גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגיל הממוצע בענף וכמה מובטלים יש בו: המספרים מאחורי ההייטק נחשפים

רשות החדשנות פרסמה את דוח מצב החדשנות בישראל לשנת 2021 ובו שורת נתונים חדשים על מצב ההייטק ● מי הם אלופי תשלום מס ההכנסה בהייטק הישראלי, ולמה הירידה במספר האקזיטים היא בשורה טובה דווקא לאלה שלא למדו הנדסה?

המספרים מאחורי ההייטק מתפרסמים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי
המספרים מאחורי ההייטק מתפרסמים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

רשות החדשנות פרסמה היום (ד') את דוח מצב החדשנות בישראל לשנת 2021. הדוח משתרע על פני כ-80 עמודים וכולל שורה ארוכים של נתונים שאספה הרשות מגופים ממשלתיים ואזרחיים שונים על מצב ההייטק הישראלי והשפעתו על המשק כולו. חלק מהנתונים הללו מתפרסמים לראשונה, ואנחנו ליקטנו כמה מהמעניינים ביותר:

1. עשירית מהעובדים, רבע ממס ההכנסה

נכון ל-2018, שיעור העובדים בהייטק מכלל המועסקים במשק עמד על 8.65%, אך עובדי הייטק שילמו באותה שנה 24% מכלל תשלומי מס ההכנסה. פער גדול זה נובע כמובן מהעובדה שהשכר הממוצע בענף ההייטק כפול מהשכר הממוצע בכלל המשק.

המצב עוד יותר קיצוני יותר כאשר מסתכלים על עובדי ההייטק המועסקים בחברות הרב-לאומיות הפועלות בישראל. עובדים במרכזים זרים נהנים משכר חודשי גבוה במיוחד שעמד על כ-32.5 אלף שקל בממוצע ב-2018, בהשוואה ל-21.7 אלף שקל לעובד הייטק בחברה מקומית. כתוצאה מכך, אף שעובדי החברות הרב-לאומיות היוו נכון ל-2018 רק 1.47% מכלל המועסקים בישראל, הם שילמו 8.3% מתשלומי מס ההכנסה - כמעט פי שישה.

מספרים אלו ממחישים את החשיבות של תעשיית ההייטק לכלכלה הישראלית ומבהירים מדוע ממשלת בנט-לפיד הצהירה בקווי היסוד שלה כי תעלה את מספר עובדי ההייטק מ-9.8% כיום ל-15% מכלל המועסקים במשק עד ל-2026. המשמעות של היעד הממשלתי היא תוספת של כ-180 אלף עובדים בחישוב גס לתעשיית ההייטק, שמעסיקה כיום 334 אלף ישראלים, והגדלה משמעותית בהכנסות ממיסים.

ברשות החדשנות רואים בהגעה ל-15% עובדי הייטק יעד מאתגר אך אפשרי. "יעד של 15% מועסקים בחברות מוטות חדשנות הוא אפשרי אבל צריך להבין שזה לא יקרה מעצמו", אומר ד"ר עמי אפלבום, יו"ר רשות החדשנות. "רוצים עוד ענפי משק שיתקדמו ויתחברו להייטק ולחדשנות? צריך לעבוד. רוצים מדינה מתקדמת שנהנית מפירות ההייטק הצומחים בה? צריך לעבוד. תקציב פעילות רשות החדשנות הוא אמצעי לבצע זאת באופן המהיר, האיכותי והמשפיע".

2. יש גם מובטלי הייטק

תעשיית ההייטק מתאפיינת במחסור כרוני בעובדים ולפי דוח קודם של רשות החדשנות, נכון לסוף 2020 היו 13 אלף משרות פנויות במקצועות טכנולוגיים בענף. מדובר בירידה בהשוואה ל-19 אלף משרות פנויות שהיו בהייטק בסוף 2019, אך עדיין במחסור משמעותי. אלא שלצד המחסור בעובדים, יש גם מי שלא מוצא עבודה בהייטק.

שיעור מקבלי דמי האבטלה בענף ההייטק זינק לשיא של כ-14% במהלך סגר סבב א', בהשוואה ל-2% ממבקשי העבודה בענף נכון לינואר 2020. אפילו נכון לאפריל 2020, שיעור המובטלים בהייטק עמד על 8.2% - גבוה פי ארבעה מלפני משבר הקורונה. רוב מובטלי ההייטק השתכרו בעבר משכורות נמוכות יחסית לענף של פחות מ-15 אלף שקל לחודש, לעומת שכר חודשי ממוצע של 25.3 אלף שקל לחודש בהייטק נכון ל-2020.

איך האבטלה מתיישבת עם המחסור? ברשות החדשנות מעריכים כי בעוד המחסור הוא בעיקר עובדי ליבה טכנולוגיים, המובטלים מגיעים יותר מתפקידי מעטפת שאינם עוסקים במחקר ופיתוח (לדוגמה שיווק או כספים). ברשות מצביעים גם על כך שמעסיקים רבים בענף דבקים ברצונם להעסיק עובדים מנוסים בלבד, "טאלנטים", וכך עובדים חסרי ניסיון מתקשים להשתלב בתעשייה.

3. לא ענף לצעירים בלבד

התדמית של ההייטק היא של ענף צעיר שפולט החוצה בקלות עובדים מבוגרים. אלא שבניגוד לציפיות, הגיל הממוצע של העובדים בתעשייה אינו נמוך במיוחד. הגיל הממוצע של עובדי הייטק ב-2019 עמד על 40.1 - גבוה יותר מהגיל הממוצע של כלל העובדים במשק שעמד על 39.6.

לפי הדוח, בתחילת המילניום נרשמה ירידה חדה בגיל הממוצע של עובדים בהייטק, שצנח מ-37.5 ב-1999 ל-36 ב-2000 בעקבות כניסת צעירים רבים לתעשייה בימי השיא שלה. אך מאז אותם ימים הגיל הממוצע בתעשיית ההייטק נמצא בעלייה מתמדת כבר שני עשורים. גיל הכניסה הראשוני של עובדים חדשים לתעשיית ההייטק נע לרוב בין 27 ל-31.

בכל הנוגע לאזור בו גרים עובדי ההייטק אין ממש הפתעות. 61% מעובדי ההייטק גרים במרכז הארץ, ייצוג עודף לאזור ש-45% מכלל כוח העבודה מגיע ממנו. לעומת זאת, רק 11% מעובדי ההייטק גרים באזור הצפון, בהשוואה ל-15% מהמועסקים בכלל משק. 6% מעובדי ההייטק גרים בירושלים, כאשר גם כאן מדובר על ייצוג חסר לתעשייה היוקרתית בהשוואה ל-9% מכלל המועסקים במשק שגרים בעיר.

4. מה קורה לרוח היזמות?

בין 2010 ל-2014 זינק מספר הסטארט-אפים החדשים שנפתחו בישראל. זה קרה בזכות הסרת חסמי כניסה שונים שהקלו על הקמת חברות טכנולוגיה, כמו השימוש בשירותי מחשוב ענן שהפכו זמינים.

אולם בשנים האחרונות מגמה זו התהפכה וכמות הסטארט-אפים החדשים הקמים בישראל צנחה בעשרות אחוזים. בעוד ב-2014 הוקמו 1,403 סטארט-אפים חדשים, ב-2019 המספר ירד לכ-850 ובשנת 2020 ההערכה היא שהוקמו 520 חברות בלבד בישראל. למעשה מספר הסטארט-אפים החדשים שקמו בשנתיים האחרונות דומה לרמות שנרשמו בישראל לפני כעשור, אפילו שהתעשייה כולה גדלה מאוד מאז.

הסיבות לשינוי המגמה לא ברורות עד הסוף, אך קשורות בין השאר לנדידה של הון מהשקעה בסטארט-אפים צעירים ומתחילים (השקעות סיד) להשקעות בטוחות פחות בסטארט-אפים בשלים יותר (השקעות צמיחה). תהא הסיבה אשר תהא, ברשות החדשנות מסתכלים על מגמה זו בדאגה ותוהים האם תם עידן הסטארט-אפ ניישן בישראל?

5. עשרות אלפי סטודנטים בדרך

מסלול הלימודים הפופולרי ביותר בישראל נכון להיום הוא תואר ראשון בהנדסה ומעל ל-18% מכלל הסטודנטים בישראל לומדים אותו. נכון ל-2020, אחד מכל ארבעה סטודנטים בישראל למד לתואר ראשון הנדסה או מדעי המחשב ואחד מכל שלושה למד מקצוע מדעי. כתוצאה מכך החל מ-2030 צפויים להצטרף להייטק הישראלי למעלה מ-20-25 אלף עובדים חסרי ניסיון או בעלי ניסיון מוגבל מדי שנה.

אלו כמובן חדשות טובות לענף שסובל ממחסור בעובדים טכנולוגיים, אך לפי רשות החדשנות עובדה זו מחייבת ארגונים להסכים לקלוט ולהכשיר עובדים מתחילים (ג'וניורים). לפי סקר של רשות החדשנות ועמותת סטארט-אפ ניישן שנערך לפני הקורונה, רק 45% מחברות ההייטק הצהירו כי הן קולטות ג'וניורים.

6. פחות מרכזי פיתוח, יותר הנפקות

בשנת 2015 נפתחו בישראל 46 מרכזי פיתוח חדשים של חברות בינלאומיות. בשנת 2019 מספר זה כבר ירד ל-23 בלבד ונכון ל-2020 רק ארבעה מרכזי פיתוח כאלה נפתחו. מרכזי פיתוח זרים חדשים נפתחים על בסיס רכישה של סטארט-אפים ישראלים על ידי תאגידים בינלאומיים. ההאטה בקצב פתיחתם מיוחסת לכן לירידה חדה בכמות החברות הישראליות שנרכשו.

במקום אקזיטים, יותר חברות ישראליות גדלות והולכות לציבוריות. שנת 2020 הייתה שנת שיא של כל הזמנים במובן זה עם 20 הנפקות ראשונות לציבור של חברות ישראליות, בעיקר בבורסות של תל אביב ובוול סטריט - מספר כפול מאשר ב-2019. מגמה זו ממשיכה גם השנה ומבטאת את מה שמכונה התבגרות ההייטק הישראלי.

תהליך זה מגלם בתוכו הבטחה גדולה, כיוון שחברות ישראליות גדולות זקוקות לגופי מטה, שיווק ותפעול, פונקציות שלא קיימות במרכזי פיתוח זרים. הצמיחה של עוד ועוד חברות ישראליות גדולות מבטיחה לכן יותר אפשרויות תעסוקה לעובדי מעטפת מסביב לפיתוח.

"אם החברות המונפקות ימשיכו להחזיק מטה בארץ, אז יש פה התגשמות החלום הרטוב של קובעי המדיניות בישראל", אומר שגיא דגן, סמנכ"ל צמיחה ומדיניות ברשות החדשנות. "עם זאת, המצב החדש מחייב הן על חברות ההייטק שהופכות לציבוריות והן על משרדי הממשלה. החברות הציבוריות נדרשות להתנהלות מסודרת יותר גם בניהול כוח-האדם, כולל נכונות לקלוט ולהכשיר עובדים ג'וניורים וסטודנטים. מהצד השני הממשלה מחויבת ליצור את התנאים הראויים למרכז הייטק בינלאומי, כולל רגולציה תומכת בתחומים כמו מתן ויזות למומחים זרים או באישורים לביצוע ניסויים".

עוד כתבות

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום