גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממחירי הלינה הגבוהים ועד למגבלות בנתב"ג: מה צריך לעשות השר החדש כדי להחזיר את התיירים

המגבלות על כניסה לארץ קשות מדי, מחירי הלינה גבוהים, כוח-האדם נמצא בחסר, ואין מספיק אירועים בינלאומיים לשיפור התדמית ● יואל רזבוזוב צריך לפתור לא מעט בעיות בענף התיירות, אבל המשימה העיקרית שלו היא להגדיל את תקציב המשרד

שר התיירות יואל רזבוזוב / צילום: יוסי זמיר
שר התיירות יואל רזבוזוב / צילום: יוסי זמיר

ביום שישי האחרון, כשקיומה של ממשלת השינוי עדיין לא היה ברור, נחתה הודעה מטעמו של מי שיועד לתפקיד שר התיירות, יואל רזבוזוב, לפיה הוא ומפלגת יש עתיד "הכניסו לקווי היסוד של הממשלה העתידית סיוע משמעותי לתיירות ולמלונאות".

בפירוט ההודעה צוין כי הסיוע לענף יכלול בין השאר הקלות בארנונה ויישום חל"ת גמיש לעובדים בענף, ויימשך גם בחודשים יולי-דצמבר 2021. גם נושא פיצוי העסקים החדשים, שנפתחו החל ממרץ 2021, זכה להתייחסות. "תעשיית התיירות והמלונאות היא מנוע צמיחה כלכלי שהכניס עשרות מיליארדים לקופת המדינה מדי שנה, וסיפק פרנסה באופן ישיר ליותר מ-200 אלף משפחות", ציין רזבוזוב. "לכן, חשוב לעשות הכול כדי להחזיר אותו לפעולה".

איך בדיוק עושים את זה? ריכזנו עבור השר את המשימות החשובות ביותר.

1. הכנסת תיירים: לתת הקלות במגבלות

למרות התחושה שהקורונה מאחורינו, יש ענפים שעדיין נמצאים בשיא המשבר. מורי הדרך לתיירות נכנסת הוא אחד מהם. השבוע הם התכנסו למחאה בנתב"ג, שבה דרשו לקדם את מתווה הכנסת התיירים, שלוקה לטענתם ב"סחבת ואי בהירות", וכן לקדם סיוע כלכלי "למורי הדרך בתיירות הנכנסת שנשארו מאחור".

גם בלשכת תיירות נכנסת מבקשים מהשרים לקבל החלטה. מאות קבוצות של תיירים שתכננו לבוא בחודשים הבאים לישראל לא מצליחות לקבל תשובה, האם המסע שתכננו לארץ הקודש יקרה או לא.

ב-2019 נכנסו לישראל 4.5 מיליון תיירים, שעל פי תחשיב של משרד התיירות השאירו בישראל כ-22 מיליארד שקל. תיירות היא משאב כלכלי בלתי מבוטל, אולם בארץ לא מתייחסים אליו ככזה. הצמא לתיירים נשאר בגבולות המובן מאליו, ללא מאמץ מיוחד להגדיל אותו ולהתחרות על תיירים מחוץ לסגמנט הדת, שעושה עבודה מטבעו.

לאחרונה החל פיילוט להכנסת תיירים דרך עשרות קבוצות מאורגנות בלבד, ותחת מתווה מחמיר שכולל גם בדיקת דם (סרולוגית) בכניסה לארץ - למרות שמדובר בתיירים מחוסנים בלבד. הפיילוט, שכלל כ-600 תיירים, הוא בגדר טיפה בים והוא צריך להתרחב, במידת הזהירות הנדרשת, כמובן. זאת תוך ניצול המומנטום וחשיבה מעמיקה על הדרישה הייחודית לישראל לבדיקת הדם לתיירים הנכנסים.

על פי ההצהרות אמור להיות מתווה מה-1 ביולי, אך הוא טרם פורסם. ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי "בהנחיית שרי הפנים והבריאות הקודמים, אנו עובדים במתווה להתאמת הצורך בבדיקות סרולוגיות לנכנסים מחו"ל, בהתאם לארץ ממנה באו ולסוג החיסון הנפוץ באותה ארץ. הנושא עדיין בעבודה וטרם גובש סופית".

2. ניצול המומנטום: בזמן הקורונה, ישראל מבוקשת

ישראל המחוסנת הפכה להיות יעד נחשק ברמה שלא זכורה. השבוע פרסמנו בגלובס כתבה הממחישה את הביקוש דרך קהילת מחליפי הבתים: חברי הקהילה הישראלים, שבימים כתיקונים "רודפים" אחר משפחות מחו"ל בכדי להחליף בתים לחופשה, מספרים על הצפה של פניות מתיירים, כולל מיעדים נחשקים, שרק רוצים לבוא לארץ ולטעום את השגרה של פעם: לבלות בלי מסכה.

התיירים הללו יודעים שעדיין לא ניתן להיכנס לישראל, אולם הם משערים שמתישהו זה יקרה, ואף לוקחים בחשבון שיידרשו לבידוד. זה לא משנה להם.

מתי ישראל זכתה לככב כיעד תיירותי נחשק? לאורך השנים היה ברור לכל העוסקים בתיירות שהפער בין האופן שבו ישראל נתפסת (מדבר מלחמתי) לבין איך שהיא בפועל (בילויים וכיף) מצטמצם רק אחרי שמגיעים לישראל. המשימה הייתה לגרום לתיירים, ולא רק לתיירי הדת, לבוא ולהיווכח. כעת יש מומנטום, שנוצר בחסות מבצע החיסונים והתחלואה הנמוכה, ואפשר וצריך לנצל אותו לטובה.

גם המחירים היקרים של החופשה בישראל פחות מטרידים את התיירים, שרק מחפשים אחר מקום בטוח לנפוש בו.

3. הורדת מחירים: להיפטר מהבירוקרטיה, לבצע רפורמות

עד כמה יקר לנפוש בישראל, אין צורך להכביר במלים. זה בא לידי ביטוי במסעדות, בקניות ובעיקר במחירי הלינה. כשלילה בתל אביב מגיע בקלות ל-500 דולר במלון לא יוקרתי במיוחד, ברור לכולם שמשהו צריך להשתנות.

המלונאים מנמקים את המחירים בבירוקרטיה מכבידה, בחוקים מיושנים וברפורמות שיכולות להוביל להוזלה במחיר, דוגמת ארנונה עונתית. הנושא הזה מתנגן לאורך שנים, ולרזבוזוב יש הזדמנות להרים את הכפפה ולגרום לדברים לקרות.

באותה נשימה, יש לטפל בדחיפות במחסור בכוח-האדם, למשל באמצעות הגדלת מכסת העובדים הזרים - סוגיה שכבר עלתה על הפרק, ואף קודמה ונעצרה בעקבות המגפה. העובדים הללו צפויים למלא את הפונקציות שבהן מורגש החסר העיקרי, עבודות תחזוקה וניקיון. המחסור בכוח-האדם משליך גם על המחיר.

4. יותר אירועים: לקדם את התדמית הישראלית

המומנטום שהזכרנו מעלה צריך להיות מנוצל גם לטובת שיפור המוצר התיירותי והנגשתו. מדובר בשיפור המתקנים בישראל, והאדרת שמנו דרך אירועים. כך, למשל, מצעד הגאווה יתקיים בסוף החודש ללא תיירים מחו"ל אמנם, אולם ישודר לכל העולם ויקרין את הדימוי של תל אביב כעיר לבילויים. מרוץ האופניים הג'ירו ד'איטליה, שהתקיים בישראל ב-2018, תרם רבות לתדמיתה של המדינה - ואירועים דומים יוכלו לייצר אפקט דומה.

בתוך סוגיית יוקר הנופש בישראל, משרד התיירות צריך לפצח את הנוסחה לעידוד פתרונות לינה זולים. מבחינת היזמים בתחום, היות שההשקעה בנדל"ן והבנייה יקרה דיה, עדיף לפנות לסגמנט היוקרה, ולגבות אלפי שקלים מהאורחים על כל חדר. לא משתלם להם לבנות מלונות מוזלים, ואולי בצדק.

מענקים לעידוד היזמים, שהמשרד הפעיל בשנים האחרונות, צריכים לשים את הדגש על פתרונות מוזלים לתיירים - ולמשוך לפה את דור ה-Z, שאמור להוביל להתאוששות בתיירות אחרי השנה הקשה.

5. מענקים לחברות התעופה: לשנות את החשיבה

לאורך השנים התכתשו משרדי התחבורה והתיירות על הקרדיט מי מביא לישראל יותר חברות תעופה. לנו זה ממש לא אכפת, וככל שיבואו עוד חברות - התחרות תיטיב עם הנוסעים.

מענקים שהוקצו לעידוד החברות כללו מיליוני דולרים ששולמו להן על פתיחת קווים מיעדים חדשים, וגם על סבסוד לחברות התעופה שנחתו ברמון, על מנת לעודד את התיירות באילת. עבור כל נוסע קיבלו ויקבלו החברות 60 אירו (בלי קשר למחיר ששילם הנוסע).

לפני שנפרדה השרה אורית פרקש הכהן ממשרד התיירות היא חתמה על חידוש הסבסוד הזה, אבל שווה לבחון עד כמה הוא באמת תורם לעידוד התיירות בישראל, או שהוא תורם דווקא לעידוד התיירות במדינות השכנות - משום שרבים מהתיירים שנוחתים ברמון ממשיכים לחופשה בירדן או במצרים. יקר פה, כבר אמרנו.

6. הגדלת התקציב: המבחן האמיתי

מעל לכול ולפני הכול, המבחן האמיתי של שר התיירות יבוא לידי ביטוי בתקציב שהוא יצליח להשיג למשרד. מבחן התקציב יאפשר לא רק לקדם מהלכים של ממש, אלא גם יציב את המשרד במקום הראוי לו.

יריב לוין, שכיהן לפני פרקש הכהן כשר התיירות, הצליח להגדיל את התקציב לשנת 2019 לרמה של 1.2 מיליארד שקל (פי שניים מזה של 2015), בנוסף לחצי מיליארד שקל עבור תקציב השיווק. זהו הרף המינימלי שאליו צריך לשאוף רזבוזוב, והוא יכול לעשות זאת דרך הצגת הפוטנציאל שכלכלת ישראל יכולה להרוויח מהתיירים, כמעט בבחינת כסף על הרצפה - שרק צריך להתכופף ולהרים.

הירושה של פרקש-הכהן

שרת התיירות אורית-פרקש הכהן משאירה לרזבוזוב משרד מאתגר ופעילות הרצופה בכוונות טובות. היא נכנסה לתפקיד לפני 8 חודשים, בתזמון האומלל ביותר ששר תיירות יכול לבקש. כששערי המדינה היו סגורים לתיירים, עוד ממרץ 2020, כשתיירות הפנים נסגרה ונפתחה על פי המגבלות, כשבענף קיים מחסור נוראי בכוח-אדם, עד כדי כך שמלונות לא יכולים לפתוח קומות שלמות, כשהמחירים לחופשה בישראל ממשיכים לשבור שיאים בשעה שנסיעות לחו"ל רלוונטיות פחות למשפחות - כל עוד הילדים מחויבים להיכנס לבידוד עם שובם לישראל.

בתוך כל הכאוס הזה העלה לאחרונה משרד התיירות קמפיין בינלאומי לעידוד התיירות לישראל (שכאמור עדיין סגורה לתיירים). השרה היוצאת גם חתמה על תוכנית מענקים לחברות תעופה שינחתו בנמל התעופה רמון - נושא שנוי במחלוקת - ופעלה לעידוד תיירות הפנים באמצעות קמפיין שעלה לאחרונה בהשקעה של כ-3 מיליון שקל.

הקמפיין הזה כולל גם הבטחה להוזלות במחירי הלינה במסגרת שיתופי פעולה עם המלונאים בערים שנשענות מטבען על תיירי החוץ (תל אביב, ירושלים, חיפה, נצרת וכד').

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר