסיס ההחלטה להקמת הוועדה עמדה טענת בת ים שאין לה מספיק משאבים כדי לתת לתושביה שירותים נאותים וכי יש לה גירעון מובנה. בוועדה גם הוצג כי בת ים שמרה על תקציב מאוזן רק בזכות הכנסות ממכירת מקרקעין ומלוות לאיזון.

בלי פיטורים ובלי צמצומים

גם לאחר הסכם ההבראה, המשיכה בת ים להסתמך על הכנסות חד-פעמיות - משרד הפנים נותן לה מענקים נדיבים (כ-30 מיליון שקל בשנה), היא ממשיכה למכור נכסים ולהעבירם לטובת מטרות בתקציב השוטף (אם כי בהיקף נמוך מהעבר) ואף שהיא מצמצמת את הוצאותיה ומגדילה את הכנסותיה, התייעלות זו לא מנעה ממנה לסיים את 2019 בגירעון של 27 מיליון שקל.

בחינה של נתוניה הכספיים של העירייה מראים כי בין 2017 ל-2019 הצטמצם הגירעון המובנה של העירייה ב-8.6 מיליון שקל בלבד, מ-101.3 מיליון ל-92.7 מיליון, כך שבפועל מצבה לא השתפר כמעט בכלל - העירייה הצליחה להגדיל את הכנסותיה השוטפות ב-24.1 מיליון שקל, אך אלה הופנו ברובם לתוספת בהוצאות על שירותי חינוך ומעט על שירותים מקומיים. בסופו של דבר, עיקר הצמצום נובע מקיצוצים בהוצאות מנהלה ותרבות ופריסה נוחה יותר של החזר חובות בשנת 2018.

בישיבה בתחילת ינואר 2021 התגאו מנהלי בת ים בכך שהצליחו לעמוד ביעדי תוכנית ההבראה ללא פיטורים וללא צמצום בסל השירותים לתושב - אבל גאוותם היא בעיקר שהצליחו לקיים את אותו סל שירותים נמוך (בהשוואה לשכנות) תוך שהעירייה ממשיכה להסתמך על מקורות מימון חיצוניים כדי להישאר מאוזנת. חלק ממקורות אלה ייעלמו בשנת 2023, ותושבי בת ים, אשר יוכלו לבחור שוב ראש עירייה, ימשיכו לחיות עם רמת שירותים נמוכה, עם אותו מחסור במשאבים ועם גירעון מובנה קצת יותר קטן.

תגובה: "הגדלה קבועה של ההכנסות"

מעיריית בת ים נמסר בתגובה: "התוכנית הכלכלית של בת ים כוללת הגדלת הכנסות קבועות מאזור העסקים החדש שיצא בשנה שעברה לדרך, ואשר תוכנית המדיניות שלו אושרה בוועדה המחוזית לפני חודשיים. האזור צפוי להניב לקופת העירייה הכנסה קבועה של עשרות מליוני שקלים בשנה כבר בטווח הבינוני של עוד כחמש שנים.

"הכנסה זו אף צפויה לגדול משמעותית עד לסוף העשור הנוכחי, וזאת אפילו במסגרת הערכה שמרנית של מימוש של כ-50% בלבד מזכויות המסחר והמשרדים. בכך, בפעם הראשונה, תסתמך העיר על הכנסות קבועות ממסחר ותעסוקה ולא על הכנסות מהמדינה או הכנסות ארעיות.

"ההצלחה בצמצום הגרעון (כולל כ-20% בצמצום הגירעון המובנה עד לשנה זו) באה בשל שינוי מדיניות של הנהלת העיר הנוכחית הדוגלת בהקמת אזורי מסחר ותעסוקה על פני מגורים, לעומת הנהלות עיר קודמות שקידמו פרויקטים למגורים עם אחוזים קטנים מאוד של שימושים מסחריים. בדרך זו העיר תמשיך לצמצם את הגירעון ולהגיע לאיזון כלכלי תוך הגדלת ההשקעה בתושב".

הכותב כלכלן, יועץ עצמאי בתחום כלכלה מוניציפלית, מייעץ בין היתר לעיריית ת"א

עוד כתבות

אופיר שריד / צילום: רמי זרנגר

רווח הענק של JTLV ממכירת דוניץ, והמימושים של זהבית כהן ומנכ"ל מליסרון

חגיגת המימושים של קרן JTLV, אייפקס ישראל בראשות זהבית כהן ואורי מקס מייסד מקס סטוק ואופיר שריד מנכ"ל מליסרון ● אנבידיה, אינטל ואפל חברו לטכניון, ובהשקעה של כמיליון דולר נחנכה מעבדת VLSI ● ושלושה מינויים חדשים ● אירועים ומנויים

חברת היילו / צילום: איל יצהר

חברת השבבים הישראלית היילו מפטרת כ-10% מהעובדים

לחברה יש כ-300 עובדים ● מהיילו נמסר כי הפיטורים מתרחשים בשל ההחלטה "להרחיב את פעילותה לתחומי הרובוטיקה וה-Physical AI"

שר המשפטים יריב לוין. הוביל את צמצום הלכת אפרופים בדיני החוזים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

גם הפעם: אל תספידו את הלכת אפרופים

השבוע אושר בכנסת צמצום הלכת האפרופים - אך אל תטעו לחשוב שמדובר במותה ● להערכתנו, ההלכה תמשיך להשפיע על קבוצה צנועה של "רק" כ-99% מכלל החוזים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; מובילאיי נפלה ב-8%, אנבידיה ב-2%

הנשיא טראמפ קרא להגדיל את תקציב הביטחון המתוכנן של ארה"ב ל-2027 לטריליון וחצי דולר - המניות הביטחוניות מזנקות ● אנבידיה מחייבת לקוחות סינים בתשלום מלא מראש  על שבבי הבינה המלאכותית H200 שלה  ● אלפאבית עקפה את אפל בשווי שוק והיא החברה השנייה הגדולה בוול סטריט

זהבית כהן יוסף, מנכ''לית אייפקס / צילום: רמי זרנגר

כבר לא בעלת שליטה: המימוש הענק של זהבית כהן במקס סטוק

קרן ההשקעות אייפקס מכרה מניות של רשת הדיסקאונט בהיקף של כ-300 מיליון שקל ● אורי מקס, המייסד והמנכ"ל, הצטרף ומכר מניות ב-50 מיליון שקל ● מקס סטוק צפויה להתנהל כחברה ללא בעל שליטה

מפעל כתר / צילום: יח''צ כתר

וילאר מתרחבת: רוכשת 4 מתחמי תעשייה בכרמיאל וביקנעם ב־520 מיליון שקל

הקרקעות שייכות לסמי סגול, לשעבר בעל השליטה של כתר פלסטיק שנמכרה בשנת 2016 לידי קרן ההשקעות הבינלאומית BC Partners ● את הרכישה תממן וילאר באמצעות יתרות המזומנים ברשותה ובאמצעות הנפקת אגרות חוב ו/או מימון בנקאי

על המחאות באיראן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

מחאות באיראן הן לא דבר חדש. מה בכל זאת שונה הפעם?

המחאות באיראן לא פוסקות, ואפילו דווח שהמנהיג העליון מכין תוכנית בריחה ● האם ההפגנות הנוכחיות יפילו את המשטר או שהן יסתיימו כמו קודמותיהן? ● המומחים מסבירים: אלה הפרמטרים שיקבעו את מידת ההצלחה של המחאות ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה שלילית בת"א; המניות הבטחוניות זינקו, מניות השבבים נפלו

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.4% ● אלביט חצתה לראשונה שווי שוק של 100 מיליארד שקל ● דוניץ צונחת במעל 9% ● מחירי הנפט ירדו בעקבות הצהרת טראמפ על יבוא נפט מונצואלה בהיקף של מיליארדי דולרים ● מחר יתקיים מסחר רגיל עד שעות הצהריים

עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הם חשבו שהשקיעו את החסכונות במדד שעשה 50% בשנה, וגילו שנשארו עם 7%

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● משקיעים רבים גילו לאחרונה ששנה פנטסטית בתל אביב הניבה להם תשואה מביכה ● איך זה קרה? בחסות רפורמה של רשות שוק ההון שהתיימרה לעשות סדר, ובפועל יצרה בלבול וחוסר ודאות ● התוצאה: משקיעים חשבו שהשקיעו במסלולים בארץ, וגילו שנותרו מחוץ לחגיגה ● רשות שוק ההון: "יישום והשלכות הרפורמה בבחינה"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

40 חברות נדל"ן דורשות מהמדינה להכיר בהוצאות פיתוח לצורכי מע"מ

החברות התובעות - בהן י.ח דמרי, שי חי יזמות, עמרם אברהם, בובליל נכסים, אבו מגורים ועוד – טוענות כי על רשות המסים להכיר בתשלומי מע"מ בגין הוצאות פיתוח בהיקף של כ-1.57 מיליארד שקל במכרזים של רמ"י

פאינה קירשנבאום בדיון בערעור על גזר דינה / צילום: רפי קוץ

"חל בה מהפך תודעתי": סגנית השר לשעבר פאינה קירשנבאום תשוחרר מהכלא

ועדת השחרורים קבעה כי סגנית השר לשעבר פאינה קירשנבאום, שריצתה 4 שנות מאסר, תשוחרר בימים הקרובים בניכוי שליש ● קירשנבאום הורשעה בעבירות של שוחד, מרמה, הפרת אמונים, הלבנת הון ושימוש במרמה על מנת להתחמק מתשלומי מס

חיילי מילואים בצפון הארץ / צילום: דובר צה''ל

עד 12 אלף שקל בשנה: ההודעה שקיבלו אלפי מילואימניקים

מילואמיניקים במערך הלוחם התבשרו בימים האחרונים על זכאותם לנקודות זיכוי במס הכנסה ● מדובר ביישום של החוק שאושר בכנסת בנובמבר האחרון, המעניק לראשונה הטבת מס משמעותית למילואימניקים לוחמים לפי מספר ימי השירות, והיא יכולה להגיע עד כ-11,600 שקל בשנה

מל''ט הרמס 900 / צילום: יח''צ

מכוונת לטורקיה: המדינה שבוחנת חלופה למל"טים ישראליים

תחת הנהגת הנשיא פטרו, קולומביה מתרחקת מהתעשייה הביטחונית הישראלית ובוחנת חלופה בטורקיה ● אך במקביל, אלביט מוכיחה עליונות טכנולוגית באירופה בעסקאות ענק עם נאט"ו

פרויקט של דירה להשכיר בתל כביר, תל אביב / צילום: שלומי יוסף

גל מודעות לשכירות ארוכת טווח מציף את הרשת - מה עומד מאחוריו?

כמה חברות להן פרויקטי שכירות ארוכת טווח יוצאות בקמפיינים פרסומיים, ביניהן אשטרום וקרן הריט מגוריט ● החברות בענף לא מדווחות על קשיי אכלוס, אז למה דווקא עכשיו עולים הפרסומים?

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

משקיעי הריטייל בת"א איבדו פחד: "שלוש שנים של עליות חדות מייצרות פומו"

התשואות הגבוהות בשוק המניות הובילו לעלייה בתחושת הביטחון של משקיעים חסרי ניסיון, שטרם חוו משבר משמעותי בשווקים, וירידה בחשש שלהם מהפסדים ● מנהלים בשוק מזהירים מפני "מצב שבו הרבה מאוד אנשים מאבדים את כל כספם כתוצאה מטעויות של חוסר הבנה"

מימין: יבגני דיברוב, אסף רפפורט, פרופ' אמנון שעשוע / צילום: ארמיס, עומר הכהן, Nasdaq, Inc

המיליונרים החדשים והשקל שמתחזק: גל האקזיטים בהייטק מזרים הון עתק למשק

מכירת חברת הרובוטיקה של אמנון שעשוע למובילאיי תמורת 900 מיליון דולר מצטרפת לשורה ארוכה של אקזיטים בהייטק הישראלי ● ברקע מתקיימים מגעים למכירת חברות נוספות, וההערכות בשוק הן שהגל יימשך ● חלק גדול מהמיליארדים שנכנסים מומר לשקלים, עובדים רבים הופכים למיליונרים, והשאלה הגדולה היא כמה כסף ייכנס לקופת המדינה

טסלה דגם Y / צילום: יח''צ

בכירים במגזר הציבורי עשויים להצטייד ברכבי טסלה

ממשלת ישראל עשויה להצטייד בכלי רכב חשמליים של טסלה עבור בכירי ממשלה ונושאי תפקידים בכירים ● יבואנית שיאומי נערכת להשקת הרכב החשמלי שלה בישראל ב־2027 ● 2026 נפתחת עם מלאי רכב "אפס קילומטר" בהנחות עמוקות ● השבוע בענף הרכב

חמישה פסקי דין שכל דייר ומשכיר חייבים להכיר / צילום: Shutterstock

בתי המשפט משרטטים מחדש את היחסים בין שוכר למשכיר

פיגומים במרפסת חתכו את שכר הדירה בחצי, והכניסה לנכס הפכה לחוזה מחייב גם ללא חתימה פיזית ● בתי המשפט קובעים מחדש את היחסים בין 3 מיליון שוכרים בישראל לבין בעלי הדירות שלהם - מתי השופט יגן על השוכר, ומתי דווקא על בעל הבית?

כתבת הוול סטריט ג'ורנל ג'ואנה סטרן ובידה דג קרב שהזמין קלודיוס. החליט בעצמו מה להכניס למלאי / אילוסטרציה: Ryan Trefes, WSJ

זה מה שקרה כשסוכן AI מונה לנהל את מכונת החטיפים במשרד

בחדר החדשות של הוול סטריט ג'ורנל החליטו לעשות ניסוי - ולתת למודל של קלוד לנהל את מכונת החטיפים שבמשרד ● בתוך ימים ספורים הוא חידש את המלאי בדג חי, אקדחי הלם, תחתונים וגם פלייסטיישן 5 ● הוא גם שוכנע שהוא קומוניסט ואז חילק את כל הסחורה בחינם ● על הדרך הוא סיפק שיעור על עתידם של סוכני בינה מלאכותית

המשלחת הזרה שמבקרת בישראל כדי לבחון רכש ביטחוני

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: משלחת יפנית מבקרת בישראל כדי "לבחון מערכות הגנה אווירית וטכנולוגיות בינה מלאכותית וסייבר", ראש ממשלת אוסטרליה מקים ועדת חקירה ממלכתית לטבח סידני, ובבריטניה דורשים שהקצין שמנע מאוהדי מכבי להגיע למשחק כדורגל יתפטר • כותרות העיתונים בעולם